torsdag 11. februar 2016

Everest en ny thriller skrevet av Odd Harald Hauge

Har du lyst på en "slukebok" som gir deg høy puls og frysninger? Selv måtte jeg fyre i ovnen og ha cognak i den varme sjokoladen da jeg skulle lese de siste 100 sidene. Hva er det som driver enkelte til ekstreme handlinger? Er de helter eller dumdristige våghalser? Boken er fiksjon, men den fikk meg til å stupe inn i bokhyllen og dra frem seks år gammel sakprosa om samme tema. (se under...)

Forlaget presenterer handlingen slik:
Martin Moltzau er en verdenskjent eventyrer, to ganger kåret til Explorer of the Year. Men han har et problem: Det begynner å bli lenge siden den siste bragden.

Martin er ingen fjellklatrer. Likevel lar han seg presse til å bestige Mount Everest for å beholde en lukrativ sponsorkontrakt.
Han kjøper seg inn på en kommersiell ekspedisjon ledet av den britiske klatrelegenden Sir Richard Lawrence.

Ekspedisjonen preges av mistenksomhet og dårlig samhold fra første stund. Samtidig som gruppen kjemper seg opp mot jordens høyeste punkt, blir livsfarlige løgner og halvsannheter avslørt.

Everest er en velskrevet og innsiktsfull thriller om en ekspedisjon til Mount Everest. Forfatteren selv besteg fjellet i 2007, men jeg håper inderlig han hadde litt bedre forhold enn det som beskrives her.

Historien innledes ved at hovedpersonen Martin Moltzau er i møte med sin hovedsponsor og nærmest blir fintet til å delta på en ekspedisjon til Everest. Så er de avgårde, og vi blir kjent med Dawa Chiri Sherpa, ekspedisjonslederen Sir Richard og de andre i gruppen. På utsiden er alle vellykkede mennesker, men samtidig med at de blir kjent med hverandre viser de alle en annen versjon av seg selv.

Karakterene vi møter er alle forskjellige, men de er alle kompetitiv og preget av at prestisje og penger styrer motivasjonen for å gjennomføre denne turen.

Beskrivelsene av de store snømengdene som garantert betyr rasfare, av kulde og ubekvemme forhold gir meg gysninger. Thrilleren har høy nerve fra første side, og spenningen stiger raskt. Kinesiske soldater er ute etter dem, mange interne intriger og konkurranse dem imellom, gjør samarbeidet vanskelig. De fleste har skjulte motiver som setter ekspedisjonen i fare.

Det er ikke tvil om at det er livsfarlig det de har begitt seg ut på, og etterhvert som de nærmer seg toppen blir faresignalene tydelige. De har problemer med å tenke logisk og rasjonelt, og uten å greie å holde på en tanke må de resonnere seg frem til den enkleste ting. Det blir like viktig å drikke og porsjonere ut oksygen som å holde seg varm og i fremdrift, og deltagerne ser stadig vekk spor av at ikke alle har greid brasene.

Historien byr på uventede vendinger og er uforutsigbar. Jeg hadde en vidunderlig leseopplevelse, som førte til utstrakt googling og leting i gamle fotoalbum, for her var da flere navn jeg kjente igjen...

Selv om jeg aldri i livet kunne tenke meg å være med på en sånn ekspedisjon (i alle fall ikke etter denne boken) så hadde jeg stor glede av å lese boken. Nå gleder jeg meg til å møte forfatteren på et arrangement i Bergen 1 mars. Dawa Chiri Sherpa har jeg allerede møtt, på Galdhøpiggen i 2009.


Forlag: Kagge
Utgitt: 2016
Sider: 311
Kilde: Leseeks



******
Lesingen av denne thrilleren vekket til live gamle minner fra egne "ekspedisjoner".


Sondre 8 år i 2009 blir festet i selen av Dawa Sherpa
I 2009 gikk vi i tau over Styggebreen med Dawa Sherpa som guide. Dette var bare 2 måneder etter den fatale ekspedisjonen ledet av Dawa Sherpa, hvor Jarle Trå og Stein Grønnerøe mfl. deltok.

2010 var vi på treff med turvenner i WWV hvor vi fikk med oss et spennende foredrag hvor Stein Grønnerøe fortalte om redningsaksjonen som hjalp Jarle Trå ned fra Mount Everest.

En lenke til Dagbladets artikkel fra da Jarle Trå ble reddet i 2009. Forfatteren bekrefter også at disse hendelsene har vært med å inspirere til handlingen i denne thrilleren. (legg merke til at avisen er felt for brudd på god presseskikk for denne artikkelen)


I vår mangfoldige bokhylle har vil Jarle Trås bok Livet i fjella og Stein R. Grønnerrøe sin bok Fjellet kaller... bøker det er vel verdt å få med seg. De skriver om den samme ekspedisjonen, hvor Stein er med å redde Jarle ned fra fjellet.



7 kommentarer:

  1. Eg skjønnar godt fascinasjonen din for slike ekstreme turar, eg har det slik sjølv. Denne boka gledar eg meg til å lesa.
    Og så artig at du har møtt Dawa Sherpa!

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja de som liker kulde og slit og kan tåle lite komfort, så er sånne ekspedisjoner midt i blinken. Selv foretrekker jeg å bestige 2-4-tusenmetertopper via kabelbane og aller helst under blå himmel. Gled deg til boken, jeg er sikker på at du kommer til å like den :)

      Slett
  2. Hei. Jeg har denne liggende klar som neste bok. Har tidligere lest tre krimbøker av Hauge - spennende bøker. Vi var faktisk russ sammen i Kristiansand i '75, så vi treffes sånn ca hvert femte år på jubileer. Gleder meg til å lese boka :-)

    SvarSlett
    Svar
    1. Det blir noe ekstra når en kjenner forfatteren, eller som i mitt tilfelle når det dukker opp navn og kjente begivenheter. Heldige deg som har boken tilgode :)

      Slett
  3. Kult at du har møtt sherpa Dawa :) Meget spennende bok, jeg har blogget litt om den nå.

    SvarSlett
    Svar
    1. Tine. Her er min andre tur til Galdhøpiggen, måtte sjekke om vi hadde sherpa Dawa, men det var Dan som har vært på Everest 8 ganger: http://artemisiasverden.blogspot.no/2015/02/tur-til-galdhpiggen.html#more

      Slett
  4. Spennende at du viser fram egne ekspedisjoner.
    For meg nådde ikke denne boka opp, men forøvrig var reaksjonen akkurat som din. Den ga meg lyst til å lese flere Everestbøker - både romaner og sakprosa!

    SvarSlett