søndag 23. mars 2014

Har du slitt deg opp Rævaskaret?

Legg til bildetekst
Rævaskaret var det opprinnelige navnet på passasjen som i nyere tid har fått navnet Stoltzekleiven. Navnet fikk traseen fra den nærmeste gården nede ved Fjellveien da familien Stoltz i 1870 overtok Frydenlund. Da elektrisitetsverket på 1920-tallet bygget trafostasjonen sin i Fjellveien ble stien forlenget oppover fjellet. Det var ikke før i 1937 at Bergen Kommune sysselsatte arbeidsledig ungdom med å steinsette traseen.


I 2011 var stien stengt lenge for rehabilitering. Da hadde vi eksotisk besøk fra Nepalske sherpaer, som gjorde stien til en attraksjon. Dette er et friluftsområde bergenserne er stolte av, og veldig mange legger både tur og treningstur til disse 800 trappetrinnene.

I 1979 feiret vi 100 års dagen for Fjellveien, og da ble det første Stoltzekleiven Opp løpet arrangert. Hvert år i september arrangerer fremdeles idrettslaget Varegg motbakkeløp i kleiven, en event som er utsolgt på minutter når startnumrene blir lagt ut for salg.
"Alle" tar tiden når de går opp her, og det er ikke tabu å spørre andre om stoltzetiden deres, et samtaleemne alle som har begynt å presse tiden nedover gladelig hiver seg ut i.
Normal tid for utrente er rundt halvtimen, mens rekorden er på ufattelige 8:06.
Har du ikke vært i Stoltzen før, må du ta deg en tur. Returen går enten via Munkebotn eller Fløyen og det er en kjempefin tur, uansett hvilken vei du velger.
Jeg har ambisjoner om 24 turer opp Stoltzen i år, noe jeg håper jeg skal greie.

God tur!

23 mars lå det godt med snø på toppen
Kl. 08:15 søndag morgen var jeg putt alene både i bakken og på returen ned til Munkebotn

2 kommentarer:

  1. Klapp på skuldra til deg som er så tidlig ute! Jeg er nok mer aktiv i den andre enden av dagslyset; jeg er oftest ute når alle andre har gått hjem ;o) Fint det også, nå som dagene begynner å bli lange!

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg funker best om morningen, og det er ikke snakk om å gå på byfjellene sammen med en gjeng i tuslefart, så det er best å komme seg hjem igjen før det braker løs. I hverdagen er det ofte folk i Stoltzen kl. 8, men i dag var det helt folketomt :)

      Slett