søndag 16. mars 2014

Historien om Vakre jente av Rachel Simon - en liten smakebit

Denne boken er et eventyr, en fornøyelig og ultraskjønn fortelling om betingelsesløs kjærlighet, savn og håp. Boken tar også opp et alvorlig tema, hvordan mange av våre handikappede medmennesker ble behandlet, for ikke lenge siden. Heldigvis har verden gått videre, men det er bra noen setter fokus på dette.

Fra bakpå boken:
1968, Pennsylvania, USA
Regnet pøser ned, og vinden uler gjennom trekronene. Det har allerede vært mørkt lenge da det plutselig banker på døren til Marthas hus. Hun bor alene, og tvilende bestemmer hun seg for å åpne. Utenfor står to fremmede. De sier ikke et ord, men skjelver av kulde og utmattelse, og det er noe ved dem som er annerledes.
Martha tar mot til seg og lar den vakre jenta og den mørkhudede mannen komme inn, og det er først da hun oppdager at kvinnen holder rundt et nyfødt spedbarn. Martha vet ikke at både kvinnen og mannen har stukket av fra en institusjon i nærheten og blir forfulgt. Da vaktene kommer til huset, gjemmer de barnet uten at Martha merker det. Mannen klarer å flykte og forsvinner i stormen, mens den unge moren føres brutalt bort. Før hun slepes av sted, rekker hun å hviske én ting til Martha: ”Hold henne skjult …”

Dette er starten på en historie hvor de fire hovedpersonene først er sammen, men blir fort spredd for alle vinder. Martha klarer på finurlig vis å ta seg av og holde det lille barnet skjult, så deres historie henger sammen. Samtidig tar vi del i det turbulente livet til den døve Homan, i hans streben etter å finne veien tilbake til Vakre jente. På grunn av handikappet sitt, vet han ikke hva folk heter, men han finner på artige, veldig beskrivende navn til dem, som "muntrer" opp historien veldig.
Lynnie blir ikledd tvangstrøye og fraktet tilbake til anstalten hun har rømt fra, og etter en tid på straff gjenopptar hun livet sitt innenfor gjærene. Lynnie er tilbakestående og har dårlig språk, men Kate, en av de ansatte prøver å ta seg av henne etter beste evne. De visste ikke at Lynnie var gravid, men når hun blir brakt tilbake ser Kate at hun har født. Hun går med på å holde på hemmeligheten hennes, og prøver i det skjulte å finne ut av hvor babyen forsvant.

Homan, Lynnie, Kate og Martha har sine egne kapitler og vekslingen mellom fortellerstemmene gjør at lesingen går fort. Det er ingen dødpunkter, og for meg ble dette en skikkelig "slukebok". Vi følger dem helt frem til nåtiden, når det hele får en fin avrunding. Da jeg leste de siste 70 sidene lå jeg i sofaen, og kjente varme tårer renne rolig ned i ørene, mens underleppen krøllet seg ut for å bremse små avslørende hikst.
Jeg opplevde denne boken som veldig troverdig, og det var ingen "tilfeldigheter" eller omstendigheter som ikke hang sammen. Dette gir i mine øyne høy scoring på terningen, og med tanke på antall tårer og at omverdenen liksom forsvant mens jeg leste, så kan jeg ikke annet enn å gi boken en sekser :)

Smakebit:
  - "Jeg er så glad for å feire deg i dag". Lynnie tvang leppene fra hverandre og kjente at et lite smil gled over ansiktet. 
Kate holdt blikket hennes og smilte tilbake. Men det var ikke et vanlig speilbildesmil, hvor to mennesker smiler det samme smilet sammen. Det var et knust speilbildesmil, hvor de to smilene ikke ligner hverandre, og begge tenker på forskjellige ting, sånn at de er sammen og langt fra hverandre samtidig. 

Pass på å få med deg "Forfatterens takk", her forteller hun om sin oppvekst med en utviklingshemmet søster. I ungdomstiden sin på 1970-tallet ble det ryddet opp i de dårlige forholdene på mange offentlige hjem, og dette preget nok henne siden hun selv hadde en utviklingshemmet søster.
Ta gjerne en titt på Åslaug eller Beathe sine flotte omtaler!

Forlag: Silke
Utgitt: 2011
Sider: 347
Terningkast: 6

21 kommentarer:

 1. Den här känner jag inte till sedan tidigare så tack för smakbiten! :)

  SvarSlett
 2. Denne fekk eg lyst til å lese - omtalen og smakebiten fanga meg med ein gong. Lag ein fin søndag :-)

  SvarSlett
 3. Ble så glad over at du likte denne boken såpass godt :D Jeg husker at jeg leste litt av boken da jeg var på biblioteket like før jul. Hadde en god del å lese da, så jeg noterte ned kun navnet og forfatteren. Synes den virker ganske så spennende, og takker for en flott omtale og smakebit :)!

  - Siri

  SvarSlett
 4. Låter som en bok jag skulle gilla. Tack för smakbiten.

  SvarSlett
 5. Åh, så bra at du likte denne boken! leste den for et par år siden, veldig bra bok!

  SvarSlett
 6. Denne har jeg absolutt tenkt å lese, men det er hele tiden andre bøker som kommer foran. Ikke det, jeg har hatt dårlig leselyst hele dette året. Jeg ble sykemeldt rundt jul og selv om jeg har vært på jobb innimellom etter det, er det tydelig at jeg ikke er blitt frisk. (Nå er jeg helt sykemeldt igjen). Jeg håper så inderlig at legen skal finne ut hva som feiler meg og at det ikke er ME.
  Ønsker deg en fin søndag!

  SvarSlett
 7. Den här boken var ny för mig. Tack för smakbiten"

  SvarSlett
 8. Spännande! Tack för smakebiten.

  SvarSlett
 9. Har hørt en del om denne, sikkert en fin bok ja. Ha en fin søndag.:)

  SvarSlett
 10. Det låter som en bra bok. Tack för tipset!

  SvarSlett
 11. Låter som en intressant bok. Tack för smakbiten!

  SvarSlett
 12. Takk for smakebiten. Det er bra at verden går fremover. Bl a at mange kan bo i egne boliger med tilsyn. Både for dem selv og foreldrene som får avlastning.

  SvarSlett
 13. Denne har jeg ikke hørt om før, men den virker veldig interessant! Synes temaet den tar opp er veldig viktig og håper den er like bra som den høres ut :) Ha en fin søndag!

  SvarSlett
 14. Så nydelig fortalt om boken, ble jo nesten litt rørt her jeg satt, må jo sette den opp på Mars-April leselisten min sporenstreks. Blir bra imellom all krimmen:) Jeg har alt for mange gode bøker rundt meg for tiden...blir jo helt susete....og jeg vil lese ALT!:) Lykkelige problemer! Kos deg, Tine!

  SvarSlett
 15. Tack för smakbiten, det här var en bok som jag lockas av!

  SvarSlett
 16. Ny bekantskap för mig men boken låter intressant. Tack för smakbiten.

  SvarSlett
 17. Tack för smakbiten, denna boken är ny för mig!

  SvarSlett
 18. Denne har jeg hørt om, men nå må den med på ønskelisten!
  Takk for påminnelsen! :)

  SvarSlett
 19. Helt ny bok, och författare, för mig. Tack för smakbiten.

  SvarSlett
 20. Denne har jeg lest og skrevet om på bloggen min. En nydelig bok. Ha en fin søndagskveld, med eller uten snø!

  SvarSlett