Fjellturer og ferieturer

tirsdag 31. januar 2012

Elin`s Thaisuppe med marinerte scampi

Elin Larsen har noen fantastiske bilder på bloggen sin. Jeg har et bra kamera, men har nok verken ferdighetene eller program på pc`en til å trylle frem så fine bilder. I alle fall frister de meg mange ganger til å prøve oppskriftene hennes. Litt justeringer blir det på hva en har til rådighet og hva en liker.
Dette brukte jeg til en 4 porsjoners gryte med Thaisuppe:
1 pose scampi (marineres gjerne over natten)
1 hel chili
1 klype syltet ingefær (eller raspet fersk)
3 fedd hvitløk
1/2 løk
Cocosolje (eller raps) til steking
2 bokser cocosmelk
2 dl vann
1 toppet ss grønnsakbuljong
3 ss Fish saus
3 stk. lemongras (spises ikke)
saften av 1 lime (limeblader hvis du har)
3 gulrøtter
3 vårløk
1 neve aspargesbønner
1 rød paprika
1 gul paprika
masse fersk koriander
Du begynner med å finhakke chili, ingefær, hvitløk og løk og frese det "forsiktig" i litt olje.
Ha så i resten av ingrediensene til sausen, og smak til. Husk å knuse lemongras`en litt, da kommer den deilige smaken bedre frem.
La det koke pitte litt før du har oppi strimler av grønnsaker. Jeg pleier bare å la det stå uten å koke noe særlig, for da blir grønnsakene passe al dente. Ha i litt av korianderen, men spar litt til dryss ved servering.
Scampi kjøpes frosne med skall. Det tar en time å tine dem nok til å skrelle dem. Mens de tiner lager du til en marinade av god olje (jeg har hjemmelaget chiliolje på lur som passet bra) hvitløk og ingefær som du finhakker. Vend scampiene i marinaden og sett i kjøleskapet. Vend dem gjerne flere ganger, og la dem gjerne marinere en god stund.
Når du skal spise suppen, varmer du den forsiktig opp til kokepunktet, har scampiene oppi og serverer med en gang de har skiftet farge fra grå til orange. Suppen må ikke koke etter scampiene er oppi, da blir de seige.
Er du redd for at ting er for tidkrevende, eller vanskelig? Dette er ingen av delene, bare utrolig kjempegodt!! Tusen takk Elin for atter et inspirerende innlegg :)
Litt av ingrediensene klar til bruk
Scampi legges til marinering først
Passe spicy thaisuppe klar til nyting

De fleste tirsdager har jeg "Gjøre-ingenting-kveld"

Jeg trener med venner på helsestudio mandag, onsdag og torsdag. Onsdag har jeg ofte teater,  så den kvelden er alltid booket med ett eller annet kjekt.
Tirsdag derimot, er en dag hvor jeg kan slippe å gå ut igjen etter arbeid, hvis jeg ikke har lyst. I dag har jeg ikke lyst. Jeg blir inne og skal forsøke å gjøre ingenting.
Det er ingen enkel sak. Sitte i lotus og meditere? Legge meg ned på yogamatten og sette på en avspenning? Jeg burde sikkert benyttet anledningen når resten av familien er på trening, men... da kommer bare "skal bare" monsteret og plager meg.
På "gjøre-ingenting-kvelden" min i kveld har jeg startet på en ny bok. Det er Jussi Adler-Olsen`s "Flaskepost fra P". Grufult spennende greier, en av fler bøker jeg fikk låne av min kjære mamma sist jeg var hos henne.
Jeg skal strikke ferdig et erme og sette det på rundpinnen sammen med det andre ermet og bolen, men det venter jeg med til Sherlock`ken i kveld.
Jeg har laget sjokoladerullekake (hysj.... ikke si det til noen). Torsdag får vi besøk av eldstemann, og denne spesielle rullekaken heter Erlends i min eldgamle kokebok, fordi han en gang da han var liten erklærte at det var den beste kaken i verden.
Jeg har også laget middag til i morgen, Elin`s deilige Thaisuppe. Oppskriften er oppjustert til 4 personer, og vi skal ha marinerte scampi oppi. Takk for inspirasjon Elin, bilder og min versjon av oppskriften kommer i morgen.

søndag 29. januar 2012

Teater i hovedstaden: Forvandlingen av Franz Kafka

Fredag var vi å så Forvandlingen av Kafka
Siden vi hadde lest Kafka`s lille roman Forvandlingen på forhånd, var vi forberedt på at dette kunne bli ganske sært. Spenningen lå i hvordan musikken til Nick Cave ville bli implementert i stykket.
Heldigvis var Gregor ikke utkledd som insekt. Hans innlevelse i rollen gjorde at det aldri var tvil om at han faktisk var en bille. En artig scenografisk greie gjorde at det så ut som han krøp på veggene, og bevegelsene hans var helt i takt med tilstanden hans. Handlingen forløp seg nesten som i boken, men bare nesten. Jeg vil faktisk påstå at teaterfremførelsen var mye sterkere kost enn boken, og jeg gikk derfra ganske rørt og ganske imponert over hva jeg hadde sett.

En begivenhetsrik helg i Oslo

Vi var ved Oslo S før klokken 10:00 og tuslet rolig mot Grunerløkka for litt shopping. Jeg er ikke fan av Karl Johan, og ville heller prøve lykken i en av de andre områdene med koselige butikker og ikke fult så mange kjedebutikker. Før vi skilte lag drakk vi en deilig Cortado på Wayne`s Coffe, Frode lesket seg med muffins, mens jeg smugspiste litt av lavkarborundstykket jeg hadde i vesken. Jeg fikk meg en fin runde i et veldig koselig strøk. Kjekt å se at mange av de gamle butikkene i Oslo har beholdt gamle skilt og logoer.
Akerselva og noen av dens forfrosne innbyggere
Da jeg kom tilbake til sentrum satt jeg meg inn på Eger, en flott liten restaurant som også serverte rawfood. Dette så jeg etter jeg hadde bestilt mozarellasalaten min, så det får bli til neste gang.
Eger Cafè kan anbefales, koselig personale, deilig mat og gode stoler
Vi sjekket inn på hotell Edderkoppen, og strakte oss i noen minutter før vi måtte legge i vei mot restauranten "Havsmak". Her møtte vi gode venner vi ikke har sett på så alt for lenge, og koste oss med masse prat, utsøkt mat og ikke minst drikke. Tiden løp fra oss, og Frode og jeg måtte løpe ganske så brått fra selskapet for å nå teateret. (Se eget innlegg)
Edderkoppen anbefales ikke hvis du skal bo i Oslo. Det var vanvittig lytt mellom rommene, og vi måtte drøye lenge før vi kunne legge oss til å sove uten å høre alt som de på naborommene skravlet om.
Lørdag var det et besøk på rawfoodrestauranten "Helt Rå" som var hovedmålet. Etter en rolig morgen tok vi toget til Sandvika. Helt rå ligger i et av tre koselige trehus som ligger i en liten park. Verden var svart/hvit, nedsnødd og ganske utrivelig, men det var lett å se at dette er et koselig sted om våren og sommeren. Skiltet var satt ut, døren var åpen og lysene tent, men en hyggelig mann dukket opp fra kjelleren og fortalte at akkurat i dag hadde ikke personalet på restauranten dukket opp, og vi måtte toge tilbake til Oslo uten å ha fått smake på deres utsøkte retter.
Bomtur, veldig synd siden vi var kommet den lange veien....
I Oslo tok vi trikken til Majorstua og gikk nedover Bogstadveien og tittet i butikkvinduene. En butikk var jeg inni, og her kjøpte jeg garn til en jakke. Det er veldig deilig å være på helgetur og ikke ha det travelt. Vi følte oss uthvilt og fornøyd når vi kom hjem.

torsdag 26. januar 2012

Teater og shopping i Tigerstaden

Grytidlig i morgen, hopper gemalen og jeg inn i vår nye RAV4 og setter kursen mot Flesland. Her blir vi ikke lengre enn nødvendig, men tar første fly til Oslo. Anledningen (trenger man en?) er et besøk i Nationaltheateret, på kvelden for å se Franz Kafka stykket Forvandlingen. Med Nick Cave i orkestergraven, ( i alle fall musikken hans) kan dette blir utrolig bra. Eller utrolig dårlig.... Etter å ha lest boken, er jeg veeeeeeeeldig spent.
På formiddagen blir Frode og pc`en hans parkert på hotellet, mens jeg sjekker ut om det er noen kule butikker i denne pitte lille hovedstaden vår. Lørdagen tar vi turen ut til Sandvika for å leske oss på Helt Rå. Jeg har bestemt meg for å holde meg i ketose, så jeg må være forsiktig med hva jeg putter i snasken. Håper å komme tilbake med mange fine bilder av både teater og restaurant fra "storbyen".
Sjekk ut den spennende menyen deres, her blir det vanskelig å velge...

onsdag 25. januar 2012

Baba Ghannouj (uttales baba ganosj) lavkarboalternativet til hummus

Det er kjempe lett å lage en lavkarbo variant av hummus
Hummus er kjempegodt, en fin måte å få i seg fett på, og lett å lage. Men når en har valgt et kosthold uten karbohydrater forsvinner også hummusen fra kostholdet. Et kjempegodt alternativ er derfor Baba Ghannouj.
Kikerter har 42 karb. mens aubergin har 2, så det sier seg selv.
Sånn lager du Baba Ghannouj:
2 store auberginer
3 fedd hvitløk
1 ts malt spisskummen
en god skvis sitron
2-3 ss tahini
litt kajennepepper
2 ss hamp eller olivenolje
Legg auberginene i en form og steik dem i 50-60 minutter. Snu dem underveis så hele skallet blir skrukkete og fælt. Ta dem ut og la dem avkjøle, sånn at du får dradd av skinnet uten å brenne deg på fingrene. Del kjøttet i biter og ha det i foodprosessoren sammen med de andre ingrediensene. Smak til med himalayasalt.
I dag skal vi spise dette sammen med Tabbouleh, en annen klassiker fra Midtøsten. For å gjøre denne mer karbo-vennlig har jeg byttet ut bulguren med mandler. Disse har fått ligge i bløt i 5 timer, tørket godt av og kjørt i foodprosessoren. Bland det sammen med finhakket bladpersille og spinat, og de andre ingrediensene. Sitter du nå å tenker at du ikke ville blitt mett av dette?  Vel, jeg blir mett av det, men til de i familien som ikke er i ketose så får de også servert råstekte poteter til.
Vel bekomme!

Idyllisk svart/hvitt tur på byfjellene

Denne broen har alle Stoltze-løpere sett mange ganger
Det  var veldig stille og idyllisk i dag, og superflott å gå (med broddene)
Årets første vårtegn. Et tre i Lille Øvregate hadde massevis av "pusekatter"

mandag 23. januar 2012

Jeg har syndet og kjøpt en bok i dag....

Nyttårsforsettet som innebærer å lese mindre ser jeg  ut til å få litt problemer med. At jeg har lagt ned forbud mot å kjøpe bøker (til meg selv) er selvforklarende for den som ser de overfylte bokhyllene mine.
Normalt sett er jeg superflink å bestille nyhetene på biblioteket, og vente med lengsel og spenning til det er min tur til å lese den aktuelle boken. Biblioteket har sviktet litt denne gangen, for Linda Olsson`s siste "Din godhet" har de fremdeles bare på svensk, og det er ikke mulighet for å bestille den norske utgaven. Dette kvalifiserer som en supergod grunn for meg til å kjøpe boken selv. Som sagt så gjort. Jeg har lest de første 43 sidene og er helt betatt. Gleder meg veldig til fortsettelsen, utfordringen er bare å ikke "sluke" den så alt for fort. De andre nyttårsforsettene ligger jeg faktisk ganske godt ann med, så jeg fortviler ikke over denne lille uskyldige "glippen". Jeg løser BT kryssen hver dag, og kommer lengre og lengre. Skrittelleren min viser over 10000 skritt hver dag, og det er jeg fornøyd med. Trening går etter planen, og i morgen skal jeg ha andre turen på Storsåta i år, da er det bare 10 turer igjen.
Og hva syns jeg om boken? Jeg gir den dobbel seks! "La meg synge deg stille sanger" og "Taushetens konsekvenser" var også veldig gode, men jeg syns denne var spesielt bra. Der var en spenning gjennom hele boken, selv om det er langt fra noe kriminal. Vi får tre historier på en gang, nåtid, hennes historie om når hun kom til Australia for å bosette seg, og hennes barndom. Historien i nåtid om den lille gutten Ika som hun blir kjent med, er tragisk i seg selv, og veldig rørende. Det er hennes leiting gjennom barndomsminner og jobben hun gjør med å sortere dem i riktig rekkefølge for å forstå helheten, som er den sterke historien. Det er mye hopping i tid, men det er ikke vanskelig å følge med.
Virkelig en bok å sette seg ned med!

søndag 22. januar 2012

Stilig lue til beste morfaren i hele verden

I 2009 kom jeg over en dame på en blogg som er kjempeflink å lage strikkemønster. Muffinmamma heter bloggen hennes, og jeg kjøpte oppskrifter til både kattesokkerkattesokker, fiskesokker, og diverse votter. Samtidig kjøpte jeg oppskrift på en flott lue, som jeg ikke har prøvd før nå.
Luen så komplisert ut, men med tungen beint i munnen, var det ingen sak. Hun hadde oppskrift på en lang og en kort modell, men den korte ble litt i minste laget, så det ble den lange som havnet på pappas hode.
Nå har pappa fått luen, så nå kan jeg viser dere hvor fin den ble.

Søndagstur i strålende vær til Gravdalsfjellet

I denne byen er vi ikke bortskjemt med mye blå himmel, så da solen sto opp og avdekket at himmelen var skyfri, var vi ikke sene om å grave frem broddene. Til deg som tror at det ikke går ann å gå på fjellet når det er litt isete og glatt. Tro om igjen! Med disse broddene går du fjellstøtt både opp og ned. De er like gode på bart fjell som is og skare.
Andre topp på vår helt egne Topptrim var Gravdalsfjellet, med bare 251 høydemeter mente vi dette skulle bli en enkel sak. Turen gikk fra Fyllingen og opp til Viggohytten. Her var det åpent, og noen hyggelige folk spredde om seg med deilig vaffellukt.
Etter en liten pause for å nye utsikten gikk vi videre opp til Gravdalsfjellet, som ligger like bak Viggohytten. For å gjøre turen litt mer spennende/slitsom, fant Frode ut at det sikkert var gøy å gå en runde utenom sti for å komme ned igjen. Vel, noen syns det der var gøyere enn andre...
Uansett var det deilig å være ute i skikkelig påskevær, med masse snø (ca. 30-40 cm på toppen) og strålende sol.
Sondre fryder seg over all snøen som er her oppe
Vi støtter alltid dugnaden til de som steker vafler på sånne hytter
Herr og Fru Fjellfant

lørdag 21. januar 2012

Matentusiasten`s krydderstekte laks

Det som er herlig med entusiaster (av alle typer) er at entusiasmen ofte er smittende.
Jeg lar meg i alle fall lett rive med, søkende og nysgjerrig som jeg er, og det meste må prøves ut.
Etter å ha lest et langt stykke om krydder og laks hos Matentusiasten, var det bare til å ta et dypdykk i krydderskapet og fiske frem ingrediensene. Ja, for jeg hadde alt sammen stasjet vekk i skapet. Og da ble det jo ikke vanskelig å gi en ny vri på den meget gjennomprøvede retten "laksefilet". For laksefilet, det har vi ofte til middag her hos oss, og da er det uhyre viktig å variere, både tilberedingsmåte og tilbehør. Jeg steker helst ikke mat, men bruker stekeovnen flittig, derfor ble laksen min stekt i ovnen i stedet for på stekepanne, ellers prøvde jeg å følge Matentusiastens oppskrift.
Skulle tatt bilde av de hele krydderne, men ble litt ivrig med mortingen
Krydderlaks, gulrot og "lavkarbopoteter"
Min porsjon med en god dæsj fløtesaus på 

Paulo Coelho`s nye bok Alef

Det begynner å bli lenge siden jeg leste Alkymisten og de andre bøkene til Coelho, men jeg kan trygt påstå at Alef holder seg helt i de samme baner, som de andre bøkene. Handlingen i boken er Coelhos egne opplevelser. Vi følger ham på en tur med Den Transsibirske jernbanen.Han hadde mistet kontakten med seg selv, og trengte en reise for å bli herre i sin egen verden igjen. Som alltid er vi med Coelho inn i flere virkeligheter, flere verdener og derfor blir romanen så mye mer enn bare en skildring av en 9288 km lang togtur.
Det er ikke lett å sette ord på det jeg har lest, men boken beveget meg til tårer, og spilte på noen av mine strenger som trengte å bli klimpret på. Tør du å leve i nuet? Tør du å tilgi der du føler for å hate?  Tør du gå ut av komfortsonen for å eksperimentere, oppdage, tro på dine drømmer og erobre det ukjente?
Tittelen på boken er ”Alef” noe som også blir betegnet som Qi, altså livsenergien i oss. Med Alef utvider han begrepet til også gjelde rom og møte med andre mennesker. Jeg sitter igjen med en deilig, rolig følelse etter å ha lest boken. Jeg vil lese mer, for jeg føler jeg har oppfattet ”noe”, som mitt bevisste sinn ikke helt klarer å få grep om.  Som om jeg ikke har skjønt hva han prøver å si, bare at det er veldig viktig. Tror jeg må plukke ned Alkymisten og de andre titlene hans fra hyllen, og lese litt om igjen. 

fredag 20. januar 2012

Derfor kan lavkarbo gi deg kreft i tarmene...... NOT!!!


Det måtte en ekstra kopp te og en stille stund til i morges for å roe sinnet, etter å ha lest BT`s ”Sprek” i dag. Her får ”Sprekekspert” Mette H. Morken utfolle seg fritt med sin brannfakkel som skal skremme oss til å tro at lavkarbo er farlig. Tittelen på den to sider lange artikkelen er: ”Derfor kan lavkarbo gi deg kreft i tarmene”.
Hun spør: ”Vil du ha en sunn tarm, eller vil du ha det behagelig?”  Det hun beskriver som behagelig, er det faktum at du slutter å prompe når du spiser lavkarbo. Jeg for min del kan med hånden på hjertet si, at jeg ikke savner tarmgassen.
At du går sjeldnere på do, er noe som vi som er henfallen til lavkarbo vet alt om, og det er ikke spesielt behagelig, men det finnes fornuftige løsninger. Heldigvis er det mange fordelaktige ”bivirkninger” av et kosthold uten blodsukkersvingninger, men det skal jeg ikke komme inn på her.
Alle ønsker vi fart på fordøyelsen. I magesekken skal maten ligge kortest mulig, her spalter magesyren opp maten slik at tarmene kan ta til seg næringsstoffene senere. Tygger du maten godt hjelper du magesekken med den jobben, og tarmene får en mye enklere jobb, og kan ta til seg mer næring. Pass også på å drikke masse rent vann (utenom måltidene) da hjelper du også tarmen din.
Morken hevder at et kosthold med mye fett ikke gir nok fiber for at tarmen skal få tømt seg ofte og raskt nok. En av de stoffene Morken frykter blir liggende i tarmen er mykotoksiner. Dette er sopp som danner seg på korn og frukt som blir oppbevart fuktig. Jammen….  Vi skal jo ikke spise korn og frukt, så hva er problemet?
Hun er også redd for (hold deg fast) Hererosykliske aminer og polysykliske aromatiske hydrokarboner, phew… Dette er stoffer som dannes hvis du steker/griller kjøtt over direkte flamme. Jeg som ikke spiser kjøtt, har for lengst sluttet å bekymre meg både for dette og akrylamid, som er et kreftfremkallende stoff som dannes ved stekeskorper, (også skorpe på brød, og knekkebrød)
Hvor ofte tilbereder vi egentlig maten vår over direkte flamme?
Hun påpeker også at noen nitrosaminer er kreftfremkallende, disse dannes i mat som er tilsatt nitritt og nitrat. Let opp E250 og få enda en grunn til å kutte ned på kjøttforbruket, du finner det i alt bearbeidet kjøtt.
Jeg får ikke håpe hun ligger våken på grunn av disse bekymringene, for dette er flisespikkeri. 
Se heller på fiberinnholdet i disse vanlige matvarene. I den øverste bolken er det mat hun mener vi bør spise pga. at vi trenger fiber.
I den nederste bolken er mitt alternativ. Se hvor mye fiber du får i forhold til karbohydratinnholdet på de matvarene. Eller du kan bake brød av kornsorter som inneholder fiber men lite glukose, for eksempel: Cocosmel, malte mandler, soyamel, kruskakli, fiberhusk og linfrø.
Matvare
Karbohydrater pr. 100 g
Kostfiber pr. 100 g
Ris
20,7
0,2
Havregryn
61,4
8,5
Brød halvfint
39,5
7,0
Loff
45,0
2,6
Knekkebrød
63,0
16,0
Poteter
17,1
1,6
Pasta
27,8
1,6

Matvare
Karbohydrater pr. 100 g
Kostfiber pr. 100 g
Blomkål
2,9
2,3
Brokoli
3,1
3,0
Rosenkål
4,4
4,6
Spinat
1,5
1,9
Paprika grønn
3,3
2,0
Salat
1,5
1,1
Purre
3,6
2,8
Peanøtter
9,9
6,9

Vi må slutte å se på en enkelt ting når vi skal diskutere kosthold og helse. Her trekker hun fram kun det som går på tarmhelse, men tenker ikke på blodsukkersvingninger, overvekt eller at mange kreftformer har med blodsukkeret å gjøre. Og hva er det kreftceller spiser igjen???   Jo... sukker!
Selv om dama er ernæringsfysiolog, så ser det ikke ut som hun kan så mye om matlaging. Så lenge vi bytter ut matvarene i øverste bolk med de i nederste, og ikke automatisk pøser på med fløte, smør, ost og kjøtt, så får vi i oss mer enn nok fiber til å ha en velfungerende tarm.
Morsomt er det at BT`s journalist har hatt sitt eget lille forskningsprosjekt, og googlet seg frem til at det er vanlig med magetrøbbel. Her har han sakset spørsmål om treg mage, som har kommet til forskjellige lavkarboblogger. 

torsdag 19. januar 2012

Spennende debut bok av Thomas-Nicolai G. Hansen ”Gintaras”

Jeg har ”blitt kjent” med denne unge herren, via bloggene våre. Hans blogg ”Nikolai om det viktige” har lenge vært fast lesestoff for meg. Han skriver veldig bra om mange emner, og jeg har mang en gang blitt satt ut av de reflekterte tankene og det gode språket hans. 
Om et par måneder kommer han ut med sin aller første roman, og den vil jeg anbefale deg å lese. Har du lyst å hjelpe Thomas-Nicolai i startfasen, gjør du som meg, sender ham en mail i dag og forhåndsbestiller boken: kolja1988@gmail.com
Her er teksten sånn som den vil fremstå bakpå boken:
Gintaras er snart ferdig med videregående. Det er bare måneder igjen. Han er interessert i Aidas fra parallellklassen, en annen gutt. I Litauen er dette uakseptabelt. Noen fra klassen hans ser de to guttene sammen på et utested. Etter det blir månedene som gjenstår en stor prøvelse. En lærerinne ser hvordan Gintaras blir behandlet av noen av klassekameratene og tar affære. Hun ringer moren hans. Hun forteller at Gintaras er syk, at han er homofil. Lyden av telefonrøret som legges på er et smell. 
Gintaras tenker at han må flytte fra landet for å kunne føle seg trygg. Han gjør som mange andre. Han flytter vestover. I hans tilfelle til Norge. Romanen illustrerer at det ikke kun er økonomiske faktorer som driver utvandringen fra de øst-europeiske EU-landene.
Fra vår tur til Litauen, ca. 30 minutters kjøretur utenfor Vilnijus

onsdag 18. januar 2012

Nystrikket Mariusgenser

Sånn ser genseren ut på meg, i snøen på Mjølfjell
Se kor fin den ble! Rett før jul fikk jeg ånden over meg, og ville strikke meg en Mariusgenser. Jeg valgte Sandnesgarn sitt mønster med rundt bærestykke, og strikket i str. M. Dette ble pittelitt for stort for meg, men jeg strikker ganske løst, så størrelsene stemmer nok godt.
Helst skulle jeg ventet på en fin snødag, og tatt bilde av genseren med meg inni, men vi bor i Bergen og her er det ikke mye snø for tiden. Hva syns du, ble den ikke fin?
Ultratradisjonell og helt "inn"

Hjemmelaget tomatsild er god rawfood og en god B12 kilde

Passer du på å få i deg nok B12?
Da svigers var på besøk i julen, var svigermor så grei å lærte meg å lage hjemmelaget tomatsild. Den er kjempegod, og heldigvis la hun igjen oppskriften til meg.
Sild er en kjempegod kilde til B12, mye bedre enn kjøtt. Spekesild har 12 ug pr. 100 g og dette er mye. Svinefilet har 0,4 ug, kalv har 0.22 ug, egg har 0,47 ug og  melk har 0,4. Vi som ikke spiser kjøtt får veldig ofte høre at en spise kjøtt ellers går en tom for B12, og det vet jo alle, at et liv med for lite B12 ikke er noe å trakte etter.
B12 har mange viktige funksjoner i kroppen, les gjerne om det her.
Svigermors oppskrift på deilig tomatsild:
6 fileter av kryddersild
1/2 dl olje
2 ss eddik 7%
1 dl sukker
2 ss vann
1/2 dl tomatpure
litt pepper
1,5 finstrimlet løk
3 laurbærblad
2 ss tørket dill
Bland alle ingrediensene til sausen. Hakk løken og silden i så store biter som du liker best. La det stå i kjøleskap til dagen etter, og kos deg de nærmeste dagene med supersunt pålegg.
Bruker du silden jeg brukte, kan du kutte ut ingrediensene i kursiv og heller bruke laken fra glasset.
Jeg bakte brød i dag, lavkarbo må vite, og klarte ikke vente med å smake på silden.
Jeg brukte denne oppskriften, justerte bare med en neve hakkete valnøtter, og så stekte jeg brødet i en liten langpanne.
Dette er alt som skal til!
Nybakt brød og nylaget tomatsild, mmmmmmmmmmmmmmm....... 

søndag 15. januar 2012

Topptrim 2012 organisert på egenhånd

En liten pust i bakken på toppen av Eidsvågsfjellet, årets første bronsetopp
Vi har vært med på Topptrim i Bergen siden det startet for 4 år siden. Det har vært en kjempemotivasjon for oss å begynne å gå tur når Sondre var 6 år. Toppene har ikke vært av det veldig krevende slaget, men tok en tiden til hjelp klarte selv en seksåring å komme seg til topps.
Nå er Topptrim i Bergen dessverre nedlagt, og gjestesiden til Topptrim viser at det er mange som er like skuffet som oss.
Rett før jul kom Eilif med et forslag til topper en kan gå på som årets utfordring, og denne hev vi oss på. Bronse, sølv og gullmerkene vi har kjøpt hos MX sport har kostet kr. 150,- pr. stk. Da har vi også vært med på en trekning av premier, men vi har aldri vunnet. Nå blir det ingen merker, men Sondre kan sikre seg en liten premie som koster oss voksne det samme som merkene.
I dag har vi vært på den første toppen. Turen var den korteste og nærmeste men det passet bra siden det var veldig vått og glatt å gå.
Årets Topptrim har mange topper vi aldri har vært på

"Nødmat" for lavkarbotilhengere: egge/ostelapper

Det er ikke lett å gå ut å spise når en er i ketose. I går skulle vi prøve den nye supperestauranten Bastant, og der var det ikke lett å finne en suppe uten karbohydrater. Jeg ble rådet av kokken til å prøve den indisk inspirerte dal suppen. Hm... linser?? det går nok aldri bra tenkte jeg. (Bare for å ha sagt det, suppen var vanvittig god....)
Som tenkt så gjort, da jeg tisset på ketosesticksen 5 timer senere var jeg definitivt ikke i ketose. Men jeg kjører på, og regner med å være tilbake i morgen tidlig.
Nå har jeg vært på streng lavkarbo i 14 dager, jeg tok raskt av et kilo, men så stoppet det helt opp. Dette skjedde sist også, da gikk det tre uker før jeg tok av noe mer, men da kom det. Kroppen føles mye mindre stresset, jeg spiser 2 eller 3 måltider for dagen, og er ikke sulten imellom. Nå kan gemalen gnafse chips eller sjokolade inn i øret på meg uten at jeg får lyst på.
Kan anbefale å ha en ladning med lapper i skuffen, det er godt til både lunch og kveldskos.
12 deilige lavkarbolapper
Selv om de er laget av ost, er de gode med ost på
Eller avokado og reker, hvis du må ha opp fettinntaket ditt

lørdag 14. januar 2012

Endelig er tiden inne for første premiere på Den Nationale Scene!!

Det aller første stykket vi skal se i 2012, som den nye teatersjefen Agnete Haaland har på planen, er teaterversjonen av Bertholt Brechts lille roman
Mor Courage. Hvis du er interessert i handlingen kan du titte på resymèet jeg skrev, etter å ha lest boken.
Da dette er en av de største satsingene til Haaland i år, må jeg innrømme at jeg har noen små ville "teaterfugler" i magen.
Det skal bli gøy å se deres tolkning, og om det er like mye sang og musikk i stykket, som i boken.
Temaet i stykket er selvfølgelig tragisk, derfor varmer vi opp med suppe og rødvin på den nye supperestauranten i Lille Øvregate, som heter Bastant. Så får vi håpe at høy kvalitet på forestillingen gjør at vi allikevel går opprømt og glade der ifra.
Woao.... dette var bra! Eller skal jeg si sterkt, for det var en virkelig sterk historie som ble fremført. Hundreårskrigen var en krig som varte og varte, og det var mange som livnærte seg på den. Siren Jørgensen gjorde en utrolig troverdig figur som Mor Courage, flankert av sine tre barn som imponerte stort. Frode Winther hadde rollen som ververen, og han må ha hatt noen timer i helsestudio for å få kostymene klar...
Jeg var veldig spent på musikken og ble behagelig overrasket over Atle Halstensens bidrag, for det var mye musikk av passe rocka format. Vi satt på absolutt siste rad, (sånn er det på premierer, da kan ikke selv de fasteste av publikummere velge selv) så nå gleder jeg meg til å se det på nytt fra våre faste plasser på rad 3.

fredag 13. januar 2012

Vegetarisk Tikka masala som er fri for gluten og karbohydrater

Tikka masala, Tzasiki og blomkålris
Blomkålris er et genialt lavkarboalternativ 
Du lager denne middagen så lavkarbo som du ønsker. Risen byttes gjerne ut med blomkålris, og nanbrødet er det lett å overse, når gryten er så god som denne.
Tikka masala:
1,5 løk grovhakket
2 fedd hvitløk finhakket
1 boks kokosmelk
1 dl Tyrkisk yoghurt naturell
1 boks knuste tomater
Garam masala krydder
Koriander type fersk
Saften av 1/2 lime
En neve rå usaltede cashewnøtter
Sopp i terninger
Squash i terninger
Sånn gjør du:
Skjær først sopp og squash i terninger og stek dem hver for seg, soppen mye squashen bare litt. Krydre gjerne med litt gurkemeie og paprikapulver hvis du vil. Sett dette til side.
Så lager du sausen, stek løken myk, ha i finhakket hvitløk mot slutten av steketiden. Hell i tomater, kokosmelk og yoghurt og krydre med Garam masala. 
Kok, rør og smak!! 
Rett før servering har du i grønnsakene, lime, cashewnøtter og masse hakket koriander. La det få 5 minutter til å godgjøre seg, men ikke overkok, da blir alt mykt. 
Server med tsasiki (yoghurt, hvitløkpulver, raspet agurk og koriander) ris eller blomkålris. Mangochutney og nanbrød er også godt, hvis du ikke er så nøye med karbohydratene.
Garam masala er et indisk krydder. Garam betyr sterk mens masala betyr krydderblanding. Har du ikke kjøpt et glass med ferdig blandet krydder, kan du lett blande det sammen selv. Jeg har i alle fall alle disse krydderne i skapet: Pepper, chilli, koriander, spisskummen, kardemomme, kanel, muskat og nellik.

tirsdag 10. januar 2012

Litt mer om melkedrikking.....

Kikk på bildet og funder på om det fremdeles føles naturlig å drikke melk fra kua.
Hege som skriver på bloggen A case of me, har mange gode argumenter, hvis du fremdeles skulle være i tvil.
Mitt eget forhold til melk er temmelig ambivalent. Jeg drikker definitivt ikke melk, det gjør ingen i vår familie, men jeg bruker litt ost, fløte og naturell yoghurt i forskjellige retter.
Jeg bruker masse havremelk, og mandelmelk og selvfølgelig kokosmelk, men i disse harde lavkarbo/ketose-tider er det dessverre fløte fra kua, som inneholder minst karbohydrater. Etter jeg har lært meg om rawfood, er det ikke lenger en utfordring å lage smøreost, sauser og mange andre ting uten melk.

Mitch Albom`s "Fem mennesker du møter i himmelen"

Du trenger ikke ha gjort deg opp en mening om liv etter døden, for å ha glede av denne boken. Himmelens hemmelighet, at vi alle angår hverandre, er tankegods som veldig godt kan tas med i livene våre sånn som vi lever dem. I boka møter vi Eddie. Historien starter med at Eddie dør, og kommer til "Stjernetåkeøstersen" hvor  han møter sine fem. Disse gir ham svar på alle spørsmålene han ikke har fått svar på i livet. Samtidig, via tilbakeblikk, får vi vite hvordan livet til Eddie har vært.
En utrolig varm og fin bok, om døden, men mest om livet, :)

mandag 9. januar 2012

Grønn lavkarbosuppe av spinat og brokkoli

Snaddersuppe nesten tom for karbohydrater
Denne suppen er veldig enkel og lage, og er grei å ty til hvis en brokoli begynner å bli gul, eller kanskje du ikke fikk brukt den store posen med spinat...
Grønn spinatsuppe
Brokkoli, stilken og 2-3 buketter
1/2 stor pose spinat
2 dl vann
Grønnsakbuljong
Salg & pepper
2 dl fløte
Spirer og gresskarkjerner til garnityr
Sånn gjør du:
Kok opp brokkoli stilken som du har kuttet i 5 biter, ha så i bukettene og få det til å fosskoke. Ha i litt grønnsaksbuljong. Når det fosskoker skikkelig har du i spinaten, legger på lokk og skur av varmen. La stå i 5 minutter. Ha grønnsakene i foodprosessoren og kjør, spe etter hvert med kraften og kjør til det er en jevn masse. Ha dette oppi pannen igjen og spe med kremfløte. Kok opp og smak til med himalayasalt og nykvernet pepper. Ved servering er det veldig godt med spirer og gresskarkjerner til "pynt". Denne suppen kan alle som begrenser karbohydratene nyte med meget god samvittighet.
Tips: Lager du til den grønne gørra om kvelden tar det deg 2 minutter å lage deilig sunn suppe til middag.

søndag 8. januar 2012

Deilige rundstykker med mindre enn èn eneste karbohydrat pr. stk.

Når en er i ketose og har veldig lavt (men jevnt) blodsukker, er det viktig å planlegge måltidene før en blir sulten. Da er det lett for å hive i seg noe som kanskje har for mye karbohydrater. Fredag tabbet jeg meg nesten ut, for jeg ble sulten før jeg hadde planlagt hva jeg skulle spise til lunch. Heldigvis husket jeg at Kjernesunn nordkvinne hadde videreformidlet en oppskrift som hun skrøt veldig av.
De var også utrolig rask å lage, så hele prosessen fra jeg skrudde på ovnen til jeg satt og spiste tok bare 25 minutter. (Inkl. 15 min. i ovnen)
Jeg stemmer i med henne, og kan trygt anbefale denne oppskriften. Jeg spiste de siste i dag søndag, og de var fremdeles "ferske".

fredag 6. januar 2012

Teaterinteressen min har fått meg litt lenger enn til DnS denne gangen

Gleder meg til Oslotur med besøk på Nationalteateret
I slutten av januar blir det Oslo tur på min kjære og meg. Nationalteateret har laget teater av en av Franz Kafka`s bøker, nemlig "Forvandlingen". Hånd i hånd med teksten er det musikk, av ingen ringere enn Nick Cave. Dette ble bare for fristende, og siden Frode og jeg har en ekstremt god opplevelse av Nick Cave i Grieghallen å mimre tilbake på, var han ikke vanskelig å be. Jeg har lest Kafka`s mest berømte bok "Prosessen", og syntes egentlig at den var så pass sær at jeg ikke gikk videre med Kafka. Nå er "Forvandlingen" lest, og jeg kan ikke si annet enn at jeg gleder meg til å se hvordan en kan lage godt teater av dette, og det også med musikk til.
Handlingen er enkelt fortalt: Gregor bor sammen med foreldrene og en søster på 17, han forsørger familien sin ved å reise rundt som selger av stoffer. En morgen våkner han opp og er blitt forvandlet til et enormt insekt. Gregor kan fremdeles forstå hva som blir sagt, og tenker og føler som et menneske, men familien hans skjønner ikke hva han sier. Nå blir livet vanskelig for familien Samsa, far må ta seg arbeide, de må si opp tjenestepikene og ta inn leieboere, for å klare å betale husleie uten Gregor`s lønning. Gregor blir stuet inn på rommet sitt, og de vet ikke hva de skal gjøre med ham. Fire måneder senere, etter å ha forferdet leieboerne, bestemmer de at han må dø. De snakker høyt om dette så Gregor hører det, og etter å ha fått seg et fatalt spark av søsteren sent på kvelden legger han seg til for å dø. Når skurekonen finner ham neste morgen er det ingen som er annet enn lettet, og de feirer det hele med en fridag ute av huset som de ikke har villet forlate så lenge Gregor var et kryp. 
Franz Kafka var født i Praha i 1883. Han hadde juridisk embedseksamen og livnærte seg som statstjenestemann. I 1922 måtte han slutte pga. sykdom. I 1924 døde han av tuberkulose, før hans viktigste romaner Prosessen, Slottet og Amerika var gitt ut.
Vi flyr til Oslo med 08:00 flyet. Frode skal på et jobbmøte mens jeg skal tutle rundt i Oslo og kose meg. Natten skal vi tilbringe på Hotell Edderkoppen, og før teaterstykket skal vi spise middag med gode venner.

Oppdatering på ketosen. Første delmål er nådd, jeg er i ketose!

Det tar noen dager fra du slutter å spise karbohydrater til kroppen din er i ketose. Det er først da kroppen utelukkende forsyner seg av fettlagrene dine når den trenger energi.
Så lenge kroppen har karbohydrater tilgjengelig, vil den først og fremst bruke disse for energi. Det er mange mennesker som missforstår dette. Nå for tiden, kan det jo virke som om fett plutselig har blitt sunt, og at vi liksom ikke skal legge på oss av fett lenger. Selvfølgelig gjør vi det! Hvis kroppen har lett tilgjengelige karbohydrater å forsyne seg av, så sparer den på fettet. Spiser du karber setter du kroppen i fettlagringsmodus!
Skal du spise lavkarbo, må du gjøre det hele tiden, ikke til annet hvert måltid, eller annen hver dag.
Målet mitt var å komme i ketose fredag morgen, og i dag tisset jeg på en ketosesticks og fikk det bekreftet, med en fin lilla farge. Jeg hadde egentlig ikke trengt å bekrefte det på denne måten, for tungen er grå av belegg og ånden er dårlig, så jeg viste at jeg er i ketose. Et kilo har fordampet på disse dagene, og det er også helt etter planen. Jeg hadde pittelitt hodepine i går, men den er vekke i dag.
I går laget jeg Skaldeman`s laksepatè, det er super lavkarbomat som metter godt. I tillegg er den god å spise kald, så den kan jeg ha som lunch i dag, og ta restene til kvelds. Jeg spiste den med masse fersk spinat, røykelaks, sennepssaus og svart lodderogn, nam, nam!

onsdag 4. januar 2012

I 2012 skal jeg lese om igjen bøker som har "gjort noe med meg"

For 9 år siden leste jeg boken Reisen av Brandon Bays. Det var første gang jeg leste en bok, og sinnet mitt virkelig fikk seg en "åpner". Jeg vil si det så sterkt at denne boken forandret livet mitt. "Tilfeldighetene" ville ha det til at jeg hadde med meg Reisen på et helge kurs med yoga og meditasjon. Her fikk jeg smaken på det å meditere, og ble bitt av yogabasillen. I årene som fulgte gikk jeg på kurs etter kurs i yoga og meditasjon og jeg følte at jeg utviklet meg enormt. Samtidig, i alle disse årene, så leste jeg masse fine bøker.  Det de gjorde med meg, var å gi meg en indre styrke som jeg føler jeg har fremdeles. Jeg var fast deltaker på den store Alternativmessen vi har i Bergen i mange år, og fikk med meg minst 10-12 foredrag hvert år. Jeg gikk også på andre kurs og samlinger, men det er ikke det som er poenget mitt her.
Jeg har bestemt meg for å lese disse bøkene om igjen i år, og har du lyst å lese noen bøker som gir deg "litt mer", så kan du ta en titt på listen under her:

  • Reisen - Brandon Bays
  • Livets håndbok - Mike Cechanowicz
  • Munken som solgte sin ferrari - Robin S. Sharma
  • Døden er livsviktig - Elisabeth K. Ross
  • Suksessens 7 åndslover - Deepak Chopra
  • Øyeblikkets under - Thich Nhat Hanh
  • Hvert skritt er fred - Thich Nhat Hanh
  • Du har kraften i deg - Louise L. Hay
  • Pust - Sissel Tvedte
  • Kjære Gabriel - Halfdan W. Freihow
  • Jakten på Rumi - Roger Housden
  • Fem menensker du møter i himmelen - Mitch Albom

tirsdag 3. januar 2012

Tredje januar og tredje dagen uten karbohydrater

Resten av familien "sliter" fremdeles med julesnop og julekaker, som vi ikke ble kvitt i julen (ingen av oss er så grådig på juleknask lenger). Jeg derimot, erklærte årets ketose for åpnet, sammen med nyttårsrakettene.
Jeg skyr alt som lukter/smaker av søtsaker, både på bilder, blogger og det som havner oppunder nesen min. Dag tre, pleier å bety hodepine, men den har jeg til gode (ennå). Jeg prøver å holde meg litt i bevegelse, selv om jeg tross alt er sykemeldt og har fått (meget) streng beskjed av legen min, å hvile.
I dag "hvilte" jeg meg til by`n. Dette er en spasertur som normalt tar godt under to timer, i dag tok den over to timer. Vel fremme sank jeg ned i en av de deilige sofaene på Krok og Krinkel og leste bok en times tid, før jeg tok bussen hjem igjen.
I dag hadde eieren selvfølgelig fått ferdig skillingsbollene sine, og det duftet himmelsk i hele lokalet. Jeg ba ham finne frem det svære kruset jeg fikk sist og ble servert en deilig kopp te. Uten bolle...
Så, hva spiser man når man ikke vil ha sukker (les: mel, pasta, ris, poteter også kalt karbohyrater)?
Frokost: Tyrkisk yoghurt med 2 ss frøblanding og 8 bringebær
Lunch: Spinat, andre grønne blad, spirer, avocado, tunfisk og en god dæsj Heilmans majones
Middag: Blomkålsuppe, jevnet med Johanneskjernemel, masse fløte og en eggeplomme
I går fylte jeg dagen med en liten tur på biblioteket, og brødbaking. Brødet tar litt tid, men det er enkelt å få til, og jeg får flott resultat hver gang. Derfor ble dagens meny seende slik ut:
Frokost: Som alltid...  tyrkisk yoghurt
Lunch: 2 skiver med røkelaks og majones
Middag: Fiskegryte med masse torsk, purre og gulrot. Godt krydret og jevnet med Johanneskjernemel og fløte
Har du lyst å lære mer om hvordan du kan ta av massevis av kilo uten å gå rundt sulten og føle at du slanker deg? Lån/kjøp Skaldeman`s bøker og se hvor lett det er :)
Og til dere som absolutt ikke har lyst å slanke dere, prøv hva et jevnt blodsukker gjør med helsen din. Gi bukspyttkjertelen din en velfortjent ferie etter julen og la den slippe alt sukkeret. Og husk; det eneste kreftceller "spiser" er sukker....