torsdag 9. juli 2020

Nahrs siste dans av Susan Abulhawa

Du leste vel Morgen i Jenin og kanskje også Det blå mellom himmel og hav, da vet jeg at du ivrer etter å lese Susan Abulhawas nyeste utgivelse. Gled deg, Nahrs siste dans tok meg med storm ☺

Forlaget om handlingen:
Nahr sitter isolert i et israelsk høyrisikofengsel, på tiende året. Hun tilbringer dagene med å tenke over hendelsene som har bragt henne dit. Hun drømte om mann, barn, og en skjønnhetssalong, men ingenting ble som planlagt. 

Som datter av palestinske flyktninger kom hun til verden i Kuwait på syttitallet. Familien levde i fattigdom, og Nahr tvinges til å overskride sine egne grenser.


Susan Abulhawa skildrer livene til de palestinske flyktningene med humor og varme. Til tross for erfaringene de godt voksne har gjort seg, og historiene om flukten, som de yngre bare har hørt om, så har de ikke gitt opp håpet om å finne tilhørighet. Familiene ønsker frem for alt å leve "normale" liv, og det er ikke mye de krever, bare å bli behandlet på en anstendig måte.

Problemene i midtøsten er kjent for de fleste, men detaljene i alle konfliktene glemmes dessverre av oss som står utenfor. I denne romanen får vi frisket opp historien, og minnet på at palestinerne har blitt kastet ut av landet sitt flere ganger. Da krigen i Kuwait brøt ut ble 250000 palestinere forvist også fra dette landet, som hadde hvert hjemland for dem i mange år. De flyktet til Amman i Jordan, og i denne romanen prøver Nahr og familien å finne fotfeste her.

Historien er underholdende til tusen, de raske replikkene og mange påfunnene til Nahr tar brodden av de alvorlige truslene de lever under. Kvinnene lever forholdsvis frie liv, selv om Nahr ser seg tvungen til å tjene penger for å sende sin lillebror på høyere utdanning.

I begynnelsen er historien todelt, hvor vi med jevne mellomrom er med Nahr i nåtid, i "kuben". Dette er det israelske fengselet hun hadde sittet i i 15 år. Når hun så slipper ut av fengselet, er historien lineær, og vi hører om hvordan det går med familien.

Ingrid Vollan leser som alltid utrolig bra, og bidro derfor til min gode leseopplevelse. Er du interessert i å lære mer om hva som skjer i Midtøsten, er dette en underholdende innfallsvinkel til palestinernes tragiske skjebne - boken anbefales på det sterkeste ☺


Utgitt: 2020
Spilletid: 11:06
Kilde: Lytteeksemplar


12 kommentarer:

  1. Jeg har lest den forrige boka hennes og denne skal jeg få med meg!
    Spennende og godt skrevet.

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk for fine ord Ingun. Det går fort med skrivingen om dagen, eneste måten jeg kan holde vedlike viljen til å skrive om bøkene jeg leser. Kjekt at du vil lese den, selv om Skyggedanseren er hundretusen ganger mer slagkraftig.

      Slett
  2. Omtalen din ga meg lyst til å lesse denne - finner gamle notater på Morgen i Jenin, ser jeg har likt den - ikke lagt inn noe omtale på den. Ser av omtalen din at denne ikke er så "rystende".....

    SvarSlett
    Svar
    1. Nei, forhold til Skyggedanseren (om en kan få lov å sammenligne disse) så er denne ikke i samme liga. Men, god er den, for all del, gled deg!

      Slett
  3. Jeg har Morgen i Jenin liggende, men har enda ikke lest den. Må man lese den før denne? Er nok bøker jeg vil lese etterhvert dette..:)

    SvarSlett
    Svar
    1. Rettelse: Det er Det blå mellom himmel og hav, jeg har i hylla.

      Slett
    2. De henger vel ikke sammen, så få med deg begge to. Det er vel Morgen i Jenin som har fått mest publisitet, men Det blå... er like god :)

      Slett
    3. Skulle lese den før jeg dro til Israel og Palestina for et par år siden, men rakk det ikke. Tenkte å putte den i kofferten, men ble frarådet å ta med noe som kunne virke proIsraelsk så jeg lot det være.. De endevendte kofferten min på grensa fra Jordan til Israel, men heldigvis hadde jeg ikke med noe som skapte ytterligere forsinkelser. Ja, det var bøkene mine de var interessert i.

      Slett
    4. Tenker at disse bøkene godt kunne blitt ansett som provoserende, så det var et godt valg å la den ligge igjen hjemme. Satt akkurat å skrev om Sara Omars siste, romaner kan absolutt være sprengstoff :)

      Slett
    5. Jepp.
      Ikke uten grunn at bøker ble brent på bål og bannlyst og forfattere må flykte i eksil. Den dag i dag.

      Slett
  4. Denne boka har jeg lagt inn på venteliste fra biblioteket, og gleder meg til å lese. Morgen i Jenin glemmer jeg aldri, og har trukket den fram som eksempel på forholdene i Palestina mang en gang.

    SvarSlett
    Svar
    1. Det er skrekkelig å tenke på at "konflikten" som oppstod etter 2. verdenskrig fremdeles ikke er løst, og forholdene disse menneskene og deres etterkommer lever under er uhørte. Gled deg til denne!

      Slett