lørdag 15. mars 2014

Nysgjerrigper av Belinda Bauer - hennes hittil beste!!

Rubbernecker eller Nysgjerrigper som er den norske tittelen, er Belinda Bauers bok nummer fire. De første tre hang løselig sammen, mens denne ikke har handling fra Exmore. Jeg likte hennes tre første bøker veldig godt, og er veldig begeistret over hva hun har fått til med Nysgjerrigper.

Denne omtalen røper ikke handlingen!

Sånn presenterer Cappelen Damm handlingen:
«De døde kan ikke snakke til oss," hadde Professor Madoc sagt. Men det var ikke sant. Nummer 19, liket som atten år gamle Patrick Fort utforsker i anatomistudiet, prøver å fortelle ham alt mulig.
Patrick har Aspergers syndrom, og allerede nok av problemer i livet sitt. Han sliter med å forstå menneskene rundt seg, og han er besatt av tanken på døden - den merkelige døren som bare åpner seg i én retning, og som faren forsvant gjennom en dag ti år siden.
Det er denne besettelsen som fikk ham til å velge kurs i anatomi, men nå har hans søken etter svar førte ham til et annet mysterium, kanskje et drap. Hvem er egentlig mannen som snakker til ham fra disseksjonsbenken?

Mens en død mann litt etter litt avslører sine skjulte sannheter for ham, oppdager Patrick hemmeligheter i sin egen families fortid. Til slutt er det bare én ting sikkert: Ingenting er hva det ser ut til å være.

Min mening om boken:
Det er sikkert første gangen en gutt med Aspergers syndrom blir helt i en krim bok.
Det kunne blitt småteit, men Patrick blir fremstilt på en utrolig bra måte. De som har personlig erfaring med syndromet vil nok bli litt skremt i begynnelsen. Det går kaldt nedover ryggen på meg ved flere anledninger, småting som blir skikkelig creepy, når Patrick svarer og tenker sånn som han gjør.

Det hadde vært en viktig dag. 
   Han hadde gjenkjent tristhet hos medstudentene sine - han hadde faktisk skjønt noe om mennesker i stedet for bare å føle mangel på interesse og forvirring. Det var en forunderlig progresjon - med et anstrøk av uro knyttet til minnet om faren - men han kunne ikke bli kvitt følelsen av at det hadde vært et helt spesielt øyeblikk. 

Leger og medisinstudenter vil fryde seg over første del av boken når vi er med på å dissekrere nummer 19, tenk de brukte 6 måneder på å plukke et menneske fra hverandre.

Den tredje tingen som jeg syntes var utrolig bra er beskrivelsene fra sykehuset hvor komapasientene ligger. Vi følger Sam, fra lenge før han begynner å våkne, og det er fascinerende å se hvordan underbevisstheten hans kvikner til live. Skulle nesten tro at hun hadde opplevd det selv.

Med Nysgjerrigper gir Belinda Bauer oss mye bok for pengene. Jeg begynte fredag morgen kl. 06:15 og skulle egentlig høre lydbok når alle var ute av huset, men etter 30 sider var jeg så fengslet av historien at jeg holdt meg til denne hele dagen. Marathonlesingen min ble avsluttet ved midnatt, da en meget fornøyd leser gikk og la seg.
Boken er alvorlig, melankolsk og fri for klisjèer, men helt på slutten spruter det faktisk frem et par tårer. Jeg vil ikke røpe hva som skjer, for det kan ødelegge mye. Pass altså på at du ikke leser noen omtaler før du leser boken, i tilfelle noen røper for mye.

Forlag: Cappelen Damm
Utgitt: 2014
Sider: 286
Kilde: Leseeksemplar
Terningkast: 6


Ha en strålende lørdag! Her i Bergen er gårsdagens mørke, regn og kraftige vind forsvunnet, og solen presser seg forbi noen få skyer. Jeg skal på litt alternativt teater senere og håper på en lang tur etterpå. Håper du likte omtalen og fikk lyst å lese boken :)

6 kommentarer:

 1. Fin omtale - bok notert for vidare gransking ;-) Lag ein strålande laurdag :-)

  SvarSlett
 2. Bra omtale! Jeg har ikke hørt om verken forfatteren eller boken (bøkene) før. Alltid kjekt å få nye anbefalinger :) Her i Stavanger var det nok ikke like ille som i Bergen igår, men det var temmelig surt og er heldigvis erstattet med litt blå himmel idag :)

  SvarSlett
 3. Kanskje jeg skal skaffe meg den for jeg likte Blacklands av samme forfatter som jeg leste for mange år siden og som jeg likte kjempegodt:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Gjør det, denne her var helt genial, og hvis du liker stilen hennes kommer du til å elske denne :)

   Slett
 4. Lover godt jf omtalen din. Men jeg må lese nr 3 først. Synes det er bra at hun foretar en forandring. Jeg er imponert over lesehastigheten din; din evne til å absorbere. Denne helga har jeg begynt på tre bøker, den ene er forkastet og skal tilbake til biblioteket. Ikke riktig tid og sted for den nå. Dessuten ble jeg opphengt i et TV program op VOX, Ønsker deg en fortsatt fin helg.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg ville prioritert Nysgjerrigper, den har ingenting med de andre tre å gjøre. Når det gjelder lesingen min så går det som du sier unna. Jeg har vært sykemeldt i 2 uker nå, med streng beskjed om å slappe av, så da har det gått av seg selv :)

   Slett