lørdag 30. april 2011

Utrensning del ll

Varegga, bilde tatt fra Vikinghytten mot Rolland
Å vandre gjennom åpent landskap uten å treffe folk på flere timer, er skikkelig lading av batteriene for min del. Fredag fikk jeg meg en sånn tur, ut døren kl. 8, og opp på fjellet. Det var ikke før Rundemannen at jeg møtte folk som var på vei over vidden. Solen skinte fra skyfri himmel, og fuglene kvitret. Jeg var litt nervøs for huggorm, for det har vi sett i en kneik opp til Storsåta før, men det gikk fint.
Min 15 år gamle juicepresse virker fremdeles
Siden jeg detoxer var det ikke mye i magen min da jeg gikk hjemmefra, men jeg hadde med meg cellerijuice og litt salat, som jeg kastet meg over ved Vikinghytten. Resten av dagen drakk jeg rensete og masse reint vann. Med 26000 på skrittelleren, var jeg temmelig fornøyd med dagen.
I dag gikk jeg på trening på morrakvisten, men det var tungt i dag, og jeg måtte bytte ut trappemaskinen med sykkel etter 20 min. Heldigvis lå gårsdagens BA der, så sykkelturen ble 30 minutter, dog ikke i topp tempo.
Vel hjemme og etter en dusj, laget jeg juice av selleri og agurk, som ble drukket med stor nytelse.
Et og et halvt døgn med detox er ikke nok, men i kveld har tilfeldighetene ført til at jeg får en liten glipp. Bord er bestilt på Nama Sushi, så nå ryker lavkarbo, rawfood og detoxen. Har kommet til at ukedager egner seg mye bedre til detoxing, da er det full fart hele dagen, og færre fristelser å stå i mot.

torsdag 28. april 2011

Årets vårreingjøring starter i morgen

Jeg blir stadig vekk inspirert fra blogger jeg leser, og i kveld sier jeg tusen takk til Kropp i balanse, for hun ga meg inspirasjon til å vie denne helgen til litt kroppsrens.
I kroppen vår hoper det seg opp med toksiner, disse lagres i fettdepotene våre og vi kan i følge min gamle "venninne" Dr. Gillian McKeith bære på 4,5 kg eller mer av usunt, slimete og giftig avfall. Du tror du ikke merker noe til det, men symptomer som hodepine, PMS, fordøyelsesproblemer, leddsmerter, dårlig ånde,allergier, forstoppelse, sprø negler, hudlidelser, dårlig hukommelse, depresjon, søvnløshet og overvekt er eksempler på ting du kan bli kvitt, ved en avgiftning.
Før du begynner må du forberede deg. Motivasjon er viktig, og for meg som er et matvrak og tilbringer myyyyyye tid på kjøkkenet, må jeg ligge langt unna alt som inspirerer meg til nye kulinariske sprell.
Børst støv av juicepressen din, og kjøp inn flere bunter celleri og agurker. Ha gjerne i ingefær og stammene fra brokolien. Drikk av dette, i tillegg til rense te fra helsekosten. For lenge siden (før lavkarbo) kjøpte jeg noen flasker med grønnsakjuice til faste. Tre stykker står igjen i skapet, så nå er de flyttet inn i kjøleskapet, og skal drikkes opp i helgen. Vann er viktig, kok vann og ha i en karaffel på kjøkkendisken, da har du renset vann med rett temperatur tilgjengelig hele tiden.
Jeg spiser salat når jeg har en utrensning, med masse spirer og urter i. For å hjelpe på utrensningen kan du kjøpe deg en flaske med tarmbakterier, Acidophilus med eple er god, og får full fart i tarmen min, i alle fall. Det er ikke bare mat og drikke som betyr noe når en skal nullstille seg selv. Jeg er så heldig å ha badekar, så hver kveld etter litt trening og en runde med kroppsbørsten, unner jeg meg et deilig saltbad. Har du ikke forsøkt kroppsbørsting før, er det på tide. Du børster huden mens den er tørr, for å øke utskillelsen av toksiner fra kroppen, det setter fart i blodlegemene og lymfevevet. Du begynner med fotsålene og arbeider deg oppover mot hjertet, og husk å børst forsiktig. Etterpå kan du ta deg et bad.
På min første dag skal jeg starte med meditativ trening. Jeg skal gå fra huset mitt, over fjellet, til Bergen sentrum, og det tar 4,5 time. Det er meldt strålende sol, og jeg er garantert å ikke treffe folk før den siste timen, så her kan jeg få meditert ute i naturen, mens jeg samtidig får beveget meg. I by`n går jeg innom helsekosten før jeg busser hjem igjen. For å toppe utrensning og avspenning i hodet har jeg fått en ny bok fra biblioteket, som jeg skal begynne på i morgen.

tirsdag 26. april 2011

Deilig hjemmelaget sjokoladeiskrem


Bildet til Anette som jeg har fått lov å bruke
Rett før påske laget vi is. Det var Mjuuugly som fristet, og her kommer hennes oppskrift:
Til 4 små porsjoner:
♦ 2 små bananer
♦ 2 dl kokosmelk / kremen i boksen
♦ 2 dl vann
♦ 2 ss hampfrø uten skall
♦ 1 ss lecithin
♦ 2 ss carob
♦ 5 ss kakao
♦ 3 ss palmesukker
♦ 1 ts vanilje
Lag smoothie av alle ingrediensene.
La smoothien stå i ca 20 minutter slik at lecithinen tykner og gjør smoothien kremete.
Hell over i iskremmaskin eller i en boks og sett i fryseren. Bruker du fryseren må du ta deg noen turer ned og røre i isen noen ganger. Vær obs på at det tar 4-6 timer...
Strø over litt bær, eller kakaonibs, og kos deg :)

mandag 25. april 2011

Høyeste toppen i Litauen

Morgenen startet med litt yoghurt på rommet, før vi tok fatt på den lange kjøreturen sørover mot Vilnius. Først gjennom grått og trist landskap på humpete veier, men etter vi krysset grensen til Litauen, bedret det seg betraktelig. Veiene fikk bedre kvalitet og merking, husene fikk farge på seg, og til og med naturen så ut til å få litt farge.
En stund før vi kjørte inn til Vilnius passerte vi Europas Geografiske Midtpunkt, hvor vi fikk oss en velfortjent strekk på beina.
Sondre midt i Europa
Etter 5 timer parkerte vi ved Juozapines Kalnas, og tuslet opp til korset på toppen. Her er det fest om kveldene for bosset fløt alle veier, men det som gjorde mest inntrykk var bonden på nabomarken som pløyet jorden med hest og plog.
Korset på Litauens høyeste topp Juozapines Kalnas
Etter en god sup med frisk luft, bar det av sted til Vilnius for å finne hotellet vi har bestilt. Dette fant vi ikke, og etter å ha funnet rett adresse og rynket på nesen av området, bestemte vi oss for å se oss omkring før vi skulle gjøre et nytt forsøk. Der vi parkerte så vi et kjempeflott hotel, og to sjeler en tanke førte til at vi booket oss inn her. Mabre Residence Hotel kan anbefales på det varmeste. Stor plass, flott bad og nydelig frokost, gjør at vi gjerne kommer tilbake hit.


Det flotte slottet i Trakai, 45 min. utenfor Vilnius
Vi fikk oss en fin ettermiddag og kveld i denne koselige byen. Deilig mat på en italiensk gourmetrestaurant som het San Marco utgjorde kveldsen.
Dette var siste toppen vår på denne turen. Søndag kjørte vi tilbake til Riga, via den ultrakoselige lille byen Trakai, hvor vi tilbrakte noen timer med å utforske det gamle/nye slottet deres.
Hotel Neiburgs var klar for oss igjen i Riga. Vi spiste middag på restaurant og dessert i hotellets restaurant før vi krøp til køys i de deilige sengene.

Høyeste toppen i Latvia

Vi er på rundtur, og har besøkt høyeste toppen i Estland. Herfra følger vi vår eminente GPS inn i landet igjen mot Madona og Latvias høyeste "fjelltopp". Det går ca. 2,5 time med kjøring på humpete veier,fra Suur Munamagi før vi finner "innsteget". Det er ikke mye infrastruktur å finne her, så da vi, sultne som vi var, fant et gatekjøkken, var det bare å stoppe. Er du på samme rundtur som oss, så stopp gjerne her for her serverte de virkelig deilig mat. Full pakke med mat og drikke til tre, for under kr. 90,-
Flott gatekjøkken midt i mellom toppene, anbefales!!


Gaizinkalns rager 312 meter over havet, og tar ikke pusten fra oss. Vi parkerer nede ved skianlegget (!) går opp trappene, og videre oppover en liten bakke til toppen. Pass opp for fallende murstein, for her står et tårn som holder på å gå opp i limingen. Vi fant et skilt som lå slengt på bakken, og Frode plasserte det til ære for fotografen.

 
Det falleferdige tårnet på toppen

Sondre på høyeste toppen i Latvia
Etter toppen kjørte vi litt over en halv time mot Madona og hotellet Smeceres krogs. Her var vi de eneste gjestene denne natten, i et hotel uten fasiliteter som vannkoker eller kjøleskap. For å få oss litt mat kjørte vi inn til Maxima i Madona og handlet brød, ost og yoghurt. 

Høyeste toppen i Estland 318 moh Suur Munamagi


Bak denne velkjente borgen ligger restauranten Livonija
For å få tilgang til de Baltiske landene, fløy vi til Riga. Her plukket vi opp en leiebil og kjørte til Hotel Neiburgs. Anbefales på det sterkeste til alle som skal innom denne lille koselige byen. Kjempeflott tremannsrom  med alle faseliteter, inkl. frokost til godt under tusenlappen. På kvelden besøkte vi middelalder restauranten Livonija, og fikk oss et utsøkt måltid til samme billige penge.
Kjøreturen ut av Riga på morningen gikk først gjennom litt lavblokkbebyggelse, før vi plutselig var i ødemarken. Og der forble vi. For et øde land, lite bebyggelse, bare masse marker og forfalte hus. Gresset var gult, trærene grå og ingen hus hadde maling igjen. Veiene var kriminelt hullete, og store strekninger var det bare grusvei. Toppen fant vi rett over grensen, etter ca. 3 timers kjøring. Vi parkerte ved skiltet (se bilde) og gikk opp trappene til tårnet. Her var det fremdeles litt snø, og en flittig gjeng drev på med dugnad for å få vekk busker og kratt. Det ble en kort stopp, siden vi skulle inn i Latvia igjen for å finne høyeste toppen her, før mørket falt på.

Når du ser denne parkeringen, er du fremme

Tårnet på høyeste toppen i Estland


onsdag 20. april 2011

Påsketur til Baltikum

Familiehobbyen hos oss er toppsanking. Det begynte med at vi ville gå på alle de høyeste toppene i alle kommunene i Hordaland. Så ble vi kjent med World Wide Vikings, og vi fikk organisert toppsamlingen litt. Til nå har vi vært på 42 kommunetopper, 12 øytopper, 2 fylkestopper og 6 nasjonstopper. På slutten av sesongen i fjor var vi på treff med WWV og er nå veldig motivert til å komme igang igjen etter vinterens dvale.
Vi starter toppsankingen i år med tre nasjonstopper. Flybilletter til Riga ble kjøpt i juletider, og vi skal med denne byen som utgangspunkt, få oss en fin rundtur. Første ting på programmet er å plukke opp leiebilen og kjøre til Hotell Neiburgs, et flott hotell midt i gamlebyen. Ettermiddag og kveld blir tilbrakt i Riga, hvor vi håper å få oss et deilig måltid.
Langfredag setter vi oss i bilen og kjører nord/østover, så vidt over grensen til Estland hvor vi finner landets høyeste fjelltopp Suur Munamagi som rager 318 moh. Her har det estiske flagget vaiet siden 1987, 4 år før Estland ble selvstendig. Videre går turen tilbake inn i Latvia hvor høyeste toppen Gaizinkalns på 312 meter skal besøkes. En liten overnatting er bestilt på vei sørover til Litauen, i byen Madona. Hotellet heter Smeceres krogs.
Påskeaften
skal vi besøke Aukstojas Hill 294 moh. og tilbringe resten av dagen i Vilnius. Hotellet vi skal bo på i denne hovedstaden heter Hoetel Vilnius Europolis.
1 påskedag kjører vi tilbake til Riga for å overnatte på samme hotell som da vi ankom. Vi har gitt oss selv god tid på denne toppsankingen, siden vi har lyst å få sett litt av landene, når vi først er her med bil. Toppsanking er virkelig en fin måte å få sett verden på, en kommer til steder som en aldri ville funnet på å besøke ellers.
Bilder erfaringer kommer når vi er kommet hjem.

søndag 17. april 2011

Salat er gøy!

I morgen skal jeg på tidligvakt og må ha med meg både frokost og lunch på jobb. Frokosten er den jeg alltid har: Frøblanding (solsikke, sesam, linfrø, gresskarkjerner, hampfrø, chiafrø) rørt ut i havre eller mandelmelk, med gojibær pluss ferske bringebær eller blåbær, og en klatt tyrkisk yoghurt. Lunchen min varierer veldig siden den som oftest basserer seg på middagsrester fra dagen før. Ofte ligner det på salat, men uten de vanligste salatingrediensene. Salat lages som oftest etter "man tager hva man haver prinsippet", men skal en ha salat hver dag er det viktig med kraftig variasjon. Mandagens salat for min del ser i alle fall sånn ut:
1 vårløk
1 liten håndfull mungbønnespirer
1 liten håndfull bladpersille
1 Pak Choy
1 klype rucola
3 blad hjertesalat
5 kroner feldsalat
1 håndfull kokt quinoa
Basilikum
3 cherrytomater
Dressingen røres sammen av:
God olivenolje
1 skvis balsamikoeddik
1 skvis sitron
2 klyper krydder (Olivier & Co)
Til dette har jeg hjemmelaget coleslaw og for å avrunde det hele min favoritt supersunne eplekake.

lørdag 16. april 2011

Kreftceller E L S K E R sukker!

Dette er en kjempeviktig sak å sette seg inn i, så klikk på innslaget og les. Og ja, jeg vet det er mye tekst, men Mat & Helse har gjort det folkelig, så det er lett å forstå. Det er utrolig bra for oss å få bekreftet at vi er på rett vei med kostholdet vårt. Selv om vi ikke har forholdt oss til det med alvorlige syksommer, så viser det seg at, å ha et lavkarbokosthold er godt for mer enn å holde vekten nede og energien oppe. Kreftcellene foretrekker glukose som "mat". Karbohydrater (hvete, ris, pasta, poteter) omdannes til glukose når det går gjennom kroppen din. Spis heller fett i alle former og fasonger (ikke vær redd mettet fett), og husk for all del å tilføre kroppen din nok oksygen, ved hjelp av levende mat, rent vann og mosjon.

Første sølvtopp på årets Topptrim

Ådnanipa rager 456 moh, og er en grei topp å komme seg til. ToppTrim har hatt mål i området flere ganger, så her er vi godt kjent. Det blåser alltid her, og i dag var det regn i luften, uten at vi kan si at det faktisk regnet. Det var ikke bløtt å gå, så det er bare til å snøre fjellstøvlene og legge i vei.

Drømmespill i Grieghallen

Helèn Grimaud takker for applausen
Bergen Filharmoniske Orkester er rosinen i den Bergenske kulturpølsen, og i kveld overvar jeg oppsettningen deres som var kalt Drømmespill. De hadde tre stykker på programmet, hvorav det første forbauset og utfordret meg mest.
I avisen sto det Hvoslef med stykket "Ein Traumspiel". At denne hr. Hvoslef het Ketil til fornavn, og er født og oppvokst i Bergen, med Harald Sæverud til far, var for meg ukjent frem til i dag. Han var selv i publiken og kom frem og bukket sammen med dirigenten Eivind G. Jensen da vi applauderte. Stykket ble uroppført i 2009 i Hannover under ledelse av den samme dirigent.
Deretter kom Helène Grimaud på scenen, satt seg ved klaveret og fremførte Mozart`s klaverkonsert nr. 23. Jeg skal ikke gjøre meg bedre enn jeg er, og påstå at hun spiller den bedre enn de fleste, men bra var det, og jeg nøt det. Etter pausen var det Sjostakovitsj`s symfoni nr. 6 som ble fremført. Siden jeg gikk alene i Grieghallen denne gangen var det ekstra hyggelig at damen ved siden av meg også var alene, og vi fikk i gang en hyggelig prat. Jeg fikk låne hennes program og leste at symfoni nr. 6 skulle handle om krig og elendighet, så jeg stålsatte meg. Det hadde jeg ikke trengt for stykket var melodiøst og fint, med en flott bravour til sist.

fredag 15. april 2011

Hjelp! Hva er det jeg har kjøpt?

Salat står på menyen hos meg hver dag, til lunch og ofte til middag. Salatbegrepet er selvfølgelig utvidet kraftig, så de som tenker "skrekk og gru, tomat, agurk, paprika og kinakål hver dag?" de tar skammelig feil. Kinakål er veldig 80-talls og helt ute, de andre godsakene har vi i en skål på siden, sånn at Sondre som ikke liker at ting er blandet sammen for mye, kan forsyne seg.
Mitt utgangspunkt er alltid 3-4 forskjellige typer salater. Rucola og Feldsalat liker jeg godt, i tillegg til de mer vanlige. Jeg har som oftest med spinat og bladpersille hvis jeg har vært i by`n hos Olivenmat og bunkret. Og her kommer mitt lille nødrop inn: Da jeg kom hjem fra by`n på onsdag var sekken full av godsaker fra Olivenmat. De har utrolig flotte grønnsaker her, i tillegg til Kalamata oliven og rimelige cachewnøtter. I dagens salat hadde jeg denne lille grønne godsaken som er avbildet. Jeg spurte da jeg kjøpte den hva den het, fikk ham til og med til å si det to ganger, men tenke seg til det forsvant fra hjernebarken. Er det noen som kan hjelpe? Den var utrolig crispy og hadde en mild smak av...... tja nepe kanskje?
Etter å ha fått hjelp til å navngi min nye venn, Pak choy har jeg lest om den på Bama sin side. Smaken skal være mild pepper, men at Bama sammenligner den med kinakål, vil jeg motsi på det sterkeste.
Til dagens salat har jeg ristet sammen en dressing av:
Saften av 1/2 lime
1 cm finrevet ingefær
1 dl god olivenolje
himalayasalt
Dette heller jeg over salaten for en frisk smak.
Til å ha på salaten har jeg rørt sammen:3 ss Hellmans majones (den med mest smak, fett og minst karber)
2 ss Creme Fraiche
1 ts raspet sitronskall
1 skvis sitron
1 ts salatkrydder (Oliviers & Co)
I tillegg har vi småskåler med, Kalamataoliven, fetaost, og tapenade

Verdens Bokdag

23 april markeres Verdens Bokdag  i over 100 land. Bokdagen er en markering av bokens rolle i samfunnet, boken som utrykksform, for språklig og kulturelt mangfold, for utdannelse og for kommunikasjon.
Bøker kan vise vei bak fasader.
Boken kan opplyse, provosere, inspirere og gi ny erkjennelse ved å rive fasader som fordommer og uvitenhet.
Verdens bokdag bygger på en gammel tradisjon fra Barcelona, der man hvert år på samme dag setter byen i bokens tegn. I 1995 bestemte UNESCO at 23. april skal være Verdens bok- og opphavsrettdag. En festdag for boken, men også en dag for ettertanke og fellesskap. Røttene til Verdens bokdag er mange århundre lange. I middelalderen feiret katalonierne i Barcelona sin skytsengel Sankt George 23. april med opplesing og poesikonkurranse. Bokdagen har siden vært en overdådig folkefest i Barcelona, der tradisjonen er at man gir en bok og en rose til en man er glad i.
I Norge har vi feiret Verdens bokdag siden 1997. Bokhandler, bibliotek, skoler og foreninger er med på festen. Verdens bokdag kaller på internasjonal solidaritet. FNs verdenserklæring slår fast alle menneskers rett til frie ytringer, frie meninger og rett til fritt å skaffe seg informasjon. Disse rettighetene krenkes i mange land der forfattere forfølges, fengsles og henrettes. UNESCO er FNs organisasjon for utdanning, vitenskap, kultur og kommunikasjon. UNESCO arbeider for å styrke leseevnen hos folk og verne forfatternes opphavsrett, fordi «bøker utvikler vår felles viten om verden og inspirerer til forståelse, toleranse og dialog».

På Rolland Skole bruker de hele dagen i dag til å markere Verdens Bokdag. Barna har blitt oppfordret til å ta med bøker hjemmefra, og skal ha et stort boksalg i dag. Dette er sånt som jeg liker, og Sondre fikk med seg en stor pose med fjortisbøker etter Susanne. Siden 23 april dette året faller på selveste påskeaften, og vi da er på tur i Latvia, vil jeg bidra med mitt lille og anbefale boken jeg leser akkurat nå. Den heter Heimdal, California og er en artig ”liten” sak på litt i underkant av 900 sider. Forfatteren John Erik Riley var på Bokprogrammet for noen uker siden og fortalte om boken, og jeg bestilte den sporenstreks på biblioteket. Nå er jeg litt over halvveis og digger den. Du må kunne lese engelsk temmelig bra for å ha fult utbytte av den, for den er skrevet på begge språkene. Etter en liten runde på nett forstår jeg at boken ikke har fått så gode kritikker, men for meg som ikke har noe kunstnerisk forhold til litteratur, bare liker å lese, så syns jeg den var god underholdning. Les gjerne Bokdama`s anmeldelse.

torsdag 14. april 2011

Sjokoladekuler, nå når vi nærmer oss påske

I bloggverden er det ikke vanskelig å finne gode oppskrifter på sunt snop. Denne gangen har jeg brukt Anita sin oppskrift på bringebærfylte sjokoladekuler, og de ble nammelinam!!
Sjokoladekuler:
6 store dadler
1 dl mandler
5 ss rått kakaopulver
2 ss lucuma
2 ts yacon pulver
2 ss palmesukker
4 ss extra virgin kokosolje
1/2 ts himalaya salt
Til å rulle kulene i: 50/50 rått kakaopulver og lucuma
Kjør alt i food processor og rull til kuler som du deretter ruller i kakao/lucumablanding (for at ikke de skal klistre seg), og setter kaldt.
Bringebærfyll:Tin fryste bringebær hvis du ikke har ferske. Når de er helt tint heller du av det meste av væsken. Mos bærene lett med en gaffel og tilsett søtning og psyllium husk pulver.
0,5 dl tinte, moste bringebær
1 ts yaconsirup
1 ts lucuma
litt vaniljepulver
1/2-1 ts psyllium husk pulver (kalles også fiberhusk)- ta i litt om gangen
La blandingen stå og tykne mens du lager sjokoladetrøflene, så ser du om du trenger mer psyllium husk i.
Du fyller kulene ved å stikke en liten fing inn i kulen, lage et lite hulrom, for så å slippe litt fyll inni og lukke igjen. Det er ikke mye fyll du får plass til, for du skal jo lukke også.
Etter 1/2 time i kjøleskapet er de klar for prøvesmaking :)

Vegetarmat for alle!

I dagens BT finner jeg på trykk på debattsidene et kjempefint innlegg som beskriver flere fordeler ved å ikke spise kjøtt. Det er de to bystyrekandidatene for Miljøpartiet De Grønne, Aslaug Moi Frøysnes og Lars Thore Fadnes som ytrer seg. Miljøpartiet De Grønne er et lite, men friskt og aktivt parti her i Bergen som Frode og jeg har støttet i fler år. Jeg er ikke noe politisk menneske, men har alltid gjort plikten min og gått til stemmeurnene. Hva jeg har stemt på har vekslet, og med årene har jeg mistet det meste av den lille politiske interessen jeg har hatt, for partiene blir mer og mer lik hverandre. De lover og lyger like bra alle sammen. MPG skiller seg ut ved at de tar opp saker som ingen andre tør, og er en liten gneldrebikkje der vi trenger dem. At de er så små at de ikke trenger å forholde seg til statsministerkandidater og sånt frigjør energi til å ta opp de nære ting.
Mange blir vegetarianere av dyrevennlige hensikter, mens det gode du gjør for kloden og miljøet ved å ikke spise kjøtt er for andre minst like viktig. At kroppen ikke har godt av all syren som kjøttspising medfører er en kjent sak, men at verdens kjøttproduksjon står for en femtedel av de globale utslippene av klimagasser er kanskje mer ukjent. Det er mer enn all verdens transportvirksomhet til sammen! 70% av jordbruksarealet på kloden brukes til oppdrett av husdyr, men bidrar samtidig bare med 17 % av den gjennomsnittlige energien fra kostholdet globalt sett.
Fredsprisvinner og leder av FN`s klimapanel Rajendra Pachauri mener at vi bør spise mindre kjøtt for å bidra i kampen mot global oppvarming. Yoko Ono og Paul Mc Cartney lanserte i fjor kamapnjen Meat Free Monday, en kampanje jeg med letthet støtter.
Det etiske ved at vi fete, late nordmenn skal spise kjøtt flere ganger for dagen, mens majoriteten av våre brødre og søstre, ikke kan dette, var min første spire til å bli vegetarianer. Siden har jeg lært mye om miljøgevinster og helsegevinster. Man får nedsatt risiko for hjertesykdom, nedsatt risiko for sukkersyke, enkelte krefttyper og lavere forekomst av vektproblemer.

lørdag 9. april 2011

Lyst å smake noe skikkelig dårlig? - Kombucha

Jeg har lenge vist at jeg er litt sær, så når jeg leser i Salig blanding om drikken KOMBUCHA,  og de beskriver den som dårlig, så er det typisk meg å bare måtte ha det. Renèe`s erfaring fra USA hvor selgeren forteller henne at mange kunder kommer tilbake med flasken, for de mener den smaker eddik og er blitt dårlig, trigget bare min nyskjerrighet. Kombucha er en kinesisk te som får gjære i 30 dager, og på den tiden dannes viktige enzymer, probiotika, aminosyrer og antioksidanter. Drikken har naturlige bobler, noe jeg fikk erfare da jeg av gammel vane ristet min. På tross av boblene inneholder den ikke sukker eller kullsyre.
Saken er at den stinker forferdelig. Smaken er det lett å venne seg til, første slurken var pyton, etter et par timer prøvde jeg igjen, og likte den bedre. Jeg drakk faktisk opp flasken min, på fire forsøk, og syntes det var tilnærmet godt helt på slutten. Jeg fant mitt eksemplar i en helsekostbutikk i London, så faren for å finne den i Bergen er ikke overhengende, men jeg kjøper den gjerne igjen.

ToppTrim topp nr. 3 i år Løvstakken

Endelig ble det vær og føreforhold til å ta seg en liten fjelltur uten fare for å skli på ratata. Løvstakken var siste topp vi trengte for at Sondre kan få seg bronsemerke, så det ble besteget i dag. Vi gikk opp fra Krambua denne gangen, siden vi har gått fra Melkeplassen de siste gangene vi har vært oppe. Siden vi er tidlig oppe her i huset, er det ennå mye igjen av lørdagen, så jeg får tid til er par ærender mens Frode og Sondre skal på Stadion og se Brann (forhåpentligvis) knuse Fredrikstad.

fredag 8. april 2011

Jordskokkpesto - rett og slett knall godt!!

Har du jordskokk i kjøleskapet ditt? Jeg har nettop fått øynene opp for denne lille krabaten, og får heldigvis tak i den der hvor jeg handler. Jordskokk er full av gode næringstoffer, og dette kan Matportalen fortelle oss :
Jordskokk er rik på jern og inneholder en del kalsium og magnesium samt C-vitamin. Det som er spesielt interessant med jordskokk er at den inneholder stoff som letter opptak av kalsium og stimulerer syntese av B-vitaminer i tarmen. Hos jordskokk kommer 93 % av energien fra karbohydrater og 1,5-3 % er ufordøyelige og kan klassifiseres som fruktfiber. To knoller jordskokk tilsvarende 150 g kan dekke 30 % av dagsbehovet for jern, 20 % av kaliumbehovet, 10 % av behovet C-vitamin og Nicain samt 20 % av behovet for Thiamin.
Som alt som vokser under jorden er det masse karber i denne lille knollen, men den har mye annet godt med seg, så det får stå sin prøve.
Jordskokkpestoen til Renèe Voltaire (Salig blanding) ble i alle fall kjempegod, så den anbefaler jeg gjerne videre:
8-10 jordskokker skrubbes rene (ikke skrell)
10 basilikumblader
1 neve rucola
1 fedd hvitløk
2 ss olivenolje
2 klyper salt
Kok jordskokkene al dente (8 min) og avkjøl dem.
Hiv alt sammen i foodprosessoren og snurr i vei. La den bli litt grov så har du litt å tygge på.
Serveres med salat, eller pasta/brød hvis du spiser det.

torsdag 7. april 2011

Hjernen styrer vekten din

Hjerneforsker Martin Ingvar og helsejournalist Gunilla Eldh forklarer i denne lettleste boken hvordan vi blir "lurt" av vår egen hjerne. Virkelig mye interessant og lærerikt å ha i bakhodet, når vi strever med å forstå hvorfor vi gjør som vi gjør.
Tanken at en kalori er en kalori, er en seiglivet myte. Det må bli slutt på å veie og måle, og tid for å lære seg forskjellen på kalorier fra bønner og poteter. De forskjellige næringsstoffene har ulik virkning på signalsystemet i hjernen. Belønningssystemet er gammelt og skapt for en verden der det ofte hersket matmangel. Faren for overvekt er mindre i kulturer der det ses på som negativt å være glupsk og ikke kunne styre sine lyster. Moderne genforskning viser at de fleste gener som ses i forbindelse med overvekt, har sammenheng med hjernens funksjon, ikke med stoffskiftet i kroppen.
Hva skyldes det at vi gjør feil, selv om vi vet hva som er riktig?
Hvordan har det seg at vi spiser, drikker og medisinerer oss i hjel?
Hvorfor føler vi et sug etter ting som vi vet er skadelige?
Personlighet og adferd avhenger av balansen mellom forskjellige signalsubstanser i hjernen. Slik samvirker hjernen med resten av kroppen, utløser kjemiske signaler som får magen til å rumle slik at vi tar turen til kjøleskapet. Det moderne mennesket lever ikke det livet vi ble skapt for. Tregheten som preger evolusjonen gjør sånn at vi fremdeles er stilt inn på sult og metthet, forsvar mot farer samt forplantning som vi var for bare 500 generasjoner siden. Vi trenger ikke lenger kjempe som et dyr for å få nok mat, og kroppens evne til å lagre energi er blitt vår fiende. Vi har fremdeles en tendens til å slå til, når vi har muligheten til å spise, selv om vi ikke trenger det.
Sødme utløser sult og da aktiviseres musklene og pulsen øker. Når du er på utkikk etter mat utskilles hormonet adrenalin. Det igjen fører til utskillelse av hormonet nevropeptid Y, som stimulerer trangen etter karbohydrater og setter i gang prosesser som omdanner sukker til fett, som lagres rundt magen.
Løsningen er: hold kontroll med blodsukkeret ditt!! Da er du på lag med hjernen din og de rette hormonene blir skilt ut. Det er forskyvninger i balansen mellom signalene fra to hormoner som gjør deg sulten. Når vi spiser, frigjør kroppen hormonet leptin, som svekker sulten. Når det har gått et par timer synker leptininnholdet i blodet og gherlinet begynner å få overtaket. Dette hormonet utløser atferd som fører til at du får i deg mat. Vi vil ha minst mulig av hormonet insulin strømmende rundt i kroppen. Insulin demper nedbrytingen av både protein og fett, noe som resulterer i at fettsyrene ikke omdannes til brensel men havner rundt innvoller og midjen. Kutter du ut raske karbohydrater vil blodsukkerkurven din gjøre at hjernen ikke vil gjøre motstand når du begynner å gå ned i vekt.

Omelett uten snuproblemer

Når jeg skal lage en omelett til fire personer med mye godsaker i, er det alltid en stor utfordring å få snudd denne. Dette problemet er løst etter jeg begynte å lage omeletten i stekeovnen.
Først brukte jeg min nye mandolin og raspet elegant opp gulrot og hodekål.
Deretter smeltet jeg 1 ss kokosolje i paiformen inni ovnen, mens jeg pisket sammen
3 egg og 2 dl fløte. Spice det opp med salt,pepper og chili explosion. Vend røren rundt grønnsakene og svipp det nedi paiformen. Strø over litt ost.
Stekes på 200 grader i 20 minutter. Fix ferdig omelett, passe stekt på begge sider, uten snuopperasjon :)
Du syns kanskje 1/4 omelett er litt lite, men når vi spiser så masse rå mat som vi gjør så trenger vi bare et lite "tøtsj" av noe lunkent på talerkenen.
Jeg spiste biten min med mungbønnspirer (selvspirete) alfalfaspirer, bokhvetekrønsj, oliven, og cherry tomater.

onsdag 6. april 2011

Bananpannekaker!!!

En skikkelig mettende frokost, lunch eller kvelds får du med letthet, hvis du prøver deg på denne. Oppskriften har jeg funnet på bloggen Kjernesunn nordkvinne, en kjempefin blogg som jeg er innom nesten daglig for nye tips. Denne gode oppskriften må spres, så her kommer den: Til 14 pannekaker størrelse lapp...
2 ss kokosolje smeltes forsiktig
3 egg og
2 moste bananer røres i først. Så har du i resten:
2 dl rester fra havregrøten
3 dl bokhvetemel
1 ts bakepulver
1 ts kanel
1 ts kardemomme
1 ts salt
1 ss hampproteinpulver
Røren blir tykk og seig. Stekes i varm stekepanne med kokosolje

Gratulerer Chris Tvedt med Rivertonprisen

Chris Tvedt (Bergenser!) ble i går tildelt Rivertonprisen for sin bok Dødens Sirkel. For et par år siden var jeg på en aften med Chris Tvedt og leste da alle de fire bøkene han hadde gitt ut. Dødens Sirkel er bok nr. 5 og den leste jeg da den kom ut for et år siden. Den røde tråden i bøkene hans er advokaten Mikael Brenne, så bøkene bør leses etter hverandre hvis du vil lese alle, men det er ikke nødvendig hvis du bare vil lese en.
I juryens begrunnelse heter det at årets vinner av Rivertonprisen skiller seg ut blant de bortimot 40 bøkene jurymedlemmene har lest. Ikke på grunn av hovedpersonens yrke, men fordi forfatteren beskriver en klassisk reise i fornedrelse og om de slagene hovedpersonen må utkjempe for å renvaske seg selv. - Det gjør han på en måte som hekter oss på en intrige og en handling som krever sitt av så vel hovedperson som leser. Det er ikke bare Rivertonjuryen som er begeistret for bergensforfatterens femte krim. BTs anmelder Lars Helge Nilsen beskrev «Dødens sirkel» som en skikkelig «höjdare» - «så fullpakket med spenning, overraskelser og snedige vendinger at klisjeen «leses på strak arm» ligger faretruende nær».
Beste norske krim Rivertonprisen består av «Den gyldne revolver», og deles ut årlig til beste norske kriminallitterære arbeid i året som har gått. Bak prisen står Rivertonklubben, Den norske Forleggerforening, Bokhandlerforeningen og De norske Bokklubbene. Prisen har vært utdelt siden 1972, da den gikk til Sigrun Krokvik for «Bortreist på ubestemt tid». Tidligere vinnere er Gunnar Staalesen (to ganger), Frode Grytten, Anne Holt, Tom Kristensen og Tom Egeland. Chris Tvedt er født i Bergen i 1954. Han er utdannet jurist, men har også studert litteraturvitenskap ved Universitetet i Bergen. I mange år praktiserte han som advokat, men de siste årene har han vært forfatter på heltid. Siden debuten har han jobbet jevnt og trutt og gitt ut ca. en bok i året.
Tittlene hans i rekkefølge:
Rimelig tvil
Fare for gjentagelse
Skjellig grunn til misstanke
Rottejegeren
Dødens sirkel

tirsdag 5. april 2011

Rawfood for hele familien

I tillegg til tips fra div. blogger bruker jeg disse tre flittig
Min lille familie er godt vant med å få "rare" ting servert. Det å slutte med kjøtt lærte oss å sette pris på mange forskjellige smaker. Etter 8 år er det ikke noe utfordring i å spise seg mett uten kjøtt, så andre "trender" har blitt ønsket velkommen. Lavkarbo har vært mest min greie, men vi forsyner oss alle av jordskokkris, og blomkålris som alternativ til den blekede hvite risen. Siden det er stort sett meg som lager mat, blir det ikke servert noe brød, og potetene ligger å vannsmekter i kjøleskapet. Supermat har blitt et nytt begrep hos oss, og skapet er fylt til randen av diverse pulver. Jeg lager mandelmelk og rister ut hampprotein, byggresspulver og andre godsaker. Supermaten er ikke nødvendigvis rå, men ingrediensene skal være mest mulig proppet med sunne ting. Rå mat, er det siste som preger middagsbordet hos oss. Salat og råkost har alltid hatt en selvfølgelig plass på tallerkenen, men nå har det blitt mye lettere å fylle hele fatet med lekkert innhold. Litt å venne seg til at maten er kald, men nå går vi inn i sesongen for kald mat, så før vinteren setter inn igjen, skal vi ha fått dreisen på dette.
Ser av både Anita og Anette har fått seg dehydrator, så nå kan det være jeg ikke klarer å holde meg fra å kjøpe meg en jeg også.  I boken Salig blanding av Renèe Voltaire, er en del av oppskriftene laget med dehydrator. Jeg for min del gjorde en liten investering da jeg var i London, og slo til på en mandolin som så skikkelig ut. Var inne i en vanvittig kjøkkenutstyrsbutikk, og kunne ikke komme tomhendt utigjen. En sånn en har jeg ønsket meg lenge, men ikke funnet en som er solid nok. Den har fått fast plass på kjøkkendisken, og jeg har et mål om å bli en racer på denne.
Nå skal det bli dreis på det, med ny mandolin kjøpt i London

mandag 4. april 2011

Årets Londontur

Kari, Hildegunn og Solveig på vandring i Camden
Å reise til London har for meg vært en mer eller mindre årlig begivenhet lenge. Jeg har hatt forskjellig selskap, men de siste 5 gangene har hotellet vært det samme. Seven Dials kan anbefales på det varmeste. Det er lite og ikke spesielt stilig, men (location, location, location) det  ligger supersentralt midt i Covent Garden. Denne gangen sjarmerte Kari eieren med sitt vinnende vesen og italienske gloser, så han tilbød seg å kjøre oss til Victoria Station når vi skulle reise hjem igjen.
Turen startet torsdag, og etter innsjekking var vi på vei til Camden Market i god tid til lunch.
Prøv 10 kalde vegetariske forretter, utrolig godt!!


Etter en runde der fant vi veien til en Libanesisk restaurant Alwaha i Westbourne Grove hvor vi koste oss med en vidunderlig mezze. Jeg slo meg løs i Planet Organic`s største fillial som lå i samme gate og fikk handlet både Mesquite og Lucuma (ingredienser som er umulig å få tak i i gamlelandet)
Kvelden ble avsluttet på Comedy Theatre hvor vi så Keira Knightley og Elisabeth Moss i aksjon i
The children`s hour. Et seriøst og veldig bra stykke. Skuespillermessig skilte den eldre garde seg klart fra de litt yngre som spilte barna på skolen, men alt i alt syntes jeg det var bra.
Fredag skilte vi litt lag, for å være mest mulig effektiv. Vi møttes på ettermiddagen på den indiske restauranten Cafè Mumbai i Denman Street. Vi ble lokket inn her med løfte om en flaske vin på huset, men maten var god og plasseringen i forhold til Apollo Theatre som vi skulle på etterpå perfekt, så det var greit. Kveldens stykke var Noel Coward`s mest kjente stykke Blithe Spirit. I to av hovedrollene så vi kjente fjes, Alison Steadman, og Robert Bathurst. Stykket er en komedie på Engelsk vis, men uten at det ble for dumt.
Lørdag startet vi med å besøke Westminister Abbey. Her har jeg aldri vært før, og var imponert over interiøret i denne kirken. Så også at Noel Coward er en av dem som har blitt beæret med å bli gravlagt her.
Jeg fant til min store glede vegetarrestauranten Mildreds`s midt i Soho. Her spiste jeg detox salat, med mye godt i. Jeg kastet lange blikk etter rettene som passerte mine øyne da jeg satt der, og jeg kan helt klart anbefale dette stedet.
Ligger høyt på listen over knallbra veggisser i London

Etter lunch var det tid for matinè, og Phantom of the Opera sto på programmet. Jeg har sett den to ganger før, men det gjorde ingenting, for det er vidunderlig musikk. Til de som har sett denne  så har det kommet en kjempebra oppfølger som heter Love never dies. Den så jeg i fjor og anbefaler også denne.
Etter musicalen skulle vi på Jack the Ripper Walk, og den startet ved Tower station, så vi stakk innom Dickens Inn for et glass før den to timer lange guidede turen. Det ble mørkt og kaldt, og vi ble guidet rundt i noen ganske guffne gater. Historien han fortalte var også creepy. Vi tok drosje tilbake til hotellet og gikk inn på restauranten Rossodisera, som ligger vegg i vegg med hotellet vårt.
British Museum
Søndagen ble kort siden vi måtte reise fra hotellet kl. 13:00. Vi startet dagen med et besøk i British Museum, hvor jeg knipset det flotte taket de har laget til der. Jeg tok meg en godt tur i området, før jeg roet ned i Neals Yard (ultrakoselig) før en liten runde i Covent Garden før avreise.