søndag 1. mai 2022

Hvil i fred og Andre åndedrag - krim av svenske Sofie Sarenbrant

Jeg vet ikke hvor mange av bøkene i Sofie Sarenbrant sin serie om Emma Sköld som har kommet ut, men i fjor begynte de å komme ut på norsk. Jeg hadde lyst å høre serien på lydbok, men fant ikke de to første, så da ble det biblioteket og bok i hånden først. Serien med Emma Sköld begynte veldig bra, så denne gleder jeg meg til å følge videre.

Forlaget om Hvil i fred:  
En kjent skuespillerinne blir funnet bevisstløs i garderoben på et kjent spahotell, og kort tid etter blir et eldre par funnet døde på rom 327. 

Begge hendelsene ser ut til å være ulykker, men hotellsjef Peter Berg og administrerende direktør Nils Wedén får likevel sine mistanker. Da ytterligere en person dør, kan man ikke komme fra at det er en kobling mellom dødsfallene.Forlag: Cappelen Damm
Utgitt: 2012/på norsk 2021
Sider: 336
Kilde: Biblioteket


Det er alltid spennende å begynne på en ny krimserie, skrevet av en forfatter en ikke har lest før. Jeg er ikke så glad i ren politikrim, men til tross for at denne må plasseres i den kategorien, så lot jeg meg fengsle.

Kontrastene er store når vi befinner oss på det japanskinspirerte spa-anlegget, som oser ro og kontemplasjon, og samtidig får servert det ene dramatiske dødsfallet etter det andre. Yasuragi Hasseludden finnes i virkeligheten, og jeg skrev et opphold her opp på ønskelisten med en gang. Det er ikke mye tid Sarenbrant bruker på skildringer av omgivelsene, men leseren glemmer aldri at vi befinner oss i iskalde februar, og at en ukjent morder lusker rundt i gangene på anlegget.

Emma Skjöld er en interessant karakter, hun krangler med søsteren sin gjennom hele boken, og knivingen dem i mellom gir et friskt blikk på relasjonsproblemer mange av oss til tider kan oppleve. Emma er barnløs men hun og kjæresten prøver, de prøver hardt, så hardt at sex ikke er gøy lengre. Samtidig grunner hun over hvordan det blir å være travel etterforsker og mor samtidig, og om hun egentlig egner seg som forelder.

Handlingen byr på spenning fra første til siste side, her er det hurtige kapittelskift hvor perspektivet endres for hver gang. Vi gis mulighet til å selv gruble over hvem morderen kan være, samtidig som vi blir godt kjent med karakterene. 

Jeg var glad for at jeg hadde hentet begge bøkene på biblioteket rett før påske, så jeg kunne gå i gang med neste bok med en gang ☺


Forlaget om Andre åndedrag: 
Stockholm-maraton har ikke krevd menneskeliv, ikke før nå. Da startskuddet for det 35. maraton går, kollapser en mann rett ved stadion og fraktes til i et medisinsk telt, men livet hans kan ikke reddes. Emma Sköld har fri og til stede for å heie på søsteren Josefin. 

Da Emma kommer til Rålambshovsparken, har en kvinne akkurat segnet om ved vannet og Emma griper inn. Kan det være en morder blant løperne?


Forlag: Cappelen Damm
Utgitt: 2013/2021
Sider: 304
Kilde: Biblioteket


I går var det Bergen City Maraton, jeg løp ikke, men var i løypen og heiet på min spreke mann og like spreke venner. Av oss, tror jeg uansett at det var jeg som hadde den mest spennende oppkjøringen til løpet, siden jeg i dagene før leste Andre åndedrag.

Her møter vi igjen Emma, hun har droppet kjæresten og gitt opp håpet om noen baby i nærmeste fremtid. Hun er ute for å heie på Josefin, søsteren som hun har et ambivalent forhold til, men igjen blir hun innhentet av jobb. 

Vekselvis følger vi de fire timene løpet varer, og en handlingstråd som beveger seg fremover, med start et år tidligere. Den siste tråden byr leseren på bakgrunnsinformasjon til det som skjer nå. Denne sekundærhandlingen byr på like mye dramatikk som nåtidshandlingen, så jeg så ikke mye til hvilepulsen da jeg leste denne boken.

Andre åndedrag er komprimert krim, hvor det skjer noe hele tiden. Været er av aller verste sort, og bidrar til å gi historien et dystert ferniss. Slutten var kanskje litt lettvint, men er du årvåken plukker du nok opp de små hintene til hvem morderen kan være. 

Dersom hun står bak ugjerningen, er det stor risiko for at hun ikke er ferdig med det hun er der for å gjøre.
Ellers hadde hun vel ikke fortsatt å løpe?
Endelig hører Emma sjefens stemme. Hun må på kortest mulig tid gjenvinne tilliten hans og få ham til å stole på henne. 
Vi har tatt feil gjerningsmann. Tydeligere enn det kan det knapt sies. 


Jeg er allerede i gang med Visning, som er den tredje boken i serien, den skal få bli med meg på Stolpejakt i det vi går inn i vakre mai måned ☺

12 kommentarer:

 1. Jag har läst några av Sofie Sarenbrants böcker, dock inte denna. Takk for smakebiten!

  SvarSlett
 2. Har läst alla böcker av Sarenbrant utom den senaste som jag inte hunnit med än.
  Tack för smakbiten!

  SvarSlett
  Svar
  1. Kjekt å lese en svensk forfatter som er kjent og godt likt i hjemlandet :)

   Slett
 3. Tack för smakbiten, hennes böcker gillar jag skarpt. Hon kommer ut med sin tionde bok i maj.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ti bøker i serien! heldige meg, jeg har da syv til gode :) Gøy å høre at du liker serien så godt.

   Slett
 4. Jag började läsa den här serien, så de här två har jag läst. Men sen slutade jag läsa serien av olika anledningar.

  SvarSlett
 5. har läst någon titel av Sarenbrant för flera år sedan. tack för smakebiten!

  SvarSlett
 6. Jeg har lest en av hennes, men ble litt skuffet, (Syndebukk) den var ok, men jeg hadde forventet bedre etter mye snakk om henne. Så henne på krimfestivalen også. Har fire av hennes bøkene ulest her , de to du har lest pluss Visning og Avdeling 73. Blir sikkert lest en dag når jeg trenger, vil ha, enkel og lett krim. Men så langt er det ikke de som skriker høyest her. Men bra at du fant deg en serie du liker:) God søndag Tine:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Enkel krim, det er det, men det føltes bra nå. De neste i serien blir lydbok på fjelltur, og det passer veldig bra :) Jeg hadde ikke hørt om henne før nylig, og jeg tenkte først "ikke en svensk serie til", men så ga jeg etter.

   Slett
  2. Lett krim på lyd på tur er jo glimrende:)

   Slett
 7. Jag håller mig ifrån deckare och njuter dem som tv-serier istället. Tack för smakbit

  SvarSlett
 8. Tack för smakbiten! En känd serie men jag har bara läst en bok i serien.

  SvarSlett