Fjellturer og ferieturer
fredag 30. januar 2009
Turvær
Djevellue nr. 3
onsdag 28. januar 2009
Øya av Victoria Hislop
Tårer på jobben er ikke bra, så i dag må jeg legge alle tur og strikkeplaner på hyllen, innstallere meg med te i sofaen og lese til øyet blir stort og vått.
Jeg har meldt meg på tur
tirsdag 27. januar 2009
Tine på glattisen
Kosthold og vektreduksjon
Vanen eller klokken om du vil, bestemmer ofte når vi blir sulten, uavhengig av hva, når og hvor mye du spiste i forrige måltid. Lukten og synet av mat kan også trigge sulten i deg. Er du vant med dessert etter middagen eller en kake til kaffen, føles det tomt og kjedelig med noen dager uten.Det går an å ta styringen over sinnet som prøver å lure deg til å spise i tide og utide. Spiser du sånn at blodsukkeret ditt svinger kraftig hele dagen vil du føle deg utålmodig og hissig når du går tom, og vil skynde deg å fylle på. Dette er en vond sirkel, som med enkle grep er lett å komme ut av. Det forskes også på om det er næringstettheten i maten som bestemmer når vi blir sulten igjen. Hvis du har spist et måltid full av energi, men med lite vitaminer, mineraler, fettsyrer og aminosyrer, vil du etter kort tid føle sult igjen, da kroppen ikke har registrert at den har fått noe annet enn ”vomfyll”.
Tradisjonelt sett ser vi årsaken til vektproblemer som et for stort energiinntak i forhold til energibehovet. Spis mindre, trim mer sier myndighetene, og mange med dem. Men så enkelt er det ikke. Vi må se på hva vi spiser og hvilke behov kroppen skal ha dekket av maten. Alle kan ha godt av å starte dagen med en porsjon havregrøt. Dette gir energi, og skyter ikke blodsukkeret i taket. Vi bør prøve å styre unna brødmat, så suppe eller salat til lunch gjerne med en proteinkilde vil gi næringsstoffer og energi til å holde ut til middag. En bør bytte ut Cola`en med vann da den er full i sukker, og lett brusen som mange drikker er full av Aspartam som heller ikke er godt for kroppen. Der finnes en teori om at lett brus slett ikke er slankedrikk, da det øker appetitten.
Dårlig energi kan komme av for mye stress i hverdagen. Humøret og følelsen av å ha det bra, har mye å si på energien. Matvareallergi kan også slå ut på energinivået, det samme gjør mangel på mineraler og vitaminer. Du kan også være plaget av en høy pH i kroppen. Et av tegnene på begynnende diabetes 2 er slapphet og mangel på energi.
Fordøyelsesplager får en av å spise uregelmessig, og gjerne på farten. Kostholdet ditt kan gjøre at du har for mye eller for lite magesyre. Vær obs på at kornfiber i seg selv kan forårsake forstoppelse, og det kan bidra til dårlig opptak av mineraler i kroppen.
Leddsmerter forverres gjerne av høyt syrenivå i kroppen. Kaffe er veldig syredannende, så de som drikker mye kaffe bør kutte ned på dette hvis de vil få bukt med leddsmerter. Matvareallergi kan også være årsaken til leddsmerter, så en kan gjerne få utført en IgG test. Avfallsstoffer fra hvete og gluten lagres gjerne i ledd og kan forårsake smerter.Kroppsvæskenes pH påvirker cellene i kroppen. Stoffskiftet er avhengig av et basisk miljø. For å få til dette må en stor del av kosten bestå av grønnsaker. Surhetsgraden har innvirkning på energinivå, fordøyelsen, leddsmerter og overvekt.
For å bedre fordøyelsen tygg maten godt, spis mat som gir næring, det høye insulinnivået i kroppen hvis en spiser for mye karbohydrater hemmer produksjon av magesyre, forsøk å kutte ut kumelk, hvete og gluten i 4-6 uker, (en om gangen) Fiber øker volumet på avføringen og holder den myk. Pektin, Psyllium Husk og havrekli er gode fiber for deg hvis du vil kutte ut kornfiber. Pass på å få i deg rikelig med vann, da dette også myker opp avføringen. Pass på å få i deg probiotika, de vennlige bakteriene som vi trenger, i form av Biola, yoghurt og kefir.Styr unna halvfabrikata fra butikken, få i deg friske grønnsaker hver dag.
Energinivået øker når du slutter å stresse. Et tegn på Cøliaki er slapphet, kutt ut hvete og gluten en periode og se om ikke energien øker. Pass på at du får en god natts søvn, hver natt. Rør deg, trening gjør underverker for energien din. Et stabilt blodsukker er viktig hvis du vil ha opp energien, så med tiltakene vi gjør for å bli kvitt overvekten vil også energien komme tilbake. Et tilskudd av viktige mineraler, vitaminer og fettsyrer vil garantert gi bedring.
For å få bukt med overvekten skal vi sammen finne ut hva det er hver enkelts kropp trenger av næringsstoffer og energi. Vi snakker IKKE slankekur her, men man må lære en ny måte å tenke kosthold på, som vil bli naturlig, og vil vare. Vi bør fokusere på blodsukkeret og få stabilisert dette på et lavere nivå, uten de store toppene og fallene. For å greie dette må det legges til noen nye matvarer, som er rik på fett og protein, og samtidig kutte ut matvarer rik på karbohydrater. Prøv å bytte ut brødmåltider med havregrøt, supper og salater. For å lure kroppen til å begynne å tære på fettlageret er det veldig viktig i en periode å spise lite karbohydrater. Det forhøyede insulinet som karbohydratene gir vil blokkere for fettforbrenning og stimulere fettlagring.Vær forsiktig med frukt, glukose og fruktose har en negativ effekt på fettlagringen. Proteiner er gode byggesteiner for kroppen og vi trenger dette helst til hvert måltid. Men får du for mye protein i et måltid, vil dette stimulere insulinproduksjon og fettlagring. Fett er en trygg kilde til energi, som ikke stimulerer insulin, og du føler deg mett lenger. Bruk kilder som er minst mulig bearbeidet, styr unna margariner men bruk oliven-, raps- og kokosolje.
Spis mat som har høy næringstetthet, spiser du bagetter og burgere får ikke kroppen noe næring, og den vil straks gi deg beskjed at den trenger mer mat, og du blir sulten igjen. Spis til faste tider, og husk at fett og proteiner metter mye lenger enn karbohydrater. Kroppen vil ikke begynne å forbrenne av fettlagrene dine så lenge den til stadighet har tilgang til energi fra karbohydrater.
Finn glede i å lage mat fra bunnen av. Bruk masse grønnsaker og ikke vær redd for meierismør og fløte. Ferdigmat fra butikken er nær sagt tom for næringsstoffer og er alt for bearbeidet fult av salt og E-stoffer vi ikke vil ha.
Det er viktig å være i aktivitet, men ikke la deg lure; en kort kveldstur gir deg ikke nok forbrenning til at du kan unne deg en god kvelds etterpå. Intervalltrening er bra for fettforbrenning, men vær forsiktig med de harde lange treningsøktene, ikke la dem vare mer enn 45 minutter, da vil kortisolnivået ditt stige og det fører til at muskler og annet proteininnholdig vev i kroppen brytes ned til glukose. Kortisolnivået ditt stiger også ved stress, så det er en god grunn til å finne en ballanse i livet. Bytt gjerne ut småspising foran tv`en med en times tur ut i frisk luft, da får du dobbel effekt.
søndag 25. januar 2009
Skatelue
Norges vestligste fastlandspunkt - Vardetangen
lørdag 24. januar 2009
Djevellue
Bytur nr. 2 denne uken
Grieghallen var neste stopp. Bergen Filharmoniske Orkester hadde satt opp musikken til Charlie Chaplin`s "Sirkuset" - med film. Det var veldig artig, å se stumfilm igjen. Husker Chaplin filmene fra min spede barndom, og det var fremdeles gøy. Musikerene fikk litt lite oppmerksomhet, men det var skikkelig "grande" å se film med levende musikk. Når vi kom hjem strikket jeg ferdig luen til Frode mens han laget deilig kvelds til oss.
fredag 23. januar 2009
torsdag 22. januar 2009
Koselig by tur med Sondre
tirsdag 20. januar 2009
Bokåret startet bra
Nytt par ferdig
søndag 18. januar 2009
Søndag med mye vær
Fanden vet
Fishermans Friend
tirsdag 13. januar 2009
Frokost - kvelds - lunch
Bananpannekaker
2 dl havregrøtrester eller kokt quinoa
3 egg
3 dl bokhvetemel
1 ts kanel
1 ts kardemomme
2 store bananer
2 ss kokosolje
1 ts bakepulver
1 ts salt
1 ss proteinpulver (kan utelates)
Bland moste bananer med egg og smeltet olje. Bland i resten, deigen skal ha en tykk og seig konsistens uten å være klissete. Stekes i varm stekepanne, med kokosolje.
Eplekake
Bland i bolle nr. 1:
1,25 dl agavesirup
1,25 dl rapsolje
160 g kokt quinoa (kokt vekt)
2 ss malte linfrø
2 ts vaniljepulver
1 ts rødvinseddik
40 g malte eller finhakkede mandler
40 g rosiner
2 store epler raspet
Bland i bolle nr. 2:
160 g malte havregryn (mal i fp.)
1 ts bakepulver
0,5 ts natron
1 ts malt ingefær
2 ts kanel
1 ts kardemomme
0,5 ts himalayasalt
24 g hele havregryn
Bland ingrediensene i begge bollene sammen. Bre det utover en liten langpanne. Stekes ved 180 grader 30-40 minutter.
Glutenfrie pannekaker
2 egg
havremelk
maismel
kokosmel
kikertmel
himmalayasalt
agarvesirup
stevia (1/4 ts)
malte linfrø
kardemomme
2 ss cocosfett
Mettende pannekaker, med naturlige ingredienser, ikke helt raw og ikke helt lavkarbo, men veldig gode til frokost eller før trening.
Havregrøt
1 dl havregryn
2 dl vann
1 dl melk
4 ss malte mandler
2 ss kesam eller cottage cheese
1 ss olje
1 ts smør
ørlite salt og fruktose
Ha i først vann, melk og havregryn og kok opp. Rør inn det andre. Server med kanel
Kardemommemuffins
2,5 dl. fint sammalt speltmel
2 dl soyamel eller maismel
4 ss malte mandler
0,5 dl havrekli
4 ss fruktose
3 ts bakepulver
1 ts kardemomme
2 egg
1 dl vann
2 ss olje
3 dl Biola naturell
smeltet smør til formene
150 g halvfrosne bær
Bland alt det tørre. Visp sammen egg, vann, olje, Biola. Bland sammen, rør i bærene forsiktig til slutt. Helles i smurte muffinsformer Stekes på 170 grader i ca 25 min.
Frokostsmuthie til 2
0,5 banan
0,5 mango,
eller 0,5 annanas
evt. blåbær fra frysen
3 dl appelsinjucie, eller nat.biola Nytes i små slurker
Fruktsalat til 2
1 eple
1 appelsin
1 grapefrukt
0,5 mango
1 banan
Dette deles opp i små biter og blandes Ha over en håndfull fra denne mixen: solsikkekjerner gresskarkjerner linfrø evt. hakkete nøtter eller mandler Biola naturell yoghurt på toppen er toppers
Scones med ost
4 dl mel så grovt du ønsker
2 ts bakepulver
0,5 ts salt
0,5 ts pepper
gressløk
3 ss smør smuldres i melet
125 g revet ost blandes i
1 egg, minus "litt"
1,5 dl melk blandes
Lag to runde flate leiver ca. 1,5 cm høy.
Del dem i 6 Pensle med restene fra egget Stekes på 200 i 15 min.
Yogakaker
250 g havregryn
100 g fullkornshvetemel
150 g brunt sukker
50 g rusiner
50 g nøtter (hakkes)
1,5 ts kanel
1,5 ts ingefær
0,5 ts muskattnøtt
0,5 ts bakepulver
2 dl olje
ca 2 dl vann (hold av litt)
Bland alt det tørre, hakk nøtter og rusiner litt, ha gjerne i solsikke-, gresskarkjerner eller sesemafrø. Ha i oljen og mesteparten av vannet. Form kakene med ss og trykk dem flate. Stekes på 200 grader i 12-15 min.
Grove vafler
3 egg
1 dl sukker
50 g smeltet smør
hvetemel eller spelt sammalt hvetemel
havregryn
melk
bakepulver
Lag vafler på vanlig måte
Middagstips
Couscous varm eller kald
Lag couscousen som anvist på pakken
1 løk
4 fedd hvitløk (1 chilli hvis du ønsker det)
1-2 annen løk (sjalott, rødløk, etc.)
1 purre
Løken stekes først og has i en bolle, så steker du
4 mellomstore sopp som du har hakket i biter
1 rød og 1 grønn og 1 gul paprika hakkes fint (trenger ikke stekes)
1 boks reker i lake has i helt mot slutten
1 boks erter
1 håndfull rosiner
Bland alt utenom couscousen på stekepannen og krydre med
gurkemeie
spiskummen
paprika
evt. fersk koriander
Ha så i couscousen og det er klar til servering.
Rester er veldig godt å ha i salat
Pasta e fagioli
1 liten løk
2 fedd hvitløk
2 potet kuttes smått og freses i 4 min.
2 tomater kuttes opp og has i
Hell over 1,25 l. grønnsakskraft
Dryss over timian, rosmarin eller salvie
cannelinibønner er de små hvite, ha i et glass ferdigkokte
til slutt has i pasta. Jeg brukte penne.
Kok så lenge pastaen trenger det.
Dryss på parmesan ved servering
Ovnsbakte grønnsaker
I en ildfast form, gjerne med lokk helles en slump olje, deretter strimles rotgrønnsaker og løk oppi.
Rødløk
Hvitløk
Purre
Gulrot
Kålrot
Pastinakk
Kikerter
Hell litt god olje over, salt og pepper og inn i ovnen i en halv time.
Til dette er det perfekt med hummus eller linser & spinat.
Veggiburgere
1 kg gulrot kappes og kokes mør
2 løk
4 fedd hvitløk
2 stilker celleri hakkes og freses
0,5 dl. soyasaus
basilikum, paprikapulver, annet etter smak
Mos gulrøttene og løken i foodprosessoren, ha i
ca 4 ss tahin og 1 dl hvetemel
Lag 6-8 runde burgere på en stekeplate med papir,
med en rund form
Stekes på 200 grader i 20 min, snus etter 15 min.
Spises med grovt burgerbrød, salatblader og annet godt.
PAI
Bunn:
2,5 dl speltmel
100 g smør
2-3 ss kaldt vann
Smuldre smøret i melet og lag en fast deig med vannet, trykkes ut i paiformen og settes kaldt 1/2 time før forsteking 200 grader i 15 min.
Eggestand:
3 egg
2 dl rømme
1 dl melk
salt og pepper, røres sammen og helles over det fylte paiskallet
Fyll (forslag, kan varieres i det uendelige):
3 kokte poteter i småbiter
1 rødløk
3 fedd hvitløk, freses
0,5 boks kikerter
krydres med gurkemeie, spiskummin, etter smak
Stekes på 200 grader i 1/2 time, kan godt "hvile" i 15 min før servering
Også god kald -ish
Serveres med salat
Pastasaus/pizzasaus/lasagnesaus
2 fedd hvitløk
1 løk
1 rødløk evt. annen løk hakkes grovt
2 gulrøtter og
1 stilk celleri finhakkes
1 glass tomatpurrè
1 boks knuste tomater
noen soltørkede tomater
1 boks bønner etter behag
en stor neve fersk hakket spinat
basilikum, gurkemeie, oregano
Fres løk, gulrot og celleri hell i det andre og ha i spinaten til slutt.
Kjøres kjapt i foodprosessor hvis en ønsker en jevn konsistens.
Kan mildes med Creme fraiche eller Kesam
Pasta med spinatsaus
500 g. pasta kokes al dente
200 g. fersk spinat
2,5 dl. rømme
1 dl. matfløte
125 g. revet parmesan
pepper
Det til sausen puttes i foodprosessoren og kjøres til en jevn røre, varmes opp i en panne og helles over pastaen når den er kokt. Pastaen må ikke være kokt for mye, for da trekker ikke sausen inn i pastaen. Serveres evt. med ristede pinjekjerner
Rester er deilig å ha i salat
Indisk gryterett I
1 liten blomkål i buketter
250 g. poteter i biter
200 g. fersk spinat grovkuttet
1 boks kokosmelk
1 fersk chilli finkuttet
2 fedd hvitløk finkuttet
2 ts karripulver
Kok poteter og blomkål, hell av vannet og ha oppi det andre. La det godgjøre seg på pannen i et par minutter. Serveres på en seng av ris.
Indisk gryterett II
Løk og hvitløk hakkes fint og surres
Sopp og squash hakkes og la surre med
20 korianderfrø
frø av 5 kardemommekjerner
gurkemeie
spisskummen
chillipulver knuses i morteren og has i
1 ts salt
1 ts sukker
1 boks kokosmelk
1,5 dl matyoghurt
La det stå i gryta under lokk en stund for å sette seg.
Serveres med naanbrød, mangochutney og ris
Tilbehør er et must
1 boks kikerter inkl. halve søet
1/2 hvitløkbåt
litt sitron
noen ss Tahin
extra virgin olive oil
spisskummin
Alt suses i foodprosessoren, spe etter hvert med oljen
LINSER med spinat
Kok en kopp med linser all dente ca. 20 min
i vann med grønnsakbuljong i.
Hakk opp en manneneve med fersk finhakket spinat og legg på toppen, la stå med lokk på i 1 min.
Hell av evt. kokevann
Rør i evt. litt creme fraiche og krydre med s&p
KIKERTER med krydder
1 løk
3 fedd hvitløk hakkes og freses
1 boks kikerter has i sammen med
1 neve rusiner, krydres med
gurkemeie, paprikapulver, spisskummin
Rester av både kikerter og linser er godt å blande i en vanlig salat og ha med på jobben.
Det er også godt å blande inn en kopp kokt couscous i kikertene.
GUAKAMOLE - ikke bare kosemat
1 passe moden avokado
1 fedd hvitløk
0,5 tomat
salt & pepper
Kjøres i foodprosessor til en fin mos.
Det er masse sunt fett i avocado som vi må få i oss. Kan spises som dipp med maistortillaer, i pitabrød sammen med grønnsaker. Perfekt som tilbehør til salaten på jobben.
SALAT til laksen
2 raspete epler
1 raspet løk
2 dl fløte
200 g majones
dill
Blandes godt sammen, og la det stå og søye seg en stund.
Har du rester kan du blande i biter av kokt potet og få en deilig potetsalat.
SAUS til laksen
2 bokser fløte kokes i 1 time
1/2 terning fiskebuljong
Estragon males i morter, ha i 1-3 ss alt etter hva du liker
Beregn masse poteter med en så god saus!
NAANbrød til indisk gryte
500 g fint spelt mel
1 ts bakepulver
2 ts gjær
0,5 ts salt
2 ts sukker
4 ss smeltet smør
2 dl melk
1 pisket egg
1,5 dl matyoghurt
hakket frisk koriander
Bland som en deig og hev først 1 time, kjevl ut til 6 tynne "pizzadeiger"
Stekes på 200 grader i ca 10 min til de blåser seg opp
Smør en klatt smør over etterpå og strø med hakket koriander
Søtt fyll: Kjør fiken, dadler mandler og olje i foodprosessoren til et smør. Bre det over halve brødet og brett.
TABULÈ
1 kopp bulgur freses i 4 ss smør i en panne
1,5 kopp grønnsakkraft helles over
Kokes i 20 min.
Hakk i mellomtiden opp masse
bladpersille
spinat
gressløk
Dette røres inn i bulguren når den er ferdig kokt
Serveres til falaffel, hummus, salat og fylte vinblad
søndag 11. januar 2009
Levinasjalet ferdig
Stormtur til Høgstefjellet
lørdag 10. januar 2009
Hva er fordelene ved å faste?
Under en faste:
Opprettholdes den naturlige avgiftningen i kroppen mens tilgangen reduseres.
Det gir en redusert giftmengde i kroppen.
Energien som normalt går med til fordøyelsen, brukes nå til immunforsvaret, cellevekst og reparasjon og eliminasjonsprosesser.
Belastningen på immunforsvaret er betydelig redusert og eventuelle betennelser i tarmene på grunn av matreaksjoner blir borte.
Kjemikalier lagret i fettvev som plantevernmidler og medisiner frigjøres.
Man blir mer følsom for virkninger av kostholdet og man blir også mer oppmerksom på hva som skjer i egne omgivelser.
På grunn av disse virkningene av faste, kan en vel gjennomført fasteperiode hjelpe deg til å bli fortere frisk, rense lever, nyrer og tarm, rense blodet, hjelpe til med vekttap og vann i kroppen, skylle ut giftstoffer, gjøre øyne og tunge rene og klare, og rense pusten.
Fasten nærmer seg slutten
torsdag 8. januar 2009
Tredje fastedag over
onsdag 7. januar 2009
Andre fastedag over
tirsdag 6. januar 2009
Første fastedag over
Det hadde vært mye lettere om jeg ikke trengte å forholde meg til andre mennesker mens jeg faster. Og så må jeg jo lage middag, i dag fikk de andre veggiburgere (min favoritt) mens jeg satt i stuen og strikket. Hadde gulrotavkok med på jobben, så det måtte jo debatteres der og. Nå har jeg drukket avkok på brokoli og føler meg mett og god. - not. Dag 2 pleier å være hodepinedagen, så vi får se hvordan det går i morgen. Jeg fikk sånn sug etter sushi, så greier jeg til og med søndag skal jeg jommen meg premieres.