søndag 29. november 2020

Fra Shakespeare til Knausgård av Janne Stigen Drangsholt

Denne har jeg gledet meg til å lese. Jeg liker å lese forfattere og bøker, som blir nevnt i romaner, som Marcel Proust, Shakespeare, Don Quijote etc. så før jeg begynte å lese denne boken, håpte jeg på noen tips, til mer lesestoff i denne kategorien, og gjett om jeg fikk det! Sjekk de ti korte oppsummeringene, kanskje du greier å gjette noen av bøkene?

Forlaget om boken:
Har du noen gang følt at det er bøker du virkelig burde ha lest? At du havner i pinlige situasjoner i selskapslivet fordi du har hull i bokhylla? Her er løsningen! Janne Stigen Drangsholt (Ingrid Winter-bøkene) har i lengre tid bidratt til NRK-podkasten «Kjente bøker på 4 minutter» med stor suksess. Nå har hun slått seg sammen med tegneren Therese G. Eide ("Intet nytt fra hjemmefronten") og resultatet er en morsom, lettfattelig og overraskende nyttig innføring i 66 klassikere hentet fra hele litteraturhistorien. Homer og Astrid Lindgren, Shakespeare og Knausgård, Woolf og Mantel, gammel og ny og høy og lav: alle er representert og tilgjengeliggjort på beste vis. 

Underveis ler du så du setter kaffen i halsen samtidig som du blir klokere. Etterpå kan du enkelt briljere med kunnskapen i alle sosiale lag, og ingen vil kunne avsløre at du ikke har lest bøkene. 

For en herlig bok, beste underholdningen jeg har hatt på lenge. De tre klassikerforfatterne jeg nevnte ovenfor, var selvfølgelig representert, jeg talte faktisk i alt 16 bøker jeg allerede har lest. Det betyr at jeg har blitt 50 klassikertips rikere, og "må leselisten" er lang. Som du ser styrer jeg unna Austen, Eyre, Dostojevski og Tolstoj, dem kan jeg lese når jeg blir voksen. Kanskje du har lest noen av de bøkene jeg har sett meg ut?:

Den gamle mannen og havet av Ernest Hemingway
Fuglane av Tarjei Vesaas
Mørkets hjerte av Joseph Conrad
Dødens dager av William Faulkner
Den fremmede av Albert Camus
Mesteren og Margaritha av Mikail Bulgakov
Veien av Cormac McCarthy
Trekkoppfuglen av Haruki Murakami
Coraline av Neil Gaiman

Som du skjønner, Janne Stigen Drangsholts bok engasjerte til tusen. Jeg lo godt da jeg leste den, spesielt de korte oppsummeringene av handlingen i de forskjellige bøkene. Hver bok blir presentert på 4 luftige sider, med flotte illustrasjoner laget av Therese G. Eide. 


Hver presentasjon følger den samme malen: faktaboks med utgivelsesår, sjanger og tittel, så kommer en hilarious minioppsummering, som jeg lo meg skakk av. Hvorfor er den en klassiker? Hvordan imponerer du andre med din kunnskap? og ikke minst, hvem imponerer du? og til slutt et sitat fra boken.

Forklaringen på hvorfor boken er en klassiker er forskjellige, Miguel de Cervantes fant opp den europeiske romanen, Stolthet og fordom ble populær både blant akademikere og blant massene, Macbeth representerer Shakespeares mange klassikere, Sult er en av Norges mest kjente romaner, du skjønner tegningen, her er ikke svaret entydig.


Leseren får hjelp til å imponere andre med sin kunnskap, med små anekdoter om forfatteren eller tydeliggjøring av skjulte meninger i boken. Vi får lære ting som, at forfatteren av Frankenstein var en 18 år gammel kvinne (sprekt tidlig på 1800-tallet) eller viktige detaljer i Tjenerinnes beretning, som ikke kommer frem i serien.

Så opplyses det om hvilken bok du skal slenge ut litt funfacts om, til hvilke mennesker: akademikeren, it-nerden, folk på den politiske venstresiden, lingvister eller psykologer, you name it. Det er veldig få i min omgangskrets jeg diskuterer litteratur med (eller har behov for å imponere) men jeg synes alltid det er kjekt å lære litteraturen bedre å kjenne. Det morsomste i denne boken var oppsummeringene av de forskjellige bøkene, som er brutalt korte. Kanskje du greier å gjette hvilken bok det dreier seg om her (svar gjerne i kommentarfeltet):

  1. To menn står og venter. To ganger.
  2. Mann blir arrestert. Ingen forteller ham hvorfor. Så blir han drept.
  3. Gud vil at alle skal ha fri vilje. Helt til han ikke vil det.
  4. Julefeiring går til helvete.
  5. Usympatisk par lager et helvete for seg selv, hverandre og absolutt alle andre rundt seg.
  6. Verdens beste bortforklaring på hvorfor det tar ti år å komme seg hjem fra jobben
  7. Familie skal begrave mor. Det blir litt av et styr og far glemmer å ta med spade.
  8. Lange setninger om Dublin
  9. Små gutter skulle ikke få ansvar for noe. Sannsynligvis ikke voksne menn heller.
  10. Fremmedgjort mann synes alt er meningsløst og klarer ikke å gråte i begravelsen til sin egen mor. Etterpå dreper han en han ikke kjenner.


Jeg har virkelig kost meg med Janne Stigen Drangsholt sin bok, den har blåst liv i ønsket om å lese mer av verdens store forfattere. Kjenner du noen som er glad i litteratur, må jo dette være den perfekte julegave ☺ Illustrasjonene jeg gjengir her, er Therese G. Eide sine fra boken. Du kan jo gjette hvilken klassiker pappaen over her, leser for sine barn ☺

Forlag: Tiden
Utgitt: 2020
Sider: 240
Kilde: Leseeksemplar

21 kommentarer:

  1. Tack för tipset och extra tack för de träffande illustrationerna!

    SvarSlett
  2. Tack för smakbiten, kul med illustrationerna, ha en skön första advent!

    SvarSlett
  3. HAHA - denne har jeg ønsket meg til jul, til tross for at jeg følger podkasten Kjente bøker på 4 minutter med Drangsholt og 2 kumpaner. Har du hørt på podcasten? Til å le seg skakk av. Hvis du ikke kjenner den, her er morro på øret for neste fjelltur:

    https://radio.nrk.no/podkast/kjente_boeker_paa_4_minutter

    SvarSlett
    Svar
    1. Gled deg, men du vet jo hva du går til. Hører ikke på podcast, men tipset ditt kan komme til å gjøre noe med det :)

      Slett
    2. Jeg hørte heller ikke på podcast, før jeg ble tipset om denne. GULL, rett og slett - og nå vet du hva du går glipp av ;)

      Slett
  4. Illustrationerna var mitt i prick! Av klassikerna har jag faktiskt bara läst Främlingen av Camus. På franska...

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, Therese Eide sine illustrasjoner sier mye med en enkel strek, og er med på å gjøre boken så morsom som den er. Jeg har ikke lest Den fremmede, men det skal jeg gjøre :)

      Slett
  5. Hvis denne er like morsom som Ingrid Winther-bøkene skal jeg lese den.:) (har ikke fått den btw) Har også hørt noe på podcasten hennes, men hører ikke så mye podcast, så har ei hørt alt.

    Ser du har plukket deg ut skikkelig fine bøker, av de har jeg lest:
    *Den gamle mannen og havet av Ernest Hemingway
    *Fuglane av Tarjei Vesaas
    *Mørkets hjerte av Joseph Conrad


    Denne har jeg, usikker om jeg leste den, men jeg har i alle fall lest Pesten:
    **Den fremmede av Albert Camus

    Sett filmen, veldig bra, har boka:
    ***Veien av Cormac McCarthy

    Denne ligger i 1001-bunken min:
    ****Trekkoppfuglen av Haruki Murakami

    Lykke til:)

    SvarSlett
    Svar
    1. Har plaget de på min lokale ARK med flere bestillinger, så Murakami, Vesaas og Conrad er blant bøkene jeg skal hente på tirsdag :)

      Slett
    2. Gled deg:)

      Den gamle mannen og havet hørte jeg forresten på lydbok for noen år siden. Den var veldig fin på lydbok, ikke lange boka.

      Slett
    3. Er godt i gang med boka nå. Lånte den på Bookbites, men vil gjerne ha den som papirbok, kjekt oppslagsverk og mange morsomme sitater og tips. :)
      Hun er. fornøyelig, men det beste av alt er at hun inspirerer både til å ta frem bøker jeg har hatt i hylla lenge, samt til å lese nye bøker jeg ikke visste om (et par-tre) og til å lese de jeg egentlig hadde tenkt å styre unna, samt å styre unna Marcel Proust - Sporet av den tapte tid. Frister virkleig ikke.- Glad jeg ikke har kjøpt den, for å si det sånn. Har stått med den i henda noen ganger. Bedre å bruke tid på noe annet enn dette langtekkelige syvbindsverket. Heller leser jeg Dante, Homer og Sofokles.

      Slett
    4. Så gøy at du har lest den allerede, men ja, du må ha selve boken. Jeg krysser av og bruker bilder og sitater, dette er en skikkelig bruksbok :) Jeg er stolt over å ha lest Proust, han har så mange referanser i andre bøker, så den tar du når du har pensjonert deg :)

      Slett
    5. Er ikke helt ferdig da. Leser innimellom nyheter etc.
      Lyttet til lydbok da jeg gikk til og fra byen og har lest en del av det på nytt.
      Har nå kommet til Ulysses.
      Den store boka som veldig mange skryter på seg å ha lest uten å ha lest den.

      Har du virkelig lest alle de syv bindene til til Proust? Ble ikke det kjedelig for deg? Eller var det like bra og tildels ujevnt som Knausgårds Min kamp?

      Høres ut som pensjonistprosjekt, ja.. ;)

      Slett
    6. Ulysses har jeg liggende klar, den har vært i hus lenge, tror jeg har prøvd en gang før. Jeg har lest Proust, men tar den gjerne igjen når jeg har modnet litt, ta gjerne en titt her: https://tinesundal.blogspot.com/2016/09/pa-sporet-av-den-tapte-tid-mesterverket.html

      Slett
    7. Tror jeg husker at du leste den.. men skal ta en titt i nytt lys.;)

      Slett
  6. Vägen har jag inte läst och inte Bulgakov. Coraline har jag just hemma. de andra klassikerna har jag läst. det verkar vara en intressant bok. tack för smakebiten!

    SvarSlett
  7. Denne høres veldig artig ut. Setter den på ønskelisten til jul!

    SvarSlett
    Svar
    1. Beste måten å få oversikt over klassikerne, håper du får den, da får du deg noen morsomme juledager :)

      Slett
  8. Så tøft! Denne vil jeg lese..
    ... Joho nå er den bestilt på biblioteket :)

    Jeg har lest 9 av de 10 du skal lese (ikke Faulkner). Du har mye å gleder deg til, Tine

    SvarSlett
    Svar
    1. Du er en racer på klassikere, gøy at du fikk lyst å lese den :)

      Slett
    2. Og mens jeg venter på denne boka leste jeg Den hellige familien av samme forfatter. Sjarmerende liten bok av en produktiv forfatter.
      Jeg leste så mye da jeg var ung, I et par år leste jeg en bok om dagen. Orker ikke det nå :)

      Slett