søndag 11. april 2021

Farvel til våpnene av Ernest Hemingway - en 1001 bok!

Siden jeg var alt for tidlig ute med å lese boken til 1001-lesesirkelen, gikk jeg i kast med en til. Tema i april er "en amerikansk forfatter", og heldige meg reiste hjem fra påskeferie med en 1960-utgave av Hemingways bok i bagasjen. Boken har blitt gitt ut mange ganger, og det finnes flere filmatiseringer av den. 

Forlagets ord om handlingen:
Farvel til våpnene bygger på Hemingways egne opplevelser som frivillig i ambulansetjenesten i Italia under første verdenskrig. Hemingway beskriver frykten, kameratskapet og motet hos menneskene han møter. Samtidig er boken en tragisk kjærlighetshistorie om den amerikanske løytnanten Frederic Henry og den engelske sykepleieren Catherine Barkley. De forelsker seg i hverandre, og omstendighetene tvinger dem til å flykte sammen til Sveits.

Farvel til våpnene er blitt stående som en av de viktigste beskrivelsene av første verdenskrig. 

Nesten alle Hemingways romaner handler om døden, så også denne, hvor vi følger jakten på intense livsopplevelser. Hovedpersonen vår frykter ikke død eller nederlag, men et psykisk og moralsk sammenbrudd. 


Vi er i Nord-Italia i 1918, løytnant Frederic Henry har i åpningsscenene rolige dager, han møter sykepleieren Catherine Barkley, som han flørter med. Så blir kompaniet hans sendt til fronten, hvor han skader beina sine.

Han blir fraktet til Milano, hvor de legger ham inn på et sykehus som er helt tomt. Sykehuset som skal åpne snart, fylles opp, og frøken Barkley kommer også, for å jobbe her. Igjen er det lange scener hvor Henry lever et tilsynelatende "normalt" liv, med turer til cafèene, besøk på veddeløpsbanen, og mye flørt med kjæresten. Han har blitt operert i kneet, og etter den lange men uproblematiske rekonvalesenten bærer det tilbake til fronten.

Krigen har ikke kommet så mye lengre, men på et tidspunkt må de gjøre retrett. Mens dette tilbaketoget pågår, tar han med seg sin gravide kjæreste og flykter til Sveits. Her føder hun barnet, som dør, og så dør også Catherine. Henry tar farvel med sin døde kone, "det var som å ta farvel med en statue", han forlater sykehuset og går i regnet tilbake til sitt hotell. 

Enda en gang hørte vi en motorbåt, men jeg holdt meg stille, til støyen av maskinen forsvant utover vannet. 
     Jeg tror vi er i Sveits, Cath, sa jeg.
     Virkelig?
     Vi kan ikke vite det sikkert før vi ser sveitsiske tropper. 
     Eller den sveitsiske flåte.
     Den sveitsiske flåte er ikke å spøke med for oss. Den siste motorbåten vi hørte, var antagelig den sveitsiske flåte. 
     Hvis vi er i Sveits, så la oss spise en stor frokost. De har herlige rundstykker og smør og syltetøy i Sveits.


Ernest Hemingway har en objektiv skrivestil, med enkle setninger. Her skildrer han hverdagslivet som sjåfør under krigen, en jobb han selv hadde i sin ungdom. Det jeg leser virker troverdig, selv om dette livet under krigen er mye fredeligere, smertefritt og mer organisert enn det jeg trodde det var. 

Farvel til våpnene kom ut i 1929 og den er på 260 sider. Den sies å være Hemingways mest handlingsmettede roman, og den som ble mest populær av hans bøker. Den gamle mannen og havet kom ut i 1952, og for meg er det den boken som fremstår som den mest populære, sett fra nåtiden.

Jeg likte Farvel til våpnene sånn midt på treet. Flere av scenene dras ut litt for langt, og mye dreier seg om kjæresteriet til Henry og Catherine, og det er ikke så interessant. For å være en roman fra fronten i 1. verdenskrig, med ordet "våpen" i tittelen, så er den merkelig fredelig, så jeg kan ikke annet enn å undre meg over hva Hemingway ville med denne romanen. 

29 kommentarer:

 1. Jeg er enig med deg at mannen og havet har holdt seg bedre enn farvel til våpnene. men, det er mange rystende scener fra krigen som beskrives veldig bra, om husker jeg rett. Men, sett med tidens øyne virker denne litt banal i beskrivelsene eller gammeldags av kjærligheten. Ha en fin søndag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg lot meg ikke ryste, har da lest Siste nytt fra Vestfronten, den er mye verre :) Men, han skriver jo godt da, sikkert bare jeg som ikke var klar for dette privilegerte livet soldatene så ut til å leve :)

   Slett
 2. Tack för smakebiten måste läsa något av Hemingway snart

  SvarSlett
 3. Ernest Hemingway finns i ett (eller flera?) avsnitt av serien Timeless, där är han just chaufför och det är första världskriget.

  SvarSlett
 4. Jeg besøkte svigermor i påsken og tok som vanlig med meg noen bøker jeg har lest. Men hyllene hennes var så fulle at det ikke var plass til dem. Da løste jeg det med å ta med meg hjem en pose gamle bøker istedenfor :-) Blant annet Farvel til våpnene . Jeg har ikke lest hverken den eller noen av de andre bøkene i posen, så nå har jeg mange fine klassikere å glede meg til :-)
  Ha en riktig fin søndag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Så gøy at du også har gått på jakt i svigermors bokhylle :) Det var bokklubbøker jeg fikk med meg hjem, av min svigermor, og denne er en av dem :)

   Slett
 5. Denne leste jeg for veldig mange år siden ( norske bokklubben den gang) og sett fil minst et par ganger og husker det gjorde inntrykk da. Det er nok annerledes å lese den i dag , slik du beskriver det, men dette er uansett en bok jeg vurderer å lese igjen , i tillegg til Klokkene ringer for deg.
  Ha en fin dag:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hemingway er en mann å regne med, så jeg vil nok finne frem flere av hans titler. Klokkene ringer fikk jeg veldig lyst å lese :)
   Nyt søndagen Anita! Jeg har nettopp kommet hjem fra 6 timer med stolpejakt i byfjellene, 808 høydemeter og 22 km kjennes i beina.

   Slett
  2. Jepp- Har du sette innlegget mitt fra da jeg gikk i fotsporene hans og var i hjemmet hans på Cuba? Ligger på reiser, og jeg linket det til innlegget mitt om "Og solen går sin gang".
   Herlig så flink du er til å gå tur.:) Skal ut en tur litt senere, men nøyer meg med nærområdet og noen trimpoeng:)

   Slett
  3. Leste det på nytt nå (så jeg kommenterte da du la det ut) For en tur du var på, herlig å se mennesker klemt sammen i små rom.
   Turen i dag var faktisk i nærområdet, opp rett utenfor der hvor vi bor, også over fjellene og bort til Fløyen, vi er heldige som har fjellene så tett på oss :)

   Slett
  4. Ja, du gjorde nok det, men jeg husket det ikke i farta. Ja, det var en flott tur, altså, rart å tenke på de reisene med grupper og masse folk og overseas..
   Var ute i to timer i ettermiddag jeg også. Mindre folk ute da, liker det best.

   Slett
 6. Tack för smakbiten! Har läst flera böcker av Hemingway men inte denna.

  SvarSlett
 7. Jag har läst ett par av hans böcker och gillat dem. Tack för smakbit

  SvarSlett
 8. Läst Hemingway men så länge sen att jag inte minns vad/vilken.Tack för smakbiten!

  SvarSlett
 9. Se her ja, nok en Hemingway. Jeg har allerede lagt fram en novellesamling i bokrulla mi (hylla på hjul). Der ligger bøkene som er lengst frem i køen ;) Har faktisk denne i hylla, men har vært litt lunken på å lese. Jeg tror jeg velger novellesamlingen først.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hylle på hjul = bokrulla, selvfølgelig :) Jeg har nettopp bestilt bokhylle/nattbord til soverommet, og jeg som ikke skulle samle meg flere bøker, etter vi flyttet og jeg ga vekk alt.
   Du skal bare se du liker denne kjempegodt, kanskje jeg skrudde ned forventningene dine nå :)

   Slett
  2. hehe.. ikke skrudde ned, du bare bekreftet egne antakelser.. men, boka skal leses. En vakker dag :)
   Bokrulle, ja selvfølgelig HAHA.
   Og det å ikke samle flere bøker? Vi bare vet at det ikke er mulig, så det er bare å legge inn håndkle, og begynne å google IKEA. Et nattbord er ikke nok vettu ;)

   Slett
  3. Det var bra, at jeg ikke tok lurven fra deg :) Soveromsbokhyllen er en String med 6 hyller a 78 cm, så det må da holde en stund :)

   Slett
  4. HAHA, ja da har du for året ihvertfall ;) Jeg leste det som nattbord i utgangspunktet, men da forstår jeg. Selv driver jeg og "kler inn" gjesterommet i stadig flere bokhyller. Ute av syne, men ikke ute av sinn. Godt sambo sjelden er der inne, tjohei

   Slett
 10. Jag läste Hemingway i tonåren när jag slukade klassiker men minns inte vilken bok det var. Tack för smakbiten.

  SvarSlett
 11. Tack för smakbiten. Läste boken när jag var ung.

  SvarSlett
 12. Nettopp leste Den gamle mannen og havet som jeg elsker. Den holder seg godt. Jeg synes mange av bøkene som ble skrevet mellom verdenskrigene har blitt utdatert. Men det er alltid interessant å lese Hemingway for hans økonomiske språk.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har lest flere bøker i det siste som har handling mellom krigene, de har vært bra. Denne her gir et rosenrødt bilde av å være ved fronten, som jeg ikke kjenner igjen. Men, det er jo Hemingway, så jeg får velge meg en annen bok av ham, og se om jeg liker den like godt som Den gamle mannen og havet, for den er bra :)

   Slett
 13. jag hade en rejäl Hemingway - period i min ungdom när jag läste så gott som allt jag kom över. på senare tid har jag reviderat min uppfattning om honom en smula. tack för smakebit och påminnelse!

  SvarSlett
 14. Har läst många av Hemingways böcker och gillat dem. Tack för smakbiten!

  SvarSlett
 15. Den Hemingwayboken har jag inte läst. Tack för smakbiten! (Hur har Schweiz kunnat bli Sveits på norska?)

  SvarSlett
 16. Kände inte till den titeln av Hemingway. Tack för smakbiten.

  SvarSlett
 17. Kjæresteriet er jo det beste, nettopp fordi det ikke er kjæresteri - bare et enormt behov for å fylle deres tomrom. Det er oppofrelse og uendelig appetitt etter kjærligheten. Ikke i seg selv eller i den andre, men NOE som kan gi mening. Problemet er bare at det gjør det hele enda mer meningsløst.

  SvarSlett
 18. Jeg likte "A farewell to arms" i all sin stillhet og saktegående historie. Det er en god stund siden jeg leste boken nå, det var i 2009, men når jeg tenker tilbake på den så føler jeg at det har blitt en favoritt. Det er en historie og en stemning som har brent seg fast i meg.

  SvarSlett