fredag 31. juli 2009

7. Kosttilskudd

Kosttilskudd, antioksidanter og frie radikaler
De fleste av oss bor i en by, og handler mat i vanlige dagligvarebutikker. For oss er det ikke lenger like selvsagt at vi er sikret næringsfull mat, selv om vi vektlegger grønnsaker og frukt.
Produkter basert på husdyr blir påvirket på samme måte, da dyrene også spiser grønt som ikke har høy næringstetthet lenger.
Vi er syk som aldri før, samtidig som fokuset på ernæring har økt voldsomt.
Forbrukerens krav til lav pris, tilgjengelighet og utseende gjør at industrien må ta snarveien om kunstgjødsel og sprøyting for å komme i mål. Gårdene blir større og mer spesialiserte og det at bare en plantesort dyrkes gjør at jordsmonnet blir utarmet og mister innholdet av mineraler og sporstoffer som vi så sårt trenger. Så skal matvarene pakkes, transporteres og lagres. Alt vi gjør med matvarene etter vi har fått dem opp av jorden vil forringe kvaliteten, og dette er før vi har begynt å bearbeide dem. Tapet av vitaminer, mineraler, sporstoffer og enzymer er stort ved varmebehandling og frysing. Den utstrakte bruken av ferdigmat og halvfabrikata vi ser nå, gjør sitt til at maten vi spiser er kokt og fryst opp til flere ganger, og er helt tom for næring. I tillegg skreller vi av skallet og fjerner kjernehusene, vi hiver innmat og spiser ikke fiskeben, slik vi gjorde tidligere. I gamle dager var veien fra åkeren til matfatet mye kortere, og maten hadde en mye mer naturlig utvikling uten drivhus, sprøyting og kunstgjødsel. Vi går glipp av mye god næring her som vi fikk tidligere. Alt dette må vi ta igjen på et vis, og der er her kosttilskudd kommer inn i bildet.

Ensidig kosthold kan føre til underskudd på enkelte vitaminer og mineraler, som kan vise seg i kroppen som et utvalg av diffuse plager, eller i verste fall sykdommer. Vi trenger vitaminer og mineraler for å holde oss friske, og en mangel kan oppleves som manglede energi, humørsvingninger, pms, hyppige infeksjoner, dårlig immunforsvar. Listen er lang og et symptom kan være en mangel på flere ting.
Anemi for eksempel kan være mangel på Jern, Kobber, B6, Folsyre, B12 og Vitamin E. På samme måte kan vi se at, har du problemer med beinbygning kan mangel på Kalsium, Kobber, Vitamin A og Vitamin D forekomme. Det er også viktig å være klar over at mineralene virker sammen, en kan ikke pøse på med Kalsium for eksempel uten samtidig å ta Magnesium som virker sammen med kalsium i kroppen.
Noen mennesker er mer utsatt enn andre til å få mangler. Kroppens evne til å ta til seg næring avtar med høy alder, mens svangerskap og amming gir spesielle behov. Stress er en negativ faktor, samt annen ytre påvirkning som forurensning og stråling som vil gi øket behov for god immunhelse.

Oksidativt stress betegner den tilstanden som oppstår i kroppen hvis de frie radikalene ikke blir nøytralisert av et godt antioksidantforsvar. All forbrenning av energi, produserer avfallstoffer, i kroppen kalles disse frie radikaler. Disse inneholder oksygen og er et atom som mangler et elektron. For at de frie radikalene skal bli ballansert vil de stjele et elektron fra en annen molekyl. Når et molekyl blir frastjålet et elektron kalles dette oksidasjon. Oksidativt stress har en klar sammenheng med aldring, så vil du gi kroppen et godt utgangspunkt må du passe på immunforsvaret ditt og nøytralisere det oksidative stresst med antioksidanter.

Antioksidanter er molekyler som gir fra seg elektroner, og dermed senker det oksidative stresset. Dette er motstandsstryken i kroppen vår, som vi er helt avhengig av. Vi har noen vannløselige og noen fettløselige.
De endogene antioksidantene er de som kroppen selv produserer, mens de eksogene antioksidantene er de vi får i oss gjennom maten. Disse to i felleskap vil innaktivere de frie radikalene. Etter at antioksidanten har gitt fra seg et elektron til den frie radikalen vil antioksidanten være oksidert, og kan uproblematisk skilles ut av kroppen.

Vi kan ikke si at noen vitaminer er viktigere enn andre, da de har sine oppgaver alle sammen.
men vit C er vel den som anses som den viktigste antioksidanten. Den gir en god stressbeskyttelse og hjelper på synet, som også vit D gjør. For fett, er vit E den viktigste antioksidanten og den virker sammen med vit C og D bla. som beskyttelse av huden mot UV stråler. Du får det i deg fra alle frukter og frø som inneholder fett. Vit K er også fettløselig, og beskytter fett mot oksidering. Av B vitaminene er det bare vit B1 som har påvist antioksidanteffekt, mens B2, B3, B5, B6 og B12, har helt egne virkninger i kroppen men fungerer ikke som en antioksidant. Vit D blir forbunnet med utnyttelse av kalsium i benbygningen men er ingen antioksidant. Betakaroten er en viktig støttespiller.
Flere av mineralene virker som en antioksidant og er uunnværlig i kroppen. Sammen med vit A,C og E er Sink og Selen er de viktigste antioksidantene. De virker sammen i kroppen og gir en sterkere effekt sammen enn tatt hver for seg.

Kosttilskudd alene kan ikke ”trylle vekk” en plage eller gi energien tilbake, men ved å ta noen viktige steg i forhold til kosthold, og samtidig innføre tilskudd av viktige stoffer, kan mye utrettes. For familier som spiser lite fisk er det viktig å få i seg Omega 3, sammen med et multimineral og –vitamin preparat.
Probiotika eller ”de gode tarmbakteriene” gjør underverker for fordøyelsen. Dette kan tas som kosttilskudd eller ved å drikke Biola.
Mariatistel og Olivenbladekstrakt hjelper til når en vil rense leveren.
Fokuser på immunforsvaret og ta gjerne et preparat med en kraftig antioksidant, for eksempel blåbær.

Et hav av valmuer

Denne boken anbefales for deg som liker å føle varmen på huden, kjenne lukter og smaker mens du leser. En virkelig fargerik bok som tar følelsene med på en skikkelig rundtur.
Det er Amitav Ghosh som har skrevet denne boken. Han er selv født i India, og handlingen er lagt til Calcutta på 1830 tallet. Bakgrunnsbildet er opiumdyrking, og han gir oss et fælt bilde på hvordan de britiske koloniherrene tvinger bøndene til å dyrke opiumvalmuer. Grusomhetene med det indiske kastesystemet kommer en ikke utenom denne gangen heller, og det er alltid like fasinerende å lese om hvordan mennesker kan være så ond mot hverandre.
Det som er spesielt ved denne boken er språket. Radarparet Kari og Kjell Risvik som har oversatt boken har gjort en kjempejobb i å få formidlet "cocknyen" fortellingen er skrevet i. Det er et skikkelig sjørøverspråk, som jeg mange ganger ikke skjønte meningen av før jeg leste setningen høyt. Jeg måtte ofte ta fart, legge på litt rytme og la det stå til. Der er også veldig masse indiske ord iblandet, men forståelsen går fint for det.
Jeg syntes den bråstoppet litt, men forstod senere at dette er nr. 1 av 3, så jeg har noe å glede meg til!

søndag 26. juli 2009

Kattesokker

Nå når jeg hadde knekt hælkoden var det en fryd å strikke et par til av de fine kattesokkene til Muffinmamma. Prøvde meg med pinne 3 denne gangen for å få dem mindre, men de er fremdeles str. 40 så jeg skal strikke et par på pinne 2,5 og se om de blir passelig til meg.
Disse strikket jeg ferdig på Snåsa, og de ble tatt med til tante Anna som gave da vi kjørte til vakre Mosjøen på besøk.

Skålatårnet 24/7-09


Dette er ikke en fjelltur, men en eviglang oppoverbakke. 13 km. og 5 timer sier Turlaget og det stemte fint for Susanne og meg. Guttaboys hadde nok klart det på en time mindre hadde vi sluppet dem.
Første del opp til vannet, var brat men fint å gå. Ca. halvveis begynte tåken og komme sigende, men vi slapp regn og kom oss opp, kun våt av svette. Siste halvdelen var bratere, og et parti var veldig urete. Der er laget trapper i steinene mange steder, men ikke alle. Stien var lett å følge, med noen varder og noen T`er.
Vel oppe fikk vi hytta for oss selv i en times tid før, det dukket opp 2 + 2 til. Vann var der ikke, men vi skrapte av snø fra isbreen rett utenfor og smeltet på ovnen.
Der er masse besøk her oppe men få som sover over og må fyre i, så dette tok sin tid. Alt inne (og ute) var vått. Det lille papiret som var til å fyre med var klamt, setene på stolene og sengetøyet var klamt.
Tårnet var mye mindre enn jeg hadde trodd, selv om jeg kjente igjen turlangshytte stilen, så var det ikke mye en kan gjøre med et rom nede og et oppe. Sengen var spesiel, her må en hoppe til køys med fremmede enten en vil eller ikke.

Det var en 3 etg. seng med 6 sengeplasser i hver som var bygget som en halvsirkel hvor alle lå med føttene mot et punkt på midten. Endelig en fordel med å ha korte bein.
I løpet av natten hadde tåken tyknet, men vi skimtet T`er og varder nedover. Returen gjorde vi på 2,5 time, og denne dagen var det jeg som var sinken. Nedoverbakke er ikke min styrke, og knær og etterhvert lår hylte på rettferdighet.

Galdhøpiggen sommeren 2009


Vi hadde bestemt oss for å bestige Norges høyeste fjell 2469 moh. fra Juvasshytta. Dette betød at vi måtte melde oss på føring fra hytta og opp til toppen, siden denne ruten går over Styggebreen. I vårt følge var vi Frode, Susanne, Sondre, morfar og Tine. Vi var sammen med 90 stykker den dagen, og ble ført opp av 3 ledere, hvorav en ekte sherpa fra Nepal som har vært på Mount Everest 8 ganger.
Turen gikk først over stein, før vi møttes ved brekanten og ble festet i tauet med selen vi hadde fått på oss. Så gikk vi (sakte) over breen. Siste etappen var den verste, og siden det var bratt og kronglete ble det litt køgåing. I tillegg hadde vi ikke været på vår side. Det blåste kraftig på siste biten, og det snødde også godt. Alle var våt og kald da vi kom opp, og det ble en riktig huffselig stopp på toppen. Det var veldig folksomt, for det var flere grupper som kom på samme tid, i tillegg til alle som gikk for seg selv fra Spiterstulen.

Turen ned igjen gikk mye fortere, og siste biten uten sele fikk vi farten opp så vi holdt varmen til mål. Mye stopp, venting og køgåing gjør at vi vil prøve oss en gang til, men da fra Spiterstulen så vi kan gå for oss selv, og gjerne tidlig om morningen.

lørdag 18. juli 2009

Sommerferie del III

Siste del av ferien var returen fra Snåsa, og den tok 6 dager. Første stopp var Rondablikk Høyfjellshotel. På veien besøkte vi Folldal gruver,
og var med langt inn i fjellet. Guiden på toget fortalte den spennende historien om gruven. På hotellet gasset vi oss med middagsbuffè, og dans med pensjonistene etterpå. Sondre fikk sin første paraplydring, og syns det hele var stor stas.
Mandag besøkte vi Frodes fetter og familie før vi hentet Susanne på Lillehammer og fant campingen hvor vi var i to dager.



Mageli Camping var det ingenting å si på, selv om været var vått fikk vi slappet av. Artig å se hvordan elven este over sine bredder på et døgn.
Tirsdag var vi i Hunderfossen Familiepark. Det var desverre vått, men vi fikk prøvd det som skulle prøves uten så alt for lange køer. Etterpå drog vi til Lillehammer og spiste middag på en stilig restaurant.

Onsdag morgen kjørte vi nordover igjen til Lom hvor vi møtte mamma og pappa, for å være sammen med dem et par dager. Vi overnattet to netter på Juvasshytta, for å være med på føring over breen og tur helt til topps på Galdhøpiggen. Ikke lenge etter vi ankom hotellet forsvant strømmen, og vi var helt uten strøm, vann (og mobildekning) til seint på kveld.

Torsdag gikk vi på Galdhøpiggen, og kom våt og happy ned igjen.

Fredag kjørte vi til Loen og tok den strabasiøse turen opp til Skålatårnet 1841 moh. Jentene brukte 5 timer, guttene litt mindre. Vi ble inntyllet i tåke før vi nådde toppen og fikk ikke med oss utsikten. Vi overnattet i tidenes mest originale 3 etg. seng, med 6 soveplasser i hver etasje.

Lørdag brukte vi 2,5 timer ned igjen, og med maltrakterte knær fikk vi stablet oss inn i bilen igjen og kjørt hjem.

mandag 13. juli 2009

Sommerferie del II


Så var vi endelig kommet til Snåsa. Her skal vi slappe av i 10 dager, og vi pleier ikke gjøre stort. De to første dagene "forsvant" siden Sondre ble med bestissene til sæters, og vi bare slappet `an.
Vi har hatt oss en tur på hytta ved sjøen. Det er en 2,5 timers kjøretur og hytten ligger på en kjempefin rullesteinsstrand. Vi hadde ikke middag med oss, men gamblet på at vi fikk fisk, og det sørget gutta boys for, så vi hadde deilig fiskemiddag. Det ble fisket før vi kjørte hjem også, så i dag har vi hatt steikt sei til middag, nam, nam...
Sist vi var på hytten var for nøyaktig på dagen 10 år siden. Den gangen hadde vi en flott opplevelse med synet av hurtigruten som seilte inn i solnedgangen. Håpefull gikk vi ut kl. 23:25 og tro det eller ei, vi fikk se akkurat samme bildet. Den båten er i rute gitt.
I tillegg til en horde med måker så vi en stor flott ørn som fløy forbi, og jeg fulgte med en sel som svømte bedagelig langs hele stranden.
Nå har vi vært i Nord-Norge for første gang. I Mosjøen bor tante Anna og onkel Odd. De reiste vi og besøkte og fikk en fin omvisning i byen deres, i tillegg til masse god mat og hyggelig selskap. Der var "Galleriuke" så vi fikk se masse fin kunst i Sjøgata.
På veien stoppet vi ved Laksforsen og så laksen hoppe oppover elven.
Været holder heldigvis og vi har hatt oss en koselig tur til Aunsan, sætra som hører til familien, og som May driver sætring på hele juli. Her er to kyr, syv høns, to kaniner og besøk av turister som får rømmegrøt, lapper, yoghurt og sherrypudding blandt annet. Nam, nam... Denne kvelden klarte de å samle alle 12 og det var veldig trivelig.

Fredag reiste tvillingene på tur, og vi fikk anledning til å gå på tur med Sondre. Vi tok turen på naturstien og leitet etter sjeldne blomster, men fant bare litt blåbær. Kjempefin sti å gå på, og den som gir seg i vei blir belønnet med fin utsikt. Det var to bøker å skrive seg inn i på veien, og det er jo kjekt.
Vår siste dag på Snåsa hadde blå himmel. Vi var aleine hjemme helt til kvelden siden alle var på "oppdrag". Frode og Sondre reddet bygda fra brann da de oppdaget noe som lå å ulmet på volleyballbanen. Etter å ha forsøkt å slukke med noen bøtter vann, tilkalte de brannvesenet. Der hadde vært en hedundranes fest, og Sondre samlet flasker så det ble is på begge to.

fredag 10. juli 2009

Sommerferie del I

Årets sommerferie er delt i tre. Først 6 dager hvor Sondre og jeg var følgebil for Frode som skulle sykle hjemmefra til Snåsa. Nå har vi kommet til Snåsa, og kan konstatere at Frode er en spreking.
Dag 1: Rolland - Dale i Sunnfjord. Vi to i bilen tok turen på 3 timer. Fikk tid til å prøve stranden i Dale og finne oss til rette i leiligheten over Dalsbua. Denne butikken var helt etter mitt hjerte, og vi koste oss her. Vi vandret litt rundt, og så på Klokkargarden til Jacob Sande, tittet på kirken, og ... ja det var vel det. Selv om det var det minste stedet vi bodde på på "touren" vår, så var det her det var mest bråk om natten. Måker, mopeder og monstre i skrikehumør.
Dag 2: Dale - Rugsund. Sondre teller tunneler, broer og skriver kommunenavn. Kjøringen går som en lek. Vi får oss en pause i Naustdal, hvor vi koser oss i parken. Sondre har sykkel med, og samler flasker. Vi leitet litt etter Rugsund Handelsstad, men fant det til slutt. Et utrolig trivelig sted, med landhandel, kafe, havn og dieselsalg. Tyskere som fisket og nordmenn som drev dank. Frode måtte hentes, for mellom øyene her var det en undersjøisk tunnel som ikke var syklbar. Det har skyet litt til, så det fristet ikke å prøve badevannet.
Dag 3: Rugsund - Runde. Vi tar en sightseeing utom øyene og ser på jettegryter og en rar stein.

Før vi kjører helt ut til Runde plukker vi opp Frode. Øyen er ikke flat som øyene uti havgapet på vestlandet, og vi må gå opp 250 meter før vi må ned like mye på andre siden. Fyret ligger fint til ved et tun med småhus. Fyrvokterboligen har blitt en turlangshytte, så vi vår selskap av fler før kvelden har blitt til natt. Det blir den mest bråkete turlagshytteovernattingen jeg har vært med på. Vi fikk sett fugler vi aldri har sett før, men ingen Lundefugl, den er på andre siden av øyen. Returen gikk i veeeeldig sterk vind, men heldigvis ikke regn.
Dag 4: Runde - Kristiansund. Vi kjører først til Ålesund, hvor vi besøker Atlanterhavsparken. Det er iskaldt og vi holder oss inne. Deretter kjører vi opp på "Aksla" som er utkikspunktet i Ålesund, hvor vi drikker te og spiser muffins. Så var det Collorline Stadion som må beskues. Fotball er alltid gøy, og for små fotballgutter er det artig å se hjemmearenaen til lagene. Videre med fergen til Molde får vi sett Aker Stadion også. Turen ut til Kristiansund går via Atlanterhavsvegen som viste seg fra sin fineste side. (motvind merkes heldigvis ikke inni bilen). Campingplassen heter Atlanten og var kjempefin, godt merket fra siste ferge.
Dag 5: Kristiansund - Trondheim. E39 var stengt så vi måtte ta til takke med riksveg 55. Vi stoppet og lekte underveis men der var ikke mange attraksjoner å være med på. Kom ganske tidlig til Øysand Camping. Her var det vått og kaldt. Regnet kom når vi passerte fylkesgrensen til Sør Trødelag. Vi tok oss en tur til Melhus "sentrum" og gikk på kafe Jordbærpikene. Kjøpte en lydbok som vi skal spare til neste etappe.

Dag 6: Trondheim - Snåsa. Først kjører vi inn til Trondheim og tar oss en stripe i butikkene. Spiser frokost på kafe, drikker cappuchino og spiser gelati. Solen titter fram, men en solstråle er ingen sommer. Vi legger turen innom Nidaros Domen før Sondre finner bilen igjen.

Jeg manøvrerer elegant ut av storbyen og ut på E6`en nordover. Må stoppe i Steinkjær og strekke litt på beina, før vi suser avgårde siste biten hjem til bestemor og bestefar.
Frode? joda han syklet han. Og kom glad & helskinnet fram til slutt.

fredag 3. juli 2009

Ferietur

Endelig er sommerferien her og vi skal som vanlig på tur. Litt orginal tur i år, siden første del er Frode sitt sykkelritt fra Bergen til Snåsa. Sondre og jeg skal være følgebil, og vi overnatter sammen. Turen er på ca. 90 mil, og han trenger 6 dager med 15 mil hver dag. Takke meg til bilen sier no jeg...
Første stopp er Dale i Sunnfjord. Jacob Sande vokste opp i Klokkargarden, og her har vi bestilt rom første natten.
Turen videre går til Bremanger og Rugsund Handelsstad, hvor vi har blitt lovet seng en natt.
Tredje natt skal vi tilbringe på Runde. Turlaget har et fyr der som blir brukt som hytte. Det er en times tur fra parkeringen og ut til fyret. Vi får håpe at det ikke er smekkande fullt der når vi kommer. Hytten er låst med DNT nøkkel, så nå får vi prøvd vår nye nøkkel for første gang. Skal bli spennende å teste badetemperaturen så langt ute i havet.

Etter å ha forlatt Runde går turen videre mot Kristiansund og Atlanten Motel. Der er masse fine høye fjell i områdene her, men når "sherpaen" vår sitter på sykkelen, så legger ikke Sondre og jeg ut på tur aleine.
Nå nærmer vi oss Snåsa med stormskritt, og har bare en overnatting igjen og det er på Øysand Camping litt sør for Trondheim.
Etter en uke på Snåsa er vi klar for neste etappe. Da skal vi ha Frode inn i bilen og sykkelen bakpå. Vi kjører mot Lillehammer, med en overnatting (ikke planlagt hvor...) på veien. I Lillehammer henter vi Susanne som kommer med fly/tog fra Bergen. Vi tilbringer en dag i Hunderfossen Familiepark, før vi setter nesen nordover mot Lom og Juvasshytta. Hytten ligger på 1841 moh. så det blir en lang bratt kjøretur opp. Her møter vi mamma og pappa som kommer med bobilen for å være sammen med oss på tur opp til Galdhøpiggen 2469 moh. Vi skal gå i tau, med fører over bre, så dette kan bli spennende. Etter enda en overnatting på Juvasshytta kjører vi til Loen og starter oppturen til siste overnatting som er på toppen av Skålatårnet. 1843 moh ligger Bergen Turlags høyestliggende hytte. Jeg har pakket stavene mine for returen til bilen. Når vi så setter oss i bilen blir det for siste gang før vi er hjemme igjen.

onsdag 1. juli 2009

Operafestival på Bergenhus Festning


Dette har jeg sagt ja til uten å ane hva jeg har sagt ja til. Stykket ble fremført på plenen utenfor Bergenhus Festning. Hildegunn, Lillian og jeg hadde vært heldig å få billige billetter av en venninne av Lillian som var med i stykket. Stykket er Pjotr Tsjaikovskij`s "Eugene Onegin".
Den Nye Opera sier: "Tsjaikovskijs Eugene Onegin er den mest populære russiske opera. I hjemlandet Russland spilles den kontinuerlig og operaen har blitt en del av standardrepertoaret verden over. Av de hele ti operaene Tsjaikovskij skrev, regnes Eugene Onegin som hans mesterverk.
I Eugene Onegin går Tsjaikovskij i dybden av den menneskelige psyke. Det handler om å gripe kjærligheten mens den er der, før det er for sent. Levemannen Onegin og den drømmende Tatjana trekkes mot hverandre, drikker av «lidenskapens magiske gift», men ikke på samme tid. Alt handler om timing – fremfor alt i kjærligheten.
Men Tsjaikovskijs opera er mer enn indre drama: Her finnes også storslåtte kor- og ballscener, en fatal duell og noen av de fineste ariene i russisk opera."
Himmelen ble blå igjen etter et par dager pause fra steikende sol, så vi fikk en fin kveld. Plassene Anne Sofie hadde reservert til oss var på rad 3 midt foran scenen.
Det var virkelig veldig bra, fin musikk og gode stemmer.