fredag 26. juni 2015

En sommer med Montaigne av Antoine Compagnon

Forfatteren Antoine Compagnon er professor ved College de France i Paris og Columbia University i London. En sommer med Montaigne var opprinnelig en føljetong, fremført på en fransk radiokanal, sommeren 2012. Et år etter kom den ut i bokform, og havnet rett på bestselgerlistene i Frankrike.

I denne lille romanen tar forfatteren oss med til den franske 1500-talls filosofen Michele de Montaignes univers. Han så på dagligdagse hendelser med litt andre øyne enn oss vanlige mennesker. I korte kapitler gir han oss sine refleksjoner omkring
livet og døden, om den gode samtalen, og om temaer som selvinnsikt og den sanne frihet.

Antoine Compagnon fletter sammen 40 små essays på en fin måte. Han forklarer bakgrunnen for temaene Montaigne tar opp, og måten han belyser forholdene i Frankrike på 1500-tallet, gjør et jeg ser meg selv i hendelsene.

Fordi det var ham, fordi det var meg


Denne setningen har Montaigne skrevet i margen, når han reflekterte over hva vennskap er, og hvordan vennskap oppstår. Hans tanker rundt hvordan mennesker som blir gode venner, "ser" hverandre på en annen måte, enn andre. I kapittel 16 fortelles det om bakgrunnen for at essaysamlingen ble til, Montaignes beste venn La Boètie ble borte, og i mangel på noen å skrive brev til, begynte han å notere ned sine tanker.

Montaigne var borgermester i Bordeaux og en periode dommer. Han har studert jus og er var for tekstens tvetydighet. I kapitlet som heter "Vekten" snakker forfatteren om hvordan ord og tale alltid har mangler og feil, og er kilde til misforståelser.

Vår tale har som alt annet sine mangler og svakheter. 
De fleste tilfeller av ufred i verden har sin rot i grammatikken!

I det siste kapitlet i Essays, som heter Om erfaring oppsummerer Montaigne verkets lærdom ved å spørre: Hvordan skal man bevare sin personlige frihet i krigstid? Essays byr altså mindre på kunsten å leve i krig eller fred, som på kunsten å leve i fred mens krigen raser: kunsten å leve fredelig under den verste av alle kriger.

Jeg lot meg fascinere av denne lille boken. Siden jeg ikke kjente til verken forfatteren av boken eller filosofen Michele de Montaigne, og i begynnelsen brukte litt tankekraft på å forstå formatet, var jeg innstilt på at dette skulle bli en utfordring. Mine bange anelser fikk ingen grobunn, jeg lot meg fengsle og nøt å lese Montaigne sine filosoferinger. Du trenger ikke være spesielt frankofil eller interessert i filosofiske spørsmål for å ha glede av denne teksten. Jeg hadde aldri trodd at jeg skulle få oppleve en så fullkommen livsvisdom fra en som levde samtidig med Shakespeare. Tusen takk til pappa som satte meg på sporet av den, den anbefales varmt videre!

Fikk du lyst å lese det komplette verket som denne samlingen er bygget på, kan du jo ta en titt her!

Forlag: Solum
Utgitt: 2015
Sider: 166
Kilde: Leseeks

8 kommentarer:

  1. Denne var ny for meg - ser jo interessant ut.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, jeg ble veldig positivt overrasket. Vil du bli kjent med en flott fyr fra 1500-tallet så er dette boken :)

      Slett
  2. Skrev en kommentar men den forsvant i løse luften, mulig den havnet i spamfilteret ditt. Men jeg ville bare si at jeg ikke har hørt om denne før og takk for tipset!

    SvarSlett
    Svar
    1. Så kjekt å høre fra deg, her og på de andre innleggene. Finner ikke noen grunn til at ikke kommentaren skulle legge seg der den skal.

      Slett
    2. Ok,jeg har hatt problemer med innlogging til blogger fordi jeg er grådig dårlig på å huske passord og litt diverse. Derfor har det vært stille fra min kant, men jeg er innom bloggen din hver eneste dag! :-)

      Slett
  3. Denne høres interessant ut. Skal se om jeg finner den her :-) Fin omtale!
    Silje (blomst)

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg følger spent med på fb om du finner boken og vil lese den :) Ha en fortsatt herlig pause i Paris, ditt andre hjem, det er gøy å følge med på bildene du legger ut :)

      Slett
  4. Høres ut som fin og trivelig liten bok. Skal holde øynene åpne for denne. Ha en fin helg Tine.:)

    SvarSlett