fredag 5. februar 2021

Ikke bare appelsiner - debutromanen til Jeanette Winterson

I forbindelse med Shakespeareprosjektet mitt, leste jeg Jeanette Wintersons gjendiktning av Shakespeares stykket VintereventyretEt gap i tiden, som kom ut i 2016. Winterson brakdebuterte med Ikke bare appelsiner i 1985, en prisvinnende roman som fikk mye oppmerksomhet. Leser du om Jeanette Winterson, så  vil du se at debutromanen er bygget på hennes egen historie, og tar opp viktige samfunnstema. 

Fra bakpå min versjon:
Hovedpersonen Jeanette er en våken og opprørsk tenåring som ved fødselen ble adoptert av en religiøs familie i det grå og monotone industrilandskapet i Nord-England. Snart er hun en del av en evangelisk vekkelsesbevegelse en liten jente som spiller tamburin for Jesus. 

Men etter hvert som hun blir eldre, oppdager Jeanette uortodokse sider ved sin seksualitet, med den følge at hele hjemmet går i oppløsning. Jeanette insisterer på å følge sitt eget hjerte og får med det en eksentrisk og rørende oppvekst.

Forlag: Oktober
Utgitt: 1985
Sider: 246
Kilde: Lånt på biblioteket


Da jeg åpnet boken ble jeg overrasket over å se innholdsfortegnelsen, det er ikke tvil om at vi skal innom religion på denne reisen. 

I Jeanettes mors liv er det ikke plass for verken blandede følelser, tvil eller nyanser, her er det ja eller nei, venn eller fiende. Mor oppdrar datteren som en av Guds utvalgte, og lar henne ikke gå på skole, før myndighetene setter foten ned. Mor kaller skolen for en "yngleplass", så når Jeanette skal ha sin første dag, gleder hun seg til å se med egne øyne, hva en yngleplass er for noe. 

Jeanette er flink og oppofrende, de har ikke mye å rutte med, men de fremstår ikke som fattige. Historien bærer med seg mange små episoder som en bare kan le av. Som når Jeanette plutselig må få ny regnjakke, og mor drar henne med inn på en bruktbutikk. 

Gjennom hele romanen dukker det opp små fortellinger, lignelser(?) som skaper stemning, men som ikke direkte bærer hovedhandlingen videre. Jeg undret meg over dette, men fant fort ut at det ikke gjorde noe "skade" for handlingen. 

Far er en anonym karakter, ikke så rart kanskje, så ivrig og begeistret mor er. En liten smakebit som belyser dette, og som til min store glede refererer til en klassiker jeg snart skal lese:

   Hvorfor giftet du deg med far?
   Hun så nøye på meg.
   Ikke tøys.
   Jeg tøyser ikke.
   En eller annen måtte jeg ha for din skyld, og forresten er han en bara mann, selv om jeg vet at han ikke er sånn at han trenger seg på. Men ta det rolig, du er viet Herren, jeg meldte deg inn på misjonsskolen straks vi fikk deg. Glem ikke Jane Eyre og St. John Rivers.
Hun fikk et fjernt uttrykk i øynene. 
   Jeg hadde ikke glemt dem, men det mor ikke visste, var at jeg hadde skjønt at hun hadde diktet om slutten. 

Når pastoren og menighetens eldste skjønner at Jeanette og venninnen Melanie er mer enn bare venninner, så er helvete i gang. De jager vekk venninnen, og Jeanette må få demonene drevet ut av seg. Heldigvis er Jeanette en jente med begge beina godt plantet på bakken, og med snakketøyet i orden. Hun kommer seg ut av knipene, og leseren får se at verden rundt henne er stort sett den samme, mens hun har landet i seg selv.

For en nydelig roman dette er, med god humor, intrigebygging og en intensitet som jeg aldri helt skjønte hvor kom fra, nøt jeg denne lesestunden. 


Takk til Augusta for glimrende lesetips!

12 kommentarer:

 1. Denne skal definitivt leses etterhvert. Jeg bestilte nettopp Sexing the Cherry av Winterson på Platekompaniets deal 3 for 250,- Mulig jeg må ha en "deal" til der, det var nemlig flere klassikere jeg kunne tenke meg. Og denne appelsinboka ligger der også. Alle disse bøkene som detter ned i postkassen min som jeg ikke har peilig på hvor kommer fra... HAHAHA... ;-)
  Fin omtale! Jeg hadde også notert meg boka hos Augusta. Kjekt å se at den falt i smak hos deg også.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er sånn av og til, at jeg ikke aner hvorfor jeg har bestilt eller kjøpt en bok, men jeg pleier å komme på det etter hvert. Bestilte 6 bøker fra Platekompaniet i dag, har aldri handlet bøker der, men i dag var de til god hjelp :) Bøkene hadde forskjellig leveringstid, så nå får jeg bok i posten i tiden fremover :)
   Gled deg til denne, og nyt helgen Marianne!

   Slett
  2. Hmmff.. Jeg var innom på Platekompaniet igjen. Det var litt for mange kjekke bøker der. Engelske, som jeg ikke finner så mange av når jeg rusler rundt hos bokhandlerne.

   Anita: lese du dette, så er det mulig jeg sender faktura(ene) til deg. Du skulle ikke introdusert meg til Platekompaniet sine deals...

   Jeg har heller ikke handlet bøker der... før...

   Slett
  3. Dagens tips vedr Platekompaniet. Innimellom har de 20% på alle bøker - i tillegg til 3 for 2. Følg med på nyhetsbrevet.
   Men - selv med rabattene er de fleste bøkene billigere på Book depository.
   Noe av det beste som finns er å se på bøker. Forventningene. Nesten som før en date :)

   Slett
  4. Glimrende idè Marianne, Anita vet ikke hva hun har gjort ved å tipse om Platekompaniet :) Og takk Augusta, du gjør det ikke lettere å styre unna. Får legge inn en klausul om at bøkene må leses, før jeg kjøper nye :) Du skal bare se at jeg leser mer av Winterson, hun skriver sabla bra.

   Slett
  5. Ja jeg kjenner Book Depository litt for godt også... Og nå har jeg vaset bort en hel dag foran laptopen og bare Google bøker og leselister, bestilt på biblioteket som jeg skal til imorgen og ellers gjort fint lite og ingenting. Ikveld skal vi til et vennepar og spise. For en deilig, uproduktiv dag :-)

   Slett
  6. (hoho) Jeg skal jaggu meg be om ekstra rabatt neste gang, for dette var visst smittsomt. ;) Leste på insta om en medblogger B som også ikke greide å styre seg..:)

   Har hentet min andre ladning i dag på Bunnpris (Postnord) og venter den siste om en dag eller to. Må bli dyrt til dem med all den frakten... Kunne jo ventet til de fikk alle på lager og sendt dem samtidig- men når de åpner for dette, så ja da får de vel skylde seg selv.

   Slett
  7. Smittsomt og veldig lettvint, takk for tipset Anita! Jeg var nedom Outland, som jeg trodde bare solgte spill og sånt for ungdommer, fant masse tegneserier der, også klassikere :)
   Er enig med deg ang. frakten, men når de tilbyr dellevering til samme prisen, så blir det det. Håper bare jeg får det i postkassen, ellers blir det mange turer bort til butikken for å hente :)

   Slett
 2. Så bra at du likte boken. Det er noe med lille Jeanette .. man blir glad i henne :)

  SvarSlett
 3. Denne boka er noe for meg, den skal jeg lese takk for tips Tine og Augusta!
  God helg!

  SvarSlett
 4. Fikk lyst til å lese denne. Noteres i hjernebarken:)
  Har ikke lest noe av Winterson.

  Men nå strømmer det inn bøker her, så jeg må prioritere dem en stund, alstå..

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er godt å få noe annet mellom alle klassikerne, nå skal jeg ut og kose meg med krim på øret :)

   Slett