Salat er min favoritt både til lunch og middag |
Etter å ha vært ivrig på rawfood en stund har jeg blitt mer
eller mindre melkefri.
Jeg spiser alltid vegetarisk, men det betyr ikke at jeg er bare sunn. Fra i morgen setter jeg et sterkt fokus på lavkarbo igjen, i håp om å bli kvitt sommerkiloene i en fei. Til deg som vil kutte karbohydratene kan denne lille oversikten være til hjelp. Spiser du sjømat, annen fisk og evt. kjøtt åpner det seg uante muligheter til å variere lavkarbo maten.
Jeg spiser alltid vegetarisk, men det betyr ikke at jeg er bare sunn. Fra i morgen setter jeg et sterkt fokus på lavkarbo igjen, i håp om å bli kvitt sommerkiloene i en fei. Til deg som vil kutte karbohydratene kan denne lille oversikten være til hjelp. Spiser du sjømat, annen fisk og evt. kjøtt åpner det seg uante muligheter til å variere lavkarbo maten.
Salat i alle
former og fasonger er bankers når disse tre kravene skal innfries. Da kan du stort
sett også slenge på et siste krav, nemlig raw…
Skal du leve på salat, er det viktig å variere. Krydder, salt, olje og dressinger hører alltid med. I tillegg bør du velge deg en eller fler kilder til fett / protein, for å bli mett av måltidet.
Jeg sprayer alltid salaten med god olivenolje, og har på et dryss med frø blanding og nøtter eller parmesan. Når du lager salat begynner du med bladpersille, spinat, rucola og 2-3 andre salattyper. Ikke bruk mais, men agurk, selleri og grønn paprika er fine lavkarbo grønnsaker.
Skal du leve på salat, er det viktig å variere. Krydder, salt, olje og dressinger hører alltid med. I tillegg bør du velge deg en eller fler kilder til fett / protein, for å bli mett av måltidet.
Jeg sprayer alltid salaten med god olivenolje, og har på et dryss med frø blanding og nøtter eller parmesan. Når du lager salat begynner du med bladpersille, spinat, rucola og 2-3 andre salattyper. Ikke bruk mais, men agurk, selleri og grønn paprika er fine lavkarbo grønnsaker.
Dessert laget på avocado og nøtter er også lavkarbo og melkefri |
Varier salaten med:
Middagsrester! Genialt, hakk det gjerne i mindre biter, og bland det inn i
salaten
Stekt sopp som er godt krydret med gurkemeie, hvitløk, spisskummen, paprikapulver
Squashbiter marinert i pesto
Avokado i biter, med cayennepepper og salt
Stekt løk og kikerter (så mange du tåler) krydret som soppen
Oliven
Soltørkede tomater
Brokolibiter, godt krydret, massert på rawfood vis eller stekt i cocosolje
Egg, hardkokt eller stekt og strimlet
Spirer av forskjellig type
Ris laget på rawfood vis
Raspete rot grønnsaker blandet i salat, smaker deilig
Paranøttrøre
Pastinakkcouscous
Stekt sopp som er godt krydret med gurkemeie, hvitløk, spisskummen, paprikapulver
Squashbiter marinert i pesto
Avokado i biter, med cayennepepper og salt
Stekt løk og kikerter (så mange du tåler) krydret som soppen
Oliven
Soltørkede tomater
Brokolibiter, godt krydret, massert på rawfood vis eller stekt i cocosolje
Egg, hardkokt eller stekt og strimlet
Spirer av forskjellig type
Ris laget på rawfood vis
Raspete rot grønnsaker blandet i salat, smaker deilig
Paranøttrøre
Pastinakkcouscous
Rå blomkål og cashewris, serveres kald til varme gryteretter |
”Gryteretter” er
tradisjonell vegetarmat, og mange av dem kan med letthet lages melkefrie. Ofte
jevnes de med yoghurt, men her har vi kokosmelken som god erstatter. Dette er
retter med mye krydder og som har masse smak og fin konsistens. Jeg bruker
aldri tofu, da jeg er skeptisk til det meste som er laget av soya. I
lavkarboretter kutter jeg kategorisk bønner og linser, selv om litt sikkert
ikke gjør skade. Serveres med ris laget av blomkål og/eller andre
rotgrønnsaker, og drysses med spirer, frø og nøtter.
Grønnsak korma
Aubergine karri
Grønnsak chilli
Grønnsak kashmiri hvis du utelukker potetene
Aubergine karri
Grønnsak chilli
Grønnsak kashmiri hvis du utelukker potetene
Strimler av grønnsaker bakt i ildfast form i ovnen
Blomkålsalat
Thailandske kokosgrønnsaker
Kinesiske grønnsaker med ingefær
Brokoli og mandler i wok
Okra med koriander og tomatsaus
Vårruller
Omelett med forskjellig innhold, laget i paiform i ovnen eller stekt på stekepanne
Fylte halve paprika
Blomkålsalat
Thailandske kokosgrønnsaker
Kinesiske grønnsaker med ingefær
Brokoli og mandler i wok
Okra med koriander og tomatsaus
Vårruller
Omelett med forskjellig innhold, laget i paiform i ovnen eller stekt på stekepanne
Fylte halve paprika
Guakamole gir en fin piff til salaten |
Raw food er alltid melkefri. Derfor finnes det
mange oppskrifter i Erica Palmcrantz`s bok ”RawFood”. Denne har lært meg å lage
deilige oster, dressinger og ris av blomkål og andre grønnsaker. Anbefaler oppskriftene
i denne boken sterkt for de som trenger å variere salatene sine, og holde seg
melkefri. Linker til noen av oppskriftene kommer etterhvert som jeg får blogget dem.
Se her ja! :D Takk for gode tips!
SvarSlettkjempeflotte tips :D greit å få en påminnelse om alle muligheter man har! ps: noen rawfoodere drikker rå melk :)
SvarSlettet spm.. hvorfor spiser du ikke bønner og linser? ..sånn rent bortsett fra at de ikke er spesielt lavkarbo.. :)
SvarSlettNår jeg går inn for lavkarbo er det med full styrke, da er det 5 karber pr måltid, altså 20 for dagen og da er bønner og linser ikke velkommen. Jeg er ikke så glad i boksemat, med tanke på aluminiumlekkasjer fra boksene som siver ut i maten, så jeg prøver å koke selv, men da er det straks mer pes :)
SvarSlettFlotte oppskrifter! :-)
SvarSlett