mandag 21. august 2017

Seks historier av Matt Wesolowski

Matt Wesolowski er et forfatternavn som var ukjent for meg, men briten har virkelig satt seg selv på kartet med denne romanen. Han debuterte med en novelle i 2013, og har vært på trykk både i antologier og magasiner. Seks historier er hans første utgitte roman, og for en debut, dette er virkelig glimrende skrevet!

Fra bakpå boken: 
1997. Scarclaw, et isolert høydedrag i Northumberland nordøst i England. Liket av den forsvunne tenåringen Tom Jeffries blir funnet i et myrlendt turområde. Sannheten om hva som skjedde ute på den naturskjønne, men nifse heia ligger begravet i minnene til den sammensveisede vennegjengen som var med på den skjebnesvangre turen, og i de svevende vitneforklaringene til et fåtall lokale innbyggere.
2017. Den myteomspunne gravejournalisten Scott King har gjort suksess med sine podcast-granskninger av kompliserte saker. Hans skjulte identitet har gjort ham til en kultfigur på Internett. I en serie på seks intervjuer forsøker King å forstå hvordan gruppedynamikken i tenåringsgjengen kan ha virket sammen med de uhyggelige sagnene om heia og forårsaket Jeffries’ død. 

Det første som slår meg når jeg tenker over romanen som helhet er hvor original skriveteknikken er. Tematikken er tradisjonell, men vinklingen og fremstillingen av dødsfallet og de involverte, har en form jeg ikke har vært borti før.

Vi er i England, i landskapet til Belinda Bauer, store ufremkommelige heier, med gruvesjakter og våtmark. Romanen tar oss med inn i skyggene på jakt etter gjenferd. Det er den velstående Harry Saint Clement Ramsay som, ved å bli intervjuet av Scott King, blir ført 20 år tilbake i tid til gamle minner om den forsvunne gutten han og vennene hans fant i myren.

I kursiv gjennom hele boken får vi podkast-eieren Scott King sin stemme. Han vil gjennom å intervjue seks forskjellige av de involverte for 20 år siden, belyse tragedien og gi lytteren mulighet til å gjøre seg opp en mening om hva som hendte og hvem en evt. ugjerningsmann er. Han introduserer og avslutter hver sending, og kommenterer og klargjør enkelte ting underveis. Harry Ramsay har også en fortellerstemme, både i nåtid og fra 1997, og når han forteller om deres opplevelse av å finne liket, går det kaldt nedover ryggen på meg.

   Vent litt, Tomo, vent litt! ropte Jus.
   Jeg stålsatte meg og forventet en virvelvind av tenner og pels.
   Det vi så var verre.
   Kjøterne befant seg innerst i sovesalen, og de kastet seg mot vinduet. Bjeffingen var rasende og frenetisk. 
   Blikkene våre søkte samme vei som hundenes. Og da så vi det. Alle på en gang. Utenfor vinduet, innrammet av piskende tretopper og bølger av regn. 
   Skikkelsen.
   Den svarte skapningen.
   Den sto der og så inn.
   Vi så den alle sammen, det gjorde vi. Vi så den løfte blikket og stirre på oss. 
   Vi så den forsvinne i natten.

Historien veksler hele tiden mellom podkasten i nåtid og begivenhetene som fant sted da Derek Bickers tok med seg en liten gruppe ungdommer til Villmarkssenteret i 1996, og da liket av Tom Jefferies ble funnet et år senere.
Denne vekslingen, og måten podkasten blir kjørt ut på luften, engasjerer og driver lesingen lett fremover. Det er logisk og ryddig å følge med på handlingen, selv om det er mange innfallsvinkler.

I den første podkasten er det Derek Bickers som forteller, og vi blir vi kjent med de fem barna som var med på tur. For å belyse hvorfor Tom Jefferies vandret avgårde alene ut om natten, skildres gruppedynamikken og hver enkelts karakter, et studie i menneskenaturen det er verdt å få med seg.

Den karakteren vi blir kjent med i neste podkast er einstøingen og fugleentusiasten Haris Novak. Han er en autist godt oppi årene som får et heller ublidt møte med vennegjengen som er på villmarkscamp. Alle karakterene er glimrende skildret, men Novak og behandlingen han fikk, gjorde sterkt inntrykk på meg.

Intervjuet med den nå 34 år gamle Eva Bickers foregår på Skype, mens Charlie Armstrong blir intervjuet på telefon i sene kveldstimer etter han har kommet fra baren sin. De to siste ungdommene er Anyo som er inuitt, og har en spennende bakgrunn, og Brian Mings, som jeg trodde jeg hadde lært å kjenne, men som overrasket på slutten med sin historie.

Historier fra gamle sagn om ånder, hekser og steinsirkler, blir forsterket av at det stadig blir observert en frakkekledd skikkelse i den ufremkommelige skogen.

Før vi aner at vi faktisk vil få en løsning på mysteriet, er det de gode menneskeskildringene som holder på oppmerksomheten. Mot slutten blir det dog temmelig spennende, og avslutningen får meg til å rette opp ryggen og sperre opp øynene - glimrende gjort!

Seks historier er en glimrende oppbygget spenningsroman, med et gode karakterskildringer og et plott satt i en dystert og nervepirrende setting. Vil du lese en roman litt utenom det vanlige, er Matt Wesolowski sin debutroman virkelig å anbefale ☺

*******

Har du lyst å lese de tre andre bloggomtalene som er med på Font forlag sin bloggturnè kan du klikke på: Artemisia, Bentebing og Elisecathrin - god lesning!



Forlag: Font
Utgitt: 2017
Sider: 271
Kilde: Leseeks

7 kommentarer:

  1. Virker som en god bok dette og kjenner at jeg angrer på at jeg ikke svarte på mailen jeg fikk, men sånn er det. Blir spennende å se hva de andre mente om boken. Fin omtale,Tine! :-)

    SvarSlett
    Svar
    1. Du får hive deg rundt å lese den, så er du med i gjengen :)

      Slett
  2. Leser denne når jeg er ferdig med å lese boka. Mitt innlegg kommer torsdag.:) Artig med en slik bloggturneutfordring:)

    SvarSlett
    Svar
    1. Dette er jo litt artig, gleder meg til å lese omtalen din :)

      Slett
    2. Du. denne var virkelig spennende. Enig med deg. Har blogget nå.

      Slett
  3. Da ser jeg at vi har temmelig lik oppfatning av boka, Tine! Flott innlegg!

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk skal du ha, gleder meg til å lese dine tanker om boken :)

      Slett