søndag 2. mars 2014

Johan Theorin`s siste bok i Ølandskvartetten - Gravrøys

Kosestund på balkongen
Har du lest de andre tre bøkene i Ølandskvartetten, er jeg sikker på at du venter med lengsel på denne siste og avsluttende boken fra Johan Theorin. Jeg fikk hagemøbler brakt på plass, og tilbrakte noen vårlige timer på balkongen i går, for å nyte årets første glimt av vår og selvfølgelig denne absolutt velskrevne boken. Når jeg poster dette er det snakk om sekunder siden boken ble lest ferdig, og jeg trenger ikke tenke meg om når jeg uttaler at Gravrøys gir en verdig avslutning på serien.

Forlaget oppsummerer handlingen slik:
«Spøkelsesskipet kom glidende ut fra mørket, fram over det svarte vannet i sundet, og vek ikke unna for noe eller noen. Gutten i gummibåten rakk ikke å komme seg unna da skipet dukket opp. Den lille farkosten av luft holdt på å kantre i kollisjonen, men i siste øyeblikk greide han å komme seg helt inntil stålskroget og fortøye sin egen båt i relingen. Skipet reiste seg over ham. Det var oljete og rustent, som om det hadde seilt på havet i årtier. Ingen beveget seg på dekk, men dypt inne i skipet dunket det en motor, som et levende hjerte. Gummibåten sprakk og tok inn vann, så gutten hadde ikke noe valg. Han strakte hendene opp mot relingen og klatret om bord.»Midtsommer på Öland. Tusenvis av turister kommer for å feire midtsommer, og solen steker på den kalkhvite øya, men ferieparadiset skjuler mørke hemmeligheter. En av de besøkende har kommet tilbake for å kreve betaling for en gammel gjeld. Han etterlater seg død og skrekk i sommernatten. Ingen vet hvem han er, eller hva han vil.
Men det er én mann som begynner å ane uråd. Gerlof Davidsson, en av øyas eldste innbyggere, begynner å forstå hvem den ukjente er, og hvorfor han søker hevn. Han har nemlig møtt mannen før, i ungdomstiden, da de begge sto på kirkegården og plutselig hørte banking fra en kiste …

Hvis du har lest de andre bøkene i serien, kan du alt om den skjønne Gerlof og de flotte naturstemningene som Theorin greier å få frem i disse bøkene sine. Denne skuffet ikke i det hele tatt. I tillegg til denne kvartetten har han gitt ut en skikkelig ekkel bok som heter Sankta Psyko, den anbefaler jeg deg også å lese.

Rekkefølgen utgitt på norsk:
Skumringstimen 2008
Nattefokk 2009
Blodleie 2010
Gravrøys 2014

En liten smakebit:
Bak seg hørte han en hvesing. Nærmere og nærmere. Han snudde seg og så de utstrakte hendene. På vei mot ham. Jonas lukket øynene og kjente at buksene ble fylt av varme. Han tisset på seg.
Samtidig kjente han at ståldøra dirret mot ryggen hans - noen på den andre siden var i ferd med å åpne den. Et annet monster? Jonas krøp sammen i den våte shortsen og hørte det gnisse i døra. Den ble skjøvet opp så bestemt at han ble føyset til side.
Så kom det noen ut, først en fot iført lærstøvel, så et bein i jeans og så et par løftede armer.
Armene holdt en øks.

Gravrøys har fire fortellerstemmer i tillegg til Gerlof sin. Den ene handlingstråden starter i 1931 og vi følger historien frem til i dag. Her møter vi  den 13 år gamle Aron og stefaren Sven som emigrerer til, noe Aron har fått fortalt er Amerika, men Sven har tatt ham med til Russland. Det arbeidernes paradis som Sven har sett for seg, finnes ikke, og de to blir plassert i en av Josef Stalins mange arbeidsleirer. En fantastisk beretning om å overleve under disse tøffe forholdene. Aron dukker også opp i historiens nåtid, som en gammel mann med hevntanker. I tillegg hører vi Lisa, som er underholder på Ølandic Resort, og 13 år gamle Jonas som er på jobbeferie hos sin onkel og tante på det samme ferieanlegget.
Disse fire stemmene er tydelig merket med overskrifter, så det er lett å følge med når en leser. De har alle sin egen skjebne så en blir fort glad i karakterene, selv om alt de gjør ikke er udelt positiv. Hovedpersonen Gerlof er den gamle mannen som vi kjenner fra de andre bøkene. Han bor på gamlehjem hele året, men noen måneder om sommeren bor han i sin egen lille hytte. Han har bodd hele sitt liv på Øland, og kan mye om omgivelsene. Han er en skarping med omtanke for sine medmennesker, så folk betror gjerne sine problemer til ham. Selv om han hører dårlig og er temmelig skral til beins, kommer han seg rundt for å finne ut av ting.
Jeg elsker stemningen i disse bøkene, både natur- og landskapsbeskrivelsene men også måten de innfødte tenker på innflytterne, eller (fysj) "stockholmerne", som er de verste.

Mine antenner som plukker opp usannsynligheter, klisjèer, og gjentagelser fikk stå og samle støv, for i Gravrøys gikk lesingen helt friksjonsfritt. Dette er vel det vi kaller en "slukebok", jeg leste første halvdel på balkongen, i solen, neste kvart på kvelden om lørdagen, og søndag sto jeg tidlig opp for å lese ferdig før huset våknet. Den holdt meg altså fengslet i sinn og skinn og kvalifiserer galant til en 6`er. 

Forlag: Gyldendal
Utgitt: 2014
Sider: 462
Kilde: Leseeksemplar
Terningkast: 6

23 kommentarer:

 1. Så flott smakebit! Mannen min er helfrelst på disse bøkene, og mener at jeg også bør lese dem. Men jeg syns de virker litt for dystre for min smak. Vi får se om jeg kanskje tar sjansen, ble jo litt fristet av smakebiten din ;)

  SvarSlett
  Svar
  1. Du må høre på mannen din Anette :) Jeg synes ikke bøkene er dystre, litt rolig og vemodig kanskje og absolutt ikke heseblesende, men allikevel veldig spennende.

   Slett
 2. Fikk mail om denne fra forlaget men jeg spurte ikke om å få den siden jeg ikke har begynt på serien ennå,nå måtte jeg inn på bokelskere.no og sjekke hvilke bøker jeg hadde, bok nummer to og tre... så det er bare å få tak i første boken da. Jeg ble som du sikkert skjønner ganske så fristet til å begynne på denne serien nå. Høres deilig ut å få sitte ute på balkongen litt, det er deilig at det våres ute! Ha en fin søndag, Tine:-)

  SvarSlett
 3. Jeg gleder meg til å sluke denne! :)

  SvarSlett
 4. Jag har läst och gillat de andra tre och denna står, ännu, oläst i hyllan.

  SvarSlett
 5. Å ja, denne har eg gleda meg til lenge! Når eg høyrer om Øland, tenkjer eg alltid på Theorin sine skildringar og på gamle Gerlof.

  SvarSlett
 6. Har ikke lest noen av disse, men det hørtes jammen spennende ut :)

  SvarSlett
 7. Johan Theorins böcker är jättebra. Tack för smakbiten.

  SvarSlett
 8. Så deilig å se at det begynner å spire :) boken høres veldig spennende ut. Jeg må skaffe meg skumringstimen for jeg har Nattefokk og Blodleie stående på vent i bokhylla. Ha en fin søndag!

  SvarSlett
 9. Jeg har to stykker av Theorin liggende som jeg ikke har fått lest. De ligger i haugen med krim som skal leses på sengekanten :-) Men jeg kommer dit også en dag :-) Ha en riktig fin søndag!

  SvarSlett
 10. Har denna som ebok men inte läst än.
  Gillar Johan Theorins tidigare böcker!

  SvarSlett
 11. Jag har läst alla böcker av Johan Theorin, och jag gillade den här. :)

  SvarSlett
 12. Har inte läst någon bok av Theorin än men sett filmen baserad på Skumtimmen. Helt ok film... Tack för en spännande smakbit!

  SvarSlett
 13. Jag har läst de två första i serien, men inte denna.

  SvarSlett
 14. Theorin är en av de där författarna som jag verkligen borde pröva...

  SvarSlett
 15. Tack för smakbiten. Den här läste jag i höstas och tyckte mycket om :-)

  SvarSlett
 16. Det høres ut som en spennende bok, takk for smakebiten!

  SvarSlett
 17. Jeg sluttet å lese omtalen etter du skrev det var en verdig avslutning på serien. Hadde ikke fått med meg at bok fire var kommet ut. Løper og kjøper - arrrg - det er søndag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, denne må du få med deg. Du kan trygt lese videre, for jeg skriver mest om hva jeg synes, og røper ikke noe særlig fra handlingen :)

   Slett
 18. Jeg har bare hørt halve Bølgerytteren av Theorin, og det ble for mye knokler og kirkegård for meg..Men jeg har Santa Psyko på vent som jeg skal lese. Ha en fin kveld videre Tine.:)

  SvarSlett
 19. Må ha den, bare må ha den. Men den blir nok kjøpt på svensk. ;-) Gleder meg.

  SvarSlett
 20. Høres herlig ut å sitte på balkongen i det fine været, våren er sannelig i anmarsj! Og å sitte ute i solen med en god bok er rett og slett fantastisk. Denne serien av Johan Theorin har jeg notert meg, virker som gode bøker og terningkast 6 vitner jo om det. Ha en fin uke :)

  SvarSlett
 21. Gleder meg til å lese denne. Har feriert ca 30 år på Øland så det er ekstra moro og lese disse bøkene pga det også........

  SvarSlett