onsdag 5. mars 2014

Shoppestopp føles topp! - etter 10 uker....

            Bilde: Silje Søviknes
På slutten av fjordåret gikk jeg grundig lei av butikker. Jeg var lei av å høre meg selv si "jeg skal bare titte litt", og lei av at butikkene tok opp så mye av min tid og oppmerksomhet.
Etter å ha lest Irina Lee sin bok Shoppingfri, var jeg så motivert at jeg bestemte meg for å gå inn for shoppestopp med liv og lyst, og heldigvis heiv min kjære seg med.
Les gjerne mine tanker fra desember, om hvordan og hvorfor dette skulle gjennomføres.


Vi bestemte oss for å gjøre tre ting på en gang:

 • Ikke handle forbruksvarer som klær, sko og ting til huset. Uten unntak, vi bruker opp det vi har. 
 • Handle mat mandag og lørdag, og da etter liste som gjenspeiler måltidene som er planlagt de neste dagene. Går vi tom for en ingrediens, skal vi bruke fantasien, evt. lage noe annet av det vi allerede har liggende. 
 • La bilen stå, gå til jobb

1) Det første punktet har ikke bydd på store utfordringer. Vi har fremdeles alt vi trenger, og bruker kreftene på å finne løsninger i stedet for å fly i butikker når det oppstår en utfordring. Det var litt uvant i begynnelsen og ikke gå inn i butikkene, men nå føles det helt naturlig og veldig godt. 

2) Punkt nummer to var veldig lærerrikt. Vi handlet mat for 8500,- i januar (det er mye for 3 personer) i februar gikk vi over fra Meny til Kiwi og beløpet ble 6500,- (litt må trekkes fra for den korte måneden). Det fungerer kjempefint å skrive ukemeny om søndagskvelden, og handle alt om mandagen, det er ikke noe pes, og tar faktisk bare en liten halvtime. 

3) Fra å kjøre nesten hver dag, går jeg nå nesten alltid. Bilen står utenfor huset, men vanen er innarbeidet, og jeg går. Det er en god følelse av mestring, samtidig som jeg sparer miljøet pittelitt. 

Her skal dere få en liten smakebit fra Liza Marklund sin siste bok Fasadefall, som jeg synes passet godt til dette temaet:
For en stund siden hadde hun lest en vitenskapelig undersøkelse der man konstaterte at det faktisk var mulig å shoppe seg til høyere livskvalitet, men bare i tre spesifikke tilfeller: Mat, reiser/opplevelser og veldedighet/gaver. Å spise, erfare og gi bort ting, altså. 
Hvordan hadde det seg da at alle strevde så hardt med alt det andre? Tok forskerne feil? Hvorfor var ellers sofaene og neglene så viktige?

Det finnes sider på facebook en kan følge med på, men jeg fant fort ut at disse handler mest om kreative måter å skaffe seg ting på. Byttesirkler, arvegjenger, gi-bort sider, you name it. Jeg er ikke der, jeg er mest opptatt av å bruke mindre energi på å skaffe meg ting, så de sidene meldte jeg meg fort ut av. Siden er allikevel fin å gå inn på av og til for å finne gode artikler om miljø og gjenvinning. For eksempel det Irina Lee legger ut på bloggen sin. Eller Shoppestopp 2014 :)

Som du kan se på dette innlegget fra Aftenposten er shoppestopp blitt veldig trendy. Det er mange kule mennesker som driver med det, det forskes på og skrives om. Jeg selv har blitt kontaktet av flere som vil ha intervju med meg både på radio og i blad, basert på blogginnlegget mitt på slutten av året. Jeg har takket pent nei, for jeg har lite å melde. 
Jeg "løser" ikke problemet med å skaffe meg varer på en kreativ måte, for jeg trenger ingenting. Da blir det liksom litt lite å melde.

Kanskje du vil innvilge deg noen uker (eller måneder) med shoppestopp? Jeg lover deg aha-opplevelser, og lærdom om deg selv du kanskje ikke hadde forventet. 

Her kan du lese Kjersti`s artige innlegg i dag: Trenger du pose?

7 kommentarer:

 1. Så flott da! Jeg har hatt met eller mindre kjøpestopp på klær og eget utstyr det siste halve året. Det har gått bra. Har vært nødt til å kjøpe et par ting som manglet, f.eks bikini i syden, da den gamle var utvasket og minst 10 år. Og nå kastet jeg støvlettene som jeg har likt veldig godt, innkjøpt i St.Petersburg en gang, så nye må kjøpes til neste vinter. Skal være litt flinkere med matbudsjettet også. Får legge planer samme. med mannen i huset, da det er han som handler hos oss.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har og noen favorittgreier som blir utslitt, men stort sett skiftes klær og sånt ut lenge før det er utslitt. Bikini uten elastitet er ikke særlig elegant, ser den :) Å få orden på matbudsjettet, (for å slippe å kaste så mye mat) handler kun om å bruke noen minutter på organisering, det er en befrielse når en først har innført vanen.

   Slett
 2. Herlig å lese om dine erfaringer så langt! Jeg må dele innlegget ditt på FB-siden til Shoppingfri, så flere kan bli inspirert av dine opplevelser. Gleder meg til å følge deg videre gjennom kjøpestoppen. Stå på!
  Beste hilsen fra Irina

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for positiv tilbakemelding, sånt varmer. Det er utrolig mange som har vært inne og lest innlegget, synd at så få tørr å ligge igjen en hilsen :)

   Slett
 3. Hei. Kom innom her via lenke. Jeg har vært shoppingfri i omtrent 10 uker selv. For min families del gjelder dette kun meg. Dvs at jeg kjøper nødvendig klær/sko til øvrig familie hvis jeg må. Prøver kjøpe på salg osv.
  Det er helt greit å bruke av all overfloden vi har. Har 2 andre venninner med på dette og!
  Lykke til videre! :-)

  SvarSlett
 4. Kjempebra, Tina! Du kommer til å bli avstressa samtidig med avshoppinga ;)

  SvarSlett
 5. Liker å lese om andre sine erfaringer med shoppestopp - har nettopp "avsluttet" 3 mnd. total stopp og vurderer å forlenge det til 1 juni. Synes ikke jeg har manglet noe på klesfronten, det er mer vanen som har blitt utfordret ;) Er allikevel litt i syv sinn om det er fair å kalle det shoppestopp fremdeles, når jeg nok blir nødt til å kjøpe meg en ny mascara, ny dagkrem og evt. strømper og strømpebukse, fordi det faktisk er ting jeg trenger. Kan man godt tilllate seg å si at man holder shoppepause, selv om man "fornyer" ting som er ut-tjent mon tro ? det er jo ikke fordi det blir tilføyd noe ekstra i garderoben, men fordi det erstatter et tomt eller ødelagt produkt (tror det er første gang i mitt liv at jeg har "brukt opp" en dagkrem, uten å allerede ha flottet meg med å kjøpe en ny slags, så det var en ekstra i skapet - men det føles veldig bra å skulle "kjøpe en ny" fordi den gamle er brukt opp) :)

  - Bettina
  www.leoliti.com

  SvarSlett