søndag 22. november 2015

De skyldige av Odd Karsten Tveit - om konflikten i Midtøsten

Konflikten i Midtøsten betegnes som "alle krigers mor", og i denne mursteinen av en bok gir Odd Karsten Tveit oss sin fremstilling av hva som skjedde og hva som har pågått helt frem til i dag.

Forlagets introduksjon:
Det handler om Israels kriger og palestinernes kamp for hjemlandet, en kamp som også flyttet seg til Europa og Norge. I boken fortelles historier om skjult og åpent samarbeid mellom nordmenn, israelere og palestinere.

Odd Karsten Tveit har mer enn noen annen norsk utenriksreporter fulgt det dramatiske konfliktspiller i Midtøsten på nært hold. Gjennom flere tiår har han skaffet seg et enestående kontaktnett på alle sider av frontene, spesielt i Israel, Palestina og Libanon. I De skyldige beskriver han fortrolige møter og samtaler med politiske og militære ledere, etterretningsfolk på alle nivåer, militsledere og attentatmenn – og deres ofre.

Vi ser også konflikten gjennom blikket til norske og amerikanske diplomater og etterretningsfolk, fra Lillehammer-drapet til Oslo-prosessen og senere. Han har samlet og analysert et enormt kildemateriale og gir oss både de dramatiske øyeblikksbildene og de lange linjene i konflikten, i freds- og krigsdiplomatiet. For alle med et minimum av empati er dette sjokkerende og tøff lesning.

For meg som er et helt vanlig menneske som kan skille mellom rett og galt, er det vanskelig å ikke fordømme israelerne for det de har gjort. Odd Karsten Tveit beskriver i denne boken først og fremst det politiske spillet, men har også noen hjerteskjærende skildringer av de tusenvis av palestinere som på noen timers varsel ble fordrevet fra hjemmene sine. Etter 6 dagers krigen i 1967 ble 12 000 palestinske innbyggere deportert fra det nyreformerte området Vestbredden.

* Oljeberget har fått sitt navn etter de flotte olivenlundene som var der
* Det er 10 minutter å gå fra Oljeberget til Getsemane have
* Tempelhøyden er viktig både for de kristne, jødene og muslimene
* Kong Hussein av Jordan byttet på 60-tallet ut ordet palestiner
   med ordet araber i alle skolebøkene

Boken som er på over 1000 sider, gir oss mange detaljer rundt konflikten og urolighetene. Mange kjente navn fra 60- og 70-tallet dukker opp, og det er ikke vanskelig å få frem bilder fra barndommen av reporteren, der han sto og snakket om flykapringer og gisseltaking.

Det er sikkert de færreste av oss om vil påstå at de vet alt om denne konflikten, jeg for min del fikk mange aha-opplevelser da jeg leste. En sånn liten ting som medvirkningen til nabostatene, Jordan, Kuwait, Egypt, Syria og Saudi Arabia, var det veldig interessant å lese om.

Vi får høre om piggtråd, minefelt og barrikader, om okkupanter men også KGB agenter, CIA spioner og MI6. Og selvfølgelig FN-observatører og Sikkerhetsrådet.
Norge sin medvirkning kommer også frem i lyset, og verken Haakon Lie, luringen Martin Siem hos Aker Mek. eller den, den gang ganske så naive handelsministeren vår Kåre Willoch, slipper fra det med all ære i behold.

Odd Karsten Tveits kompetanse på dette feltet skinner kraftig igjennom, og selv om ingen detaljer er uteglemt (mine ord) så dveler han ikke unødig ved hver hendelse. Han trekker heller ikke sine egne følelser og meninger nedover hodet på leseren, men lar denne selv ta til seg og tolke, etter beste evne.

Boken er lang og detaljert, og ble i drøyeste laget for meg. Du bør være politisk interessert hvis du skal ha glede av 1000 samfulle sider med detaljer om konflikten. Nå skal det sies at jeg er en utålmodig leser som alltid har bøker liggende på vent, så kanskje det var det som fikk meg til å skumme litt innimellom. Mye bok for pengene får du i alle fall!

Forlag: Kagge
Utgitt: 2015
Sider: 1000!
Kilde: Leseeks

5 kommentarer:

  1. Jeg har sett et intervju med han om denne boka, lurer på om det ikke var i Lindmo en lørdag. Virkelig interessant, men orker ikke å lese en så stor og politisk bok akkurat nå.
    Er som du, en utålmodig leser, og har alltid så mange bøker på vent.

    SvarSlett
  2. Dette er en bok jeg kan tenke meg å lese en dag. Det er jo så komplisert alt som foregår der nede i Midt-Østen, og det kan alltid gi ny og mer innsikt å lese noe mer i dybden og sammenhengende enn alt det man leser stykkevis og delt i avisene eller ser tv-nyhetene. Ha en fin kveld.:)

    SvarSlett
  3. Odd Karsten Tveit var en fantastisk utenrikskorrespondent. Denne boka vil jeg også lese, innimellom. Jeg har stor respekt for jobben han gjorde og det nyanserte synet han alltid rapporterte med fra Midtøsten.

    SvarSlett
  4. Kan tenke meg at denne boka kan bli litt tung, men samtidig er det ei bok jeg ville likt å lese. Konflikten der engasjerer og han selv er til de grader engasjert og opplyst. Ei bok som informerer og tar for seg mange deler av konflikten.

    Men.. jeg har som du flere bøker på hold. Nå leser jeg ei, har 5 på vent - og måtte si fra meg 2 til enn så lenge. Makter ikke mer lesing innimellom alt nå. Legger Tveit si bok på minnet. Er nå på leseplanen ;)

    Takk for boktips, Tine! :D

    SvarSlett
  5. Tveit kommer med mange fantasifulle påstander som har litte med virkeligheten å gjøre www.miff.no/B%C3%B8ker/2015/09/30FaktasjekkpaOddKarstenTveit.htm

    SvarSlett