onsdag 27. juli 2016

Maestro - en skikkelig røver av nattesøvn av Geir Tangen

Maestro ble sommerens mest spennende krim. Hadde jeg hatt pulsmåleren på meg, er jeg sikker på at jeg kunne påvist unormalt høy puls i innspurten. Fra før vet jeg at Geir Tangen leser mye krim selv, og skriver glimrende omtaler av det han leser på bloggen sin. Derfor var det med litt tilbakeholden iver at jeg i sommerferien startet på boken.
Jeg ble IKKE skuffet!

Fra bakpå boken:
Et høsttungt Haugesund våkner til drapet på en kvinne som er kastet ut fra høyblokkene i byen. Et varslet drap. Journalist Viljar Ravn Gudmundsson i Haugesunds Avis mottok dagen før en epost han ikke tok alvorlig. Når en ny epost kommer inn, står Gudmundsson med begge beina plantet i det som fortone r seg som en krimfarse fra en dårlig TV-serie. Politietterforsker Lotte Skeisvoll får i oppgave å stanse drapsmannen før han oppfyller sine egne profetier, og hun har dårlig tid. Hvert sekund som går er et tapt sekund i kampen for å redde et menneskeliv. I bakgrunnen slår dirigenten med taktstokken, og med det anslaget i sitt helt personlige requiem. En klassisk dødssymfoni der alt handler om å få orkesterets medlemmer til å spille slik han vil. Det er han som har notearket. Det er han som er Maestro.

Bare så det er sagt; dette er krim på sitt aller beste! Karakteroppbyggingen er glimrende, og plottet originalt, til tross for at det ved første øyekast kan minne om noe en har lest før. Når du kommer i gang med lesningen vil du se at de småtingene som muligens kunne stemples som en klisjè, ble fremstilt sånn av en grunn.

At handlingen foregår i den lille norske byen Haugesund, gjør at de skrekkelige hendelsene føles ekstra nært på kroppen. Når du skal lese denne boken må du legge til side strenge tanker om hva som er sannsynlig i det virkelige liv, for han har tatt seg noen dramaturgiske friheter. Når det er sagt, så må jeg påpeke at jeg ikke følte at jeg snublet over mange detaljer som ikke hang på greip.

Noen "hakaslepp" fikk jeg underveis allikevel, men dette gikk på overraskende vendinger i handlingsforløpet, rystelser som jeg, så snart jeg hadde kommet meg fra sjokket, satte stor pris på.

Dette er en handlingstettet krimroman, hvor leseren blir holdt i velsignet uvitenhet helt til siste side. Tangen bruker et muntlig språk, og har god kommunikasjon med leseren (ikke direkte). Han nevner navn både på kjente forfattere, bøker og forlag, noe som føles litt "rart" i begynnelsen, helt til årsaken faller på plass.

Maestro er gitt ut på et privat forlag, men jeg håper inderlig at krimglade lesere ikke holder seg borte av den grunn. Selv leste jeg til langt på natt (noe jeg aldri gjør...) for det var nesten umulig å gå å legge seg midt i all dramatikken. 

Andre om boken: Beathesbokhjerte, Ritaleser, Mycriminalmind, Bjørnebok, Medbokogpalett

Forlag: Mata
Utgitt: 2016
Sider: 372
Kilde: Biblioteket

5 kommentarer:

 1. Denne virket så spennende at jeg måtte sjekke om jeg fant den på Storytel med det samme. Og det gjorde jeg!! :-) Takk for tipset.

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra at du gir deg i kast med denne, det er bare til å holde seg fast i svingene :)

   Slett
 2. Denne har jeg ikke lest enda. Sparer den til ferien (oktober..) og stranda. Forventningene er nå skyhøye :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det kommer ikke til å bli mye bading på deg :)

   Slett
  2. Nei jeg har jo "et par" bøker jeg skal lese meg gjennom, kan du si. Mange av dem på øret, tenker jeg. Ser ikke at Maestro er kommet i lydformat ennå. Ihvertfall ikke på Storytel. Der er kun ebok-utgaven, men jeg gidder ikke lese boka på nettbrett/telefon i sola. Da blir det å skaffe den til Kindle istedenfor. Irriterende at "ingen" (Storytel, eBokBib) tilrettelegger for lesebrett.

   Slett