Dette er historien om mennesket og de andre dyrene, nydelig illustrert av Thomas Madsen og morsomt fortalt av Lise Forfang Grimnes og Andreas Haga. Har du lyst å se og høre forfatterne fortelle om boken, så er morgendagens God Morgen Norge verdt å få med seg (onsdag 20 september kl. 08:40)
Forlaget om handlingen:
Er du glad i dyr? Syns du bløte hundemager, varme hestemuler og morsomme grisetryner er det beste i verden? Men har du tenkt på at mennesket også er et dyr? Vi har mye til felles med de andre pattedyrene. Likevel har vi endt opp helt forskjellige steder. Hvorfor ble hunden bestevennen din, mens grisen ble til bacon?
Bacon eller bestevenn? er full av store spørsmål, fascinerende fakta og spennende forskning. Forfatter Lise og dyrlege Andreas forsøker å finne ut hvordan vi kan forstå andre arter enn oss selv, og de diskuterer hvordan forholdet egentlig er mellom dyr og mennesker. For er det virkelig sånn at vi mennesker er sjefen over alle dyrene på jorda?
Boken innledes med forfatternes prat over frokosten, noe som gjør historien mer personlig enn om det bare var professordyrlegen Andreas og hans dyrevenn-forfatter-samboer som foreleste.
Det er det absolutt ikke, men i et lett forståelig språk for en 9-12 åring, forklarer de alt hva barn kan lure på når det gjelder dyr, og ikke minst menneskets forhold til dyr.
Nå kan du gjette hvilket dyr den høyre hånden tilhører |
De har valgt seg ut fem dyr, i tillegg til menneskedyret som "superstjerner". Disse dyrene går igjen gjennom hele boken, hvor eksempler er påkrevd. Her forklares det hva en art og en rase er, og hvordan vi kan påstå at hund, hest, rotte, gris, tiger og mennesket er i slekt.
Vi får høre om rottefangeren i Hamlen, og om rottefangeren Black Jack som var en superkjendis i England på 1800-tallet. Videre i boken lærer vi om sansene til dyra, smak, hørsel, lukt og syn, men også deres tanker og følelser.
Det store spørsmålet om vi skal spise kjøtt eller ikke dukker også opp. Dyrevelferd og klima i forhold til kjøttproduksjon diskuteres på en måte som barn kan forstå. Her finner du ingen streng pekefinger, men fakta som kan få barna til å tenke gjennom dette selv.
Siste delen av boken tar for seg de nevnte "superstjernene" som forsøksdyr, som kjæledyr, som skadedyr, som underholdningsdyr og som ville dyr. Helt til slutt får barna høre om menneskene som arbeider med dyr på forskjellige måter, forvaltere og beskyttere, men også yrker som bonde, forsker, veterinær, biolog og dyrepleier er løftet frem i lyset.
Jeg likte avslutningen, om barna har fått mye å tenke på, så avrundes boken på en måte som gir håp, og en idè om at det er mulig å bidra selv, om de føler for det.
Denne boken er noe helt annet enn jeg først så for meg, da jeg en ettermiddag flippet fort igjennom den i en butikk. Med sine enkle forklaringer i et språk tilpasset målgruppen, klarer forfatterne på en positiv og litt spennende måte å knytte bånd mellom mennesker og dyr.
Jeg likte boken kjempegodt ⚄
Denne har jeg også, på vent. Skal leses snart. Vurderer den for #sakprosaseptember (klima), men usikker på om det er nok klima-tema i boka til at den kan passe inn der...
SvarSlettLitt klima er det jo, så jeg stemmer ja. Får du sett dem på GMN i dag da? Jeg fyker dessverre på jobb nå, så jeg får tenke på dem når de er på luften :)
SlettHa en super dag Anita!