lørdag 22. mars 2014

Den merkelige hendelsen med hunden den natten av Mark Haddon

Det var Pia som skrev så fint, og gjorde meg oppmerksom på denne boken. Den ble bestilt og nå har jeg hatt noen fine timer i lesestolen. Tusen takk Pia, denne boken er en ekte liten perle.

Forlaget forteller dette om handlingen:
Christopher er femten år og lider av en mild form for autisme. En dag finner han hunden til Mrs Shears stukket i hjel med en høygaffel og bestemmer seg for, som selveste Sherlock Holmes, å løse mysteriet. Men under den døde hunden ligger løgner og mørke følelser begravet, og Christophers søken etter synderen leder han mot hans far og hans mor, som skal ha dødd av slag, men er det virkelig slik det er?

Forlag: Pax
Utgitt: 2003
Sider: 227
Kilde: Biblioteket
Terningkast: 5

Dette er andre boken jeg leser i mars hvor hovedpersonen har autisme eller aspergers, og det var artig å se hvordan de to forskjellige forfatterne har mange likhetstrekk i karakterene sine. Det er veldig interessant og lærerikt å lese om, og jeg er glad jeg har en til på vent. Anglofil som jeg er, er det stor stas at boken har handling i og nær London. 
Her nevnes både Shakespeare og Sherlock Holmes, og det river meg i hjertet at denne boken skal bli teater i London, og har premiere på Gielgud Theatre uken etter jeg er i London. Dårlig timing spør du meg. (Også på Gielgud da, teateret hvor jeg var og så Daniel Radcliffe i det fantastiske stykket Equus.)

Den merkelige hendelsen med hunden den natten er en bok om den autistiske 15 åringen Christopher, som bor med sin far. Han har sine ting å stri med, ikke liker han gult og brunt, ikke liker han at maten på fatet er blandet sammen og for all del, ingen kroppskontakt. Han har mange utfordringer han må overkomme i løpet av en dag, men han er en smart gutt, og et geni i de logiske fagene. Derfor greier han seg bra, for selv om han ikke skjønner ironi eller ord som "bikkjekaldt" så klarer han å lære seg ting ved å trekke logiske slutninger. Det er en fascinerende verden vi blir ønsket velkommen inn i, i denne boken, og jeg er sikker på at jeg har lært masse som jeg vil plukke frem hvis jeg møter et menneske som har denne utfordringen i livet.
Boken anbefales på det sterkeste!

Hvis du orker å høre det på skikkelig Jon Fosse nynorsk, så tipset Pia meg om at det skal settes opp nye forestillinger til høsten, på Det Norske Teatret.

6 kommentarer:

 1. Jeg elsker denne boka og har den på fast "bibliotekaren anbefaler" på jobb. Så den er mest ute da :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så kjekt å høre, dette er en bok som alle burde lese :)

   Slett
 2. Jeg blir oppriktig rørt når jeg leser det du og Solgunn skriver. En liten mor mor kan ikke annet enn å bli glad når folk leser autismerelatert litteratur! Og du, stykket vises i Oslo til høsten. Våren er utsolgt. Jeg skal på jentetur og se denne vakre boka på teater, og gleeeder meg!!

  SvarSlett
  Svar
  1. Å, så bra! Skal jammen ta den Osloturen jeg har hatt lyst til, til høsten, (selv om jeg gjerne skulle sett det på originalspråket i London)

   Slett
 3. Heldige meg fikk sett stykket på Gielgud da jeg var i London i sommer. Strålende, rart og rørende.

  SvarSlett
 4. Så det på Det Norske Teater i går.
  Helt utrolig stykke.
  Ikke rart det har vært utsolgt lenge.
  Lærer mye av det og man får en indikasjon på at selv om en person har det syndromet behøver ikke det å tilsli at han lider av det.
  Man kan heller kallle det for en tilstand.
  Jeg selv har en mild utgave av det, og har slitt med å følge med i timene på skolen, men jeg har kommet helskinnet ut av det, og har greid meg i arbeidslivet i 13 strake år.
  Det har jeg greid ved å tenke på den enkleste løsningen istedet for å komplisere det.
  For som jeg selv har uttalt det: "Det finnes ingen problemer, bare løsninger".
  Det burde mange tenke tror jeg.

  SvarSlett