mandag 31. januar 2011

Barneteater: Blå jakt

En av DnS sine 7 urpremierer i 2011 var barnestykket Blå jakt som spilles på Småscenen i disse dager. I dag var Aicha, Sondre og jeg avgårde og fikk det med oss. DnS fornekter seg ikke, som alltid dyktige og morsomme skuespillere, virkningsfulle kulisser og en god historie. Mesteparten av handlingen var lagt under havoverflaten, og publikum var med under. De to gribbene fra Jungelboken var denne gangen rømte oppdrettslaks, og fremdeles hysterisk morsomme. Selen som lokker Lynn under havet spilles av Frode Bjorøy, og jeg er imponert over bergensken hans, for hvis jeg ikke husker feil er han østlending.
Lynn er altså en jente som mister trommen sin på havet. Hun drar ut i farmorens båt for å leite på skjæret og der treffer hun selen som er på krigsstien. Han vil fange håkjerringen som lager ugreie i livet hans. Han lokker Lynn med seg med løfter om at han skal hjelpe henne å finne trommen. Turen ned i havet blir et eventyr, og ispekket litt boklig kunnskap om havets vesener, litt om næringskjeden og ørlite moral, så ble dette et flott stykke, for store og små.

søndag 30. januar 2011

Lavkarbo = ketose? nei bare nesten...

Lavkarbo kalles matvanene som tilsier at du spiser lite karbohydrater i kosten din, uten at det nødvendigvis er så lite at du kommer i ketose. Spiser du så lite som 20-40 g karbohydrater for dagen, setter du kroppen din i ketose. Det betyr at kroppen forbrenner fett som omgjøres til energi, i stedet for å lagre dette. Det er en metode som kan brukes for å sette i gang fettforbrenningen for å redusere vekten.
Ved å være i ketose kan du få tilgang på kroppens fettlagre og bruke dem som energikilde. Fett frigjøres. Ditt brensel blir fett fra kosten og fra kroppens fettlagre, mens muskulaturen bevares. Genialt, ikke sant?
Å leve helt uten tilgang på karbohydrater vil være mulig, da ingen karbohydrater per i dag regnes som essensielle, livsviktige å tilføre. Om du ikke spiser karbohydrater, lager kroppen din det den trenger av glukose fra protein, eller fra glyseroldelen på triglyserider (fett). På den måten kan man opprettholde stabile blodsukkerverdier. Men det er likevel smart å tilføre noe karbohydrat via kosten. Da avlastes leveren og glukosen gjøres tilgjengelig for vev som krever glukose.
Fordeler ved ketose :
Kroppen er satt i fettforbrenningsmodus. Du forbrenner fett. Vektreduserende ved behov for vektnedgang. Mange studier viser at en ketogen diett fører til betydelig vekttap hos overvektige personer. En annen fordel er at metthetsverdien (du blir ordentlig mett) oppleves som meget god i forhold til et kosthold med mye karbohydrater. Personer med behov for relativt stor vektreduksjon, vil i de fleste tilfeller respondere med vektnedgang uten å miste muskulatur.
Ketose fører ikke til tap av muskelmasse. Det er derfor vi kan kalle et kosthold med lite karbohydrater for muskelbevarende. Men man trenger ikke være i ketose for å bevare muskelmassen, det samme vil gjelde ved moderat inntak av karbohydrater. Ved faste vil man derimot ikke ha denne muskelbevarende effekten. Da vil fort muskelmassen bli brensel.
Andre fordeler er at du har et så gjevnt lavt blodsukker at du vil føle deg vel. Du vil ha mer kontroll over følelser, føle deg mindre stresset og mer på høyden med utfordringer i hverdagen.
For å gjennomføre et ketosekosthold over tid, må du interessere deg for hva du spiser. Skaldeman`s bok gir deg mange gode oppskrifter, men det holder ikke til månedsvis med karbohydratfri kost.
Lag mye mat, så har du middagsrester til kvelds, rester fra lunchen til middag etc. Ikke vent med å lage mat til du er sulten, ha alltid en plan for neste måltid.
Å være sosial kan være en utfordring, men husk hvor viktig dette er for deg, og tenk litt gjennom på forhånd, hvordan du skal takle utfordringen.
Prøv å glem brødmåltider, men det kan være litt hjelp å bake brød, knekkebrød og lapper som har 1 karbohydrat pr. skive, til situasjoner hvor det er vanskelig med medbrakt "middag". I disse brøene får du også i deg frøblanding som sammen med selolje er med på å holde magen i orden.
Frukt må du også bare glemme, jeg spiser litt bringebær i youghurten om morningen sammen med 2 ss frøblanding, men det er det.
Les innholdsfortegnelser. Kjøp alltid den feiteste varianten, (tyrkisk yoghurt, sæterrømme, kremfløte, ingen light oster) den har også minst karbohydrater. Ikke vær redd for å få i deg for mye fett, det har ingenting å si så lenge du er i ketose.
Kjøp deg en liten ildfast form, her fløtegratinerer du brokoli, asparges, spinat, løk, sopp (ikke rotgrønnsaker) et godt utgangspunkt for middag. Varier med krydder og smakssterke oster, så blir du aldri lei av denne måten å lage mat på.
Min erfaring med ketosematlaging er utelukkende positiv. Jeg lager masse deilig mat, og når mye har blitt rutine så tar det ikke lang tid heller.
Siden jeg bare hadde 5 kilo som skulle av denne gangen, kan jeg ikke påstå at kiloene raser av, men med 2 kilo første uken og så 1 de neste 2, så er jeg snart i mål. Ketose kosten skal jeg alikevel fortsette med til Romaturen første helgen i mars.

lørdag 29. januar 2011

Hva med lørdagspizza uten karber?

Ny oppskrift er herved testet ut, og kan lett anbefales til de som har lyst på pizza, men ikke vil ha karbohydratene som vanligvis følger med bunnen.
Bland sammen:
2,5 dl malte mandler
0,5 ts fiberhusk
0,5 ts bakepulver
0,25 ts salt
Pisk 1 egg og ha i
ca. 2 ss vann
2 ss rapsolje
Jeg blandet det tørre, før jeg hadde oljen og vannet oppi det piskede egget, og helte dette over i det tørre. La det stå å svelle i 10 minutter.
Smør røren utover i to sirkler, så tynt du greier
Stekes på 225 grader i 10 minutter
Pizzasaus lages av løk, hvitløk, tomatpure (uten sukker), 1 boks hermetiske tomater, soltørkede tomater. Kjøres evt. i foodprosessor så ikke ungene merker "klumpene".
Topping var i dag oliven, sprøstekt sopp, litt paprika og ost
Stekes 10 minutter til osten er smeltet.
Nammilinamm!!
(Og bare 3 karbohydrater pr. bunn) (Jeg ble mett på èn)

torsdag 27. januar 2011

Pai kan være lavkarbomat


Jeg elsker pai, og savner det hver gang jeg er flink til å ikke spise hvete. Nå har jeg prøvd ut en oppskrift hvor en lager paideig uten hvetemel, og det ble kjempe vellykket.
Bunn:
2 ss smør smeltes i formen, pisk så sammen
5 egg
1 dl fløte
salt og pepper og hell i formen
Stek i 15 min. eller til det er gyllent brunt
Fyll:
1 løk
5-6 sopp stekes godt og krydres etter ønske
Legg dette over den forstekte paibunnen
Topping:
3 ss Creme Fraiche
1 ss Cottage Cheese
1 dl fløte piskes sammen og hell over fyllet
Strø over raspet ost
Stekes videre 15-20 minutter
Voala, paien er ferdig og får du den for deg selv, og allerede har skrumpet magesekken inn til en rosin, har du frokost, lunch og middag. Lar du de andre smake er den vekk på en blunk.
Dette skal bli totalt 15 karbohydrater, så deler du den i 3 så har du 5 pr. måltid, og det er jo akkurat passelig :)

Teater: Et bedre sted



I går gikk startskuddet for årets teatersesong. Nye jenter skulle introduseres til det gode selskap, og "gamle" CC jenter var spente på hva vi skulle få presentert. Vår alles travle hverdag ville det slik, at det bare var en av tre "nye" som var med, men hun var til gjengjeld en riktig hyggelig dame. Vi startet kvelden tidlig på Barfot, hvor vi koste oss med en virkelig god salat med scampi/kylling. Hildegunn satt og pillet ut solsikkekjerner, (alergisk) og jeg pillet ut gulrot og tomat (ketose) men ellers oppførte vi oss eksemplarisk.
Stykket vi skulle se er et nytt stykke i regi av dramatikeren Stig Amdam, med handling fra Møllenpris, om deporteringen av jøder fra Bergen i 1942. Det var satt opp på Lillescene, og jeg er stadig imponert over hvor flinke de er med små midler og liten plass, å lage en troverdig scene. Stykket varer i 1 time og 38 minutter, og det fenget hele veien. Utrolig dyktige skuespillere (som alltid) spesielt Tomine Eide som spilte lillesøster Berta, gjorde en glimrende jobb. Tårepressen var lagt helt mot slutten, så mens skuespillerene smilte og bukket for applausen, klappet vi med stive masker og tårene trillende nedover skinnene. Gå å se den, 2 verdenskrig må vi ikke glemme!
Dette skriver DnS:I november 1942 ble 17 norske jøder i Bergen arrestert av norsk politi og deportert til Auswitzch. Ingen av disse vendte hjem i live.
Historien om jødene som ble deportert fra Bergen er en sentral hendelse i nyere bergensk historie. Elleve av de deporterte bodde i bydelen, og hvert år den 26. november går det et fakkeltog på Møhlenpris til minne om de drepte.
Stykket handler om familien Müller. Ved invasjonen i 1940, bor Cecylie og hennes mann Bernhard i Alverstraumen, med barna Oskar og Berta. Dramatiske hendelser høsten 1940 tvinger moren og barna og flytte fra den idylliske Alverstraumen og søke tilflukt i storbyen Bergen.
Den rike forretningsmannen Herschel Rabinowitz hjelper dem til rette på et lite værelse på Møhlenpris. Snart blir Møhlenpris et svært spennende sted og Alverstraumen fort glemt. I bygården bor nemlig den velstående familien Beyer og søskenparet Knut og Nini.
Den foretaksomme Møhlenprisgutten Knut, tar seg av den litt forsakte Oskar og snart oppstår et sterkt kameratskap gjennom felles eventyrlyst og utforskningstrang. Nini og Oskar får også et godt øye til hverandre....
Til tross for krigens tunge skygger over livet så har aldri Oskar hatt det så kjekt. Han opplever Møhlenpris og Bergen som et fantastisk sted hvor han vil bo for alltid...men krigens nådeløse virkelighet kommer stadig nærmere...
Dette er en øm og varm fortelling om mennesker som slåss for å finne seg til rette på et fremmed sted i en farlig tid. Det er et stykke om livsglede og livsvilje, om vennskap og kjærlighet – og nazismens grenseløse ondskap.

mandag 24. januar 2011

Årets festspilldikter er Tomas Espedal

Når vi har festspill i Bergen er det ikke bare musikken som får oppmerksomhet. Hvert år plukkes det ut en norsk forfatter som vies ekstra oppmerksomhet. I fjor var det Hanne Ørstavik som fikk æren, en forfatter jeg har lest litt av, og sett "live" men som ikke har imponert, med det siste hun har gjort. Jeg har lest "Presten" og "Kallet" og likte dem godt, men "48 rue Defacqz" var noe snåle greier, i mine øyne. Rett etter jeg var ferdig med boken skulle hun ha forelesning, og mitt behov for å forstå hva jeg hadde lest førte meg dit. Hun leste opp fra et manus i 50 minutter og marsjerte ut av lokalet. Jeg var ikke alene om å sitte slukøret tilbake og riste lett på hodet.
Året før var det Per Petterson som ble valgt som festspilldikter. Han har blandt annet skrevet "Ut å stjæle hester" som jeg syntes var kjempegod. Forventningene mine ble gjort til skamme da jeg leste "Jeg forbanner tidens elv", for den likte jeg ikke i det hele tatt.
I år er det altså Tomas Espedal som får sjansen til å imponere oss. Hans bok "Gå. Eller kunsten å leve et vilt å poetisk liv" var et mesterstykke. Jeg elsket den boken! Kanskje fordi jeg elsker å gå selv, og kjente meg igjen i det, og i filosoferingen hans. Jeg syntes også "Imot kunsten" var kjempegod. Jeg har også sett Tomas Espedal "live" i et arrangement sammen med andre forfattere og musikere, men da fremsto han som en sjenert halvtomsing fra landet, som bare leste opp fra en bok. Etter å ha hatt en østlending og en nordlending som festspilldikter, er jeg spent på å få med meg hva bergenseren Espedal har tenkt å gi av seg selv under festspillene.

fredag 21. januar 2011

Thank God Its Friday!!!

Jeg blir mer og mer glad i fredagsfrien min, og disse dagene blir planlagt og nytt med omhu. I dag startet den (som vanlig) med full puls og Raga Rockers i ørene, på trening. Siden jeg spiser lavkarbomat for tiden ble dagen brukt til å bake brød og knekkebrød, begge med 1 karbohydrat pr. skive. Til lunch satt jeg meg ned og nøt to skiver av det ferske brødet, og fortsatte min ferd gjennom Kjempenes fall av Ken Follet. Boken er en murstein på nesten 1000 sider, men det har ikke skremt meg før, så med pute på fanget og tekopp nær ved, satt jeg å leste til Sondre kom hjem fra skolen.
På Sondres oppfordring hadde vi ost & kjeks til kvelds i kveld. Kanskje noen tenker at dette ikke er lavkarbo mat? Så lenge jeg spiser knekkebrødene (som til forveksling kan minne om kjeks) og styrer langt unna alt som ligner på druer og kiwi, så går det greit med celleri, grønn paprika, reker og all den osten jeg ønsker. Frode overrasket til og med med i uken å handle inn en ketosevin (tørr hvitvin) en italiener med navn "Greco di Tufo" som smakte fortreffelig.