mandag 26. februar 2018

Reisebrev fra vakre Leipzig

Universitetet midt i Leipzig med sin moderne arkitektur
Vår Berlin-vinterferie åpnet opp for en dag i Leipzig. Tyskland og fotball er nesten synonymt, så den mest naturlige kampen å dra til var altså Leipzigs hjemmekamp mot Køln. Jeg hang meg på lasset, og vi toget fra Berlin på morgenen, sånn at vi alle skulle få oss en runde i byen, før gutta fant frem til hjemmelagets fotballstadion.

I mitt hode er Leipzig en av de største kulturbyene vi har, og jeg ville gjerne se hva jeg tilfeldig kom over ved å tusle rundt i gatene, uten å ha forberedt meg så grundig på forhånd. Et bykart måtte på bordet etterhvert, og jeg greide å gå meg grundig vill også, men pga. den kompakte bykjernen, ble det aldri pes.

Leipzig er en gammel by, grunnlagt på 600-tallet av slaviske innvandrere. Allerede 300 år senere ble den en germansk befestning, som bar preg av handelsrutene som krysset hverandre. Dagens Leipzig har i overkant av en halv million innbyggere og er et administrativt senter for industri, handel og kultur. Vitenskap og musikk, forlagsvirksomhet og humanisme er tradisjoner denne universitetsbyen er kjent for.

Vi så flere tegn på byens opprinnelige forlagsvirksomhet og boktrykking, og et hett tips til mine bokinteresserte venner er Bokhotellet, som så veldig koselig ut.


Byen har mange fine kirker, og alle er store, gamle og vakre. Nikolaikirche ble oppført mellom 1200 og 1500 tallet, en bygning som med sine hvite søyler dekorert med grønne palmeblader øverst, signaliserer håp. Kirken var utgangspunkt for de stille demonstrasjonene øst-tyskerne gjorde i 1980-årene, da bønnestunder for fred og tenning av lys var symboler protesten mot det forhatte Honecker-regimet.


Johan Sebastian Bach arbeidet som kantor og musikkdirektør i Thomaskirche i de siste 27 årene av sitt liv. I den flotte kirken er det en bronseplakett som markerer graven hans, og da vi var der i går var den pyntet med blomster. Senere på dagen besøkte jeg museet som lå vegg i vegg, dette fokuserte mer på hvordan museet har jobbet seg frem til det ferdige produktet, enn liv og levnet til Bach selv. Utenfor står det en stor statue av mannen, som tydeligvis var og er høyt elsket av sine byborgere.

Richard Wagner ble født her i 1813, men ble politisk flyktning på grunn av sine radikale ideer. Felix Mendelssohn levde også sine siste år i Leipzig og har satt mange spor etter seg, blant annet et museum litt utenfor bykjernen.

Midt i Konserthusets inngangsparti tronet selveste Edvard Grieg. Sånt varmer en bergensers hjerte, han har også fått et minnesmerke litt utenfor bykjernen, og har en liten gatestubb oppkalt etter seg.


Bilfritt bysentrum, flotte gamle torg og gårdsplasser, med flotte shoppingarkader gjorde dette til en livlig by å besøke. Reiser du hit må du få med deg Madler Passagen, den var storslagen både når det gjelder arkitekturen og innholdet. Vi var her på en søndag og da var det kun restauranter og kafeer som var åpne, og siden gradestokken viste minus, ble det mange små stopp i løpet av dagen.

Vi besøkte et kunstmuseum da vi var her, en imponerende koloss av et bygg, men en artig innredning. Her var det utstilt gamle gode klassikere og en del samtidskunst. Litt artig var det å se bildet fra Augustusplatz, et bilde fra som var temmelig likt fotografiet jeg tok tidligere på dagen.

Leipzig i 1955 
Leipzig 2018 - statuen av Stalin står her ikke lenger

En lignende parallell fant jeg også på museets vegger, hvor den gamle originalen av bildet Kvinnens syv aldre fra 1544 var kopiert i en ny og atskillig mer morderne versjon. Dette passet fint inn i tematikken som samtidskunsten bar preg av da vi var her.

Kvinnens syv aldre fra 1544 malt av Hans Baldung

En fremstilling av samme bilde anno 2018

Er du glad i musikk, kunst og vakker arkitektur er Leipzig virkelig et must å besøke. Gourmeter vil også trives her i byen, for det er ikke tvil om at det går an å spise seg gjennom alle dagens måltider til lyden av mmmmm.....

I forhold til Berlin som syder av krigshistorie og historie om foreningen av Tyskland i 1989, var det ikke mange tegn på denne delen av historien i Leipzig. En minnesplakett om en deportert jøde var meislet inn i gaten utenfor Mendelssohns hus, også var jo Stalins statue forsvunnet da...Fra Berlin er denne avstikkeren lett å gjennomføre, togene går i rute og er komfortable, men velg en annen årstid, for det er kaldt å tilbringe dagen ute når gradestokken er under null og vinden har istapper i seg.

12 kommentarer:

 1. Takk for flott reisetips. Jeg har aldri stoppet der, men kjørt forbi i bil og tog mange ganger. Dit fikk jeg lyst til å stoppe opp en gang man er på reisefot. Det er mange flotte byer i Tyskland.
  Grieg var som Sonja Henie (som jeg akkurat har lest om) mer populær i utlandet enn her i Norge.

  SvarSlett
  Svar
  1. Her må du stoppe når anledningen byr seg. Jeg har krysset Tyskland i bil noen ganger, og besøkt flere byer, det var veldig kjekt å bli kjent med en by som dukker opp i litteratur og biografier om kunstnere og musikere. Merkelig at jeg ble så glad av å treffe "kjentsfolk" i utlandet, det er gøy når lille Norge gjør seg bemerket sånn som Grieg og Sonja Henie har gjort.

   Slett
 2. Leipzig hører til Sachsen og jeg bor i Sachsen, nærheten Dresden.
  Min tante bodde i Leipzig og jeg besøkte henne ofte som barn og ungdom. Senere studerte datteren min i Leipzig, og nå besøker jeg henne og barnebarnene i Leipzig... det er en by med en fantastisk stil og jeg liker veldig. Jeg kjenner ikke bokhotellet, jeg skal besøke denne vår med sykle :-)) Tussen takk for din fantastiske reiserapport. Det var en stor glede å lese den...
  Forresten var jeg i den siste uken i Nordland i Vesterålen :-)))
  Hilsen til deg. Viola

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk for hyggelig hilsen, kjekt å høre om ditt forhold til denne vakre byen. Jeg reiser gjerne til Dresden om muligheten byr seg, en by som ofte dukker opp i historie og historiske romaner. Vesterålen er nydelig, heldige deg som fikk oppleve den nå om vinteren, sikkert ikke like kaldt som det er her i Berlin/Leipzig :)

   Slett
 3. Herlig med bilder fra Leipzig. Vet ikke om jeg drar dit på min første Berlintur- men hvem vet. Bokhotellet så fristende ut. Var du inne og kikket?
  Universitetet lignet på en katedral, ala Ishavskatedralen.
  Kos deg. Gleder meg til flere reportasjer:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det var flott i Leipzig, og nei jeg gikk ikke inn (tenkte ikke på det en gang) I morgen er det tid for Potsdam, gleder meg til å se den byen :)

   Slett
  2. Du må leie deg sykkel på jernbanestasjonen og sykle rundt, det er et stort område. Du får med kart når du leier sykkel, der du kan velge mellom ulike løyper. Lykke til! Jeg synes Potsdam er fantastisk iallefall om sommeren.

   Slett
  3. Kanskje vi skulle gjort det, men det er vanvittig kaldt her og vi har litt problemer med å takle det :)

   Slett
  4. Kos deg i Potsdam.:) I dag kom de tre Berlinbøkene jeg har bestillt: Knut Hoem, Torgrim Eggen og en roman av Dag Solstad- 16.07.41, hvor han vandrer rundt i Berlin.
   Trøst deg med at det er Sibirkulde her hjemme også nå, vet ikke hvordan der er i Bergen, men hele Norge merker det visst.. Skjønner at det ikke er særlig å farte rundt på sightseeing når det er så kaldt..btw

   Slett
  5. Berlin av Torgrim Eggen har jeg lest (og blogget om) Spent på å høre dine tanker om Knut og Dags Berlin-skildringer :) Har hørt rykter om at det er kaldt hjemme også, vi får bare stå an av, snart er det vår!

   Slett
 4. Takker for reisen :-) Jeg har ikke vært i Leipzig så dette var kjekt. Likte spesielt bokhotellet (selvfølgelig), men også sammenstillingen av de to bildene. Jeg har vært i Berlin, kun 2 døgn med en 9.klasse fra ungdomsskolen å holde styr på. Ikke det samme som å reise alene voksne nei, så vi skal tilbake. Engang. Hvem skulle tro at fotball avlet kunstreise? ;)

  SvarSlett
  Svar
  1. Kjekt å ha deg med på reisen, neste gang bor vi på Bokhotellet :) Vi har en tyskinteressert 16-åring med oss på tur, men jeg tror han har svelget mange kameler for å holde ut med foreldrene sine. Nå er vi full av mat fra den lokale indiske, som infridde til tusen :)

   Slett