fredag 14. februar 2020

Oppdageren av Jan Kjærstad

Oppdageren er tredje og siste bok i Jan Kjærstads trilogi om Jonas Wergeland, en bok som han i 2001 mottok Nordisk Råds Litteraturpris for.

Forlaget om handlingen:
Jonas Wergeland har sittet sju år i fengsel, dømt for drapet på sin kone. Nå er han fri og er på reise i Sognefjorden sammen med datteren Kristin.

Oppdageren er en bok full av underholdende fortellinger - om mirakuløs kyssing, om Beatles-albumet Rubber Souls betydning for behandling av kjærlighetssorg, og om de berømte trillingene fra Grorud hvis nedkomst overskygget erobringen av Mount Everest. Men mest av alt handler denne romanen om landskapet og rommene bak virkelighetens umiddelbare overflate, enten det er majestetiske metrostasjoner i Moskva, kinesiske keisergraver eller fantasiens eventyrlige skattkamre.

Det var litt av et prosjekt å lytte seg gjennom en historie, som begynte med Forføreren fortsatte med Erobreren og avsluttes med Oppdageren, tilsammen over 60 timers lyttetid. Det sier seg selv at det er vanskelig å oppsummere handlingen på en overbevisende måte, når all tid jeg lyttet foregikk i rask gange eller på bussen til og fra jobb, men helhetsinntrykket kan jeg si noe om.

Fortellerne var ganske anonyme i de to første bøkene, men i Oppdageren forteller Jonas Wergeland historier for oss, hjulpet av datteren Kristin, når hun skildrer sin far og hans eskapader, fra sin synsvinkel.

Historien startet i Forføreren med at Jonas fant sin kone skutt på gulvet i deres hus, og avsluttes i Oppdageren hvor blant annet begivenhetene rundt hva som skjedde i Lisboa, stedet han kom fra da han returnerte til hjemmet sitt og fant Margrete død. Disse kjensgjerningene er som et omdreiningspunkt for trilogien, og gir en samlende og fin avslutning.

Underveis blir vi kjent med et vell av historier, vi hører om Bo Vang Li som tegner kinesiske tegn, og som kan "bestille" haglbyger, om Viktor som får en isklump i hodet som 19-åring og sitter som en grønnsak i 20 år, før han våkner. Flere av historiene vi får i denne avsluttende delen av trilogien begynte i en av de tidligere bøkene. Her ser vi gjerne med andre briller, i en alternativ vinkel, og det er ikke få aha-opplevelser vi får på veien.

Jeg satte pris på at Silje Storstein leste for meg, men bøkene kom ut for lenge siden, så leser du helst selv er det nok lett å få tak i en bok, i alle fall på biblioteket.

Mine omtaler av Forføreren og Erobreren


Utgitt: 2019
Spilletid: 23:22
Kilde: Lytteeksemplar


7 kommentarer:

  1. Jeg liker at Kjærstad "gamle" bøker fortsatt blir lest og lyttet på. Må vel være ca 25 år siden de kom ut. Føler du at de har holdt seg?
    Jeg husker så alt for lite av handlingen. Vurderer å lese dem om igjen.
    Kan du legge til linker til de to andre omtalene dine (om det er andre som leser dette som er like late som meg)?
    Nyt helgen, Tine

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg tenkte faktisk på at bøkene ikke "avslører" når de er skrevet, for det har skjedd mye siden de først kom ut som kunne virket rart hvis det ble referert nå.
      Rekkefølgen på trilogien:
      - Forføreren (utgitt i 1993)
      - Erobreren (utgitt i 1996)
      - Oppdageren (utgitt i 1999)

      Lenke til de to forrige bøkene finner du i omtalen :)

      Slett
    2. Ser fortsatt ikke linkene (selvom Gubben har vist meg), men bra de er der :)
      Er fristet til en Kjærstad gjenlesing.

      Slett
  2. Har ikke lest/hørt denne ennå. Blir kanskje senere. Det er så lenge siden jeg lest de første 2 at jeg nok må repetere alt, skal det være noe vits. Har nå lest alle 3 omtalene dine og kost meg med påminnelsene.

    SvarSlett
    Svar
    1. Veldig kjekt å høre at du har fulgt meg på dette prosjektet :) Tenker at det som blir avklart i denne boken henger sammen med ting som har blitt sparket opp underveis, spesielt fra den første boken, men jeg tror du vil huske detaljene fra de to første bøkene hvis du setter i gang med denne siste.

      Slett
  3. Interessant. Eg har lese fleire bøker av Kjærstad, men ikkje desse. Blir ikkje hekta på han, men likte Berge veldig godt. Av og til blir han så mange ord. kanskje eg skulle prøve å lytte?

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg tenker denne trilogien er perfekt som lydbok. Det finnes noen godt kjente forfattere som jeg ikke har lest noe av, de synes jeg det er spennende å bli kjent med, har gjort meg noens sånne bekjentskaper det siste året :)

      Slett