tirsdag 18. mai 2021

Hva er følelser? av Birte Svatun og Tiril Valeur

Det er nå syv år siden jeg ble kjent med Birte Svatuns forfatterskap. Hva er følelser? kom ut i 2007, og da jeg leste den i 2014 var den allerede i sitt fjerde opplag.
Nå kommer en fornyet utgave, hvor følelsene "finne ro" og "sjalusi" er lagt til. Illustrasjonene i denne boken er laget av Tiril Valeur, dette er også nytt i forhold til den gamle utgaven. 

Forlaget om boken:
Alle mennesker har følelser. Følelser er noe du kjenner inni deg. Du kan være glad. Du kan være sint. Men hvordan føles det egentlig og hvorfor reagerer vi som vi gjør?
Denne faktaboka for barn fra ca. 4 til 9 år er et ypperlig utgangspunkt for å snakke om følelser - om å være glad, sint, trist, redd, misunnelig, ha dårlig samvittighet, finne ro, være flau, ensom, sjalu og stolt:
Vilde blir så glad at hun stuper i fanget til pappa. Sofia er redd for troll under sengen. Anders blir lei seg når han mister katten sin, og Ali blir sjalu når pappa får kjæreste.

Med sine små fortellinger og åpne spørsmål, er boka skreddersydd for de gode samtalene mellom voksen og barn. Jeg har selv opplevd hvor lett det er å få i stand en åpen samtale med små barn, med de korte historiene i denne boken.

Elleve forskjellige følelser og elleve historier. Hver historie innledes med enkle spørsmål som den voksne kan varme opp med: Hva gjør deg glad? Hvordan kjennes det inni deg da? Hva gjør du når du er glad? Hva er det motsatte av å være glad?

Med en gruppe på 4-5 snakkesalige barn, så er det ikke sikkert at du kommer lengre på den utmålte tiden, men får du lest historien, så kan jeg love deg at barna vil bidra med sine synspunkter. 

Teksten i hver historie strekker seg over til sammen to sider, pluss gjerne tre sider med illustrasjoner, som det også er kjekt å snakke om. For å avslutte hvert kapittel, får vi et personlig spørsmål, og noe å tygge på, for eksempel:


Tiril Valeurs illustrasjoner er kjempefine. Figurene formidler følelser på en tydelig måte, se bare den sinte gutten her, for en frustrasjon, det er sikkert mange som kan kjenne seg igjen i dette. Bildene varierer mellom en enkel svart strek, og fargerike bilder. 


Historiene som belyser det aktuelle temaet er bygget opp med et bestemt plot, den kommer raskt til saken, og fengsler fra begynnelse til slutt. Barnegruppens sammensetning og den voksnes engasjement, bestemmer hvordan praten etterpå blir, men det er ikke tvil om at denne boken er en god hjelp til å få i gang gode og filosoferende samtaler. Denne boken skulle vært tilgjengelig for alle som jobber i barnehage og småskolen ☺

Utgitt: 2021
Sider: 80
Alder: 4-9
Kilde: Leseeksemplar



Jeg har også blogget om disse bøkene til Birte Svatun:

Hva er følelser?
Tenkeboka
Rett eller galt
Kroppen
Høysensitive barn i barnehagen


4 kommentarer:

  1. Fint innlegg og herlig bilde av tegning:) God uke til deg Tine:)

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk skal du ha Anita, håper din uke blir like bra :)

      Slett
  2. Hurra for bra barnebøker. Bøker er perfekte igangsettere for samtaler. Både med barn og voksne. Vet ikke hva jeg skulle gjort uten litteraturen. Håper dere har mange muligheter til å lese med barna i barnehagen.

    SvarSlett
    Svar
    1. Heldigvis er det opp til oss selv, og et par av oss er ivrige lesere (med barna) Spesielt gøy er det når jeg får små barn hekta på mine egne favoritter :)

      Slett