søndag 22. februar 2015

Livet på nytt av Rowan Coleman

Denne romanen kom i hus helt av seg selv, så helt uten forventninger braste jeg inn i en stor leseopplevelse. Jeg har lyst å dele min begeistring med dere allerede i dag, selv om boken ikke blir lansert før i mars. Gled dere jenter, denne var utrolig skjønn!

Forlaget om boken:
Livet på nytt er fortellingen om den 42-årige læreren Claire, hennes mor Ruth, 20-årige datter Caitlin og Greg, mannen hun elsker. Alle har de hver sin fortelling om Claire og hver sin måte å overleve på og beseire det som ikke kan beseires.

Claire går seg bort på vei til butikken. Hun glemmer hvordan man kjører bil, hun mister ord og kjenner ikke igjen sin egen mann. Hele hennes jeg – hennes personlighet, alle minnene og erfaringene – utslettes av sykdommen hun lider av. Snart vil hun ha mistet alt.

I femten år har Claire vært alenemamma til Caitlin. Snekkeren Greg kommer for å bygge skrivestue på loftet, og de forelsker seg hodestups i hverandre. Romanens nåtid finner sted fem år senere, da har de giftet seg og fått lille Esther, mamma Ruth har flyttet inn og Claire har fått påvist Altzheimer.

Claire opplever å glemme benevnelser, når hun skal nevne den røde bilen, så vet hun ikke at fargen heter "rød", og når hun skal si noe om hårbørsten, så blir det "den pinnsvingreia". Det verste er når hun glemmer navnet til den yngste datteren sin Esther, det er så troverdig beskrevet at det gikk rett i hjertet på meg.

Vil du dekke bordet? spør mor og holder en bukett med blankt metall i neven. Hun betrakter meg med skepsis, som om jeg på et eller annet vis kunne ta kverken på henne med en sløv smørkniv. Det hun lurer på, er om jeg er i stand til å huske hvilket redskap som er hvilket, og hva det skal brukes til. Og det som virkelig irriterer meg, er at jeg lurer på akkurat det samme. 

Dette er utgangspunktet for en mangfoldig roman, med både hemmeligheter, store feider og massevis av kjærlighet. Dette er ikke den litt klissete, romantiske kjærligheten, men følelser med en litt mer eksistensiell betoning.
Det høres kanskje ensformig ut at romanen skal handle om en som får denne sykdommen, men den rommer så mye, mye mer. I glimt blir vi tatt med tilbake i livene til alle sammen, noe som gjør dette riktig så underholdende. Både Ruth, Claire og Caitlin har sin egen stemme, men dette er tydelig merket og er ikke forvirrende å lese.

Jeg syntes det var interessant å lese hvordan det føltes for Claire å leve med Altzheimers. Hun er i en tåke, er ganske irrasjonell og vanskelig å ta vare på, men innimellom er hun helt klar, og lærer seg å utnytte disse øyeblikkene. Vi får også se hvordan de rundt henne tar denne nye utfordringen, noe som for denne leseren føles som en god erfaring å ta med seg.
Romanen er befolket av sterke, modige strålende kvinner og jeg frydet meg over å få være sammen med dem, så jeg stusser ikke på å anbefale den på det varmeste! 

Forlag: Silke
Utgis: 15 mars 2015
Sider: 334
Kilde: Leseeksemplar

26 kommentarer:

 1. Jag har inte hört talas om den här boken,den verkar intressant.Tack för smakbiten!

  SvarSlett
 2. En riktigt hemsk sjukdom. Just där i början, när man vet att man är sjuk måste vara en fruktansvärd tid. Tack för smakebiten!

  SvarSlett
 3. Da har jeg lest omtalen din - har også fått denne boken, og du inspirerer til å lese den.

  SvarSlett
  Svar
  1. Så kjekt Randi, jeg er sikker på at du kommer til å like den, selv om den kanskje er litt utenfor sjangrene du pleier å bevege deg i :)

   Slett
 4. Ja, jeg gleder meg! Har også fått boka. Men nå har jeg bestemt meg for å lese noen som har ligget lenge først, og så gå og glede meg til denne! Her laver det også ned i dag, nydelig og hvitt over alt. Mine viltre barnebarn som har vært her en uke i regn og vind er allerede ute og koser seg.

  SvarSlett
 5. Takk for smakebiten. Høres ut som en bok jeg kan like. Noterer den ned. Ha en fin søndag!

  SvarSlett
 6. Tack för smakebiten, och trevlig söndag!

  SvarSlett
 7. Boken låter väldigt intressant. Alzheimers är verkligen en hemsk sjukdom! Tack för smakebiten!

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra at du synes det. Den heter "The memory book" på engelsk, så kanskje du finner den i svensk oversettelse?

   Slett
 8. Det er magisk når en forfatter klarer å mixe det seriøse og det fine. Samt ha den lune humoren. Bra omtale!

  SvarSlett
  Svar
  1. Da jeg først så boken tenkte jeg at den kanskje var for "søt" for meg, men sannelig fikk jeg meg en overraskelse :)

   Slett
 9. Du har då, verkligen, fångat mitt intresse för den här boken genom din smakbit! Tack - det låter som en bok man kommer att finna både skrämmande, sorglig och helt fantastisk!

  SvarSlett
 10. hemsk sjukdom. tungt för de närstående. tack för smakbiten!

  SvarSlett
 11. Høres ut som en fin og trist bok. Har du kanskje lest "Alltid Alice" av Lisa Genova? Handler også om en kvinne som får Alzheimer.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, Genovas bok har jeg lest, fin den også :)

   Slett
 12. Tack för smakebit. Skrämmande sjukdom det där...

  SvarSlett
 13. Tack för smakbiten. Det är en fruktansvärd sjukdom både för de som insjuknar och de som står den sjuke nära.

  SvarSlett
 14. Jeg har vært så opptatt av Murakami att jeg ikke har fått begynt på den. Etter Murakami skal jeg lese Selma Lagerløf har jeg tenkt. Så denne høres ut som perfekt avkobling etter flere krevende bøker. Ønsker deg en fin søndagskveld!

  SvarSlett
 15. Har inte hört talas om denna bok, men tack för smakbiten.

  SvarSlett
 16. Låter som en bok som jag skulle gilla! Tack för smakbiten!

  SvarSlett
 17. denne er jeg spent på, fikk den i posten forleden..:)

  SvarSlett
 18. Hadde ikke hørt om denne boken før, men den høres ut som en bok man absolutt bør lese. Takk for smakebiten!

  SvarSlett
 19. Denne vil jeg også lese - høres fin ut, kan ikke bare lese krim ;)

  SvarSlett
 20. Nydelig omtale! Du kan tro jeg ble glad da jeg hentet posten i dag, og denne boken dukket opp :)

  SvarSlett
 21. Nok en fin og fristende omtale, Tine!
  Jeg har akkurat begynt på denne, og det foresvever meg at jeg kommer til å bli like begeistra som deg!!!

  SvarSlett