Bjørg Vik født 11 september 1935 død 7 januar 2018 - i år kom boken om henne, skrevet av hennes egen sønn Lars Vik. Jeg har ikke lest noe av denne henne, men en bloggomtale (som jeg ikke finner igjen), fristet meg til å lære om Bjørg Vik. Boken gjorde meg nysgjerrig på forfatterskapet, så neste lydbok ble derfor, første del av trilogien om Elsi Lund, så jeg er allerede i gang å utforske denne spennende forfatteren.
Forlaget om boken:
Få norske forfattere i forrige århundre satte preg på sitt samfunn i samme grad som Bjørg Vik. Gjennom elleve novellesamlinger og fem romaner, i tillegg til en lang rekke skuespill, tematiserte hun kvinners liv og erfaringsbakgrunn som ingen andre.
I en varm skildring av sin mor leverer Lars Vik et ærlig og nært portrett av forfatteren, samfunnsaktøren og privatmennesket Bjørg Vik, bygget på hennes dagbøker, brev og utallige samtaler med de som omga henne. Boken gir et vell av nye opplysninger om en av våre viktigste kulturpersonligheter. I spennet mellom liv og diktning trer det frem et menneske av uvanlig format, med store ambisjoner og stort gjennomslag. Men den viser også suksessens pris.
Lars Vik gir oss et nyansert og fint bilde av sin mor, den kreative og alltid aktive feministen Bjørg Vik. Boken er lettlest, for han bruker flere innfallsvinkler i sin beskrivelse av moren, både dagboken hennes, det som har stått på trykk om henne og gjengivelser av samtaler med mennesker som kjente henne. Det flotteste synes jeg, er det vi kan lese i kursiv, en slags dialog han har med moren, hvor hun kommer med innspill og kritikk, det er ikke tvil om at han hadde god kontakt med moren også etter hun gikk bort.
I begynnelsen refereres det fra Elsi Lund, som er tre romaner, (IKKE en selvbiografi, i følge henne selv) At hun skriver ut fra sitt eget liv er det ikke tvil om, og inntrykket jeg fikk minnet meg om måten Joyce Carol Oates skriver.
Boken er kronologisk satt opp, vi hører om barndom og oppvekst, om journalistutdannelsen hun gjennomførte, før hun fikk jobb i en avis i Porsgrunn og flyttet hit. Her møtte hun Hans Jørgen Vik, vi har kommet til 1956, og Bjørg var allerede en aktiv dame med mange interesser hun brant for.
Da hun og arkitekten fikk barn noen år senere, ble Bjørg hjemmeværende, for det fantes ikke noen barnehager i Porsgrunn på denne tiden. Rastløs som hun var, skaffet hun seg etter hvert barnepike, så hun kunne skrive, både for avisen og på novellene hun senere debuterte med i 1963.
Det er en lang og variert bibliografi hun har etterlatt seg, bare se her. Ti år senere er hun med å starte det feministiske tidsskriftet Sirene, sjekk ut "stillingsannonsen" de hadde i bladet i 1973, tøffe damer må jeg si.
Lars vil skrive om det vonde i livet hennes også, om de psykiske plagene hun hadde. I kursiv klager moren på at han skriver om dette, er det hans egne kvaler om hvor tett på han kan/vil gå? at han til slutt forsvarer seg med at hun har jo skrevet om ham i mange av bøkene, så det at hennes sikring, i en periode var overbelastet, holder han ikke tilbake.
Det er en vakker og verdig bok Lars Vik har skrevet, han skjemmer ikke ut noen, men skriver med respekt og kjærlighet, frem et nyansert og flott bilde av en sterk og aktiv kvinne, kone og mor midt i kvinnefrigjøringens travleste tid. Boken anbefales på det varmeste, også for deg som ikke har lest noe av Bjørg Vik. Har du en favoritt å anbefale kanskje?
Takk for flott tips, den vil jeg lese. Jeg har lest mange av hennes bøker, da jeg var ung. Har sett mange av hennes skuespill og sett og hørt henne på 70 tallet. Hun var en viktig person i Oslo -bildet den gang, særlig på scene 2.
SvarSlettSå kjekt å høre at du kjenner henne. Nesten litt flaut at hun har gått under min radar så lenge :) Har du en favorittbok da?
SlettJeg leste også flere av Bjørg Viks bøker for mange år siden. 70- og 80-tallet tror jeg. Flere kom i Bokklubben.
SvarSlettHar tenkt at jeg vil lese denne biografien. Interessant når barn av kjente forfattere og kunstnere skriver biografier om sine mødre/fedre.:)
På den tiden lekte jeg med dukker, og jeg som trodde vi var like gamle :) Synsvinkelen fra et avkoms side, er glimrende for å skrive en biografi, og Lars Vik gjør det på en unik måte.
SlettHehe.... Jeg er født i 1960, men begynte å lese tidlig:) Litt eldre enn deg da, i alle fall nok til at det gjorde forskjell i tenår og tidlige tyveår;)
SlettAng synsvinkel, tror jeg det kan være utfordrende å skrive å skrive om en forelder, - lett at det blir for nært, for subjektivt. De skriver jo tross alt om en kjent person, som har allmen interesse. Tar man med nok, eller for mye, blir det for emosjonelt, greier man nok distanse etc? Jeg synes Magnus Takvam sier mye bra om dette i sin bio om mor Marie. Vil derfor lese Vik sin bok og se hvordan han løste dette:)
Jeg har alltid lest, det vitner haugen med barnebøker hjemmefra om, men hadde meg noen hvite år fra 16-25. Gled deg til denne, og nyt solstrålene :)
SlettEnda en bok jeg har tenkt at jeg vil lese, men ikke kommet så langt enda :) Takk for at du skriver om den!
SvarSlettTakk for at du kommenterer :)
SlettDet var en veldig fin og lettvint måte å bli kjent med en forfatter. Er i gang med Små nøkler, store rom og storkoser meg med boken hennes.
Bjørg Vik. Ukjent for meg. Det begynner å bli noen sønn-skriver-om-mor bøker. Jeg kjenner at det ikke fenger meg helt akkurat nå. Syns imidlertid at stillingsannonsen var så sprek at jeg "lånte" den. Håper du syns det var greit. Jeg tenkte å søke.
SvarSlett.
.
.
.
HAHA - NOT :-)
En fin desember til deg!
Klart det er greit med lån, jeg lånte den jo jeg også :) Artig at du heller ikke har hørt om Bjørg Vik, flere andre har lest henne i ungdommen, kanskje vi er for ung, eller hva tror du Marianne?
Slett