onsdag 11. juni 2014

Jeg har lest Tenkeboka av Birte Svatun

Tenkeboka er en barnebok for voksne som ønsker å snakke med barn om de viktige tingene i livet. Ofte kan det være litt vanskelig å komme i gang med en filosofisk samtale med små barn. Det er viktig å skape trygghet nok, til at barna greier å sette ord på det de undrer seg over. Vi voksne blir lett usikker og føler ofte at vi kommer til kort når vi setter filosofi på agendaen, og her kan denne boken være til hjelp.

Boken har 25 kapitler, hvert over to sider. Vi møter Vilde og Simon som går i samme barnehage. Vilde skal begynne på skolen, mens Simon har et år igjen i barnehagen. De er også naboer og verdens beste venner. Det er disse to som følger oss gjennom boken, gjennom årstidene fra sommer til høst og vinter. Hvert kapittel har en liten tekst som passer å lese for barna som en innledning til samtalen. Deretter følger 5-7 spørsmål, funderinger eller påstander som den filosofiske samtalen kan initieres fra. Her snakkes om tanker, om det å være alene, om hva en venn er, om å være lei seg og å være sint.

  • Går det an å ha flere tanker i hodet på en gang?
  • Kan du bestemme hva du skal tenke?
  • Hva skjer med kroppen din når du har urolige tanker?
  • Hva er forskjellen mellom å være alene og være ensom?
  • Hvem kan være en venn?
  • Kan noe være stygt og pent på samme tid?
En bok som også barn skal se i, er ikke bedre enn illustrasjonene som følger med, og til det har Birte Svatun fått god hjelp av Åshild Irgens. Tegningene er enkle og klare, så barna ikke trenger å bruke energi på å tolke, men kan fokusere fullt og helt på samtalen.

Jeg jobber selv i barnehage og vi har hatt filosofi som tema, drevet med filosofiske samtaler og har også trivselssamtaler med de eldste barna. Til dette er denne boken et godt redskap for å få barna på gli og for å få tips til tema og spørsmål som kan trigge en god samtale. Denne boken anbefaler jeg gjerne!

Forlag: Gyldendal
Utgitt: 2014
Sider: 61
Sjanger: Barnebok
Kilde: Leseeksemplar 

Bilde fra boken som viser de flotte tegningene og hvordan boken er lagt opp

Bilde fra boken

2 kommentarer:

  1. Jeg leste den nettopp, ser du likte den også Tine - fint å lese barnebøker en gang i blant.

    SvarSlett