søndag 9. mars 2014

Holde fast - en novellesamling av bergenserinnen Annette Mattsson

Annette Mattsson var min nærmeste nabo fra jeg var 5 til jeg var 15. For å komme til huset mitt måtte jeg gå opp en lang trapp (52 trinn) og på siste avsats lå "Annette og de" sin hund Bounty. Jeg kan ikke huske at jeg var spesielt redd den, men den var stor, så det var med en viss spenning jeg smøg meg forbi. Jeg kan ikke huske å ha vekslet et ord med Annette, selv om vi var naboer i ti år, rart dette hvordan 8 år kan skape en avgrunn mellom barn.
Nå har vi begge flyttet til en annen bydel, og vi treffer hverandre ofte på fjellet. Vi er bare på nikk, sånn som vi nikker og smiler til alle vi treffer når vi har natur under joggeskoene. Kanskje jeg skal stoppe og fortelle hvem jeg er neste gang? Hvis jeg tør...

Bibliografien hennes ser slik ut:
Å dele en flamme (Noveller, Gyldendal, 2011)
Holde fast (Noveller, Gyldendal, 2009)
Jeg ventet på deg (Roman, Gyldendal, 2004)
Askesommer (Ungdomsbok, Gyldendal, 2003)
I mørket (Roman, Gyldendal, 2002)
Jeg var blitt en annen (Noveller, Gyldendal, 1999)
Lille hjerte (Noveller, Gyldendal, 1999)
Fotografiet (Noveller, Gyldendal, 1997)

Utgitt: 2009
Sider: 196
Antall noveller: 8
Kilde: Biblioteket

På fredag koste jeg meg med novellesamlingen hennes Holde fast. Novellene handler om barn og voksnes forhold til barn, mest det siste kanskje. Allerede ved første historie var jeg fengslet, og måtte presse meg selv til å holde meg til planen om å lage middag, før jeg tok fatt på neste. Historien heter En dagligdags hendelse og beskriver en situasjon mange småbarnsforeldre har vært oppi. Innledningen beskriver to stressede foreldre, med tre små barn som møtes på senteret for å handle før barna skal videre i besøk. Yngstemann forsvinner, og marerittet er i gang.

Hun skriver veldig troverdig, og følelsene som dukker opp hos de to voksne kan jeg godt kjenne meg igjen i. Jeg hadde hjertebank da jeg laget til middagen, og gledet meg til å slenge meg ned i lesestolen igjen.
Den andre novellen heter Mange verdener borte, og handler om Kate 43 år. Hun har et forhold til sjefen sin, som er en gift småbarnsfar, og en dag finner hun ut at hun er gravid. Dette høres platt og klisjèaktig ut, men det er det absolutt ikke.

En smakebit:
Snart kom Mattis til syne der oppe, som sluppet ut av en sekk med mørke og inn i det kalde, hvite lyset fra gatelyktene. 
Hun kjente en annerledes uro i kroppen, som hun ikke helt kunne plassere. Håndflatne var fuktige, hun gned dem mot bukselårene. Hva var det med henne?

Den siste novellen, Gullfjellet kunne jeg nesten kjenne meg igjen i. Ikke at jeg har bilsex inne på Hjortland, men det som handlet om mannen hennes som er treningsnarkoman, løper i fjellet og klager (eller ikke klager) over onter. Engstelsen hun beskriver for mannen som er ute i all slags vær, og det at hun bestemmer seg for å ikke gå rundt å være urolig hele tiden.

Jeg likte novellene til Annette veldig godt, og bestilte med en gang, hennes ferskeste utgivelse Å dele en flamme. De er liksom ikke "allemannseie" disse bøkene, så jeg ble overrasket da det var ventetid på biblioteket for å låne denne.
Liker du å lese novellesamlinger som har en rød tråd, eller et tema, så må du få fatt i Holde fast, den var veldig fin.

14 kommentarer:

 1. Det blir ju lite speciellt med en författare som man nästan känner :) Tack för smakebiten!

  SvarSlett
 2. Fint med noveller en gang i blant. Ha en fin bursdagsfeiring med familien!

  SvarSlett
 3. Det är inte ofta jag läser noveller. Men de är underskattade.

  SvarSlett
 4. Helt ukjent for meg denne forfatteren, men jeg skal notere meg navn og titler! Kos dere i bursdagsbesøk, Tine :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, er det ikke rart at en forfatter kan bo og jobbe i Bergen, ha 8 utgivelser bak seg og allikevel være ukjent for de fleste?

   Slett
  2. Hei Tine! Fikk tips om anmeldelsen din av en redaktør jeg kjenner! Gledelig å lese, og morsomt at det er deg. Husker deg, du var ganske sjenert og veldig søt! Vil gjerne at du stanser meg neste gang du ser meg i fjellet. Vet ikke om jeg klarer å se at du er du, bildet på bloggen var så lite, og det er så lenge siden Sikthaugen. Ja, så gi en lyd:) Vi har jo begge blitt eldre og har felles interesse, så vi har litt å snakke om!

   Slett
 5. Ukjent forfatter for meg også, men samlingen virker interessant, så takk for tips. Min nevø har også bursdag i dag.:) Kos deg..Ha en fin søndag.:)

  SvarSlett
 6. Bare en snartur innom. takk for smakebiten og ha en fin søndagskveld!

  SvarSlett
 7. Jag läser också gärna författare som jag har någon anknytning till.

  SvarSlett
 8. Her er novellene du leser ja :-) Høres ut som en spennende novellesamling, så jeg noterer meg navnet. Forfatteren er ukjent for meg også, morsomt at du har vært nabo med henne. Ha en fin søndag kveld!

  SvarSlett
 9. Så skoj att läsa något av en författare man känner. Klart du ska prova att berätta vem du är, tycker jag. Tack för smakebiten! :-)

  SvarSlett
 10. Takk for fin smakebit! Forfattarnamn ukjent og no notert for undersøkelse! Eg synes du bør gje deg til kjenne neste gong du møter henne på fjellet - det vil sikkert bli veldig artig ;-)

  SvarSlett
 11. 8 år er mye i den alderen, ja, og kanskje du skulle stoppet henne neste gang dere møtes på fjellet? Om ikke annet så for å si at du liker novellene hennes :)

  SvarSlett