onsdag 11. oktober 2017

Atlas over uoppdagede øyer av Malachy Tallack

Denne boken fikk jeg med i boknettet da jeg var på høstlansering med forlaget. Jeg hadde nok ikke plukket den ut, eller lest den uten dette sparket bak, men nå er jeg glad for at jeg har gjort det.

Forlagets presentasjon:
I flere tusen år har verdenshavene vært fulle av øyer som aldri har eksistert. Disse mytiske stedene er resultater av fri fantasi, menneskelige feil eller ren svindel. Alle har de sin egen historie. Noen har bidratt til å forme en hel kultur, mens andre knapt er viet oppmerksomhet. Felles for øyene er at de forteller oss noe om hvordan vi en gang oppfattet verden.
I denne boken tar Malachy Tallack oss med på en fascinerende jordomseiling til to dusin steder som ikke lenger har noen plass på kartet. Fra den velkjente legenden om Atlantis til mer obskure historier fra våre dager skildres et helt hav av øyer som en gang ble oppdaget, for så å bli u-oppdaget.


Siden jeg var litt usikker før jeg leste boken, satt jeg meg ned og googlet øyene. Selv om dette er myter, mysterier, fantasi og bedrag, så får jeg tilslag på mine søk, og kan lese mer der om fantomøyer, sunkne riker og falske øyer.

Vel og merke fikk jeg også snåle treff som Buss Island blir til "buss på Island" og Auroraøyene blir til Aurora på Øya-festivalen☺ Hvem trenger Wikipedia når man har Malachy Tallack sin flotte bok, så over til den!

Boken begynner 800 år før vår tidsregning, med den greske forfatteren Homer og hans Odyssè, men går raskt videre til Platon og Sokrates. Øyene har hatt flere navn opp gjennom århundrene, men mytene har holdt historiene levende. Først i vår tid kan de som har greie på kart og historie plassere øyene fra mytene på kart.

Det var artig å lese om De saliges øyer, hvordan de har skiftet navn gjennom historien, og hvordan det forgjettede land kan ha hatt forskjellig navn fra land til land.

Videre i boken hører vi om Maorier på 1700-tallet, men også om Saddam Husseins grusomme hevn da han endret Tigris` løp slik at 90% av viktige sumper tørket opp. Vi hører også om taoistisk lære, åndelige veiledere, alkymister og åndemanere som med sine skrifter og fortellerkunst har levendegjort øyer som ikke finnes.

Mange av de uoppdagede øyene det er snakk om i denne boken har blitt virkelige gjennom litteraturen. Men også oppdagelsesreisende med livlig fantasi og god fortellerevne har bidratt til at øyer som ikke finnes har kommet på kartene.

Mot slutten av boken blir vi presentert for nyere avsløringer, og jeg forbauses over hvor seiglivede enkelte av disse mytene er. Atlas over uoppdagede øyer er bygget på fantasier, men den viser oss likevel en del av vår historie slik vi kjenner den.



Jeg syntes det var artig å lese denne boken, den utvidet min horisont, men jeg kommer nok ikke til å kunne gjenfortelle detaljer fra boken, til det var den for fantastisk, og innholdet var for nytt og ukjent for meg.

Boken er nydelig illustrert av Katie Scott, kjent for bøkene Animalium og Botanicum.


Forlag: Vega
Utgitt: 2017
Sider: 152
Kilde: Leseeks

5 kommentarer:

  1. Spennende, Tine - jeg har den jeg også - ser flott ut. Fint å lese din omtale på forhånd her.....

    SvarSlett
    Svar
    1. Regner med alle som har vært på høstslepp med Vega har fått denne. Du kan glede deg, det er en fortryllende og eventyrlig bok å dykke ned i :)

      Slett
  2. Ja, denne fikk vi også. Kjekt å lese at denne er verdt å få med seg. *går oppover i ventebunken*

    SvarSlett
    Svar
    1. Det er bare til å hoppe i det, en uvanlig bok i grenseland mellom fakta og fantasi :)

      Slett