lørdag 26. januar 2013

Utrolig sterkt og vakkert fra Pedro Carmona Alvarez

Med "og været skiftet og det ble sommer og så videre" greide han det! Jeg slet meg gjennom Rust for noen år siden, så når jeg nå skulle ta fatt på romanen med den snåle tittelen, var ikke forventningene høye.
Siden jeg leser fort, vet jeg at av og til jobber tempoet i mot meg, og derfor hender det at jeg går glipp av forskjellige skiftninger i tid og sted.
Denne gangen ble jeg lest for. Det var Inez Prange som leste for meg, og det gjorde hun på en vidunderlig vakker måte. Det kom tydelig frem, hvem som snakket og hvilken tid i historien vi er. Har du lyst å høre henne lese, kan du gå inn på Lydbokforlaget sin side og høre en smakebit.
Dette er Marita sin historie. Den begynner i nåtid når hun er stor. Hun bor med en mor som ikke lenger lar henne få lov til å kalle henne mamma. Når selve historien begynner går vi tilbake til da foreldrene Johnny og Kari  traff hverandre under oppveksten i USA.
Det er lykkelige tider, de unge gifter seg og får barn. En kveld blir de to barna drept av en fyllekjører, og livene deres raser sammen.
For å greie å komme videre i livet reiser de til Norge, hvor Kari har familien sin. Johnny kan ikke et ord norsk, og sliter med å forstå det norske samfunnet. Det er nå de får en ny datter, Marita. Hun er flink å spørre, og få de rundt seg til å fortelle. Fra besteforeldrene på begge sider lærer hun familiehistorien sin. Når hun er seks år får hun bli med pappa tilbake til USA på ferie, og det er der pappa ikke greier å holde på hemmeligheten om de to drepte jentene. Det er Marita som trøster pappa, og de knytter tette bånd.
Dette er en utrolig vakker oppvekstskildring, som jeg, selv om det ikke er en krim, virkelig hadde problemer med å legge fra meg. Jeg lyttet til en lydfil som gikk i ett, og siden jeg ikke tok tiden viste jeg ikke helt når den skulle slutte. Jeg håpte det ikke ville slutte på lenge, men jeg har jo sett boken, og vet at den ikke er så tykk.
Tittelen er ikke snål lenger, da setningen dukket opp i teksten for første gang, passet det så godt inn at øynene ble blanke.
Her kan du lese litt om hvorfor dette er bra, og her kan du bli kjent med forfatteren.
Jeg vil gjerne vite hva du syns om den.....  Har du skrevet om boken? send meg gjerne en link, så jeg kan få lese hva du syntes.

Hvis du lurer på hva jeg gjorde når jeg lyttet til denne kan jeg røpe, at den varer i 5 timer og 48 minutter, fire av de timene strikket jeg dukkeklær for jobben, mens resten gikk jeg tur.

2 kommentarer:

  1. Hei! Jeg skrev om boken på bloggen min for et par uker siden. Jeg har ikke hørt den på lydbok, men det var sikkert fint. Er så enig i at dette var en bra bok: http://medbokogpalett.blogspot.no/2013/01/pedro-carmona-alvarez-og-vret-skiftet_12.html

    SvarSlett
  2. Hei Tine. Takk for kommentar. Jeg synes også du har en fin omtale, og det er veldig fint at du likte denne, selv om du ikke likte Rust. Her måtte også jeg ta meg i å ikke lese for fort, for her er det så mye poesi og vakre setninger, musikk i språket, som man nyter best når man ikke raser fort gjennom...nyte ikke sluke.

    SvarSlett