Det er 12 år siden jeg leste Erik Bertrand Larssens bok Helvetesuka, og ble så inspirert at jeg tok utfordringen og laget min egen helvetesuke. For en opplevelse denne uken ble, mestringsfølelsen fikk virkelig et dytt oppover den gangen. Uken etter jeg leste Urkraft erfarte jeg at jeg hoppet inn i ting, som jeg gjerne ville delegert til gubben - og fikk det til!
Forlaget om handlingen:
Å klare seg alene i naturen gir mestring, selvtillit og trygghet. Hvis du kan bygge en gapahuk, finne Nordstjerna og tenne et bål, kan du overleve ute. Slike ferdigheter vil også lære deg hvordan du kan følge drømmen og leve det livet du ønsker. Boka er en guide til å gjenopprette balansen mellom det moderne livets krav og våre dypeste instinkter.
Fra å finne veien i krevende terreng til å skape varme i kalde netter, utforsker Erik Bertrand Larssen hvordan denne kunnskapen kan hjelpe oss å leve mer bevisst, robust og fryktløst. Mental styrke bygges med praktiske ferdigheter og evnen til å pushe egne grenser. Tør du å prøve et døgn alene i skogen, uten hjelpemidler? Å klare seg alene i naturen gir mestring, selvtillit og trygghet.
Søndag ble min hviledag denne uken, med en lang fjelltur bak meg på lørdag, og planer om tur over "Vidden" på mandag. Jeg småjogget bort til biblioteket og hentet Urkraft, som jeg har ventet lenge på. Solen skinte, og selv om det var kaldt satt jeg ute og fikk farge på beina, mens jeg fordypet meg i bokens tematikk og budskap.
Boken er delt i 8 deler, og hver del er delt i to, en didaktisk del og en litt mer filosofisk del. Det er ryddig og logisk delt opp, og veldig behagelig å lese. Den praktiske delen krever litt av leseren, i alle fall hvis du som meg, har ønske om å bevege deg utenfor komfortsonen og faktisk gjennomføre oppgaven som skisseres opp.
Larssen bruker seg selv og sine erfaringer, både som barn, ungdom og som voksen. Han har opplevd mye og gjennomført utfordringer vi dødelige bare kan drømme om, men allikevel greier han å formidle sin tro på at også jeg kan greie å gjennomføre "Øvelse ensom".
De som kjenner meg tenker sikkert at det greier hun lett, for jeg har ikke problemer med å være alene. I 2013 gjennomførte jeg 24 timer uten søvn, uten problemer, men da var den største utfordringen å holde seg våken. Denne gangen er det snakk om å komme seg ut i naturen, med minimalt med utstyr, se bare her:
Ikke finn på å gjøre dette uten å ha lest og repetert det du må kunne, for å gjøre dette. Boken beskriver hvordan en bygger en gapahuk for natten, som er tørr nok til at du får sove (uten sovepose og liggeunderlag). Finner du Nordstjernen finner du også retningen, men her får du mange flere tips om hva som kan peke rett vei.
Å lage bål uten fyrstikker er en kunst, men den kan læres, for varme trenger du. Så var det mat da, det skal du heller ikke ha med deg. Menyen er ganske utfordrende i mine øyne, brennesle, røtter og ugress fungerer bra, men frosk, mus, gresshopper, maur og snegler sliter jeg litt med. Får skylde på at jeg er vegetarianer og styre unna.
Innerst inne vet vi det jo: Vi må kutte ut dårlig mat og å se timevis på telefonen hver dag. Vi må bevege oss mer, bli mer offensive, være en ekte venn, ta vare på dem rundt oss, tørre å ta i et tak, tørre å fryse, være sultne og slitne. Det er mulig å finne ro og fjerne stress. Vi kan bli mer robuste! Det blir vi ikke ved stadig å drømme mer materielle goder, sammenlikne oss med andre og forsvinne i det digitale.
Del to i disse 8 kapitlene tar for seg styrken i oss, selvfølelsen og motet som trengs for å helt på ekte, være den vi er. Vi lærer å bli bevisst på egne verdier og prinsipper, at vi må tåle oss selv, ved å erkjenne og akseptere sårbarheten vår, og ikke minst ta ansvar for egne valg.
Larssens mange refleksjoner rundt det å være menneske gikk rett hjem hos meg. Noen ganger rettet jeg meg opp i ryggen da jeg leste, da jeg skjønte at jeg allerede gjør noe av det han råder oss til. Boken er ikke en klassisk selvhjelpsbok, selv om mange av justeringene som belyses, garantert vil hjelpe en i hverdagen.
Å være i flytsonen er vel noe alle som har opplevd det, drømmer om. Det som skal til, er en utfordring på noe en har litt kunnskap om, og den mestringen du føler mer og mer, gjør at du holder deg i den boblen som gjør at du ikke merker at timene flyr.
Det er en fryd å lese en bok som setter ord på følelser og opplevelser jeg har erfart, samtidig som den byr på nye utfordringer og ny kunnskap. Jeg anbefaler boken på det varmeste til alle som ønsker å ta tak i livet sitt på en positiv og livsbejaende måte. Bare så det er sagt, du trenger ikke være friluftsentusiast for å ha glede av denne boken ⚅
Nå pakker vi for å reise en uke med minicamperen vår. Målet er Bremanger, vi har planer om å gå til Vetlesanden, som er en av de fine strendene i kommunen. Det er en lang tur, bratt og bløtt blir det og, men etter å ha lest denne boken tenker jeg at "det er bare å hive seg av gårde". PC`en blir hjemme, så nå blir det en uke ute i naturen, helt uten livstegn fra meg på bloggen☺