søndag 9. februar 2020

Blindtunnel - ny spennende krim av svenske Tove Alsterdal

Endelig, en ny krim fra Tove Alsterdal! Det er ikke tvil om at svenskene liker det Alsterdal skriver for Blintunnel ble nominert til Årets beste krim i 2019. Ingen vei tilbake vant prisen, da den kom ut i 2014. Jeg har også lest Evas siste vitne, som er like imponerende bra som de andre.

Forlaget om handlingen:
Et barnelik i en forlatt tunnel vekker en farlig historie til live.
Daniel har mistet jobben og ønsker seg vekk fra livet i Sverige. Sonja går med på å selge rekkehuset og søke drømmen om et annet liv - på en vingård fjernt fra deres gamle hverdag.
Gården ligger i Tsjekkia, i området som en gang kaltes Sudetenland og var del av Hitlers rike. Den har stått tom i årtier, vinmarkene er overgrodde.
Når Daniel slår opp en gjenmurt vegg i kjelleren, forvandles det nye livsprosjektet til et mareritt. Snart forstår Sonja hvorfor huset mangler speil.

Forlag: Kagge
Utgitt: 2020
Sider: 321
Kilde: Leseeksemplar

Uhyggelig, spennende og til de grader engasjerende, er stikkord som poppet opp i hodet mitt etter jeg har lest ferdig Blindtunnel. Uten å gå i dybden på Sonja og Daniels bakgrunn, dras vi inn i begivenhetene som finner sted når de holder på å pusse opp den gamle vingården de har kjøpt i Tsjekkia. Det de sliter med i forholdet sitt kommer frem litt etter litt, og forklarer hvorfor kommunikasjonen dem i mellom er så dårlig.

Alsterdal benytter seg av et historisk aspekt fra andre verdenskrig, som få har hørt om. Det fikk meg til å google Dresden, Sudetenland og flere andre stedsanvisninger som kom frem i handlingen.

  Tunnelen var ikke bredere enn at jeg kunne ta på veggen på begge sider, den hellet svakt nedover. Hvis den begynte å svinge og dele seg, måtte jeg snu, hvis ikke ville jeg være fortapt.
   Så endte murveggen til høyre for meg, forsvant under hånden min. Det var et stort hull der, en åpning inn til et murt hvelv. 
   Det er nå jeg skal snu, tenkte jeg, ikke gjøre noe dumt. 

Bakgrunnsteppet for historien er troverdig, og skildringene av den mørke skulende stemningen i landsbyen de har slått seg ned i, føles også veldig ekte. Det er ikke tvil om at de gamle konfliktene i landene øst i Europa fremdeles preger barn og barnebarn av de som var midt oppi det, og dette får Alsterdal flott frem i denne spennende kriminalromanen, som på en måte taler "tilbakevendernes" sak.

Det er godt å lese krim uten tradisjonell etterforsking foretatt av politi, journalister eller advokater. Vi slipper helt utenom alt som foregår på politikammeret og i rettssalen, så stemningen blir til de grader nervepirrende. Blod og gørr slipper vi også unna, så det er nesten et under at boken kan fengsle sitt publikum til de grader. Dette var en krim det var vanskelig å legge fra seg, jeg ble nesten litt amper når hverdagen tilsa at jeg ikke fikk lest, og sto grytidlig opp for å lese de siste ti sidene. Anbefales!


Jeg noterer meg at jeg også må lese En stille grav og Kvinnene på stranden, hennes to første bøker.

Lillasjel har også lest og likt boken

26 kommentarer:

 1. Jag har bara läst en bok av henne, Kvinnorna på stranden, som väl var hennes debut. Gillade den inte alls och är lite tveksam till om det ska bli fler. Förutom den jag redan har i hyllan då :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Nå ble jeg veldig spent på Kvinnene på stranden, så den er bestilt på biblioteket :)

   Slett
 2. Dette var visst en krimforfatter jeg har gått glipp av :-) Jeg noterer ned og skal se hva de har på biblioteket her. Men først har jeg endel bøker som må avsluttes. Jeg rotet meg inn i å begynne en haug e-bøker på en gang. Så nå må jeg hvertfall lese de to jeg har lånt på biblioteket :-)
  Ha en riktig fin søndag, Tine!

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har en tendens til å glemme bøkene som ligger på Kindle og iPad, men nå fikk jeg akkurat Haruki Murakamis nyeste, så nå blir det padde i fanget i uken som kommer.
   Det er godt å få landet noen bøker som er på begynt, jeg er ganske streng med meg selv på akkurat det, ellers blir jeg bare stresset :)

   Slett
 3. Tack för smakbiten, den låter spännande.

  SvarSlett
 4. Jag har läst en av henne, och blev inte övertygad. Men jag har hört hennes berätta om den här, och då lät den också spännande.

  SvarSlett
 5. läskigt med tunnlar, tack för smakbiten, trevlig söndag!

  SvarSlett
 6. Jag har inte läst något av henne, men den här boken låter spännande och omslaget är minst sagt ruggigt. Tack för tips!

  SvarSlett
 7. Den lät ju riktigt spännande! Jag läser inte så mycket deckare, men en och annan blir det ju. Ska lägga denna på minnet.

  SvarSlett
 8. Tack för smakebiten! Har pinsamt nog inte läst något av Alsterdal, trots att hon var hör i stan på världsbokdagen för ett par år sedan.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det kommer mye bra krim (decare?) fra Sverige, men det virker ikke som bokentusiaster leser det. Bortsett fra Linda Olsson kan jeg ikke komme på svenske romanforfattere som er oversatt til norsk :) God søndag!

   Slett
 9. Barnlik i en tunnel låter otäckt. Tack för smakbiten!

  SvarSlett
 10. Brukar ju gilla den kombinationen: Spännande och engagerande. Så blir förstås lockad att läsa. Tack för smakbiten!

  SvarSlett
 11. Dette høres ut som min type bok, så denne her må jeg notere meg. Har ikke lagt meg merke av forfatteren før, men kanskje jeg burde det?! Takk for smakebiten.

  SvarSlett
 12. har läst en bok tidigare av Tove Alsterdal som jag tyckte mycket om. tack för smakebiten!

  SvarSlett
 13. Jag läser sällan krim, men även jag har hört talas om författaren. Tack för smakbit, jag föredrar tv-filmer inom genren. Trevlig söndag

  SvarSlett
 14. Det här är en författare jag inte alls har läst. Tack för smakbiten!

  SvarSlett
 15. Interessant med "tilbakevendere" og krim uten politi. Mange ting som gjør denne boken fristende. Og hvorfor er det ikke speil ...?! Og tror ikke jeg engang hørt om Alsterdal :)
  Bra du fortsatt finner bra og engasjerende krim

  SvarSlett
  Svar
  1. hehe... de speilene ja, mohaha, tror ikke jeg vil ta nattesøvnen fra deg :) Jeg har bestilt meg hennes to første bøker, og gleder meg til å lese dem.

   Slett
  2. Såpass .. Nå må jeg bare låne denne ... Det beste jeg vet er å bli fratatt nattesøvnen av en bok :)

   2 min senere: boken er bestilt på biblioteket. Nr 5 i køen

   Slett
  3. Her går det unna, I like it :)

   Slett
 16. Jag har läst ett par böcker av författaren inklusive den här. Tyckt om de jag läst. Tack för smakbiten!

  SvarSlett
 17. Tack för smakbiten har inte läst den. Ha en fortsatt trevlig dag kram Nina

  SvarSlett
 18. Det där verkar vara en spännande bok. Tack för smakbiten.

  SvarSlett
 19. Tack för smakbiten! har inte läst något av författaren.

  SvarSlett
 20. Har läst annat av Alsterdal och gillat de böckerna, så den där är jag väldigt sugen på. Tack för smakbiten!

  SvarSlett