onsdag 29. februar 2012

Begynner å snuse litt på rawfood igjen

Deilige grønnsaker handlet inn hos Olivenmat til helgens kulinariske "utskeielser"
Da jeg ved årsskriftet skulle i ketose var det bare en liten omlegging av kostholdet som måtte til for å komme dit.
Siden jeg bare unntaksvis spiser poteter, pasta, brød eller ris så var det bare en liten sjerpings ang. sjokolade og frukt som trengtes. Grunnen til at noen kilo hadde krøpet på, var at jeg hadde blitt hekta på rawfood. I dette kostholdet er det masse deilige kaker og søte saker, masser rører og sauser som inneholder dadler og frukt. Det er selvfølgelig supersunt, men dadler, fikener og frukt er fremdeles "sukker". Rawfooden ble lagt litt på hylla, mens Skaldeman ble hentet frem fra glemselen. Skaldeman`s nesten nulltoleranse for karbohydrater og fult kjør med fett, er en effektiv slankekur. Han har masse deilige og lette oppskrifter og du er mett hele tiden.
Nå er de fem kiloene historie, så i vår skal jeg forsøke på det kunststykket og ikke følge noe kostholdsrettning, men spise bare hjemmelaget mat av grønnsaker, litt rått, litt kokt og lavkarbomat med minimalt med melkeprodukter. Jeg vet at moralen svikter hvis blodsukkeret svinger, så jeg skal gjøre mitt beste for å holde det i sjakk.
I kveld har jeg laget Paranøttrøre som jeg skal ha på salat til lunch og middag i morgen. Jeg har laget jordskokkpesto og hjemmelaget rå sjokolade til snacks/dessert.
På vei hjem fra farmor i dag var jeg innom Olivenmat og handlet med meg aubergine, pak-choy, en flott rødbete, okra og masse annet godt som skal bli til deilig mat i løpet av helgen. Olivenmat blir bedre og bedre på ferskmat, og har et utrolig utvalg i friske eksotiske grønnsaker.

Skuddårsdagen, i dag kan dere fri med stil jenter :)


Et skuddår er som alle vet, et år som har en dag mer enn et normalt år. Ifølge gammel tradisjon har kvinnen lov å fri til mannen den 29. februar.
Jorden bruker ca. 365,2422 dager på en runde rundt solen. For at dette skal passe inn med vår kalender, har vi satt inn skuddår. 
Et normalt år har 365 dager, med 28 dager i februar. I et skuddår har februar en ekstra dag, altså 29 dager, og samlet 366 dager for hele året. 
Dette er også kjent for de fleste, men viste du at grunnen til at den ekstra dagen ble lagt til februar, og grunnen til at februar er så mye kortere enn de andre månedene, er at i den eldre romerske kalenderen var mars den første måneden i året og februar den siste?
Det er nå det begynner å bli komplisert: Den «nye» dagen ikke ble lagt sist i måneden, men etter den 24. februar. Den 24. februar ble av romerne kalt dag 6 før Kalendaee i mars. Skuddagen var da kalt den andre dag 6 før Kalendaee i mars. Kalendaee er romernes navn på den første dagen i måneden, og de regnet seg bakover til Kalendaee, der dag 1 før Kalendaee var Kalendaee selv. Forstå det den som kan……
Mer informasjon som vi heldigvis ikke trenger å forholde oss til: Et skuddår er normalt hvert fjerde år – i alle årstall som er delelige med 4. Unntaket er hundreårene (1700, 1800, 1900 etc.) som ikke har skuddår med mindre de er delelige med 400 (1200, 1600, 2000, 2400 etc.). 
Det ble derfor skuddår i 2000, men skuddåret faller bort i 2100.Denne fordelingen av skuddår ble innført i Norge med den gregorianske kalenderen i år 1700.
Hva har du tenkt å bruke denne "bonusdagen" til? Her i Bergen plasker det ned og alle fjelltopper er pakket inn i tykk tåke. Jeg hadde valget mellom trening, se Sondre spille fotballkamp og besøke farmor, og havnet på det siste. 

søndag 26. februar 2012

Dagens søndagstur gikk til Gullsteinen

Gullsteinen er en liten topp som du ser ned på når du står på Løvstakken. Dette er den tredje og siste av bronsetoppene, på årets "Topptrim" kort. Dagens tur startet fra Krambua og gikk oppover på stien mot Løvstakken, som vi har besteget mange ganger. Dessverre tok vi av fra stien litt for tidlig og havnet feil, så det ble mer skogstur på oss en vi hadde ønsket oss. Vi fant da toppen til slutt, hvor vi sammen med masse andre mennesker nøt den litt begrensede utsikten, før vi fant stien som førte mot Løvstakken og ned mot bilen. Dagen startet med nydelig solskinn så vi gikk med oppknappede jakker, og nøt varmen.
Etterpå var det full fart hjem for å lage middag, før Sondre skulle på fotballtrening.
Sondre på toppen av Gullsteinen

Overnattingsbesøk av verdens skjønneste kusiner

Både husbonden og jeg er så heldige å ha hver vår søster. Min lillesøster har hus i samme bydel som meg, men det er travle dager både her og der, så vi ser mindre til hverandre enn vi skulle ønske.
Denne helgen var vi så heldige å få Sondre sine to skjønne kusiner på overnattingsbesøk, og vi har kost oss masse.
Etter pizza`en ble det en runde med kjempe-yatzy, før vi fant fram den gamle bondegården og jentene koste seg med den. Lykken var stor da de fikk pannekaker til frokost. Litt spesielt skal det jo være å være på liggebesøk til tante og onkel.
Knaskegulrøtter til BarnasSuperShow
Yatzy kan være veldig spennende
Tidlig en søndag morgen......

lørdag 25. februar 2012

Ukens Melkesyreprofil: Frode Sørhøy

Frode iført Melkesyredrakten finner vi på de rareste steder. I den lille byen Malcesine ved Gardasjøen, ved Brakvatnet på Osterøy, i SkålaOpp, i Stoltzen og på diverse løp i og rundt Bergen. For meg som er i støtteapparatet og i heiagjengen er det en fryd å se at idrettsgleden og gleden ved å være ute i naturen alltid er på topp. Denne uken er Frode "Ukens Melkesyreprofil" og det er jo noe jeg må samle på her på bloggen, og vise til dere som kanskje ikke har fått det med dere.
Jeg gleder meg til å se hvor drakten fører oss neste gang, jeg vet han har planer om et løp når vi er i Italia i sommer.

En hyllest til Italia og italienere: Annie Hawes`s "Extra virgin"

Syns du, som meg at Italia er et fortryllende land, så er dette boken for deg. Handlingen finner sted i regionen Liguria, som er en smal kyststripe i nord Italia, oppkalt etter sjøen utenfor. Det er ikke en vanlig "livet på solkysten" bok, men en livlig og fargesterk beskrivelse av livene til menneskene som bor oppi fjellene. Landsbyen handlingen er lagt til er den lille fjellandsbyen Diano San Pietro, med stadige utflukter til de omliggende nærområder. Forfatteren Annie Hawes kommer selv fra London og har bodd 15 år i Liguria, akkurat som søstrene i romanen.
Jeg synes dette er en veldig sannferdig historie, og jeg forundrer meg ikke om mange av hendelsene i historien er selvopplevd. Etter å ha lest om oliven og oljeproduksjon i flere dager nå, måtte jeg ha meg en tur til Oliviers og kjøpe meg en deilig olivenolje. (Kan anbefale den med sitronsmak på det sterkeste)
Et av mange nydelige bilder fra turen vår i Italia i høstferien

Det viktige i livet........ god helg!!

fredag 24. februar 2012

Fordelene ved å faste er mange og kanskje overraskende for noen

Skulle likt å vist hvor mange mennesker som faktisk startet en faste på askeonsdag, og hvor lenge de holder på? Jeg har fått smaken på dette med å faste og synes det er greit å gjøre det en gang i året, så hvorfor ikke legge det til fastetiden, så husker jeg på det.
Her kan du lese om fordeler ved å faste. For min del varte den delen av fasten som betyr at en ikke skal tygge i 1,5 døgn. Jeg drakk vann, grønn te, juice av selleri og agurk og suppe kokt på en pose spinat. Dette var mer enn nok, jeg fikk ikke hodepine eller var slapp, men litt kort lunte hadde jeg nok.
Dagen etter fortsatte jeg i samme leia, men brøt fasten med en fiskegryte til middag. Faste for meg betyr å rydde rundt meg, kjenne på det å ikke kjøpe ting med en gang jeg får lyst på det, drive karmayoga, dvs. gjøre ting som andre kan ha glede av men er helt uegennyttig for meg.
I dag skal jeg rydde i Sondre sitt klesskap, kjøre to banankasser med ting og klær til Fretex, vaske noen vinduer og planlegge Italiensk aften til i morgen.
Ettervirkningene, selv etter en så kort faste er for meg merkbare. Jeg er i en mild meditativ tilstand, som er veldig behagelig.
I dag har jeg fri fra arbeid og praktiserer "gjøre en ting om gangen". Det betyr at jeg ikke leser avisen, hører på radio, drikker te og spiser yoghurt samtidig, men gjør bevist en ting om gangen. Når jeg skal lese så gjør jeg det, uten musikk. Så hører jeg gjerne på musikk etterpå, uten å strikke.... du skjønner hva jeg mener?
Jeg tror vi damer er litt stolte av at vi er så flinke til å multitaske, men jeg synes vi kan lære litt av mennene (som gjerne gjør en ting om gangen). Det er ikke lett, tankene prøver å fly frem og tilbake mellom hva som skal skje etterpå, hva jeg skal handle og hva vi skal ha til middag i dag. Når jeg er "inni egget mitt" på denne måten, stilner disse tankene veldig av, og jeg bare gjør. Det blir lettere å bare være tilstede i livet uten alt stresset.
Sånne bivirkninger kan jeg like. Ønsker alle en "tjas og mas" fri helg!

onsdag 22. februar 2012

Teater på DnS`s Småscene: "Lughnasa - en irsk sensommerdans"



Lughnasa - en irsk sensommerdans” har sin handling fra Irland på 1930 tallet. Dramaet gir et rørende innblikk i en katolsk familie og deres skjebne. Stykket er skrevet av en av de viktigste engelskspråklige dramatikere, Brian Friel. Stykket har blitt fremført over hele verden, og har vunnet priser for beste teaterstykke både i England og USA. Det er også laget en filmversjon hvor Meryl Streep spilte hovedrollen.
Forfatteren tar opp alvorlige tema som kontraster mellom fattig og rik og makten til den katolske kirken. Samtidig er historien full av humor, dans, moden sensualitet og lystig irsk folkemusikk.
Dette er hentet fra DnS`s side: (egenhendig oversatt fra nynorsk av undertegnede)
Handlingen er satt til den fiktive byen Ballyberg i Irland, hjemlandet til forfatteren. 
Her ser den voksne Michael tilbake på sommeren da han var syv år og på en oppvekst med en enslig mor og fire tanter. Bakteppet for historien er den årlige Lughnasafestivalen - en irsk innhøstingsfest med røtter i keltiske riter. 
Handlingen starter en seinsommerdag i 1936. Fem ugifte og isolerte søstre, Maggie, Agnes, Christina, Rose og Kate drømmer om kjærligheten og lengter etter eventyr. Broren deres, Jack har akkurat kommet hjem fra et opphold som misjonsprest i Afrika, der han har pådratt seg malaria. Fader Jack er sterkt preget av årene ute og strever med å finne tilbake til sin prestegjerning og sin plass som patriark i blant søstrene. 
En ny strikkefabrikk åpner i byen, og truer inntektene til kvinnene. Samtidig fører den katolske kirken sin strenge moral, til store konsekvenser for Mundy familien.  
Stykket gir en flott skildring av en gruppe voksne kvinner, deres håp og deres drømmer.
Etterpå: Mine tre følgesvenner og jeg famlet litt da vi skulle sette ord på hva vi syntes. For min del blir dette et teaterstykke som føyer seg inn i mengden. Jeg kommer sikkert ikke til å huske det om et halvt år. Det var ikke kjedelig, for all del, men en rolig forestilling uten utfordringer. Den fryktede nynorsken ble heller ikke en utfordring, siden det hørtes mer ut som dialekt. En enkel scene og enkle sceneskift pleier ikke å være et minus, ei heller her. Høydepunktet for min del var Garry, denne kjekkasen var spilt av Martin Karelius Østensen, endelig i et kostyme som  ga ham kredd.
Jeg syntes Rose, den yngste søsteren var alt for ung for rollen, mens Christina spilt av Ane Skumsvoll gjorde en veldig flott rolle. Hva poeng og handling angår har jeg ingen mening,  for jeg følte ikke å ha fått med meg hva forfatteren Brian Friel har villet. 

tirsdag 21. februar 2012

Nå er det slutt på moroa folkens, i morgen er det askeonsdag!

Når det gjelder kosthold lider jeg sterkt under "flink-pike-syndromet". Hvis jeg ikke er, det som i mine øyne er "flink" får jeg formelig panikk. Siden det er fetetirsdag i dag har vi som alltid på fetetirsdag rømmegrøt til middag. Dette gikk greit siden jeg holdt meg til kanel og fem rosiner som topping. Panikken satte inn seinere på kvelden da kaffebesøket var gått hjem, og det gikk opp for meg at jeg faktisk har spist en fastelavnsbolle.....
Etter å ha vært i ketose siden nyttår, er det en sterk beslutning å bestemme seg for å spise en fastelavnsbolle. Det skjedde ikke i et anfall av fristelse, nei det var bestemt tidlig på dag, at i kveld skulle også jeg spise denne mektige bollen, for da ville fallhøyden ned på askeonsdag bli heftig. Tenkte jeg...
Jeg hadde ingen planer om å faste i år, men akkurat nå tenker jeg at jeg aldri skal spise igjen, ever! En bivirkning av å ikke spise hvetemel (for meg i alle fall) er at jeg ikke produserer tarmgass som presser på i tide og utide. Vel, i kveld så jeg meg nødt til å slippe en fjert, og den luktet like råttent som jeg føler meg. Jeg klappet meg pent over magen, som akkurat nå ser ut til å være 5 måneder på vei, og registrerte samtidig litt halsbrann. Her må det tas affære!
Acidophilus, Aloe Vera og Vitamin D beriker bryggene mine
Veien til kjøkkenbenken var kort, og heldigvis hadde jeg ingredienser til flytende fasteføde i kjøleskapet.
1,5 bunt med selleri, 1 agurk og 2 gulrøtter presset i saftpressen ble til lunch i morgen.
1 hel pose spinat kokt i 2 dl vann og 2 ss buljong ble til middagen.
I tillegg hadde jeg et par flasker grønnsaksaft fra helsekosten og masse detox te, så morgendagen (og kanskje et par til) er reddet. Phew....... Det går ikke alltid som jeg planlegger :)

søndag 19. februar 2012

the most eagerly avaited exhibition in living memory.....

I dag skal vi besøke The National Gallery" i London. Nei, ingen svipptur (dessverre) men en kinoforestilling på 1 time og 45 minutter.
Dette har ikke jeg vært med på før, og jeg er veldig spent.
Det er utstillingen "Painter at the Court of Milan" som beskriver Leonardo da Vinci som kunstner, som har blitt gjort tilgjengelig for et kinopublikum.
Bergen Kino forteller: Mens en rekke utstillinger har sett på Leonardo da Vinci som oppfinner, vitenskapsmann og/eller tegner, er denne den første utstillingen som er dedikert til hans teknikk og formål ved kunsten. Inspirert av det nylig restaurerte maleriet, "The Virgin of the Rocks", fokuserer denne utstillingen på Leonardo som kunstner. Særlig konsentrerer utstillingen på det arbeidet han produserte som hoffmaler for hertugen Lodovico Sforza i Milano i årene 1480-90.
Aldri tidligere har det vært vist flere malerier i en og samme utstilling. Utstillingen viser flere av Leonardos sjeldne malerier, deriblant verket
Salvator Mundi, som nylig ble oppdaget. Programmet vil bli presentert på engelsk av internasjonalt anerkjente kunsthistorikere og programlederne Tim Marlow og Mariella Frøstrup.
Etterpå: Dette var fantastisk bra! Jeg fikk lyst å reise rundt å se alle bildene når de er tilbake på sine respektive plasser. Jeg gremmes over å har vært både i Firenze, Milano og Roma uten å ha oppsøkt hans kunstverk. De sa faktisk at han bare har produsert 15 malerier, og syv av dem var samlet i utstillingen i London, sammen med en del tegninger. Rundturen vi fikk av Tim Marlow og Mariella Frøstrup var veldig informativ. De snakket med mange av de som har vært med på å få i stand utstillingen, samt en del mennesker som har veldig god greie på Leonardo. Synd å si det Solveig, men du gikk glipp av noe i kveld, selv om du får pengene dine igjen, for vi solgte billetten din på svartebørsen :)
Her kan du se hva journalist-spiren i familien har skrevet om fenomenet kunstutstilling på film.

Andre måneden i året og andre turen til Storsåta

Varden på Storsåta med Veten i bakgrunnen og nye IKEA helt tydelig i dalen
Det er masse fin utsikt fra Storsåta, men i dag var himmelen mest fasinerende
Med dette nyttårsforsettet ligger jeg helt i rute. 12 turer til Storsåta på 12 måneder skulle jo være en smal sak for en spreking som meg.
I dag forsvant Frode og Sondre til Myrkdalen så da var det opp til meg selv å motivere til fjelltur. Det er veldig fristende å bli hjemme når en har huset for seg selv, og snøbygene stryker rundt hushjørnene.
Der kom et glimt av sol, i akkurat rette øyeblikk, og jeg bestemte meg for å prøve broddene. Himmelen var et sammensurium av farger, alt fra nesten svart til hvitt, og alle nyanser av grått ispedd flekker av knall blå himmel. Vinden lekte seg også, med perioder med helt vindstille avbrutt av vind fra alle kanter som bar med seg den lette snøen som kom i bygene.
Broddene var til god hjelp på turen opp som fremdeles tar 55 minutter. Det er alltid verst ned igjen, og siden en snøbyge dekket til alle synlige tegn på is, ble det mye "hei hvor det går" på returen, men heldigvis ingen knall og fall.
Har du vært på søndagstur i dag?

lørdag 18. februar 2012

Vi nærmer oss påske, nå er det fastelavnshelg og karnevalstid

I Norge har tradisjonene rundt inngangen til påske blitt ganske utvasket. Det er heller ikke alle som vet at karneval og fastelavn har med påsken å gjøre. Skoler og barnehager lager fastelavns ris og har karneval, mens hele befolkningen tyller i seg boller med krem på søndag. For de fleste begrenser det seg til det, om noe i det hele tatt.
Blåmandag, fetetirsdag og askeonsdag er vel bare ord vi så vidt har hørt om, men som vi ikke forholder oss til. For to år siden satt jeg meg inn i dette og skrev dette innlegget, som gir en ganske fin oversikt.
Tidligere har jeg fastet, alt fra 2 til 7 dager, men siden jeg har vært i ketose siden nyttår, vil jeg ikke faste i år. Å bruke de neste 44 dagene til å innføre litt "simple living" er helt i tråd med fastetidens litt asketiske livsførsel. Jeg skal selv utfordre shopping-genet mitt, og begrense kortbruken kraftig, men først må vi skynde oss å kjøpe flybilletter til årets påskeferie. (Tidenes selvmotsigelse...)

fredag 17. februar 2012

Far og sønn har navnedager samme helg, det gir påskudd til å feire

Navnedag er noe vi hos oss ikke har feiret, men nå har vi en kalender hvor disse står, og hvem andre enn Sondre har navnedag i dag? Siden vi omsider har en rolig helg uten fotballkamper, håndballkamper eller annet vi bare må, så passet det godt å vie fredagsettermiddagen til å feire Sondres navnedag.
Siden han har verdens greieste storesøster, kastet hun seg rundt og laget en av favorittene til Sondre, gulrotkake.
Når vi først er inne på navnedager så viser det seg at Frode har navnedag i morgen, da fikk han en unnskyldning til å "feire" med en tur i Myrkdalen, for å stå på ski. Dette får bli på søndag siden han skal løpe halvmaraton i morgen.
(Helt rolig blir helgen allikevel ikke...)

torsdag 16. februar 2012

Maten vår raserer regnskogen

"Folkevett" er medlemsbladet som med jevne mellomrom detter ned i postkassene til oss som er medlem i "Fremtiden i våre hender". Jeg meldte meg inn for 8-9 år siden. Da utsatte jeg sinnet mitt for store mengder yoga og meditasjon, og utviklet en en global samvittighet jeg ikke hadde kjent til før. Vi sluttet å spise kjøtt, da det føltes helt feil hvis vi ville bidra til rettferdig fordeling av godene på kloden vår. Den voldsomme bevisstheten  rundt disse spørsmålene har nok dempet seg litt, men spredd seg som et teppe over det meste jeg foretar meg.
Du styrer lett unna palmeolje ved å bake selv
Vi vet jo alle at palmeolje er veldig usunt for kroppene våre. I dette nummeret av "Folkevett" lærer vi hvilke sår den beryktede palmeoljen gir kloden vår.
I vakre Indonesia og Malaysia lever millioner av mennesker av regnskogen som nå blir hogget ned og brent for å gjøre plass til palmeoljeplantasjene. Dette fører til økte klimagassutslipp og ruinering av det viktige biomangfoldet. Dette er ikke et problem bare for området, men det angår hele kloden. Mellom 10 og 15 % av alle kjente arter av planter, pattedyr og fugler på jorda lever i regnskogen i Indonesia.
Drenering av enorme torvmyrer som holder på 35 000 000 tonn karbon i tillegg til metan gjør Indonesia til verdens tredje største utslipper av klimagasser, bare slått av USA og Kina.
Det siste tiåret er forbruket av verdens billigste vegetabilske olje mer enn fordoblet.
Klarer vi å tenke på dette når vi går i butikken og handler? Vi vil gjerne kreve av produsentene at de ikke bruker palmeolje, men er vi villige til å la vær å handle fra produsentene som er verstingene? Det er først da, vi merker på kroppen at vi har tatt et viktig standpunkt. Penger er det eneste språket produsentene forstår. Tjener de ikke penger lenger, må de gjøre noe med produksjonen sin. I Norge er Mills den største importøren av palmeolje som bruker hele 7000 tonn palmeolje i året. Mills nekter å oppgi hvor de får palmeoljen sin fra. Nestlè nekter å oppgi hvor mye palmeolje det er i sin barnegrøt og sjokolade.
Denne maten ødelegger regnskogen:
  • Coop Delikatessemargarin
  • First Price Margarin
  • Rema 1000 Sjokoduo Air 
  • Melange fra Mills
  • Soft Flora Steke og Bake fra Mills
  • ICA Frityrolje
  • Coop Micro popcorn 
  • KiMs Mikropopkorn
  • Maarud Tortillas
  • Nugatti Air, Max, Krønsjy og Crisp fra Stabburet
  • Santa Maria Tacoskjell
  • Freia Cookies
  • Mr. Lee nudler fra Rieber & Søn

onsdag 15. februar 2012

Enda en onsdag tilbringes på DnS, i kveld er det Ulverock ! ! !

Ja, da det er barneteater, men har vi årskort så må vi jo se alt. Er det gøy skal jeg ta Sondre med meg og se det en gang til.
Ulverock er DnS`s versjon av filmen fra 1976 som på norsk heter "Med Grim og Gru". Filmen har blitt sendt i julen siden 80 tallet en gang, men jeg har faktisk aldri sett den, før i fjor, da jeg passet på å få den med meg.
Teaterstykket er en musical og musikken i DnS sin versjon tendenserer mot heavy metal, glam og David Bowie. Sånt kan vi like, både store og små.
I hovedrollene har vi Helge Jordal (som ulv...) og Kjersti Elvik som geitekillingmamma. Det er 24 barn fra Bergen Kulturskole med, så her kan det blir mye liv og røre.
Etterpå: Barna fra Bergen Kulturskole som spilte geitekillinger, kaninbarn og lam gjorde en kjempefin innsats. Resten kunne jeg faktisk spart meg for. At geitemamma skulle flørte litt med ulven var jeg forberedt på, men hallo!! her ble det litt for mye av det gode. Når det sitter en gjeng med barn i salen som holder på å lære seg konsekvenser, syns jeg mye av det som ble sagt var rein skivebom. 
Geitemamma er altså alenemor til fem barn.  Hun går fra barna sine for å dra på dans og flørter med en ulv, som samtidig har planer om å ta barna hennes fordi hun ikke ville danse med ham. For hun sa nemlig "nei" i første akt, (vel og merke i siste liten, og etter mye flørting) et nei, som ikke ble akseptert av ulven, men som han sverget hevn for....
Er dette greit da? Et nei er et nei, og det må alle gutter lære seg. Og hvorfor skal han ta dem? det er aldri snakk om at ulven er sulten og skal drepe for å spise dem, neida han er ensom og skal bare ta dem.... og med Helge Jordal med åpen munn og tungen alltid hengende ut, er det faktisk mer ekkelt enn skummelt, når han kommer for å ta dem.
Sekvensen med kaninmamma og kaninpappa kunne vært morsom, hadde det ikke vært for at det rett og slett ble for mye. Uansett hva kaninmamma sier, hører kaninpappa "skal vi gå hjem i sengen?" Noe de gjør, tre ganger.
Musikken var helt grei, heavy var det vel ikke akkurat og Bowie hørte jeg ikke noe til. Det jeg likte best var trapes akten til den ensomme svalen, den var søt. Her var mange fine ordspill, og dyrene hadde navn som Væra, Værmund og Søyfrid. 
Kjære DnS, når dere lager barneforestillinger, lag dem for barn, her har dere prøvd alt for hardt å fri til de voksne. 

tirsdag 14. februar 2012

Er Mammutsalget ditt høydepunkt i februar?

Siden jeg sjelden tillater meg selv å kjøpe romaner til nesten firehundrekroner stykket, er avisen fra Mammutsalget populær. Ja, for jeg unner meg noen titler til disse sterkt reduserte prisene.
I år ble bestillingen fylt ut på nett hos Haugen Bok, som sender alle bøkene fraktfritt 27 februar, første dagen av salget. Det er vanskelig å holde seg under tusenlappen, når en først setter i gang, men i år greide jeg det (så vidt...)
Tre romaner er på bestillingen, "Gourmeten" av Muriel Barbery (hun som skrev Pinnsvinets eleganse), "Glassblåseren fra Murano" med handling i Venezia og "Fruen av Saronno" om kjærlighet og kunst fra 1500 tallets Italia. Boken jeg leser nå er også "research" til Italiaturen i sommer, så jeg skal ha bunkret godt opp på lektyre med italiensk dreis.
I tillegg har jeg bestilt tre lydbøker, som er grei for to voksne og en på ti år og lytte til i bilen på de lengste kjørestrekningene i sommer. En av Phillip Pullman "Rubinen i røyken" og "Nino Glass 1+2" av Øystein Borge. Sondre ville også ha en PitbullTerje og en leseløven om fotball, og det sier jeg ikke nei til. Jo mer han leser jo bedre er det.
Skal jeg anbefale en bok som er kommet på Mammut er det "Elmers Klode" av Knut Samset. Den er kjempefin og beskriver naturen som et levende vesen, og Elmer som prøver å temme henne. Fin å lese for barn i barneskole alder, for å prate om naturvern og sånt etterpå.

Happy Valentine!

Jeg er så heldig å være gift med den skjønneste mannen i hele verden. Nå sitter jeg og fryder meg over et knippe vakre langstilkede roser. Ha en vidunderlig Valentine`s Day alle sammen!

mandag 13. februar 2012

Mitt bidrag til "Meat Free Monday"

En mandag som følger tett etter en helg hvor vi har vært bortreist gir ofte utfordringer av typen "hva skal vi lage til middag?" Siden vi aldri spiser kjøtt, vil den jo pr. deff være "meat free", men jeg kjører på med dagens middag, til de som trenger tips til neste mandag. Fleksitarianerliv har i dag gitt oss sin kjøttfrie mandags middag, og her får du min.
Er du med neste mandag??
Salat med maislapper (til de som ønsker det)
1 håndfull spinat
1 hjertesalat
2 tomater 
1/2 agurk
1 paprika
1 avocado
1 stilk vårløk
fetaost
10 champignon
et dryss med god olje
salt og pepper
Begynn med soppen, grovhakk denne og stek den godt i stekepanne. Krydre med pepper, gurkemeie og salt, og sett til side.
Hakk og bland resten av ingrediensene, og ha i så mye fetaost som du har lyst på. Ha i den stekte soppen når den har kjølt seg litt av.
Sånn lager du maislappene:
2 egg
4 ss melk
hvetemel
salt og pepper
1 liten boks mais, helt uten sø
Rør sammen egg og melk og spe med hvetemel så det blir en tykk røre. Krydre, ha i maisen og rør rundt. Stek som små lapper på stekepanne og server disse til salaten for den som trenger litt mer enn grønt å tygge på.

søndag 12. februar 2012

Rykende fersk bok Chris Tvedt`s siste: "Av jord er du kommet"

Med nesen i en bok en hel fredag
Fredag kl. 11:30 installerte jeg meg i sofaen på hytten på Mjølfjell og åpnet Chris Tvedt`s ferskeste roman. Den er faktisk så fersk at den ikke har kommet ut enda. Sånt syns sånne små lesehester som meg er kjempekult :) Jeg er heldig som har en venninne som jobber i bokhandel, og det var hennes eksemplar jeg hadde fått låne. Med akkurat nok forkjølelse og hodepine til at jeg slapp å være med på skitur, ble hele boken lest i et eneste jafs. Seansen varte til kl. 23:30, bare så vidt avbrutt av et taco måltid,og en runde Amerikaner sånn utpå kveldingen.
Chris Tvedt er ikke ny for meg, og hans "røde tråd" advokat Mikael Brenne, har jeg likt veldig godt. Derfor var overraskelsen stor, da Tvedt i "Av jord er du kommet" introduserer en helt ny hovedperson. En artig liten detalj var det, at Mikael Brenne har fått en liten birolle i boken.
Den nye hovedpersonen, en politimann var også en "likanes" kar, og romanen fungerte fint, også med ham. Chris Tvedt sier i BT i dag at grunnen til denne forandringen er at han etter fem romaner var litt lei Mikael Brenne, siden han har samme advokatbakgrunn som seg selv. I tillegg hadde han fått en glimrende ide, som krevde en politimann.
At advokaten som etter 18 år bestemte seg for å bli krimforfatter har klart det, viser Chris Tvedt, når han nå går mot bedre vitende og råd fra forlaget sitt, og skifter hovedperson.
Jeg likte boken veldig godt, selv om der var et par sceneskifter og "tilfeldigheter" som var litt vond å svelge. Handlingen var spennende, og lagt til Bergen noe som gjør det litt artig for oss bergensere å lese.

Vintertur til Mjølfjell

Frode tar seg en treningsøkt...
Ikke alle vinduene ble gravd frem
Jeg leser og leser, mens Frode graver og graver
Mjølfjell ligger bare vel to timers kjøring hjemmefra, men i motsetning til Bergen er her alltid masse snø i februar. Hytten er firmahytten til Frode og vi har vært her mange ganger. Jeg har faktisk frekventert hytten jevnlig siden jeg var 16, da andre kjente hadde den som firmahytte.

torsdag 9. februar 2012

En munter liten opera i Grieghallen: L`Etoile

L`Etoile (for de som ikke er stiv i froskespråk, betyr det stjernen) er et samarbeid mellom Den Nye Opera og New York City Opera. Den sprudlende og frydefulle operaen er skrevet av den forholdsvis ukjente Emmanuel Chabrier, uroppført i Paris i 1877.
Hildegunn og jeg møttes tidlig og sikret oss gode plasser til foredraget som var satt opp i forkant. Det var den eminente Gunnar Danbolt som øste av sin kunnskap på en fantastisk levende måte.
Som oftest ender operaer med død og fordervelse, derfor var det kjekt å kunne være tilskuer til en opera som var gjennomgående komisk og hadde en happy ending. Handlingen er ikke lett å beskrive med noen få setninger, så det skal jeg hoppe over. Vil bare nevne at kongen i stykket er Kong Ouf (uttales uff), og ham blir vi kjent med, mens han utkledd går rundt å leiter etter en han kan henrette som underholdning for folket, på sin bursdag. Mange forviklinger og mye latter senere ender det altså godt.
Musikken (spilt av Bergen Filharmoniske Orkester) er vakker og melodiøs. Det er litt lite sang, etter min smak og litt for mye snakk. Minnet mer om en musical enn en opera... Jeg synes hun som sang Lazuli, en av hovedrollene sang veldig svakt mens motspilleren hennes prinsesse Laoula hadde en kraftig stemme. Neste gang håper jeg på mer kor med trøkk i, og mindre solostemmer som drukner i BFO`s flotte musikk.
Hva syns du? Liker du å høre/se opera?

onsdag 8. februar 2012

Glimrende teater på Lille Scene: Blackbird

I kveld er det Reny Marie Folgerø og Bjørn Willberg Andersen som har rørt og forferdet oss på Lille Scene. Stykket varer bare i 1 time og 15 minutter, men det er mye som kan sies og mange tanker og følelser som kan settes i kok på så kort tid.
Det er Skotske David Harrower som har skrevet stykket Blackbird, som ble urfremført i Edinburg i 2005. Stykket ble en suksess og har også vært oppsatt i Londons Albery Theatre. I 2006 vant forfatteren "Laurence Olivier Award", en pris for beste nye teaterstykke. Harrower har skrevet mange problemorienterte stykker, men ikke bare.
Det var hans tekst som ble satt opp på Hotel Neptun i Bergen i fjor, med tittelen
"Flink med folk", med Wenche Kvamme og Pål Rønning i rollene.
"Blackbird" tar opp spørsmål rundt det at voksne menn har sex med mindreårige. Dette er noe vi som oftest rynker på nesen av mens vi i avsky blar videre i avisen. Handlingen er lagt 15 år etter  det ble avslørt at  den 40 år gamle Ray hadde hatt sex med Una på 12 år. Hun oppsøker ham på hans arbeidsplass for å ha en samtale, og her blir vi gjennom erindring tatt med tilbake til hendelsene.
Som publikum slipper vi ikke unna. Det er et sterkt drama, hvor vi tvinges til å tenke på problemstillingene, kanskje på en litt annen måte enn vi er vant med.
Dette er ikke en depressiv tårepresse, og skuespillerne gjør en glimrende jobb i å formidle budskapet.

søndag 5. februar 2012

"Liker" trenger ikke bety at du er helt enig i alt jeg sier

Det er alltid kjekt å se at det er noen som er innom bloggen min av og til. Siden jeg skriver om både kosthold, tur og kulturting så hender det selvfølgelig at jeg skriver om ting som du ikke er interessert i. Jeg håper selvfølgelig at du allikevel titter innom igjen, en annen gang.
Jeg blir kjempeglad for alle kommentarer jeg får, men jeg har full forståelse for at de fleste bare fosser videre uten å si noe.
Nå håper jeg at jeg har gjort det litt lettere å legge igjen et lite "hei, jeg har vært her", for nå kan du som har Facebook klikke på "liker" knappen. Jeg oppfatter det ikke som at du nødvendigvis er enig i det jeg sier, men ser på det som et lite "hei". For å gjøre dette må du klikke deg inn på innlegget du leser, da dukker den frem.
Bruk den da vel, jeg syns det ser kjempe kjekt å se at du har vært her!!!

lørdag 4. februar 2012

Må vi velge? Eller er det greit å være "Fleksitarianer"?

En fleksitarianer er en som plukker fra øverste hylle. En som lever ganske lavkarbo, ganske fritt for kjøtt, (men ikke helt), bruker lite korn og melkeprodukter, men er ikke fanatisk. Det er kanskje dette kostholdet som er det beste for oss mennesker.
For mange kan det virke uoverkommelig å skulle slutte med, eller bare trappe ned på inntaket av vanlige matvarer som melk og brød. Mange foretrekker heller å leve med sine plager og onter, fremfor å gjøre noe med kostholdet sitt. Hvorfor er vi så ømskinnet, når det gjelder vårt kosthold?
Når en først har begynt å "forske" på egen kropp med kosthold som virkemiddel, er det vanskelig å gå tilbake til den "tankeløse" måten mange tilfredsstiller kroppens behov for energi på. At det du putter i deg faktisk påvirker din kropps evne til å holde seg frisk og energisk, er noe alle "vet", men i det du handler, kokkelerer eller spiser er dette plutselig glemt, da er det kun smak som teller. Ja, for det må jo smake godt det vi spiser....