mandag 3. mars 2014

Kunsten å høre hjerteslag av Jan-Philipp Sendker

Kunsten å høre hjerteslag er solgt til over 20 land, og er blitt en internasjonal bestselger.
Forfatteren har selv sagt om romanen: «Dette er en totalt ukynisk bok i en svært kynisk tid. Alt jeg vet om kjærligheten og livet har jeg lagt i denne boken.»

Tin Win er en vellykket advokat i New York. En dag bare forsvinner han uten å etterlate seg spor, og familien sitter igjen med en rekke ubesvarte spørsmål. Fire år senere finner de et kjærlighetsbrev Tin Win en gang skrev til en burmesisk kvinne, et brev som aldri ble sendt. Datteren Julia bestemmer seg for å løse mysteriet og reiser til farens hjemland Burma. På et tehus i Kalaw møter hun en mann som hevder at han kjenner faren, og som på forunderlig vis også ser ut til å vite hvem Julia. Kjærlighetshistorien han forteller gjør at Julia må ta et oppgjør med egne verdier. 

Denne vakre historien starter i USA hvor vi blir kjent med Julia og hennes mor. Moren er en bisk og bitter kvinne, som påstår at faren til Julia forlot henne lenge før den dagen han forsvant. Julia reiser altså til fjellandsbyen Kalaw 1300 moh, for å finne faren sin, og her møter hun U Ba på et tehus, hvor han begynner å fortelle historien om Julias far.
Denne historien begynner med foreldrene til Tin Win. Gutten ble født på en lørdag i desember, noe astrologene sier er veldig "bad news". Moren vil ikke vite av gutten, og når naboens høns dør, og melken forsvinner erkjenner hun at det hviler en forbannelse over barnet. De oppsøker astrologen igjen, og han bekrefter at gutten vil volde dem store sorger - medisinske sorger som har med øynene å gjøre.
Når faren deretter dør, stikker moren av, og en nabo tar seg av den ulykkelige Tin Win. 10 år gammel forsvinner synet hans i løpet av kort tid, og etter en stund utvikles hørselen hans i en sånn grad at han faktisk kan høre edderkopper spinne, fugleunger hakke seg ut av egget sitt langt unna, og han hører hjerteslagene til de rundt seg.

Det er nå han møter den unge funksjonshemmede Mi Mi. Hun har forkrøplede ben, så hvis hun skal slippe å krype, må hun bli båret. Disse to hjelper og utfyller hverandre, Tin Win tar MiMi på skuldrene, han bærer og hun ser.

Mesteparten av boken går med til fortellingen om disse to barna, og historien om Julia som innledet boken er bare en liten del. Vi vet jo fra forlagets omtale at Tin Win får synet igjen, og havner i USA, men før vi kommer så langt går vi dypt, dypt ned i følelser som savn, lengsel, tillit, og vi lærer verdien av å tørre å vise svakhet. Det er på ingen måte en dramatisk bok, men en lavmælt fortelling om kjærlighet satt i et vakkert landskap i Burma.

Etter det lange mellomspillet med Mi Mi ot Tin Win som barn, ble slutten litt brå. Det var ikke så lett å få med seg hvem U Ba egentlig er og hvordan han kunne vite så mye om faren hennes. Historien er gjennomført vakker, så la ikke den brå og litt uavklarte slutten skremme deg fra å lese eller høre den.

Jeg likte boken veldig godt, det fungerte godt med to innlesere selv om det ikke var nødvendig for å markere når de to forskjellige stemmene ledet an.

Forlag: Cappelen Damm
Utgitt i Tysklandet: 2002
Utgitt på norsk: 2013
Innlesere: Charlotte Grundt og Håkon Strøm
Lyttetid: 8 timer og 22 min
Kilde: Biblioteket


Flere som har skrevet om boken:

5 kommentarer:

 1. Så morsomt at du likte boka- jeg var litt usikker på om den kanskje var litt for "mild og snill" for deg ;o)
  Jeg syntes også oppfølgeren "Kunsten å være den man er" var fascinerende...
  Takk for link!

  SvarSlett
 2. Så bra at du likte den, Tine :-) Det blir spennende å lese bok nummer to og da får jeg sikkert vite om jeg har rett i mine antagelser om hvem U Ba er. Flott omtale!
  Ha en fin dag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Det ropes nok ikke ut med store bokstaver, men hvis man leser slutten veldig nøye, så får man vite hvem U Ba er- men det går ellers veldig klart fram av vaskeseddelen på den andre boka ;o)

   Slett
 3. Jeg trodde også at jeg viste hvem han er, men var usikker. Må lese neste bok også :)

  SvarSlett
 4. Denne likte jeg godt også. Ser frem til å lese bok nr 2

  SvarSlett