Fjellturer og ferieturer

fredag 30. januar 2009

Turvær

Jeg måtte bare ta bilde av månen i dag. Det pleier å være fullmånen som begeistrer mest, men i dag var månen og den ene stjernen utrolig fin mot den svarte himmelen. Det beste av alt er at de har meldt klarvær og kaldt en hel uke fremover.

Djevellue nr. 3

Denne gangen ble det en guttelue til Franziska sin gutt nr. 3. som heter Fabian Arvo. Hvis jeg er litt kjapp kan det hende han får seg en jakke og, men vi får se. Turbeina begynner å krible så det spørs hvor mye strikking det da blir.

onsdag 28. januar 2009

Øya av Victoria Hislop

Woaoo for en bok! Jeg har bare lest de første 110 sidene men er overmåtelig begeistret. Vi er i vår tid og følger Alexis på 24 i sin søken etter sine røtter. Moren hennes har en hemmelighetsfull fortid og det er denne vi får ta del i. Vi tas tilbake til 1939 og Kreta, og en liten øy utenfor Kreta som heter Spinalonga hvor det befant seg en koloni for spedalske. Det er hjerteskjærende hvordan hun klarer å skildre en mor som må skilles fra sine døtre, og en liten gutt på 9 som blir sendt til øya.
Tårer på jobben er ikke bra, så i dag må jeg legge alle tur og strikkeplaner på hyllen, innstallere meg med te i sofaen og lese til øyet blir stort og vått.

Jeg har meldt meg på tur


Fjordårets tur med Bergen Turlag "Gjennom hjertet av Stølsheimen" var ubeskrivelig flott. Vi var da også ytterst heldig med været, skyfri himmel og opp mot 30 grader. Jeg kunne jo ikke annet enn å melde meg på en tur i år også, og det ble "Langs Stølsheimens kant", som går fra Solrenningen, innom Finden Gard, en veiløs gård ved Sognefjorden hvor vi får servert gourmetmat. Hildegunn er en spreking så hun er med, og det blir kjempebra.

tirsdag 27. januar 2009

Tine på glattisen

I dag var det glatt på toppen. Jeg brukte en halv time ekstra på å stolpe meg over det glatteste partiet. Turen gikk hjemmefra til Munkebotn, videre oppover til den nye gapahuken ved Stoltzen. Husket å klippe kortene våre som det ikke gikk hull i sist gang. Da jeg kom ned i Fjellveien gadd jeg ikke gå inn til byn og tok Fjellveien bortover. Hadde tenkt meg opp Svingene og over Munkebotn igjen, men jeg brygget på en kabel, så jeg heiv meg på bussen. Vel hjemme stupte jeg i badekaret. Nå skal jeg lese ferdig "La meg synge deg stille sanger", en sterk bok som fortjener min fulle oppmerksomhet.

Kosthold og vektreduksjon

Det er lenge siden vi her i Norge sluttet å spise for å leve, ofte virker det som vi lever for å spise. Vi trøstespiser, kosespiser og vi spiser for å belønne oss selv. ”Fordi du fortjener det” sier vi og putter Twistbit nr. 5 i munnen, mens vi diskuterer neste ukes slankekur med venninnene. Hvorfor?Der er mange grunner til at vi spiser mer enn vi trenger, men jeg vil her gå inn på det som har med sult å gjøre.
Vanen eller klokken om du vil, bestemmer ofte når vi blir sulten, uavhengig av hva, når og hvor mye du spiste i forrige måltid. Lukten og synet av mat kan også trigge sulten i deg. Er du vant med dessert etter middagen eller en kake til kaffen, føles det tomt og kjedelig med noen dager uten.Det går an å ta styringen over sinnet som prøver å lure deg til å spise i tide og utide. Spiser du sånn at blodsukkeret ditt svinger kraftig hele dagen vil du føle deg utålmodig og hissig når du går tom, og vil skynde deg å fylle på. Dette er en vond sirkel, som med enkle grep er lett å komme ut av. Det forskes også på om det er næringstettheten i maten som bestemmer når vi blir sulten igjen. Hvis du har spist et måltid full av energi, men med lite vitaminer, mineraler, fettsyrer og aminosyrer, vil du etter kort tid føle sult igjen, da kroppen ikke har registrert at den har fått noe annet enn ”vomfyll”.
Tradisjonelt sett ser vi årsaken til vektproblemer som et for stort energiinntak i forhold til energibehovet. Spis mindre, trim mer sier myndighetene, og mange med dem. Men så enkelt er det ikke. Vi må se på hva vi spiser og hvilke behov kroppen skal ha dekket av maten. Alle kan ha godt av å starte dagen med en porsjon havregrøt. Dette gir energi, og skyter ikke blodsukkeret i taket. Vi bør prøve å styre unna brødmat, så suppe eller salat til lunch gjerne med en proteinkilde vil gi næringsstoffer og energi til å holde ut til middag. En bør bytte ut Cola`en med vann da den er full i sukker, og lett brusen som mange drikker er full av Aspartam som heller ikke er godt for kroppen. Der finnes en teori om at lett brus slett ikke er slankedrikk, da det øker appetitten.
Dårlig energi kan komme av for mye stress i hverdagen. Humøret og følelsen av å ha det bra, har mye å si på energien. Matvareallergi kan også slå ut på energinivået, det samme gjør mangel på mineraler og vitaminer. Du kan også være plaget av en høy pH i kroppen. Et av tegnene på begynnende diabetes 2 er slapphet og mangel på energi.
Fordøyelsesplager får en av å spise uregelmessig, og gjerne på farten. Kostholdet ditt kan gjøre at du har for mye eller for lite magesyre. Vær obs på at kornfiber i seg selv kan forårsake forstoppelse, og det kan bidra til dårlig opptak av mineraler i kroppen.
Leddsmerter forverres gjerne av høyt syrenivå i kroppen. Kaffe er veldig syredannende, så de som drikker mye kaffe bør kutte ned på dette hvis de vil få bukt med leddsmerter. Matvareallergi kan også være årsaken til leddsmerter, så en kan gjerne få utført en IgG test. Avfallsstoffer fra hvete og gluten lagres gjerne i ledd og kan forårsake smerter.Kroppsvæskenes pH påvirker cellene i kroppen. Stoffskiftet er avhengig av et basisk miljø. For å få til dette må en stor del av kosten bestå av grønnsaker. Surhetsgraden har innvirkning på energinivå, fordøyelsen, leddsmerter og overvekt.
For å bedre fordøyelsen tygg maten godt, spis mat som gir næring, det høye insulinnivået i kroppen hvis en spiser for mye karbohydrater hemmer produksjon av magesyre, forsøk å kutte ut kumelk, hvete og gluten i 4-6 uker, (en om gangen) Fiber øker volumet på avføringen og holder den myk. Pektin, Psyllium Husk og havrekli er gode fiber for deg hvis du vil kutte ut kornfiber. Pass på å få i deg rikelig med vann, da dette også myker opp avføringen. Pass på å få i deg probiotika, de vennlige bakteriene som vi trenger, i form av Biola, yoghurt og kefir.Styr unna halvfabrikata fra butikken, få i deg friske grønnsaker hver dag.
Energinivået øker når du slutter å stresse. Et tegn på Cøliaki er slapphet, kutt ut hvete og gluten en periode og se om ikke energien øker. Pass på at du får en god natts søvn, hver natt. Rør deg, trening gjør underverker for energien din. Et stabilt blodsukker er viktig hvis du vil ha opp energien, så med tiltakene vi gjør for å bli kvitt overvekten vil også energien komme tilbake. Et tilskudd av viktige mineraler, vitaminer og fettsyrer vil garantert gi bedring.
For å få bukt med overvekten skal vi sammen finne ut hva det er hver enkelts kropp trenger av næringsstoffer og energi. Vi snakker IKKE slankekur her, men man må lære en ny måte å tenke kosthold på, som vil bli naturlig, og vil vare. Vi bør fokusere på blodsukkeret og få stabilisert dette på et lavere nivå, uten de store toppene og fallene. For å greie dette må det legges til noen nye matvarer, som er rik på fett og protein, og samtidig kutte ut matvarer rik på karbohydrater. Prøv å bytte ut brødmåltider med havregrøt, supper og salater. For å lure kroppen til å begynne å tære på fettlageret er det veldig viktig i en periode å spise lite karbohydrater. Det forhøyede insulinet som karbohydratene gir vil blokkere for fettforbrenning og stimulere fettlagring.Vær forsiktig med frukt, glukose og fruktose har en negativ effekt på fettlagringen. Proteiner er gode byggesteiner for kroppen og vi trenger dette helst til hvert måltid. Men får du for mye protein i et måltid, vil dette stimulere insulinproduksjon og fettlagring. Fett er en trygg kilde til energi, som ikke stimulerer insulin, og du føler deg mett lenger. Bruk kilder som er minst mulig bearbeidet, styr unna margariner men bruk oliven-, raps- og kokosolje.
Spis mat som har høy næringstetthet, spiser du bagetter og burgere får ikke kroppen noe næring, og den vil straks gi deg beskjed at den trenger mer mat, og du blir sulten igjen. Spis til faste tider, og husk at fett og proteiner metter mye lenger enn karbohydrater. Kroppen vil ikke begynne å forbrenne av fettlagrene dine så lenge den til stadighet har tilgang til energi fra karbohydrater.
Finn glede i å lage mat fra bunnen av. Bruk masse grønnsaker og ikke vær redd for meierismør og fløte. Ferdigmat fra butikken er nær sagt tom for næringsstoffer og er alt for bearbeidet fult av salt og E-stoffer vi ikke vil ha.
Det er viktig å være i aktivitet, men ikke la deg lure; en kort kveldstur gir deg ikke nok forbrenning til at du kan unne deg en god kvelds etterpå. Intervalltrening er bra for fettforbrenning, men vær forsiktig med de harde lange treningsøktene, ikke la dem vare mer enn 45 minutter, da vil kortisolnivået ditt stige og det fører til at muskler og annet proteininnholdig vev i kroppen brytes ned til glukose. Kortisolnivået ditt stiger også ved stress, så det er en god grunn til å finne en ballanse i livet. Bytt gjerne ut småspising foran tv`en med en times tur ut i frisk luft, da får du dobbel effekt.

søndag 25. januar 2009

Skatelue

Denne skateluen får representere alle luene jeg strikket til jul. Tror det ble 5-6 stykker. Frode er så tjukk i hue, så han måtte få en ny som var 2 cm. lenger enn oppskriften, så den ble gjort ferdig i går kveld mens jeg så Johnny English med Sondre og Frode.

Norges vestligste fastlandspunkt - Vardetangen

Turen i dag kaller vi en ekskursjon for det var mer kjøring enn turgåing. Jeg hadde en pins på lur til Sondre så vi måtte ta turen en gang og dette ble en fin dag siden alle fjell er for glatt å gå på. Vi kjørte til Fonnes i Lindås hvor vi fikk øye på skiltet som viste vei til Vardetangen. Turen inn var fort gjort, men det var veldig fint der inne, og vi fikk spise nisten i deilig sol. En god anledning til å snakke om øst og vest, og andre ting som har med kart å gjøre. Det var akkurat nok frost i bakken at vi kunne gå nogenlunde over myren, hadde det vært 2 grader varmere hadde det vært ganske bløtt. På returen kjørte vi nedom Mongstad så Sondre skulle få se oljerafineriet.

lørdag 24. januar 2009

Djevellue


Fått oppskriften av Lise og endelig kom det en baby jeg kunne strikke til. Sondre sin lærer fikk en jente i forrige uke, så hun skal få lue av oss. Strikket først en, men den ble litt stor, så jeg strikket en ny med litt mindre pinner. Håper den passer. Det er ikke godt å se på bildet, men den øverste er faktisk mye større enn den andre. Kom på at det er kommet en liten gutt hos Franziska i Sveits også, så han kan jeg strikke en lue til. Da bør jeg vel strikke til de to andre guttene hennes også.

Bytur nr. 2 denne uken

Dagens bytur startet med (obligatorisk) tur innom Husfliden etter mer garn. Etter å ha levert Tivolien på rep. (til feil butikk!!!) toget vi opp på Frode sitt flotte kontor på Bryggen for å spise lunch og se sport på kjempe-tv`en deres.
Grieghallen var neste stopp. Bergen Filharmoniske Orkester hadde satt opp musikken til Charlie Chaplin`s "Sirkuset" - med film. Det var veldig artig, å se stumfilm igjen. Husker Chaplin filmene fra min spede barndom, og det var fremdeles gøy. Musikerene fikk litt lite oppmerksomhet, men det var skikkelig "grande" å se film med levende musikk. Når vi kom hjem strikket jeg ferdig luen til Frode mens han laget deilig kvelds til oss.

torsdag 22. januar 2009

Koselig by tur med Sondre

Siden kontoen har vært tom en stund så har grunnene til å gå til byn en tur hopet seg litt opp. I dag fikk vi sjansen, Sondre og jeg. På kjøpte jeg litt garn, så en Djevellue ligge der, og ble inspirert til å forsøke mønsteret jeg hadde fått av Lise. Vi gikk på Chillout for å kjøpe 5 Gatelangs London til vi skal på tur med jobben. Stor fordel å sitte med samme kartet når vi skal reise 5 par sammen. De hadde selvfølgelig bare en inne så vi måtte innom 3 andre bokhandlere før vi hadde fått 5 tilsammen. Nettbutikk, hva er det? Sondre kjøpte seg en svær Star Wars lego for bursdagspengene, (takk Kristoffer, Sofie og Nikolay) så han er opptatt noen timer nå. Før vi gikk på besøk til Oldemor, spiste vi middag på Pygmalion. Der har de verdens beste veggiburger (ikke bedre enn min...)

tirsdag 20. januar 2009

Bokåret startet bra

Med to 6`ere og to 5`ere er jeg strålende fornøyd med årets første bøker. Drømmehjerte er en hjerteskjærende bok om to kusiner som blir skilt av Castros revolusjon. Både lærerikt om Cuba og livet der etter Castro tok over, og med noen skildringer av av folk og følelser som er helt fantastisk. Les den! "Fortellernes marked" av Gert Nygårdshaug som jeg leverte tilbake til biblioteket i dag, kan jeg ikke bestemme meg for om var bra eller ikke. Den hadde en "Davinchikoden tematikk" men var litt treg i fremdriften. Glad det var lydbok og jeg var opptatt med å strikke. Nå skal jeg i gang med Linda Olsson`s "La meg synge deg stille sanger". Damen på biblioteket sa den var vakker. Gleder meg. Nå må jeg først sette meg ned og kose meg med Sondre en stund. Vi hedrer Arne Ness ved å lese omigjen hans nydelige lille bok om Timotei. Jeg er på Facebook! Det er en verden for seg selv. Alt for utleverende og overfladisk for min del, men hvis jeg kan utvide min sosiale sfære, så er det jo veldig bra.
Til sist legger jeg ut bilde av genseren som jeg har strikket. Str. 8 år i Julia. Den virker litt liten, men håper den passer.

Nytt par ferdig


Denne gangen prøvde jeg meg på vottene med katter på. De ble riktig fine. De er strikket i Rauma Finull fra Husfliden, på pinne 2,5. Neste gang må jeg ha litt større pinner og tjukkere garn, sånn at det blir herrestr.

søndag 18. januar 2009

Søndag med mye vær


Mest vind denne gangen, men sludd i kastene gjorde at vi byttet ut tur på fjellet med tur til Vil Vite senteret. Sondre har fått seg årskort, så det blir nok ikke siste gangen i år. Vi var heldig å fikk Susanne med oss i dag. Hun er som kjent ikke av den skvettne typen, så hun føk sporenstreks opp i den fryktede sykkelen.


Fanden vet


Lørdagen startet med noen timer på baken med strikkepinnene i full vigør. Seinere spilte Sondre Frende Cup i Vestlandshallen. De spilte 4 kamper, og fikk pokal til slutt. Susanne overtok ansvaret for gullgutten så jeg kunne slå ut håret.

Klokken 18 møtte jeg Hildegunn, Solveig, Kari, og Anne Mai på Naboen hvor vi styrket oss på litt middag (hjemmelagete fiskefingre av steinbit) før vi kjempet oss ut i Gågaten til Altona Vinbar. Dette var litt av et sted, med vin i alle prisklasser.
Frode Rasmussen skulle på scenen og vi benket oss. Mine forventninger var mildt sagt lave etter en liten insident før jul, men han imponerte. Han tok for seg krøniker fra Bergen fra 150 år siden, og illustrerte kjempegodt.




Fishermans Friend


Jeg kjøpte noen mønstre på votter fra Muffinmamma, og nå er første par ferdig. Jeg begynte med de med fisker på. Det var gøy å strikke selv om jeg måtte ha litt stillhet rundt meg, og tungen beint i munnen.

tirsdag 13. januar 2009

Frokost - kvelds - lunch

For oss som ikke vil spise brødmat så har vi vært nødt å legge hodet i bløt for å finne opp alternativer. Fedon Lindberg har noen gode anvendelige oppskrifter, og den som jeg bruker to ganger i uken er havregrøten hans.
Bananpannekaker
2 dl havregrøtrester eller kokt quinoa
3 egg
3 dl bokhvetemel
1 ts kanel
1 ts kardemomme
2 store bananer
2 ss kokosolje
1 ts bakepulver
1 ts salt
1 ss proteinpulver (kan utelates)
Bland moste bananer med egg og smeltet olje. Bland i resten, deigen skal ha en tykk og seig konsistens uten å være klissete. Stekes i varm stekepanne, med kokosolje.
Eplekake
Bland i bolle nr. 1:
1,25 dl agavesirup
1,25 dl rapsolje
160 g kokt quinoa (kokt vekt)
2 ss malte linfrø
2 ts vaniljepulver
1 ts rødvinseddik
40 g malte eller finhakkede mandler
40 g rosiner
2 store epler raspet
Bland i bolle nr. 2:
160 g malte havregryn (mal i fp.)
1 ts bakepulver
0,5 ts natron
1 ts malt ingefær
2 ts kanel
1 ts kardemomme
0,5 ts himalayasalt
24 g hele havregryn
Bland ingrediensene i begge bollene sammen. Bre det utover en liten langpanne. Stekes ved 180 grader 30-40 minutter.
Glutenfrie pannekaker
2 egg
havremelk
maismel
kokosmel
kikertmel
himmalayasalt
agarvesirup
stevia (1/4 ts)
malte linfrø
kardemomme
2 ss cocosfett
Mettende pannekaker, med naturlige ingredienser, ikke helt raw og ikke helt lavkarbo, men veldig gode til frokost eller før trening.
Havregrøt
1 dl havregryn
2 dl vann
1 dl melk
4 ss malte mandler
2 ss kesam eller cottage cheese
1 ss olje
1 ts smør
ørlite salt og fruktose
Ha i først vann, melk og havregryn og kok opp. Rør inn det andre. Server med kanel
Kardemommemuffins
2,5 dl. fint sammalt speltmel
2 dl soyamel eller maismel
4 ss malte mandler
0,5 dl havrekli
4 ss fruktose
3 ts bakepulver
1 ts kardemomme
2 egg
1 dl vann
2 ss olje
3 dl Biola naturell
smeltet smør til formene
150 g halvfrosne bær
Bland alt det tørre. Visp sammen egg, vann, olje, Biola. Bland sammen, rør i bærene forsiktig til slutt. Helles i smurte muffinsformer Stekes på 170 grader i ca 25 min.
Frokostsmuthie til 2
0,5 banan
0,5 mango,
eller 0,5 annanas
evt. blåbær fra frysen
3 dl appelsinjucie, eller nat.biola Nytes i små slurker
Fruktsalat til 2
1 eple
1 appelsin
1 grapefrukt
0,5 mango
1 banan
Dette deles opp i små biter og blandes Ha over en håndfull fra denne mixen: solsikkekjerner gresskarkjerner linfrø evt. hakkete nøtter eller mandler Biola naturell yoghurt på toppen er toppers
Scones med ost
4 dl mel så grovt du ønsker
2 ts bakepulver
0,5 ts salt
0,5 ts pepper
gressløk
3 ss smør smuldres i melet
125 g revet ost blandes i
1 egg, minus "litt"
1,5 dl melk blandes
Lag to runde flate leiver ca. 1,5 cm høy.
Del dem i 6 Pensle med restene fra egget Stekes på 200 i 15 min.
Yogakaker
250 g havregryn
100 g fullkornshvetemel
150 g brunt sukker
50 g rusiner
50 g nøtter (hakkes)
1,5 ts kanel
1,5 ts ingefær
0,5 ts muskattnøtt
0,5 ts bakepulver
2 dl olje
ca 2 dl vann (hold av litt)
Bland alt det tørre, hakk nøtter og rusiner litt, ha gjerne i solsikke-, gresskarkjerner eller sesemafrø. Ha i oljen og mesteparten av vannet. Form kakene med ss og trykk dem flate. Stekes på 200 grader i 12-15 min.
Grove vafler
3 egg
1 dl sukker
50 g smeltet smør
hvetemel eller spelt sammalt hvetemel
havregryn
melk
bakepulver
Lag vafler på vanlig måte

Middagstips

Jeg har masse kokebøker og bruker nettet masse for å finne gode oppskrifter, men når det skal gå i en fei, kunne jeg ønske at jeg hadde min egen kokebok med favorittene, så jeg slipper å leite. Her skal jeg samle det som er gjengangerene hos oss.
Couscous varm eller kald
Lag couscousen som anvist på pakken
1 løk
4 fedd hvitløk (1 chilli hvis du ønsker det)
1-2 annen løk (sjalott, rødløk, etc.)
1 purre
Løken stekes først og has i en bolle, så steker du
4 mellomstore sopp som du har hakket i biter
1 rød og 1 grønn og 1 gul paprika hakkes fint (trenger ikke stekes)
1 boks reker i lake has i helt mot slutten
1 boks erter
1 håndfull rosiner
Bland alt utenom couscousen på stekepannen og krydre med
gurkemeie
spiskummen
paprika
evt. fersk koriander
Ha så i couscousen og det er klar til servering.
Rester er veldig godt å ha i salat

Pasta e fagioli

1 liten løk
2 fedd hvitløk
2 potet kuttes smått og freses i 4 min.
2 tomater kuttes opp og has i
Hell over 1,25 l. grønnsakskraft
Dryss over timian, rosmarin eller salvie
cannelinibønner er de små hvite, ha i et glass ferdigkokte
til slutt has i pasta. Jeg brukte penne.
Kok så lenge pastaen trenger det.
Dryss på parmesan ved servering


Ovnsbakte grønnsaker
I en ildfast form, gjerne med lokk helles en slump olje, deretter strimles rotgrønnsaker og løk oppi.
Rødløk
Hvitløk
Purre
Gulrot
Kålrot
Pastinakk
Kikerter
Hell litt god olje over, salt og pepper og inn i ovnen i en halv time.

Til dette er det perfekt med hummus eller linser & spinat.

Veggiburgere
1 kg gulrot kappes og kokes mør
2 løk
4 fedd hvitløk
2 stilker celleri hakkes og freses
0,5 dl. soyasaus
basilikum, paprikapulver, annet etter smak

Mos gulrøttene og løken i foodprosessoren, ha i
ca 4 ss tahin og 1 dl hvetemel
Lag 6-8 runde burgere på en stekeplate med papir,
med en rund form
Stekes på 200 grader i 20 min, snus etter 15 min.
Spises med grovt burgerbrød, salatblader og annet godt.

PAI
Bunn:
2,5 dl speltmel
100 g smør
2-3 ss kaldt vann
Smuldre smøret i melet og lag en fast deig med vannet, trykkes ut i paiformen og settes kaldt 1/2 time før forsteking 200 grader i 15 min.
Eggestand:
3 egg
2 dl rømme
1 dl melk
salt og pepper, røres sammen og helles over det fylte paiskallet
Fyll (forslag, kan varieres i det uendelige):
3 kokte poteter i småbiter
1 rødløk
3 fedd hvitløk, freses
0,5 boks kikerter
krydres med gurkemeie, spiskummin, etter smak
Stekes på 200 grader i 1/2 time, kan godt "hvile" i 15 min før servering
Også god kald -ish
Serveres med salat

Pastasaus/pizzasaus/lasagnesaus
2 fedd hvitløk
1 løk
1 rødløk evt. annen løk hakkes grovt
2 gulrøtter og
1 stilk celleri finhakkes
1 glass tomatpurrè
1 boks knuste tomater
noen soltørkede tomater
1 boks bønner etter behag
en stor neve fersk hakket spinat
basilikum, gurkemeie, oregano
Fres løk, gulrot og celleri hell i det andre og ha i spinaten til slutt.
Kjøres kjapt i foodprosessor hvis en ønsker en jevn konsistens.
Kan mildes med Creme fraiche eller Kesam

Pasta med spinatsaus
500 g. pasta kokes al dente
200 g. fersk spinat
2,5 dl. rømme
1 dl. matfløte
125 g. revet parmesan
pepper
Det til sausen puttes i foodprosessoren og kjøres til en jevn røre, varmes opp i en panne og helles over pastaen når den er kokt. Pastaen må ikke være kokt for mye, for da trekker ikke sausen inn i pastaen. Serveres evt. med ristede pinjekjerner
Rester er deilig å ha i salat

Indisk gryterett I
1 liten blomkål i buketter
250 g. poteter i biter
200 g. fersk spinat grovkuttet
1 boks kokosmelk
1 fersk chilli finkuttet
2 fedd hvitløk finkuttet
2 ts karripulver
Kok poteter og blomkål, hell av vannet og ha oppi det andre. La det godgjøre seg på pannen i et par minutter. Serveres på en seng av ris.

Indisk gryterett II
Løk og hvitløk hakkes fint og surres
Sopp og squash hakkes og la surre med
20 korianderfrø
frø av 5 kardemommekjerner
gurkemeie
spisskummen
chillipulver knuses i morteren og has i
1 ts salt
1 ts sukker
1 boks kokosmelk
1,5 dl matyoghurt
La det stå i gryta under lokk en stund for å sette seg.
Serveres med naanbrød, mangochutney og ris

Tilbehør er et must

HUMMUS er skikkelig godt, og en fin måte å få i seg proteiner fra kikertene og Omega 3.
1 boks kikerter inkl. halve søet
1/2 hvitløkbåt
litt sitron

noen ss Tahin
extra virgin olive oil
spisskummin
Alt suses i foodprosessoren, spe etter hvert med oljen


LINSER med spinat
Kok en kopp med linser all dente ca. 20 min
i vann med grønnsakbuljong i.
Hakk opp en manneneve med fersk finhakket spinat og legg på toppen, la stå med lokk på i 1 min.
Hell av evt. kokevann
Rør i evt. litt creme fraiche og krydre med s&p

KIKERTER med krydder
1 løk
3 fedd hvitløk hakkes og freses
1 boks kikerter has i sammen med
1 neve rusiner, krydres med
gurkemeie, paprikapulver, spisskummin

Rester av både kikerter og linser er godt å blande i en vanlig salat og ha med på jobben.
Det er også godt å blande inn en kopp kokt couscous i kikertene.

GUAKAMOLE - ikke bare kosemat
1 passe moden avokado
1 fedd hvitløk
0,5 tomat
salt & pepper
Kjøres i foodprosessor til en fin mos.
Det er masse sunt fett i avocado som vi må få i oss. Kan spises som dipp med maistortillaer, i pitabrød sammen med grønnsaker. Perfekt som tilbehør til salaten på jobben.

SALAT til laksen
2 raspete epler
1 raspet løk
2 dl fløte
200 g majones
dill
Blandes godt sammen, og la det stå og søye seg en stund.
Har du rester kan du blande i biter av kokt potet og få en deilig potetsalat.

SAUS til laksen
2 bokser fløte kokes i 1 time
1/2 terning fiskebuljong
Estragon males i morter, ha i 1-3 ss alt etter hva du liker
Beregn masse poteter med en så god saus!

NAANbrød til indisk gryte
500 g fint spelt mel
1 ts bakepulver
2 ts gjær
0,5 ts salt
2 ts sukker
4 ss smeltet smør
2 dl melk
1 pisket egg
1,5 dl matyoghurt
hakket frisk koriander
Bland som en deig og hev først 1 time, kjevl ut til 6 tynne "pizzadeiger"

Stekes på 200 grader i ca 10 min til de blåser seg opp
Smør en klatt smør over etterpå og strø med hakket koriander

Søtt fyll: Kjør fiken, dadler mandler og olje i foodprosessoren til et smør. Bre det over halve brødet og brett.

TABULÈ
1 kopp bulgur freses i 4 ss smør i en panne
1,5 kopp grønnsakkraft helles over
Kokes i 20 min.
Hakk i mellomtiden opp masse
bladpersille
spinat
gressløk
Dette røres inn i bulguren når den er ferdig kokt
Serveres til falaffel, hummus, salat og fylte vinblad

søndag 11. januar 2009

Levinasjalet ferdig


Måtte bare strikke et til siden de to andre ble pakket inn til julegaver og ikke blogget så strikket jeg et til så jeg kan få et bilde av det. Og så er det jo et flott sjal da... Takk til Susanne som velvillig har lånt vekk ryggen sin. Neste prosjekt er votter med masse mønster på som jeg har kjøpt av Muffinmamma. Litt av et putlearbeid men det er godt i disse pengesparetider.

Stormtur til Høgstefjellet

ToppTrimtur nr. 2 denne sesongen, blir en kort men heftig tur. Elver og bekker i skjønn forening med stien, og vind som virkelig prøver å sende oss på hodet i brakebuskene. Vi kom oss til toppen, måtte krype bort til boksen og sikre oss boken og tangen, for å å rulle i ly av en busk for å notere. Det er en uke siden det har vært noen her oppe, og det kommer helt sikkert ikke fler i dag. Vi brukte to timer på turen totalt, men føler at vi har vært på langtur. Godt å komme hjem å spise varm suppe. Tåken gjorde at vi ikke fikk sett den fine utsikten som jeg vet er det oppe, så vi må nok opp igjen en dag det er bedre vær.

lørdag 10. januar 2009

Hva er fordelene ved å faste?

En rask, sikker og varig vektnedgang er det mest åpenbare resultatet av å faste. Du kan ikke faste uten å gå ned i vekt. Det er også en fin måte å bryte uheldige vaner på som overdreven bruk av kaffe og andre stimulanter. Det er imidlertid mange andre helseeffekter av faste som er mye viktigere enn vekt.
Under en faste:

Opprettholdes den naturlige avgiftningen i kroppen mens tilgangen reduseres.

Det gir en redusert giftmengde i kroppen.

Energien som normalt går med til fordøyelsen, brukes nå til immunforsvaret, cellevekst og reparasjon og eliminasjonsprosesser.

Belastningen på immunforsvaret er betydelig redusert og eventuelle betennelser i tarmene på grunn av matreaksjoner blir borte.

Kjemikalier lagret i fettvev som plantevernmidler og medisiner frigjøres.

Man blir mer følsom for virkninger av kostholdet og man blir også mer oppmerksom på hva som skjer i egne omgivelser.

På grunn av disse virkningene av faste, kan en vel gjennomført fasteperiode hjelpe deg til å bli fortere frisk, rense lever, nyrer og tarm, rense blodet, hjelpe til med vekttap og vann i kroppen, skylle ut giftstoffer, gjøre øyne og tunge rene og klare, og rense pusten.

Fasten nærmer seg slutten

I dag var det 5 dagen og jeg er glad for å snart kunne unne meg noe godt igjen. En av grunnene til å faste er å på en måte starte på nytt med reine tarmer og for at det skal bli lettere å spise sunt. Min definisjon av sunt er sikkert litt rar siden jeg allerede er veldig sunt, men fokuset på hvete og belastningen det er for kroppen gjør at jeg gjerne vil kutte ut hvete men det er vanskelig, veldig vanskelig. Sondre var så heldig å bli invitert på juletrefest med tante Gunvor og Geir, sammen med Kristoffer, Sofie og Nikolay, så det ga meg anledning til en fin bytur for meg selv. Frode var med og fulgte, ikledd trikot, for så å jogge hjem etterpå. Han brukte 1 time akkurat (i medvind). Jeg kjøpte meg en ny bok Cecilia Samartin`s Drømmehjerte, og satt meg på Brunello og leste etter jeg hadde tatt runden.
Når alle var samlet satt vi oss og spilte Spar Dame. Sondre fikk en boks med kortspill i gave av nissen på juletrefesten, meget populært! Vi hadde ikke spilt det før, og Sondre og Susanne tok reglene forbausende fort. Vinneren ble Sondre!

torsdag 8. januar 2009

Tredje fastedag over

Tredje dagen betyr halvveis. Jeg har det veldig bra, ikke hodepine ikke sulten. Susanne kokte gullerøtter til middag, og jeg drakk vannet. Det føles veldig godt å faste, men det er fryktelig kjedelig dette her, så selv om det høres lett ut, så er det ganske tøft. Tror jeg har planlagt meny for hele neste uke. Kvir meg litt til helgen, ukedager er ok, men helgen er mer bassert på selsabelig samkvem og måltider. Unni Lindell`s Mørkemann er veldig spennende, det kan jeg si allerede etter 50 sider. Jeg leser Unni Lindell for Sondre og, "Nifse Nella og nattskolen" heter den og er også veldig spennende. Frode er i Oslo i kveld så det er ingen lystig banning og hamring på tastatur fra kontoret. Jeg har gjort ferdig oppgaven min, skal bare la den modne noen dager før jeg leser gjennom og sender inn.

onsdag 7. januar 2009

Andre fastedag over

En er egentlig ikke sulten når en faster, men det er så usigelig kjedelig. Ikke kan en dele et måltid med noen, noe som faktisk er ganske sosialt. Og så er det det med tyggingen da. Jeg hadde lovet megselv en nøtt for dagen, men jeg har holdt meg så langt. Har drukket brockoliavkok, og tomatjuice i dag, i tillegg til all teen og sitronvannet. Hentet Mørkemannen på biblioteket, så nå får jeg noen timer med krim. Må bare få ferdig oppgaven først, og Levinasjalet...

tirsdag 6. januar 2009

Første fastedag over

Der er mange grunner til å faste, og denne gangen kaller jeg det en sultestreik. Jeg støtter Palestinerene fult og helt i deres kamp for frihet, så dette er mitt lille bidrag. Dessuten har jo kroppen godt av å rense seg noen ganger i året. Det roer også surret i hodet, og noen dager i full selvopptatthet har en ganske meditativ virkning.
Det hadde vært mye lettere om jeg ikke trengte å forholde meg til andre mennesker mens jeg faster. Og så må jeg jo lage middag, i dag fikk de andre veggiburgere (min favoritt) mens jeg satt i stuen og strikket. Hadde gulrotavkok med på jobben, så det måtte jo debatteres der og. Nå har jeg drukket avkok på brokoli og føler meg mett og god. - not. Dag 2 pleier å være hodepinedagen, så vi får se hvordan det går i morgen. Jeg fikk sånn sug etter sushi, så greier jeg til og med søndag skal jeg jommen meg premieres.

Meningen med livet


Elizabeth Gilbert`s bok med den fengende tittelen "Lykken, Kjerligheten og Meningen med livet" er virkelig et must. Du bare må lese den! Det er en selvbiografi og hun skriver om sin egen søken. Fra å være gift og "vellykket" til å gi alt på båten for dette ene lille, "meningen med livet". Hvem har ikke vært der? Jeg har nå stått opp kl. 6 to morninger for å få meditert litt, sånn som jeg gjorde i en lang periode før. Hvordan kunne jeg glemme hvor godt det gjør? Takk Elizabeth, nå er jeg i gang igjen. Og det gjør underverker, jeg så meg selv og min nye frisyre som jeg ikke er helt fornøyd med i gjenskinnet fra vinduet, og jeg smilte faktisk til meg selv. Det faktum at jeg smilte fikk meg til å le, og så ble denne våte mørke dagen fin alikevel.

mandag 5. januar 2009

Og så var det tid for faste igjen


Femte runde på Medisinfagskolen tar for seg de forskjellige diettene. Jeg har hørt om alle før, har lest om de fleste og har prøvd noen. Siden jeg er veggis på 6 året vet jeg godt hva det innebærer. Faste har jeg gjort mange ganger, og nå er tiden inne igjen. Jeg har benyttet meg av kunnskap fra Blodtypedietten, og har helt sluttet å verke i leddene i fingrene, så kom ikke her å si at det ikke virker. Når jeg faster pleier det største problemet være at etter noen dager lengter jeg så fryktelig etter å tygge noe, så denne gangen skal jeg unne meg et par nøtter som skal tygges til det ugjenkjennelige. Ellers blir det 6 dager med avkok, te og lunkent vann med sitron. Jeg gleder meg allerede!! Kanskje det er på tide å innføre yoga og meditasjon igjen? Det gjør sånne underverker med tålmodigheten...

søndag 4. januar 2009

Topp tur til Sandviksfjellet


I fjor gikk vi opp Stoltzen og gikk rett på kassen, i år hadde de flyttet den, så da vi kom opp fra Munkebotn i dag gikk vi også rett på kassen, ved den nye gapahuken. Det var iskaldt å spise lunch der med minst minus 10 i kastene. Ferden videre gikk mot Fløyen, men vi går ned Tippetue så vi styrer unna trengselen ved selve Fløyen. Kaldt og veldig isete men hæææææææærlig å være ute på tur.

lørdag 3. januar 2009

Nøstebarn - kvardagskjole i 2 tråds garn


Årets andre prosjekt ble ferdig i dag etter jeg fikk kjøpt knapper og heklet kant. Med heklet blomst og litt sølvperler ble den riktig fin syns no jeg. Den matcher jakken og luen jeg strikket i desember.

Nytt år - nye muligheter


Og det er jo bare til å hoppe i det. Første ting på tapetet i det nye året: vekk med høysåten. Heldigvis fikk jeg utdelt en veldig betryggende dame til å stå for utførelsen. Det var utrolig godt å få vekk. Når jeg kom hjem var juletreet i kassen sin, og resten av julen ble tryllet vekk i løpet av formiddagen. Sondre og Susanne tok seg av pepperkakeborgen. Turen gikk så til MX sport, så nå er vi utstyrt med årets ToppTrim kort.
Siden det var utrolig glatt og isete i dag ble det ikke noe fjelltur, men vi tok en runde for å se om vi fant teppe til å ha i stuen. Det var en bomtur så problem ikke løst... Vi håper på bedre føre i morgen.

fredag 2. januar 2009

TOFUtsies del 2


Ikke så verst dette her, og utrolig deilig å ha på! Strikket på pinne 2,5 med 14 masker på hver pinn. Jeg har veid dem, og det skal være akkurat nok til et par til på nøstet, bare jeg ikke strikker dem større da....

Hjemme igjen


Det snødde enormt på Snåsa da vi dro i dag, men tog og fly og pappa var i rute så vi kom oss hjem helt etter planen. Vi har hatt en vidunderlig liten uke hos svigers, med godt selskap, masse god mat og masse avslapping. Det ble noen skiturer på Frode men bare en på meg. Litt strikking og lesing opptok tiden, også har vi lært å spille Bridge så det ble noen seine kvelder. Nyttårsaften spiste vi lutefisk, viftet litt med stjerneskudd og spilte Bridge ut i de små timer. Sondre og Kristian fikk bygget litt videre på trehytten sin, som blir mer og mer avansert for hver gang vi er oppover. Sondre fikk og noen turer med firhjulingen til bestefar.

torsdag 1. januar 2009

Godt nytt år!

Det nye året starter fint på Snåsa med masse snø og snøhuleleik ute på tunet. Trehytter og arbeidsfolk er avbildet (før snøen) og alt er vel. Har vært på ToppTrim og sjekket de nye turene, og her får vi litt å bryne oss på. Ni turer er jo alt for lite for ivrige turgåere, så vi får lage vår egen ToppTrim i tillegg.