Forlaget om handlingen:
Gösta Berling bor sammen med andre "kavalerer" på gården Ekeby i Värmland. Den eies og drives av Majorinnen. I boken berømmes skjønnhet og livsglede. Lystige påfunn og romantiske episoder avløser hverandre, men under overflaten fremtrer en moralsk og sosial tendens i den høye vurderingen av arbeidet, omsorg for Jorden og uselvisk kjærlighet. Grunnproblemet er hvordan mennesket skal kunne være "både glade og gode".
Lagerlöf ønsket å fortelle om sin værmlandske hjembygd på 1800-tallet med utgangspunkt i gamle sagn hun selv hadde hørt i sin barndom. Boken kom første gang i 1891.
Før vi kommer så langt som til Göstas liv på Ekeby, får vi gjennom to innledende kapitler et bilde av hvordan livet var for ham før han mistet presteembetet og ble reddet fra tiggerferd av den hjertegode majorinnen.
Det er en lang bok dette her med sine 370 tettskrevne sider, og selv om jeg vet at jeg har lest begynnelsen før så har den lesningen ikke gjort særlig inntrykk på meg. Tydeligvis er "lesehumøret" mitt endret, for denne gangen hadde jeg stor glede av å følge Gösta Berling og hans liv.
I begynnelsen av sagaen lever Gösta glade dager som en av tolv kavalerer på Ekeby bruk. Vi hører om oberst Beerencreutz kortspilleren, om bjørnejæger Fuchs, trommeslager Ruster og mange flere. Berling er den unge vakre poeten, mens de andre kavalerene er eldre gubber med en tilsvarende brokket fortid som ham selv. Karakteren Sintram anses å stå i ledtog med djevelen, og flere av episodene utspilles med ham i hovedrollen.
Majoren kommer tilbake og fordriver sin kone majorinnen fra gården som er hennes arv, noe de tolv kavalerene applauderer, men hun får siden sin hevn til slutt.
Romanen har en rød tråd, men teksten er delt opp i hyppige kapitler som hver har en egen liten historie, stort sett med Gösta, majorinnen eller Sintram som førende skikkelse.
Vi hører om Marianne som vil gifte seg med Gösta, men faren stenger henne ute i snøen, og moren får ikke lov å slippe henne inn. Det ender godt, hun blir tatt inn i varmen igjen, men hun blir syk og noe giftermål med sin hjertenskjære blir det ikke til. Hovedpersonen vår er i det hele tatt en karismatisk person som får mye til å skje, uten at alt er av det positive for dem han påvirker.
Mot slutten har menneskene i Värmland kommet seg litt ut av armoden de levde i. Kavalerene har begynt å gjøre sjel for seg, og når majorinnen reiser fra gård til gård for å forhøre seg om forholdene, blir hun møtt med utelukkende godord. Det er her hevnen hennes blir fatal, som noe av det siste hun gjør tar hun skikkelig innersvingen på de som tidligere var med på å drive henne fra gård og grunn.
Språket Selma Lagerlöf bruker er ikke overdrevet gammelmodig, men min norske oversettelse er fra 1958, så kanskje en modernisering av språket fant sted da. Romanen er lettlest, de små historiene underholdende, men selv savnet jeg et skarpere blikk på samfunn, leveforhold, kvinnespørsmål og andre detaljer som kunne skildre samtiden med mer følelse.
Det var litt av en debut Selma Lagerlöf gjorde med Gösta Berlings saga, og jeg fikk lyst til å lese mer. Det står å lese at hun var politisk aktiv og deltok i kampen for kvinnelig stemmerett, så hvis noen har tips om hvilken av titlene hennes som er den "skarpeste" i den anledning, tar jeg gjerne imot ☺
På bloggen Betraktninger kan du lese en fin omtale av boken
Så bra at du ga den et nytt forsøk, det virker som du hadde godt utbytte av den selv om det ikke ble stang inn ved første forsøk. Jeg har denne på ønske-lese-listen men har flere serier av Lagerløf liggende og jeg leste Keiseren av Portugalia som jeg likte veldig godt.
SvarSlettJeg skulle lese Madame Bovary av Gustave Flaubert i 1001sirkelen denne måneden men jeg kom aldri i gang, og har knapt deltatt i år. Krysser fingrene for at hun fortsetter til neste år også, ikke det, kan få lest 1001 bøker likevel.
Lagerløf skrev mange memoarer og flere romanserier men jeg aner ikke om noen av disse var særlig "politiske".
Ja denne gangen gikk det riktig så bra, hadde mer roen (færre bøker i lesekøen antar jeg) Hun er en spennende forfatter å bli kjent med, hvor politisk hun var gjenstår å se :)
SlettDenne boken er herlig, den minner meg litt om stilen til Sigrid Undset. Jeg hørte den som lydbok på nytt for noen år siden. Politisk? Jeg har lest flere av hennes bøker for leneg, lenge siden. Jeg tenker mer at det er det religiøse som er tematikken, men kanskje jeg husker feil.
SvarSlettJeg tror jeg leste om henne at hun var en forkjemper for kvinnesaken, men hun har kanskje ikke lat det skinne gjennom i prosaen sin :)
SlettSå gøy at du har lest Selma Lagerlöf! Jeg har virkelig kost meg med de bøkene jeg har lest, men kom nå på at jeg fremdeles har tredje del av Löwensköld-trilogien. Det må jeg sannelig gjøre noe med :)
SvarSlettSer du har fått med deg hennes to store verk ja. Jeg skal repetere en av dem snart - du gir et fint tidsbilde i omtalen din her Tine.
SvarSlett