søndag 29. april 2018

Heimskringla av Snorre Sturlason

Snorre har for meg stått som den ultimate utfordringen, kanskje etter Dantes Guddommelige komedie og Marcel Proust` På sporet av den tapte tid. Når Lydbokforlaget nå har lest inn Heimskringla, gjør de det lett for meg å ta på meg enda en utfordring.

Forlaget om bok nummer 1:
Snorres kongesagaer er ikke bare det fremste historiskereferanseverk vi har i Norden, det er også et grunnleggende verk i nordisk litteratur. Et vell av dramatiske fortellinger taler rett til den moderne leser over et hav av tid, lykkelig er det folk som har en så enestående kunstnerisk fremstilling av sin egen tilblivelse.

Snorres kongesagaer (Heimskringla) ble skrevet på 1200-tallet av Snorre Sturlason, og er i europeisk sammenheng et enestående uttrykk for middelaldersk historieskriving. I denne utgaven har Kjell Arild Pollestad gitt kongesagaene en ny og moderne norsk språkdrakt. Sagaens særegne stil er bevart, men formidlet i et språk som gjør disse historiske beretningene lettere tilgjengelig for vår tids lesere. Samtlige tekster er gjennomgått av fagfolk på området, med forfatteren Roy Jacobsen som hovedkonsulent.

- Heimskringla er lest inn i tre deler, og den første delen inneholder:
- Ynglinge saga 
- Halvdan Svartes saga (810 - 860)
- Harald Hårfagres saga (850 - 933)
- Harald den godes saga (918 - 961)
- Harald Gråfells saga (935 - 976)
- Olav Tryggvasons saga (963 - 1000)

Da jeg var på Island i 2017 besøkte vi Snorre Sturlasons hjem på Reykholt, som nå er et museum. Lysten til å lære mer om ham og kanskje lese noe av det han har skrevet, ble vekket og nå er det gjort! Da jeg begynte å lytte til Ynglinge saga var jeg ikke sikker på om dette er et historisk referanseverk, for noen av de dramatiske fortellingene med guder og mennesker om en annen, hørtes litt for fantastisk ut. Jeg har funnet ut at joda, dette er norsk kongehistorie gjenfortalt gjennom anekdoter, med et vel av faktaopplysninger, men det sies også at Snorre diktet etter egne forestillinger.

Jeg bestemte meg for å lytte uten at jeg hang meg opp i detaljene, eller desperat forsøkte å huske noe av dette. For her er mange detaljer, om hvem som er i slekt med hvem, om konger som kommer og går. Det viktigste for meg var å lære om hvordan de skrev på 1200-tallet, og hva Snorres sagaer egentlig er for noe.


De to kirkene på Reykholt, ingen av dem er fra Snorres tid 
Heimskringla antas å begynne på 800-tallet og den siste sagaen er fra 1187. Det er kongeslektene som skildres, men detaljene er mange og det er litt av hvert å lære om tidsånden, om språket som ble brukt, og om samfunnet på tiden før, under og etter kristningen av landet vårt.

Teksten blir nødvendigvis litt oppstykket, da det ikke finnes et naturlig prosaisk hendelsesforløp gjennom hele verket. Etterhvert som hver enkel konge og livet til hans familie skildres, blir det allikevel litt sammenhengende handling å fordype seg i. Og husk, her snakker vi ikke om konger over landet, men småkonger som regjerte over et ganske lite område, så det var mange av dem.

Snorre utenfor Bryggen Museum i Bergen
I versjonen jeg hørte er det kun sporadisk noen små kvad eller dikt, men jeg antar at det finnes flere, og at Heimskringla ikke bare var dokumentasjon av kongemangfoldet frem til Snorres tid. Se Ynglingesaga, som har mange vers som ikke er med i lydbokversjonen.

Jeg hadde mye moro med alle de morsomme kallenavnene, historiene bak navnene var veldig forskjellig og artig "lesning", og jeg hadde stort utbytte av å høre denne boken.

Fortsettelsen av serien består av bind 2 som i sin helhet er viet Olav den Helliges saga, og bind 3 som skildrer sagaene til de ni påfølgende kongene. Den siste er Magnus Elingssons saga som ender på slutten av 1100-tallet.


Jeg har nettopp lest Richard Herrmanns bok Mine gleders by, og der er det en flott skildring av hvordan Olav den Hellige som helt ung mann i 1014, reddet England fra et 26 år langt styre av danskene, ved å dra ned broen over Themsen. For å utdype bildet av Olav Haraldssons (St. Olavs) herjinger i England, frister det å gå videre til bind 2 i denne serien.

Utgitt: 2018
Spilletid: 10:10
Kilde: Lytteeksemplar

4 kommentarer:

  1. Jeg leste hele Snorre kongesaga, for mange år siden. Det var to tykke bøker, med grusomme fortellinger, men mye morsomt også.
    Er dette noe annet?

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg har ikke lest originalen, men antar at det er det samme. Språket er nok fornyet litt, og kanskje de har tatt noen grep for å gjøre det litt mer tilgjengelig? At det er mye grusomt og mye morsomt, er jeg helt enig i :)

      Slett
  2. Jeg oppdaget plutselig at Snorres kongesaga har kommet som lydbok, og så fikk jeg øye på din omtale. Herlig!

    Må få sett nærmere på disse lydbøkene! Så fint at du har trukket den første av dem frem!

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, nå gjorde de det lett for oss. Jeg går nok videre til den neste om Olav den Hellige, for han interesserer meg for tiden. Gøy at du har lyst å høre denne!

      Slett