Forlaget om boken:
Vegetar kosemat er en litt annerledes vegetarbok. Begreper som «kjøttfri mandag» kan gi en følelse av at vegetarmat er noe vi bør velge fordi det er sunt og riktig, og ikke fordi vi egentlig har så lyst.
Med boken og bloggen viser forfatterne at vegetarmat også er noe du kan spise når du skal kose deg litt ekstra eller ha venner på besøk. I tillegg har de forslag til deilig søtt og bakst.
Forlag: Cappelen Damm
Utgitt: 2018
Sider: 216
Kilde: Leseeksemplar
Etter 16 kjøttfrie år, er det ikke få måltider jeg har laget uten kjøtt. Vi er noen smaks-junkier min mann og jeg, og elsker å lage mat, så når jeg nå skal si noen ord om hvorfor denne boken ikke ble noen innertier her i huset, så må dere ha dette i tankene. At jeg i tillegg har kuttet ut all unødvendig karbo fra kostholdet mitt, gjør at første og siste del av boken ble lite interessant.
Boken er oversiktlig og fint inndelt i kategorier. Her er store flott bilder, og hver rett får en dobbeltside med bilde og oppskrift. Ingrediensene som brukes er av den vanlige sorten, som finnes i dagligvarebutikker, men til dels er det alt for mange av dem.
Da jeg første gang bladde gjennom boken slo det meg at søstrene Engelstad IKKE er vegetarianere. Hvorfor begynne en vegetarkokebok med brødmat, tilbehør som uansett ikke inneholder kjøtt i utgangspunktet? I fortsettelsen får vi presentert tradisjonelle melbaserte retter som pizza og pasta, ingenting nytt under solen for en dreven veggis, men kanskje andre vil finne inspirasjon i disse rettene.
Focaccia |
Den eneste retten jeg bet meg merke i, i denne delen av boken var Galette med squash, ricotta og fetaost. Disse laget vi til middag forrige søndag, og de smakte himmelsk! Jeg har aldri kjevlet ut paideig mellom to lag med gladpakk, men det funket så det suste.
Galette |
Lasangne |
Så, på side 88 løsner det endelig for min del. Supper, gryter, ovnsbakte retter og salater. Her fant jeg inspirasjon til meny for neste uke. Gryter som kan lages kvelden i forveien er glimrende hverdagsmat, så Curry med søtpotet og blomkål, ble førstevalget mitt. Indisk gryte inneholder også søtpotet, og gryten skal lages til uken, kanskje med et alternativ til denne søte rotfrukten?
Det er kjekt å se at søstrene Engelstad bruker byggryn og quinoa i noen av rettene sine, to næringsrike kornsorter som metter godt i salat. Vi har alle forskjellige tanker om hva som er fornuftig å spise, mange bryr seg ikke, og spiser det de vil, men jeg er så glad i mat at om jeg skulle hatt fritt frem på den kulinariske fronten, hadde jeg sett ut som en ball.
I skrivende stund har jeg prøvd ut 7-8 oppskrifter, og alle rettene har blitt gode. De har vært rask og lett å lage, og mettet det antall mager som forespeilet.
Vegetarkosemat er en delikat og fin kokebok for deg som ønsker å kutte ut kjøtt i kostholdet, men som vil beholde de tradisjonelle rettene du er vant med.