onsdag 23. april 2014

Mapuche av Caryl Fèrey - på Verdens Bokdag

I dag er det Verdens Bokdag, og det må jo markeres med et blogginnlegg om en god bok.
Forlaget lover at dette er en krim som fillerister deg. Sånt kan jeg like, så forventningene var store da jeg på skjærtorsdag startet på Mapuche.

Fra bakpå boken:
Et menneske blir lempet ut i havet fra et helikopter. En prostituert transvestitt blir funnet drept i en bortgjemt avkrok av Buenos Aires havnekvarter. Her selger kvinner og menn seg for noen pesos, for å overleve. Det er hverdagskost at folk blir drept. Få bryr seg.
Men det gjør Jana Wenchwn. Hun er billedhogger og Mapuche-indianer og har opplevd at folket hennes er blitt både fordrevet og forfulgt. Jana har selv måttet selge sin kropp i byens bakgater for å overleve. Hun tar kontakt med Ruben Calderon som opplevde at både far og datter forsvant i diktaturets torturkamre. Selv slapp han ut og har i stillhet bygd seg opp som privatdetektiv. Sammen med mødrene på Mai-plassen jakter han på "forsvunne" opposisjonelle og tidligere bødler. 

Snart viser det seg at saken har røtter tilbake til militærdiktaturets tid. Og demokratiets ferniss kan være tynt, selv etter 30 år. De gamle aktørene har fortsatt mye å skjule og midlene de er villige til å bruke, står ikke tilbake for fortidens metoder.

Vi er i Buenos Aires og San Telmo. Dette er ikke et liv for nybegynnere, her er det rått og brutalt for de fleste. Karakterene får fort kjøtt på beina.
Først blir vi kjent med mapucheindianeren Jana og vennen hennes, transvesitten Paula, døpt Miguel Michellini, som bor hos sin halvgale mor. Paulas venn Luz forsvinner og Jana og Paula begynner å lete etter henne. De ser selv på når fullmektig Andretti haler liket hennes opp av sjøen.
Så blir vi kjent med et nytt sett med mennesker. Privatdetektiven Rubèn som blir satt på utfordringen med å finne Maria Campallo, som har forsvunnet. Marias venn og sanger Jo Pratt blir oppsøkt, og han bidrar gjerne til å finne Maria.
Etter 80 sider er jeg godt inni historien, godt kjent med karakterene og spenningen stiger. Dette er en fin bok hvis du vil bli kjent med Argentinas historie, og spesielt landets mest skammelige sider. Her belyses statskupp, korrupsjon og innbyggernes lidelser gjennom diktaturet som preger landets historie. I kjølvannet av all undertrykkelsen og alle forsvinningene som foregikk for mange år siden, jobber Rubèn med å spore opp barn av forsvunne foreldre. 30.000 mennesker forsvant i forbindelse med diktaturets fall for over 25 år siden, og her er Elana Calderon, mor til Ruben med i en organisasjon som på norsk kalles "Mødrene på Mai-plassen". Har du lyst å lese mer om dette ta en titt her!

Som du skjønner har Caryl Fèrey en agenda bak denne boken. Det er en historisk bok som tar opp forhold som har blitt tabubelagt over hele verden. Samtidig har han skrevet en spennende thriller, hvor Rubèn og Jana jakter på de skyldige.

Jeg syntes den var lærerik, interessant, spennende og til dels ganske grotesk. 

Tone og Mai Lene har også lest boken, ta gjerne en titt på deres flotte omtaler!
Hvis du har omtalt boken, legg gjerne inn link i kommentarfeltet :) 

Forlag: Aschehoug
Utgitt: 2012/på norsk 2014
Sider: 523
Kilde: Leseeksemplar

17 kommentarer:

  1. Jeg leser i den nå og er litt usikker hva jeg syns om den ennå. Det er for tidlig å si:)

    SvarSlett
  2. Det er så mange som leser denne for tida, så jeg skal vurdere hva jeg gjør. Omtalen din frister. Liker bøker med realisme og virkelighet knyttet til historien. Fikk en assossiasjon til Isabell Allendes bok om concescadorene i Chile. Husker ikke tittelen i farten. Lurer på om det var Inez.Uten sammenligning forøvrig kanskje, men det var en gripende bok iallefall.

    SvarSlett
    Svar
    1. Tilføyelse: boka heter "Ines, jeg elsker deg". Hukommelsen slo plutselig til!

      Slett
    2. Het ikke den boka " Om kjærlighet og skygge? " Det var vel Reiulf Steen som skrev "Inez , jeg elsker deg", om kona Inez som også er fra Chile..

      Slett
    3. Kjenner til den der hukommelsen som plutselig slår seg på :) Tema var interessant, så jeg takker for utdypende lesetips!

      Slett
    4. Skal bare se at Anita husker bedre enn oss andre :) Denne kanskje? https://bokelskere.no/Libro/boksamling/2351227/ Inez og det elskede landet.

      Slett
    5. Allende har skrevet "Inez jeg elsker deg, ja" - så der husket jeg feil. Men Kjærlighet i krig og skygge handler fra dikturet i Chile, også (så den husket jeg rett for min egen del, selv om Inez sikkert handler om det Åslaug mener): https://bokelskere.no/bok/om-kjaerlighet-og-skygge/196290/

      Slett
  3. Her er min anmeldelse av Mapuche ,Tine. Har lagt ved noen bilder fra min reise i Argentina der. Vi er ganske enige om at boka var sterk og lærerik. Ha en fin kveld, og nå skal jeg sjekke om jeg husket rett ang Inez (den husken er ikke alltid så lett du );)

    http://artemisiasverden.blogspot.no/2014/04/mapuche-av-caryl-ferey-hardkokt.html#more

    SvarSlett
    Svar
    1. Dette ble en helt spesiell omtale, med tanke på oppholdet ditt i landet for ikke lenge siden. Skjønner godt at lesingen fikk en ekstra nerve for deg som kunne kjenne deg igjen i mye :)

      Slett
    2. Absolutt.. det var jo nesten som å være der igjen..:)

      Slett
  4. Etter å ha lest den tenkte jeg at mange vil være uenig med meg at det er en god bok pga volden. Så det er bra at du kom gjennom den du også. Takk for at du nevner meg. Som jeg skrev i en annen kommentar; årsaken til at jeg ikke linker i noen stor grad er at jeg merker at det ikke klikkes på linker, eller ihvert fall ikke noen større grad. Det ser jeg i innlegg der jeg linker til ande innlegg jeg har skrevet. Men jeg får se hva jeg gjør fremover.

    SvarSlett
    Svar
    1. Spesielt når jeg kritiserer bøker for et eller annet som jeg personlig henger meg opp i, synes jeg det er greit å ha linker til noen blogginnlegg, hvor leseren er mer positiv enn meg. Omtalen din leste jeg både før og etter boken - kjempebra!

      Slett
  5. Sterk og flott bokomtale. Det er faktisk den andre omtalen jeg leser om denne boken i dag, så det må jo være god lesning. Ønsker deg en herlig dag :)

    SvarSlett
  6. KJære deg, du er jo på langt nær så pysete som meg! Først tenkte jeg at denne boka blir for sterk kost for meg, men når du så skriver at den tar opp et tabubelagt historisk tema, da må jeg jo lese den! Blir nok et bra argentisnk bidrag til den litterære jordomseilingen min :)
    Happy day til deg :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Det er vel ikke riktig at den skitne krigen og hendelsene under diktaturet er tabubelagt i dag. For noen er det det, for de som fornekter, benekter og noen som var på den siden, kanskje.. men som historiske fakta er det ikke tabubelagt. Men at det er vondt og smerteufllt for mange i Argentina siden det er såpass ferskt i tid, det er det nok.

      Slett
  7. Leste denne i påsken. God bok, grotesk. Den var en sånn man ikke glemmer så lett :)

    SvarSlett
  8. Fin og grundig omtalen om en bok jeg har sett mange har lest i påsken, men denne virker litt for grotesk..., men veldig interessant på grunn av historien fra Sør-Amerika. Men først må jeg lese ferdig de bøkene jeg skal lese frem til sommeren... :)

    Ha en fin torsdag Tine :)

    SvarSlett