Vi har hatt en diskusjon gående på Medisinfagskolens forum om dette med at vin er sunt, noe som ble påstått i litteratur men avskrevet hos ekspertene på skolen. Etter utallige oppslag i media om at vin er sunt på en eller annen måte er det jo artig å få litt rett da...
Vin fra 13 land inneholder for høye nivåer av metall, viser britisk studie.
Britiske forskere har analysert viner fra totalt 15 land for å undersøke nivået av metallioner i drikkevarene.
Og det var få som fikk grønt lys - både røde og hvite viner fra 13 land inneholder for mye metall.
Dårligst ut i undersøkelsen kommer viner fra Ungarn og Slovakia, som hadde verdier på opptil 300, der verdien 1 var regnet som den øvre trygge grensen.
Men også viner fra storprodusenter som Frankrike og Tyskland, hadde regelmessig verdier som lå godt over denne grensen.
Forskerne fra Kingston University mener at det høye metallinnholdet, fra blant annet kobber, vanadium og mangan, kan være en negativ motvekt som utlikner helsegevinsten ved å drikke vin, melder The Times.
Metallioner er ladde atomer, som spiller en viktig rolle i de biokjemiske prosessene i kroppen, men som også kan være helseskadelige ved for store mengder.
De britiske forskerne brukte et system utviklet av det amerikanske forurensningstilsynet, Environmental Protection Agency (EPA), for å undersøke risikoen knyttet til metallionene i vinen. De målte etter såkalte target hazard quotients (THQ).
THQ gir en risikoindikasjon basert på etablerte øvre trygge grenser for kjemikalier, i forhold til konsum og kroppsvekt. Ved verdien én regnes det som trygt, men noe høyere verdier kan også være problemfrie fordi systemet er laget for å unngå at man undervurderer risiko.
Det var kun viner fra Italia, Argentina og Brasil som ikke gikk over terskelen på én THQ.
Viner fra andre land, inkludert Tyskland, Frankrike, Østerrike og Portugal, gikk regelmessig over denne grensen.
Typisk lå verdiene mellom 30 til 80 THQ. Men viner fra de østeuropeiske landene Ungarn og Slovakia, hadde så mye som 300 THQ.
Professor Declan Naughton, en av forskerne bak studien, sier til The Times at resultatene er bekymringsverdige, blant annet fordi inntak av for store mengder av metallioner knyttes til sykdommer som Parkinsons, kronisk betennelsessykdom og kreft.
Det er i hovedsak antioksidanter som får æren for vinens helsebringende egenskaper, ved at disse beskytter cellene mot skader.
Nå tror forskerne at metallionene kan ha motsatt effekt og dermed utligne antioksidantenes positive effekt.
Forskerne mener nå at vinprodusentene bør merke vinen med hvor mye metaller den inneholder, samt at de må finne nye metoder for å fjerne potensielt skadelige materialer fra sine produkter.
Fjellturer og ferieturer
torsdag 30. oktober 2008
onsdag 29. oktober 2008
Hva skjer?
Kostholdsforedraget på søndag ga masse å tenke på, og da de åpnet opp for kapittel tre på studiet mitt på mandag, så var det full fart igjen. Masse fokus på fordøyelse og forhøyet blodsukker denne gangen, så nå skal jeg en gang for alle lære meg dette med diabetes og insulin. Det er så fristende å sette seg ned forran pc`en at jeg må presse megselv ut på tur for å få 10000 skritt hver dag.
Jeg har heldigvis ingen bibliotekbok på gang, bare en Håkan Nesser pocket som ikke krever så mye oppmerksomhet.
Så er det badet da, i går fuget vi en vegg, og vi må ta en i dag, da kan vi få opp baderomsmøblene på fredag og lage badekar på lørdag. Det blir kjempefint, så jeg ser frem til min første spa-kveld med lys og skum.
BT glimtet til og lovet intet nedbør de neste 7 dager, så i helgen blir det tur på Løvstakken :)
Jeg har heldigvis ingen bibliotekbok på gang, bare en Håkan Nesser pocket som ikke krever så mye oppmerksomhet.
Så er det badet da, i går fuget vi en vegg, og vi må ta en i dag, da kan vi få opp baderomsmøblene på fredag og lage badekar på lørdag. Det blir kjempefint, så jeg ser frem til min første spa-kveld med lys og skum.
BT glimtet til og lovet intet nedbør de neste 7 dager, så i helgen blir det tur på Løvstakken :)
søndag 26. oktober 2008
Så rett, så rett...
Lykkelig er den som ikke sørger over hva han mangler,
men gleder seg over hva han har...
men gleder seg over hva han har...
Symposeum Hyperthyreose
I dag har jeg vært på Suitellet på foredrag med min veileder Jens Veiersted. For et fyrverkeri av et menneske! Kjempegøy og se ham "live".
Hyperthyreose eller høyt stoffskifte som det også heter har selvfølgelig sin egen "klubb" og de hadde samlingshelg med foredragsholdere denne helgen. Høyt stoffskifte kan påvises ved å kartlegge mengden av hormonet thyroxin i blodet. Det er skjoldbruskkjertelen som produserer dette hormonet, og en røntgenundersøkelse vil fortelle om kjertelens størrelse, form og funksjon.
Jeg fikk også en prat med Kåre Haraldsen som er pulsleseren som jeg skulle til for noen uker siden. Han hadde mye på hjertet. De snakket varmt om rens av gallen, hmm.... noe å tenke på.
Hyperthyreose eller høyt stoffskifte som det også heter har selvfølgelig sin egen "klubb" og de hadde samlingshelg med foredragsholdere denne helgen. Høyt stoffskifte kan påvises ved å kartlegge mengden av hormonet thyroxin i blodet. Det er skjoldbruskkjertelen som produserer dette hormonet, og en røntgenundersøkelse vil fortelle om kjertelens størrelse, form og funksjon.
Jeg fikk også en prat med Kåre Haraldsen som er pulsleseren som jeg skulle til for noen uker siden. Han hadde mye på hjertet. De snakket varmt om rens av gallen, hmm.... noe å tenke på.
torsdag 23. oktober 2008
Kaffe - nei takk!
Kaffe er en av de tingene vi tyr til når vi er trette og vi vil holde oss våkne, eller når vi vil våkne om morningen. Og det funker, kaffe er oppkvikkende, og den løfter sinnstemningen, men den er også vanedannende. Når vi ikke får den kaffen vi er vant med å få, får kroppen abstinenser, vi blir trette, sure og får hodepine. Koffein har effekt på hodepine og blir brukt i hodepinetabletter.
Kaffe har mange flere negative sider enn positive. Kaffe inneholder puriner, ett stoff som utskilles i urinen som urinsyre, som igjen kan gi forskjellige stoffskifte lidelser (bl.a. urinsyregikt.)
Den er den avgrøde som blir sprøytet mest i verden, inneholder derfor mye sprøytemidler.
Når kaffebønnene blir brent dannes det kreftfremkallende stoffer (tjæreaktige produkter ). Disse har skadelige virkninger på kromosomene, som igjen gir genetiske skadevirkninger.
Kaffe inneholder fenoler som oksideres meget hurtig i kroppen, gir dannelse av N-nitrosaminer i magetarm-kanalen som er kreftfremkallende.
Kaffe stresser kroppen.
Kaffe inneholder tanniner, som gjør C-vitamin uvirksomt, og minsker derfor jernopptaket.
Kaffe er også syredannende og kan gi halsbrann, sure oppstøt, mavesår eller mage-katarr og øker faren for galdesten.
Kaffe kan gi uregelmessig hjerterytme i store doser og øker også blod-trykket, øker kolesterolinnholdet i blodet og kan være allergiutløsende.
Kaffe gjør irritabel tykktarm verre og kan gi forstoppelse, men er også ett hurtigvirkende avføringsmiddel.
Kaffe kan forverre leddgikt, hemmer amning-prolactin og gir søvnproblemer.
Kaffe fremmer knokkelavkalkning og kan gi klimakterieproblemer.
Kaffe belaster nervesystemet og kan være angstfremkallende og gi PMS/PMT.
Kaffe er også vanndrivende.
Kaffe blokkerer for homøopatisk behandling.
Kaffe har mange flere negative sider enn positive. Kaffe inneholder puriner, ett stoff som utskilles i urinen som urinsyre, som igjen kan gi forskjellige stoffskifte lidelser (bl.a. urinsyregikt.)
Den er den avgrøde som blir sprøytet mest i verden, inneholder derfor mye sprøytemidler.
Når kaffebønnene blir brent dannes det kreftfremkallende stoffer (tjæreaktige produkter ). Disse har skadelige virkninger på kromosomene, som igjen gir genetiske skadevirkninger.
Kaffe inneholder fenoler som oksideres meget hurtig i kroppen, gir dannelse av N-nitrosaminer i magetarm-kanalen som er kreftfremkallende.
Kaffe stresser kroppen.
Kaffe inneholder tanniner, som gjør C-vitamin uvirksomt, og minsker derfor jernopptaket.
Kaffe er også syredannende og kan gi halsbrann, sure oppstøt, mavesår eller mage-katarr og øker faren for galdesten.
Kaffe kan gi uregelmessig hjerterytme i store doser og øker også blod-trykket, øker kolesterolinnholdet i blodet og kan være allergiutløsende.
Kaffe gjør irritabel tykktarm verre og kan gi forstoppelse, men er også ett hurtigvirkende avføringsmiddel.
Kaffe kan forverre leddgikt, hemmer amning-prolactin og gir søvnproblemer.
Kaffe fremmer knokkelavkalkning og kan gi klimakterieproblemer.
Kaffe belaster nervesystemet og kan være angstfremkallende og gi PMS/PMT.
Kaffe er også vanndrivende.
Kaffe blokkerer for homøopatisk behandling.
mandag 20. oktober 2008
Sondre sin tur pins samling
Sondre samler på turpins. Han har pins fra Ta Turen til Bergen Turlag, og ToppTrim, pluss at han har gått Lysøen Rundt to ganger og har pins derfra. Og så har han ambisjoner om å få mange merker fra 7 fjells turen.
Det begynte å bli fult (og tungt) på capsen og vi spurte mormor om hun kunne lage et bilde som han kunne ha turpinsene på. Og det gjorde hun. Se det flotte kunstverket! Med fjelltopper og det hele.
Høst tur til Storsåta og Skolevarden
Med gutta på tur (størstemann i Dubrovnik med jobben og minstemann på kino med mormor og morfar og Aicha) snøret jeg på meg fjellskoene og satte avsted mellom regnbygene.
Turen opp til Skolevarden tar bare 25 min. så jeg fortsatte helt opp til Storsåta. Fikk en liten byge på meg på toppen, men den ga seg raskt.
Turen opp til Skolevarden tar bare 25 min. så jeg fortsatte helt opp til Storsåta. Fikk en liten byge på meg på toppen, men den ga seg raskt.
søndag 19. oktober 2008
Oppgave 2 bestått!
Stor glede! Fikk noen kommentarer så jeg har noe jeg kan jobbe med til neste kapittel åpnes. Jens Veiersted skal ha foredrag neste søndag om kostholdets betydning for vår helse, med spesiell vinkling mot de med alle former for stoffskiftesykdommer.
Det skal jeg gå på.
Det skal jeg gå på.
Engelens spill
Jeg hadde gledet meg til oppfølgeren til Vindens Skygge og kastet meg over Engelens spill med stor iver da den kom. Første del svarte til forventningene 100%. Kjempespennende med et plott så gjorde at jeg satt som på skrekkfilm. Gleden var stor da jeg litt uti boken kjente igjen karakterer fra den forrige boken.
Men, dessverre må der komme et men. Halveis i boken tok han av, jeg merket at jeg leste med en rynke på nesen. Det ble mye dreping og jeg fant ikke ut hvilken verden han levde i. Epilogen var heldigvis litt oppklarende og gjorde at jeg gleder meg til oppfølgerene. (Det kommer to til). Jeg liker det når en serie består av bøker skrevet på helt forskjellig måte, og det klarte han fint. Han hadde noen vidunderlige skildringer av Barcelona på 1920 tallet, så nå har jeg virkelig lyst å dra dit.
Men, dessverre må der komme et men. Halveis i boken tok han av, jeg merket at jeg leste med en rynke på nesen. Det ble mye dreping og jeg fant ikke ut hvilken verden han levde i. Epilogen var heldigvis litt oppklarende og gjorde at jeg gleder meg til oppfølgerene. (Det kommer to til). Jeg liker det når en serie består av bøker skrevet på helt forskjellig måte, og det klarte han fint. Han hadde noen vidunderlige skildringer av Barcelona på 1920 tallet, så nå har jeg virkelig lyst å dra dit.
tirsdag 14. oktober 2008
Fjelltur - Sushi - Mamma Mia
Tre ting på en gang, det ekke mulig?
Joda for i dag overlot jeg barnepass og middagslaging til min vidunderlige datter og gikk til byn. Gikk over fjellet og fikk nyte høstfargene. I byn ventet Hildegunn og ville spise sushi. Yippi!! Vi gasset oss med rødvin og dessert og rullet bort til kinoen etterpå. Siden jeg er så heldig å ha sett Mamma Mia - the Musical ( i London altså) så hadde jeg ikke store forventninger. Derfor ble jeg gledelig overrasket, for filmen var kjempegøy. Ingen store sangstemmer, og tynn "story" men mange klumper i halsen som måtte svelges, og masse latter. Kunne bare ønske vi gikk på sing along versjonen, for det hadde vært gøyt å synge med.
I have a dream
I have a dream,
a song to sing
To help me cope
with anything
If you see the wonder
of a fairy tale
You can take the future
even if you fail
I believe in angels
Something good in everything I see
I believe in angels
When I know the time is right for me
I’ll cross the stream - I have a dream
I have a dream, a fantasy
To help me through reality
And my destination
makes it worth the while
Pushing through the darkness
still another mile
I believe in angels
Something good in everything I see
I believe in angels
When I know the time is right for me
I’ll cross the stream - I have a dream
I’ll cross the stream - I have a dream
I have a dream, a song to sing
To help me cope with anything
If you see the wonder of a fairy tale
You can take the future even if you fail
I believe in angels
Something good in everything I see
I believe in angels
When I know the time is right for me
I’ll cross the stream - I have a dream
I’ll cross the stream - I have a dream
a song to sing
To help me cope
with anything
If you see the wonder
of a fairy tale
You can take the future
even if you fail
I believe in angels
Something good in everything I see
I believe in angels
When I know the time is right for me
I’ll cross the stream - I have a dream
I have a dream, a fantasy
To help me through reality
And my destination
makes it worth the while
Pushing through the darkness
still another mile
I believe in angels
Something good in everything I see
I believe in angels
When I know the time is right for me
I’ll cross the stream - I have a dream
I’ll cross the stream - I have a dream
I have a dream, a song to sing
To help me cope with anything
If you see the wonder of a fairy tale
You can take the future even if you fail
I believe in angels
Something good in everything I see
I believe in angels
When I know the time is right for me
I’ll cross the stream - I have a dream
I’ll cross the stream - I have a dream
Grønn te, hjelper det?
"Hvor enn man dyrker te, følger et langt liv" uttalte en japansk munk på 1100-tallet. I Østen har de utnyttet den grønne teens potensiale i mange tusen år. Først i senere tid har vesten åpnet øynene for dens mange virkninger.
Kineserne regner med at det finnes over 300 forskjellige sorter te, fordelt på tre hovedtyper; grønn, Oolong og svart te. Alle tre hovedtyper kommer fra samme plante, men prepareres på forskjellig vis. Svart te skiller seg fra grønn te ved at den har gått igjennom en gjæringsprosess som endrer den kjemiske sammensetningen noe. Oolong-te går gjennom en delvis gjæringsprosess.
De sentralstimulerende alkaloidene (plantebaser); kaffein, teophyllin og teobromin, utgjør mellom 1 og 5% av teen. Disse stoffene har lignende virkning, men kaffein er vanligvis det dominerende.
En vanlig kopp te inneholder mellom 10 og 50 mg. kaffein. I meget små mengder kan kaffein senke hjerterytmen, men ved større doser slår hjertet fortere og store mengder kan forstyrre hjerterytmen. Både grønn og svart te er rik på tannin (gallusyre). Tanninsyrer utgjør mellom 9 og 20% av te-bladene.
Te inneholder også flavonoider, plantestoffer som finnes i frukt, grønnsaker og urter. Noen av disse kjemiske forbindelsene er blitt undersøkt i de senere år, for å teste deres legende eller preventive virkninger. En gruppe flavonoider (catechins) synes å ha antioksiderende virkning. En av disse stoffene, epigallocatechin-3-gallate (EGCG), har vist seg å kunne redusere skadene fra stråling og muligens hemme utviklingen av visse krefttyper hos dyr.
Grønn te inneholder mer EGCG enn svart te, da den ikke har gått igjennom gjæringsprosessen.
I vesten er interessen for teens medisinske egenskaper av forholdsvis ny dato, mens man i Kina og Japan lenge har betraktet te som en helsebringende urt. Japanske forskere merket seg tidlig at krefthyppigheten lå på bare 20-50% av det normale i områder der grønn te produseres. Japanske forskere hevder å kunne påvise at te har en preventiv virkning på kreft i tarmene og urinveiene. En nyere japansk studie har konkludert med at menn som daglig drikker ti eller flere kopper grønn te har betydelig mindre risiko for å få kreft i lunger, lever, tykktarm og mage. Forskerne mener at stoffet EGCG som forekommer i grønn te hemmer veksten av kreftceller ved å fjerne de frie radikalene som kan skade friske celler.EGCG skal også være virksomt mot visse bakterie-og virusinfeksjoner og det kan forklare hvorfor aktive te-drikkere er mindre plaget av periodontitt (rothinnebetennelse) og dermed også dårlig ånde.
Dessuten har man funnet at te-drikkere har mindre karies (hull i tennene) enn andre, noe som forklares med virkningen av stoffet fluorid som forekommer i te-blader.
Det er indikasjoner som tyder på at grønn te kan senke kolesterolnivået. I Kina drikkes en spesiell type te; Tao Cha, som middel mot høyt kolesterolnovå. Det er imidlertid mulig at te- drikkere i Japan og Kina også har et sunnere kosthold med mindre usunt fett og at dette er mer utslagsgivende for kolesterolnivået enn te. Pga. grunn av sitt høye innhold av tannin, brukes grønn te noen steder som middel mot mild diare. Et eksperiment med hunder antydet at te kan forhindre blodpropp, uten at dette er bekreftet hos mennesker. Sist, men ikke minst, har te en oppkvikkende effekt som kan skjerpe konsentrasjonen.
Studier i Japan og Kina tyder på at man kan drikke relativt store daglige doser med grønn te uten å risikere helseskader. I disse områdene er det ikke uvanlig å drikke over ti kopper (to gram te i hver kopp) pr. dag. Likevel bør visse grupper utvise forsiktighet. Det gjelder først og fremst kvinner som forsøker å få barn eller er gravide. Det er mistanke om at høye doser med kaffein kan øke risikoen for fosterskader. Mødre med stort kaffeinforbruk overfører også noe kaffein til barnet gjennom amming. Folk med nyreproblemer bør begrense sitt forbruk av te pga. kaffeinens vanndrivende effekt. Det samme gjelder mennesker som lider av mavesår eller uregelmessig hjerterytme. Store doser av kaffein kan også ha en negativ effekt på mennesker som sliter med forskjellige typer angst. En hovedregel her, og som gjelder all selvmedisinering, er å oppsøke lege eller en annen spesialist hvis man er i tvil om doseringen.
Vestlige studierInteressen for teens potensial som medisin har vært økende blant vestlige medisinere det siste tiåret. Her følger korte referater fra et lite utvalg studier gjort de siste to årene:
Grønn te mot kreft:Stoffet EGCG som forekommer i grønn te antas ha kreftpreventive egenskaper. Ekteparet Dorothy og James Morre hevder å ha påvist at EGCG blokkerer et enzym som kreftceller trenger for å vokse. I følge ekteparet dreper ECGC kreftceller i et reagensglass, mens stoffet ikke påvirker normale celler. Dorothy Morre, professor i ernæringsfysiologi og James Morre, professor i medisinsk kjemi og farmakologi, begge ved Perdue University, la frem sine resultater i desember 1998.Ekteparet Morre hevder at fire kopper grønn te pr. dag inneholder nok EGCG til å hemme veksten av kreftceller. Forklaringen er, i følge ekteparet, at EGCG påvirker med et enzym på overflaten av mange typer kreftceller. Dette enzymet; quinol oxidase, forkortet til NOX, er nødvendig for at både kreft-og normale celler skal dele seg. Normale celler produserer NOX kun når de påvirkes av veksthormoner, mens kreftceller produserer stoffet hele tiden. Det er dette som får kreftcellene til å dele seg i et voldsomt tempo. Spørsmålet om EGCG virker på mennesker står fremdeles ubesvart, men flere studier tyder på at folk som daglig drikker te generelt har mindre risiko for å utvikle kreft.Kilder: TheHealthNetwork .com
Grønn te mot leddgikt:Ønsker man å forebygge faren for å få leddgikt anbefales grønn te, fortelles det i en artikkel i Proceedings of the National Academy of Sciences. Antioxidanter i grønn te kan nemlig forebygge eller redusere faren for å få leddgikt og revmatisk leddgikt. Dette kom forskere ved Case Western Reserve University i Ohio fram til i 1999, gjennom forsøk med mus. Halvparten av musene fikk grønn te, den andre halvparten vann. Deretter fikk de injisert et giktfremkallende middel og ble observert i over en måned. Og resultatet: Blant musene som fikk grønn te, hadde halvparten utviklet leddgikt. Blant de musene som fikk vann, derimot, hadde alle bortsett fra en utviklet leddgikt.
Mange polyphenoler (kjemikalier som finnes i naturlig form i noen matvarer og i grønn te) inneholder mye mer antioxidant aktivitet enn godt kjente antioxidanter som vitamin C og E, kan doktor Tariq Haqqi, leder av musestudiet, fortelle. En av antioxydantenes hovedfunksjoner er å beskytte kroppen mot stress, som igjen fører til sykdom. Haqqi`s håp er at leddgikt snart kan føyes til listen over alt grønn te har innvirkning på.Kilder: TheHealthNetwork.com
Grønn te mot osteoporose:Når gamle damer så lett brekker ben, skyldes det ofte osteoporosis (benskjørhet). Lidelsen rammer som regel kvinner over seksti. Forskere fra Cambridge University i England har forsøkt å påvise en sammenheng mellom tedrikking og benskjørhet. Gjennom en nylig foretatt undersøkelse fant de at bena og knoklene til eldre tedrikkende damer, så fem år yngre enn hos de som ikke drakk te. De mener årsaken til teens positive virkning på benstrukturen, kan ligge i isoflavonoidene, den sterkt fargede kjemikalien som finnes i frukt, grønnsaker, urter og te. Isoflavonoidene er velkjente for sin positive effekt på helse.
Det råder imidlertid fremdeles skepsis til teorien. Susan Ott, spesialist i Osteoporosis ved University of Washington, mener hyppigheten av benskjørhet i England er så høy, at te ikke kan ha noen innvirkning på sykdommen. Andre forskere er skeptiske fordi det fremdeles er uklart om tedrikkere konsumerer nok flavanoider til å oppnå en biologisk effekt.Kilder: Nature science update
Grønn te mot fedme:Grønn te er ikke bare godt for hjertet. Også vekten lar seg påvirke av te, mener sveitsiske leger. Abdul Dullo og kolleger ved Geneva University Hospital and Labaratoires Arkopharma i Nice i Frankriket, har uttalt at det er kaffeinen og catechin polyphenolene (substanser som hjelper blodkapilærene til å ikke ødelegges eller forstyrres av stress) i grønn te som påvirker vekten.Studier rundt dette har tidligere fokusert på kaffeinen i kaffe og dens innvirkning på stoffskifte. Jo større energiforbrenning, jo større vekttap, går teorien ut på. Polyphenolene i grønn te skal også ha innvirkning på dette, mener forskerne. Etter å ha testet middels overvektige menn med kaffe, placebopiller og grønn te i en undersøkelse foretatt i 1999, kom de fram til at grønn te er et sikrere alternativ enn kaffe for å øke energiforbruket hos overvektige. Spesielt for dem med høyt blodtrykk og hjerteproblemer.
Kineserne regner med at det finnes over 300 forskjellige sorter te, fordelt på tre hovedtyper; grønn, Oolong og svart te. Alle tre hovedtyper kommer fra samme plante, men prepareres på forskjellig vis. Svart te skiller seg fra grønn te ved at den har gått igjennom en gjæringsprosess som endrer den kjemiske sammensetningen noe. Oolong-te går gjennom en delvis gjæringsprosess.
De sentralstimulerende alkaloidene (plantebaser); kaffein, teophyllin og teobromin, utgjør mellom 1 og 5% av teen. Disse stoffene har lignende virkning, men kaffein er vanligvis det dominerende.
En vanlig kopp te inneholder mellom 10 og 50 mg. kaffein. I meget små mengder kan kaffein senke hjerterytmen, men ved større doser slår hjertet fortere og store mengder kan forstyrre hjerterytmen. Både grønn og svart te er rik på tannin (gallusyre). Tanninsyrer utgjør mellom 9 og 20% av te-bladene.
Te inneholder også flavonoider, plantestoffer som finnes i frukt, grønnsaker og urter. Noen av disse kjemiske forbindelsene er blitt undersøkt i de senere år, for å teste deres legende eller preventive virkninger. En gruppe flavonoider (catechins) synes å ha antioksiderende virkning. En av disse stoffene, epigallocatechin-3-gallate (EGCG), har vist seg å kunne redusere skadene fra stråling og muligens hemme utviklingen av visse krefttyper hos dyr.
Grønn te inneholder mer EGCG enn svart te, da den ikke har gått igjennom gjæringsprosessen.
I vesten er interessen for teens medisinske egenskaper av forholdsvis ny dato, mens man i Kina og Japan lenge har betraktet te som en helsebringende urt. Japanske forskere merket seg tidlig at krefthyppigheten lå på bare 20-50% av det normale i områder der grønn te produseres. Japanske forskere hevder å kunne påvise at te har en preventiv virkning på kreft i tarmene og urinveiene. En nyere japansk studie har konkludert med at menn som daglig drikker ti eller flere kopper grønn te har betydelig mindre risiko for å få kreft i lunger, lever, tykktarm og mage. Forskerne mener at stoffet EGCG som forekommer i grønn te hemmer veksten av kreftceller ved å fjerne de frie radikalene som kan skade friske celler.EGCG skal også være virksomt mot visse bakterie-og virusinfeksjoner og det kan forklare hvorfor aktive te-drikkere er mindre plaget av periodontitt (rothinnebetennelse) og dermed også dårlig ånde.
Dessuten har man funnet at te-drikkere har mindre karies (hull i tennene) enn andre, noe som forklares med virkningen av stoffet fluorid som forekommer i te-blader.
Det er indikasjoner som tyder på at grønn te kan senke kolesterolnivået. I Kina drikkes en spesiell type te; Tao Cha, som middel mot høyt kolesterolnovå. Det er imidlertid mulig at te- drikkere i Japan og Kina også har et sunnere kosthold med mindre usunt fett og at dette er mer utslagsgivende for kolesterolnivået enn te. Pga. grunn av sitt høye innhold av tannin, brukes grønn te noen steder som middel mot mild diare. Et eksperiment med hunder antydet at te kan forhindre blodpropp, uten at dette er bekreftet hos mennesker. Sist, men ikke minst, har te en oppkvikkende effekt som kan skjerpe konsentrasjonen.
Studier i Japan og Kina tyder på at man kan drikke relativt store daglige doser med grønn te uten å risikere helseskader. I disse områdene er det ikke uvanlig å drikke over ti kopper (to gram te i hver kopp) pr. dag. Likevel bør visse grupper utvise forsiktighet. Det gjelder først og fremst kvinner som forsøker å få barn eller er gravide. Det er mistanke om at høye doser med kaffein kan øke risikoen for fosterskader. Mødre med stort kaffeinforbruk overfører også noe kaffein til barnet gjennom amming. Folk med nyreproblemer bør begrense sitt forbruk av te pga. kaffeinens vanndrivende effekt. Det samme gjelder mennesker som lider av mavesår eller uregelmessig hjerterytme. Store doser av kaffein kan også ha en negativ effekt på mennesker som sliter med forskjellige typer angst. En hovedregel her, og som gjelder all selvmedisinering, er å oppsøke lege eller en annen spesialist hvis man er i tvil om doseringen.
Vestlige studierInteressen for teens potensial som medisin har vært økende blant vestlige medisinere det siste tiåret. Her følger korte referater fra et lite utvalg studier gjort de siste to årene:
Grønn te mot kreft:Stoffet EGCG som forekommer i grønn te antas ha kreftpreventive egenskaper. Ekteparet Dorothy og James Morre hevder å ha påvist at EGCG blokkerer et enzym som kreftceller trenger for å vokse. I følge ekteparet dreper ECGC kreftceller i et reagensglass, mens stoffet ikke påvirker normale celler. Dorothy Morre, professor i ernæringsfysiologi og James Morre, professor i medisinsk kjemi og farmakologi, begge ved Perdue University, la frem sine resultater i desember 1998.Ekteparet Morre hevder at fire kopper grønn te pr. dag inneholder nok EGCG til å hemme veksten av kreftceller. Forklaringen er, i følge ekteparet, at EGCG påvirker med et enzym på overflaten av mange typer kreftceller. Dette enzymet; quinol oxidase, forkortet til NOX, er nødvendig for at både kreft-og normale celler skal dele seg. Normale celler produserer NOX kun når de påvirkes av veksthormoner, mens kreftceller produserer stoffet hele tiden. Det er dette som får kreftcellene til å dele seg i et voldsomt tempo. Spørsmålet om EGCG virker på mennesker står fremdeles ubesvart, men flere studier tyder på at folk som daglig drikker te generelt har mindre risiko for å utvikle kreft.Kilder: TheHealthNetwork .com
Grønn te mot leddgikt:Ønsker man å forebygge faren for å få leddgikt anbefales grønn te, fortelles det i en artikkel i Proceedings of the National Academy of Sciences. Antioxidanter i grønn te kan nemlig forebygge eller redusere faren for å få leddgikt og revmatisk leddgikt. Dette kom forskere ved Case Western Reserve University i Ohio fram til i 1999, gjennom forsøk med mus. Halvparten av musene fikk grønn te, den andre halvparten vann. Deretter fikk de injisert et giktfremkallende middel og ble observert i over en måned. Og resultatet: Blant musene som fikk grønn te, hadde halvparten utviklet leddgikt. Blant de musene som fikk vann, derimot, hadde alle bortsett fra en utviklet leddgikt.
Mange polyphenoler (kjemikalier som finnes i naturlig form i noen matvarer og i grønn te) inneholder mye mer antioxidant aktivitet enn godt kjente antioxidanter som vitamin C og E, kan doktor Tariq Haqqi, leder av musestudiet, fortelle. En av antioxydantenes hovedfunksjoner er å beskytte kroppen mot stress, som igjen fører til sykdom. Haqqi`s håp er at leddgikt snart kan føyes til listen over alt grønn te har innvirkning på.Kilder: TheHealthNetwork.com
Grønn te mot osteoporose:Når gamle damer så lett brekker ben, skyldes det ofte osteoporosis (benskjørhet). Lidelsen rammer som regel kvinner over seksti. Forskere fra Cambridge University i England har forsøkt å påvise en sammenheng mellom tedrikking og benskjørhet. Gjennom en nylig foretatt undersøkelse fant de at bena og knoklene til eldre tedrikkende damer, så fem år yngre enn hos de som ikke drakk te. De mener årsaken til teens positive virkning på benstrukturen, kan ligge i isoflavonoidene, den sterkt fargede kjemikalien som finnes i frukt, grønnsaker, urter og te. Isoflavonoidene er velkjente for sin positive effekt på helse.
Det råder imidlertid fremdeles skepsis til teorien. Susan Ott, spesialist i Osteoporosis ved University of Washington, mener hyppigheten av benskjørhet i England er så høy, at te ikke kan ha noen innvirkning på sykdommen. Andre forskere er skeptiske fordi det fremdeles er uklart om tedrikkere konsumerer nok flavanoider til å oppnå en biologisk effekt.Kilder: Nature science update
Grønn te mot fedme:Grønn te er ikke bare godt for hjertet. Også vekten lar seg påvirke av te, mener sveitsiske leger. Abdul Dullo og kolleger ved Geneva University Hospital and Labaratoires Arkopharma i Nice i Frankriket, har uttalt at det er kaffeinen og catechin polyphenolene (substanser som hjelper blodkapilærene til å ikke ødelegges eller forstyrres av stress) i grønn te som påvirker vekten.Studier rundt dette har tidligere fokusert på kaffeinen i kaffe og dens innvirkning på stoffskifte. Jo større energiforbrenning, jo større vekttap, går teorien ut på. Polyphenolene i grønn te skal også ha innvirkning på dette, mener forskerne. Etter å ha testet middels overvektige menn med kaffe, placebopiller og grønn te i en undersøkelse foretatt i 1999, kom de fram til at grønn te er et sikrere alternativ enn kaffe for å øke energiforbruket hos overvektige. Spesielt for dem med høyt blodtrykk og hjerteproblemer.
Den som ikke beveger seg dør....
sier et gammelt jungelord, men å velge det ukjente fremfor det trygge krever mot.
fredag 10. oktober 2008
torsdag 9. oktober 2008
Forfattersleppet
Tore Renberg er inn for tiden. Både Susanne og jeg har lest Kompani Orheim og Charlotte Isabel Hansen, Susanne har og lest den tredje boken om Jarle Klepp som heter Mannen som elsket Yngve. I dag var vi på Landmark å hørte/så Tore Renberg bli intervjuet av professor Per Buvik fra UIB. Denne professoren viste seg å være Renbergs tidligere veileder da han selv studerte literatur på UIB, og de hadde en utrolig fin dialog. Tore Renberg var en morsom sjarmerende type som kunne gi oss masse bakgrunnstoff for disse tre bøkene og for resten av sitt fortatterskap. Jeg må ut og skaffe meg/oss flere av hans titler og et par som han henviste til som sine favoritter.
tirsdag 7. oktober 2008
Karbohydrater er noe herk!
Jeg har ikke hatt så mye til overs for Fedon Lindberg. Det ser ut som jeg må skifte mening. "Barn i balanse" var en kjempe bok, som alle som brødfør (bokstavligtalt) barn og seg selv burde tittet i. Go`morgen yoghurt og Corn Flakes er på hodet ut. Det er høyere GI i Corn Flakes enn i sukker! Også er det fult av acrylamid. (Det er det i knekkebrød og forresten...)
Fedon kommer med akkurat nok skremsel til at du blir motivert til å kutte ut brødet, nok trøst til at du ikke føler deg dum om du ikke får det til første uken, (for ikke å snakke om måneden...), og masse forslag til hvordan det skal gjøres. Vi er i sving, i dag har vi prøvd ut oppskriften hans på muffins uten hvete mel og sukker og smør, i morgen har vi avtalt å prøve havregrynsgrøten hans.
Fedon kommer med akkurat nok skremsel til at du blir motivert til å kutte ut brødet, nok trøst til at du ikke føler deg dum om du ikke får det til første uken, (for ikke å snakke om måneden...), og masse forslag til hvordan det skal gjøres. Vi er i sving, i dag har vi prøvd ut oppskriften hans på muffins uten hvete mel og sukker og smør, i morgen har vi avtalt å prøve havregrynsgrøten hans.
mandag 6. oktober 2008
Quiss nr. 2 i box!
søndag 5. oktober 2008
Tenerife - høstferie
Det er mye styr for noen dager i solen, men det var deilig. Vi hadde god trening fra i sommer så vi var fort inne i det spanske tempoet. Ikke har vi gjort noe spesielt heller, bortsett fra turen til Teide som var kjempefin. Vi hadde en flink guide som fortalte en hel masse på vei opp og ned, og vel fremme fikk vi oss en fin tur på jakt etter lavasteiner. Teide er 3718 meter høy så da vi kom opp til kabelbanen kjente jeg mitt lave blodtrykk såpass at jeg ikke ville videre. Etter at jeg besvimte i Chamonix har jeg hatt litt respekt for det der.
Vi har fått masse Teneriffiske spesialiteter å smake på, som fiken, mandler, mojo saus (nam nam) og en kaffe jeg ikke husker navnet på.
Vi har fått masse Teneriffiske spesialiteter å smake på, som fiken, mandler, mojo saus (nam nam) og en kaffe jeg ikke husker navnet på.
Været var best fra morningen av, og det skyet over utpå ettermiddagen. Hotellet var fint men Los Christianos hadde ikke fin strand så det ble et stykke å gå når vi ville til stranden. Det var helt i begynnelsen av sesongen hos dem så hotellet vårt holdt på å pusse opp et av bassengene og minigolfbanen. Det var lite gjester så det ble mest bråk og lite morro på kveldene.
Abonner på:
Innlegg (Atom)