fredag 26. september 2014

Birte Svatun sine bøker Rett eller galt og Hva er følelser?

En av Anders Kaardal sine flotte illustrasjoner i boken Rett eller galt
Før sommeren fikk jeg øynene opp for forfatteren Birte Svatun og hennes flotte bøker for barn, og for voksne som omgås barn. Tenkeboka var den første jeg leste, en bok som kan hjelpe voksne med å komme i gang med filosofiske samtaler med barn.
Når jeg fikk tilbud om å titte litt på to andre bøker som forfatteren har skrevet, sa jeg selvfølgelig ja til dette.

Rett eller galt heter den ene som kom ut første gang i 2009. Det er Anders Kaardahl som har laget de skjønne illustrasjonene som følger med boken. I denne boken er det 21 fortellinger som setter søkelys på spørsmålet om rett eller galt. De korte fortellingene er ment som en innledning til en samtale, og spørsmålene som følger hver fortelling hjelper den voksne til å få barna på gli. Det er kjente situasjoner som tas opp, og blir belyst på en fin måte, uten pekefinger.

Hva er følelser er skrevet over samme lest som boken over. Den er illustrert av Bo Gaustad og kom første gang ut i 2007. Den kom i fjor ut i sitt 4. opplag, så den er heldigvis blitt populær.
Boken tar for seg ni følelser. Hvert tema er rikt illustrert, og har fått litt mer plass enn i den forrige boken. Hvert kapittel innledes med noen spørsmål, så kommer en spennende historie som barna garantert vil kjenne seg igjen i. Deretter åpnes det for diskusjon.


Disse bøkene er et utrolig bra hjelpemiddel for oss som snakker med barn hver dag. Vi sitter oss ofte ned i små grupper, eller har en samlingsstund, hvor hendelser fra hverdagen gjerne blir diskutert. En sånn innledning som disse bøkene representerer gjør det lett for den voksne å komme igang, og gjør at barna vil slappe av på en annen måte, enn om vi bare satt oss ned for å prate.

Fra Hva er følelser, illustrert av Bo Gaustad
Jeg har hatt samlingsstund med 5 barn mellom 2,5 og 3,5 år. Jeg tok utgangspunkt i historien med syltetøyet som ble tømt på gulvet, og med denne som utgangspunkt, hadde vi en fantastisk samtale i 25 minutter. De fleste barn på denne alderen assosierer noe voldsomt, og mange av kommentarene og innspillene gikk på (i mine øyne) helt andre ting. Poenget er jo å få dem til å snakke selv, å tørre å ta ordet, og klare å formulere setninger uten at det tar så lang tid at de andre blir urolige. 

Gleder meg til å teste boken ut på en gjeng med litt eldre barn :)

3 kommentarer:

  1. Det var gode tips til bøker å lese til barnebarnet mitt. Spesielt falt jeg for den øverste tegningen :-) Så Rett eller galt boka må vi i alle fall lese :-)

    SvarSlett
  2. Boka om følelser har jeg lånt på biblioteket tidligere, og Tenkeboka bruker de i bhg til minsten, og jeg har veldig ansen for begge to. Nå ble jeg inspirerrt og må ut og kjøpe TRE bøker :) God helg :)

    SvarSlett
  3. Supert! Lurer på om jeg skal få dratt denne inn i eksamensoppgaven min. Dette dekker en stor del av kompetansemålet om sosial kompetanse.

    SvarSlett