Det er bare til å ta seg en tur på butikken (evt. i kjøkkenskapet ditt) og lese litt bakpå emballasjen, så skjønner du fort at ferdigmat og halvfabrikata ikke er den sunneste maten du kan tilby familien din. Dyrt er det også, og ikke minst kjedelig....
Mye av ferdigmaten ligger i plast- eller aluminiumsemballasje, bare dette gjør meg skeptisk.
Den er ferdig kokt, gjerne i flere omganger, og avstanden fra sunn levende mat til denne livløse maten er eviglang.
Vi spiser for å få energi. Vi trenger energi til å farte omkring, og cellene våre trenger energi til å fornye seg, og ellers gjøre det celler pleier å gjøre, til det beste for deg og helsen din.
Tenk deg at solen er den store energikilden til alt levende på jorden, og for at vi skal nytte oss av denne energien må vi spise mat som har vokst og tatt til seg solenergi.
Det er lett å se for seg, at du spiser solenergi, når du går ut i en eplehage og plukker et eple i solskinnet, og setter tennene i det. Dessverre er det sjeldent vi moderne, urbane mennesker har tilgang til så kortreist mat, og mer fantasi må til for å se hvordan vi får energi fra for eksempel kjøtt. Da spiser dyret gress som har tatt opp energi fra solen, og får i seg (og bruker opp?) all den gode energien, mens vi står som en god nummer to i rekken.
Et sted å begynne er å passe på at vi planlegger, handler inn og gjerne forbereder en sunn middag til familien hver dag. Hos oss gjør vi dette om søndagen (handling om mandagen) for da vet vi alles planer for uken som kommer. Middagen lages i stand om kvelden, til dagen etter. Da er det kjapt og greit og skru på ovnen når en kommer hjem fra jobb. Om vinteren er terrassen fin til å hurtigavkjøle mat, som skal i kjøleskapet for natten. Om sommeren er det lurt å lage neste dags middag, rett etter middag. Mye mat kan stekes ferdig, som pai eller lasagne. Sauser kan kokes ferdig, siden det tar 1/2 time å koke inn en boks fløte. Supper er grei å lage om kvelden, bare vent med å ha i fløten til du varmer den opp dagen etter.
Vi har ikke faste retter på faste dager, men hver uke varierer vi mellom disse typene:
1 suppe: Blomkål, asparges, tomatsuppe med spirer og frøblanding
1 pastarett: Tortellini, ravioli, linguini, spaghetti, lasagne
1 gryte (indisk, thai,) med ris, tzasiki, nanbrød
1 salat: med stekt sopp, avocado, couscous
1 fisk: laks eller torsk med saus og masse forskjellige grønnsaker
Til mulig inspirasjon for andre skal dere få ukens meny av meg:
Mandag: Ravioli med ostesaus
Tirsdag: Laks med spinatsaus, brokoli, og strimler av søtpotet og gulrot
Onsdag: Mousaka (vegetar) med salat og nyspirede spirer
Torsdag: Bønnekaker (ladning fra frysen siden jeg har seinvakt)
Fredag: Nudler med strimlet rotgrønnsaker og hoisin saus