Den østeriske forfatteren Monika Helfer har gitt ut en rekke romaner, noveller og barnebøker. For sitt arbeid har hun blant annet blitt tildelt Robert Musil-stipendet, den østerrikske litteraturprisen og Solothurn-litteraturpris. For Die Bagage (Pakk) mottok hun Schubart litteraturpris 2021 fra byen Aalen. Pakk er den første av Helfers bøker som er oversatt til norsk. Romanen er inspirert av hendelser i forfatterens egen slekt, noe som gjør den ekstra spesiell.
Forlaget om handlingen:
I tiden rundt utbruddet av første verdenskrig bor Josef og Maria Moosbrugger sammen med sine barn i utkanten av en liten fjellandsby i Østerrike. De er en fattig familie som står utenfor samfunnet, og er avhengig av beskyttelse fra ordføreren når Josef blir kalt inn til hæren og må i krig. Vakre Maria blir sittende igjen alene med barna, og når Josef omsider kommer tilbake er de fire barna blitt til fem. Til tross for at han i løpet av krigen har vært hjemme på permisjon, nekter Josef å vedkjenne seg det femte barnet. Han veksler aldri et eneste ord med henne.
Forlag: Bokvennen
Utgitt: 2021
Sider: 154
Kilde: PDF fra forlaget
Handlingen i denne romanen utspiller seg i den lille byen Bregenz. Det var noe østeuropeisk over hele settingen, så jeg ble overrasket over at byen ligger så langt vest en kan komme i Østerrike.
I 1914 befinner vi oss i alle fall på landsbygda, hvor befolkningen blir styrt av ordføreren. Denne mannen hadde et spesielt grep om familien, som besto av Maria og Josef og deres syv barn. Ett av disse barna heter Grete og er mor til vår fortellerstemme, som på sine gamle dager, vil vite mer om hvor hun kommer fra, og skriver ned det hun blir fortalt.
Josef blir sendt avgårde i krigen, og da begynner denne ordføreren å elge seg innpå familien. Han har et godt øye til en av jentene, og under dekke av å hjelpe dem, får han et grep om familien.
Handlingen hopper litt frem og tilbake i historien, etter hvert som hovedpersonen får snakket med familiemedlemmer som nå har blitt gamle. Spesielt tante Kathe kan i nåtid fortelle mye om familien som ble behandlet som pakk, og også ble kalt "pakket" av de andre i landsbyen.
Pakk er en rørende fortelling som skildrer samholdet i en hardt prøvet familie. Vi får et bilde av hvordan et rykte kan føre til stor fortvilelse, og hvordan tiden før og etter krigen preget samfunnet. Romanen er godt skrevet og enkel å lese, til tross for at fokuset varierer litt. Betraktningene rundt ufriheten familien opplever, gjør ikke historien sentimental, men som leser kan en undre seg over hvordan mennesker kan ta seg til rette, overfor andre. - Anbefales!
Romanen har siden utgivelsesdato ligget på samtlige tyske bestselgerlister, og ble nominert til Austrian Book Award 2020.
Spennende. Noteres*
SvarSlettIkke en bok for meg, men fin omtale, Tine
SvarSlettHøres ut som en fin bok :)
SvarSlett