fredag 18. januar 2013

Bli hvis du kan. Reis hvis du må av Helga Flatland

Denne boken har jeg hørt, ikke lest. Men det går jo for det samme. Det tar litt lengre tid, men en kan jo gjøre andre ting mens en lytter, som å gå tur eller strikke.
Lydboken er lest inn av fire forskjellige stemmer, og jo det funker det, selv om jeg slet litt da det gikk fra stemme en (bokmål) til stemme to (veldig dialektløs nynorsk).
Det er Axel Aubert, Lasse Kolsrud, Ingrid Vollan og Thomas Bye som leser.
Vi er i et lite lokalsamfunn ca. 2 timer utenfor Oslo. Vi blir først kjent med Tarjei. Deretter begynner boken liksom på nytt, og vi blir kjent med John Olav, som er far til en annen av guttene som er kjernen i boken. Deretter er det Karin, mor til Tarjei, sin historie vi får høre, før siste del som handler om Trygve starter.
Fra bakpå lydboken: 
"Tre unge barndomsvenner - Tarjei, Trygve og Kristian - beslutter å verve seg til de norske styrkene i Afghanistan. Ingen av de tre kommer tilbake. Hvorfor dro de egentlig? Hva med de som er igjen? Romanen handler om å vokse oppi, være omgitt av og bryte opp fra en trygghet som ikke lenger kjennes trygg. Rammen er lokalsamfunnet guttene kommer fra. Kapitlene gir stemme til to av guttene, og to av de som står dem nær."
At guttene ikke kommer tilbake fra Afghanistan er selvfølgelig en dramatisk vending i boken, men skulle jeg skrevet bakpå boken hva den handler om, ville jeg ikke tatt med dette som første informasjon. Den handler om så mye mer.
Jeg likte boken godt, sånn etterhvert. Litt hopping frem og tilbake i tid, og fra person til person er ok, men jeg syntes det ble litt for brå slutt på de forskjellige sine historier, selv om det mot slutten av boken nøstes litt opp.
En veldig god debut av Helga Flatland er dette i alle fall, og jeg gir boken en 5`er.
Solgunn har skrevet om bok nummer to i serien, og den vet jeg at jeg har lyst til å lese.

2 kommentarer:

  1. Har denne liggende, gleder meg til å lese den.:)

    SvarSlett
  2. Helga Flatland skriver godt og spennende. Kom over en av hennes tekster i den første utgaven av det norske Granta, som kom ut i januar i år. Det fristet til videre utforskning av hennes tekster. Kanskje jeg skulle sette denne på leselisten? :)

    SvarSlett