Det måtte en ekstra kopp te og en stille stund til i morges
for å roe sinnet, etter å ha lest BT`s ”Sprek” i dag. Her får ”Sprekekspert”
Mette H. Morken utfolle seg fritt med sin brannfakkel som skal skremme oss til
å tro at lavkarbo er farlig. Tittelen på den to sider lange artikkelen er: ”Derfor
kan lavkarbo gi deg kreft i tarmene”.
Hun spør: ”Vil du ha en sunn tarm, eller vil du ha det behagelig?” Det hun beskriver som behagelig, er det faktum
at du slutter å prompe når du spiser lavkarbo. Jeg for min del kan med hånden på
hjertet si, at jeg ikke savner tarmgassen.
At du går sjeldnere på do, er noe som vi
som er henfallen til lavkarbo vet alt om, og det er ikke spesielt behagelig, men det finnes fornuftige løsninger. Heldigvis
er det mange fordelaktige ”bivirkninger” av et kosthold uten
blodsukkersvingninger, men det skal jeg ikke komme inn på her.
Alle ønsker vi fart på fordøyelsen. I magesekken skal maten ligge kortest
mulig, her spalter magesyren opp maten slik at tarmene kan ta til seg
næringsstoffene senere. Tygger du maten godt hjelper du magesekken med den
jobben, og tarmene får en mye enklere jobb, og kan ta til seg mer næring. Pass også på å drikke masse rent vann (utenom måltidene) da hjelper
du også tarmen din.
Morken hevder at et kosthold med mye fett ikke gir nok fiber for at tarmen skal
få tømt seg ofte og raskt nok. En av de stoffene Morken frykter blir liggende i
tarmen er
mykotoksiner. Dette er sopp som danner seg på korn og frukt som blir
oppbevart fuktig. Jammen…. Vi skal jo
ikke spise korn og frukt, så hva er problemet?
Hun er også redd for (hold deg fast)
Hererosykliske aminer og polysykliske
aromatiske hydrokarboner, phew… Dette er stoffer som dannes hvis du
steker/griller kjøtt over direkte flamme. Jeg som ikke spiser kjøtt, har for
lengst sluttet å bekymre meg både for dette og akrylamid, som er et
kreftfremkallende stoff som dannes ved stekeskorper, (også skorpe på brød, og
knekkebrød)
Hvor ofte tilbereder vi egentlig maten vår over direkte flamme?
Hun påpeker også at noen
nitrosaminer er kreftfremkallende, disse dannes i mat
som er tilsatt nitritt og nitrat.
Let opp E250 og få enda en grunn til å kutte
ned på kjøttforbruket, du finner det i alt bearbeidet kjøtt.
Jeg får ikke håpe hun ligger våken på grunn av disse bekymringene, for dette er
flisespikkeri.
Se heller på fiberinnholdet i disse vanlige matvarene. I den
øverste bolken er det mat hun mener vi bør spise pga. at vi trenger fiber.
I den
nederste bolken er mitt alternativ. Se hvor mye fiber du får i forhold til
karbohydratinnholdet på de matvarene. Eller du kan bake brød av kornsorter som
inneholder fiber men lite glukose, for eksempel: Cocosmel, malte mandler,
soyamel, kruskakli, fiberhusk og linfrø.
Matvare
|
Karbohydrater pr. 100 g
|
Kostfiber pr. 100 g
|
Ris
|
20,7
|
0,2
|
Havregryn
|
61,4
|
8,5
|
Brød halvfint
|
39,5
|
7,0
|
Loff
|
45,0
|
2,6
|
Knekkebrød
|
63,0
|
16,0
|
Poteter
|
17,1
|
1,6
|
Pasta
|
27,8
|
1,6
|
Matvare
|
Karbohydrater pr. 100 g
|
Kostfiber pr. 100 g
|
Blomkål
|
2,9
|
2,3
|
Brokoli
|
3,1
|
3,0
|
Rosenkål
|
4,4
|
4,6
|
Spinat
|
1,5
|
1,9
|
Paprika grønn
|
3,3
|
2,0
|
Salat
|
1,5
|
1,1
|
Purre
|
3,6
|
2,8
|
Peanøtter
|
9,9
|
6,9
|
Vi må slutte å se på en enkelt ting når vi skal diskutere
kosthold og helse. Her trekker hun fram kun det som går på tarmhelse, men
tenker ikke på blodsukkersvingninger, overvekt eller at mange
kreftformer har med blodsukkeret å gjøre. Og hva er det kreftceller spiser igjen??? Jo... sukker!
Selv om dama er ernæringsfysiolog, så ser det ikke ut som hun kan så mye om
matlaging. Så lenge vi bytter ut matvarene i øverste bolk med de i nederste, og
ikke automatisk pøser på med fløte, smør, ost og kjøtt, så får vi i oss mer enn
nok fiber til å ha en velfungerende tarm.
Morsomt er det at BT`s journalist har hatt sitt eget lille forskningsprosjekt,
og googlet seg frem til at det er vanlig med magetrøbbel. Her har han sakset spørsmål
om treg mage, som har kommet til forskjellige lavkarboblogger.