onsdag 9. november 2016

Ekte amerikanske jeans av Jan Guillou

Nå har bok nummer seks i Jan Guillous serie Det store århundret, kommet ut på norsk. Han skriver i denne serien historien om 1900-tallet, sett fra familien Lauritzens synsvinkel.

Fra forlagets presentasjon:
Eric, som er tredje generasjon Lauritzen, vokser opp på 1950-tallet – tiden da grunnlaget for det svenske «folkhemmet» og velstanden legges. Et utbombet Europa skriker etter svenske råvarer. Samtidig preges tilværelsen av frykten for atomkrig. 

Gjennom de store omveltningene fødes også en ny ungdomskultur, med impulser fra USA.
Eric lar seg fascinere av alt det nye innenfor musikk, mote og film. Ikke bare greier han å smugle inn den forbudte drikken Coca-Cola – han blir også den første i klassen som får et par ekte amerikanske jeans.

Utgitt: 2016
Sider: 420
Kilde: Leseeksemplar

Dette kapittelet av serien Det store århundret starter i 1953 og avsluttes i 1959. I korte frekvenser boken igjennom er vi i 1968 hvor fortellerstemmen snakker til en person som forblir ukjent lenge.
På denne måten får vi belyst femtitallet i et her og nå lys sett gjennom et barns øyne, samtidig som vi ser tilbake på denne perioden med voksne øyne. Forfatteren er tro til de mange historiske hendelsene i verden, samt levevilkår og tidsånd noe som resulterer i et troverdig og kolorert bilde av femtitallet.

I begynnelsen av boken reiser hele familien fra Sverige til Tyssebotn og Frøynes gård. Det er oldemor Maren Kristine som er død og skal begraves i Hosanger kirke. På den måten knytes denne romanen opp mot helheten i serien. Eric som er fortellerstemmen i denne romanen lever et liv med mor, far og lillebror. Navnene til mor og lillebror holdes skjult, så det er ikke så lett å plassere dem på familietreet. Min overordentlige hjerne bruker litt (for mye) energi på å plassere dem, men heldigvis har teksten så stor utvikling at jeg lett lar meg rive med.

Familien Lauritzen er høyt på strå. Etter at morfar og brødrene hans forlot Tyssebotn som barn, har de utdannet seg til ingeniører i Dresden og hver på sin måte gjort det godt. Eric er en leken gutt på 11-12 år, med mye fantasi og energi. Han har en materielt sett lykkelig barndom, bortsett fra at faren Harry hver dag etter middag gir ham etter-maten juling med enten en klesbørste et skohorn eller aller verst en hundepisk.

Det skjer mye i denne romanen, både ute i verden og i Erics liv. Skildringene av identitet, tilhørighet, klasseskiller, og alle de nye fenomenene som kom på femtitallet er morsomme og til ettertanke. Erics tanker rundt hva han vet og ikke vet om 2. verdenskrig er interessant lesning, og det at han og andre barn i Sverige på femtitallet, ikke visste noe om jødeutryddelsen var skremmende lesning.

Jeg har lest hele serien og selv om jeg likte Brobyggerne veldig godt, og også den forrige Blå Stjerne, vil jeg påstå at Ekte amerikanske jeans, er den beste til nå!

***********

Serien i sin helhet i rett rekkefølge:
(Med lenker til mine omtaler)
2011 Brobyggerne
2012 Dandy
2013 Mellom rødt og svart
2014 Ikke ville se
2015 Blå stjerne
2016 Ekte amerikanske jeans

3 kommentarer:

  1. Jeg har nok falt av denne serien ser jeg. Brobyggeren og Dandy var fantastisk bra syns jeg. De to andre litt kjedelige, men ok. Så nå får jeg se til å lese de to siste. Takk for tipset!

    SvarSlett
    Svar
    1. De har vært litt varierende i forhold til hvor mye de fenget, men hopp for all del på igjen, det blir jo enda mer interessant når vi kommer inn i vårt tiår :)

      Slett
  2. Må med skam å melde innrømme at jeg ikke har lest noe av Jan Guillou ... Har hørt mye bra om Arn-triologien. Denne serien har jeg fundert litt på, men så er det så mye man vil lese. :)

    SvarSlett