tirsdag 18. mars 2014

Barnekrim: Libertygåten av Jørn Lier Horst - bok nr. 5 ute nå!

Et fargerikt innslag i bokhyllen til Sondre
CLUE serien til Jørn Lier Horst skal til sammen bestå av 12 bøker. Leseren får mange mysterier for pengene i denne serien. En gåte løses i hver bok, en gåte følger vi gjennom fire bøker X 3, og en gåte strekker seg gjennom hele serien. I tillegg blir vi introdusert for en filosof i hver bok, tankegangen til den aktuelle filosofen gjenspeiles i handlingen, og på slutten får vi en liten introduksjon av filosofen.

Fra baksideteksten til forlaget:
Cecilia, Leo og Une finner en avis der noen har klippet ut utvalgte ord. Blant annet er det tydelig at millioner og dreper er noen av ordene som mangler i overskriftene. Det viser seg etter hvert å handle om et trusselbrev der det går tydelig fram at politiet ikke må blandes inn. Det blir derfor opp til CLUE-gjengen å finne avsenderen, og det er flere ting som tyder på at den som har klippet ut ordene og limt sammen brevet befinner seg et sted Skutebukta. 
Pensjonatet Perlen er fullt av gjester på høstferie, noen mer spesielle enn andre – og mange har noe å skjule. Ute ved Steinholmen ligger en gåtefull seilbåt ankret opp, og i et skogholt står det parkert en nedstøvet bil med noen blodige filler i baksetet.

Når disse bøkene kommer i hus driver poden og jeg ekte samlesing, med hvert vårt bokmerke i boken. Nei, vi kappleser ikke, men begge er like ivrig og vil ikke vente. Heldigvis måtte han gå å legge seg, så selv om han hadde kommet godt i gang, fikk jeg tatt ham igjen.

I Gravrøvergåten som var bok nummer 4, ble mysteriet som hadde strukket seg over fire bøker avslørt, og et nytt fire bøker langt mysterie blir introdusert.
I denne femte boken er det høstferie og masse gjester på pensjonatet. Jørn Lier Horst skuffer ikke, spenningen og driven er den samme som i de andre bøkene, og når boken er slutt, må jeg bare lese første kapittel av neste bok, som står som en skikkelig "teaser" bakerst i boken. Det var lett å kjenne igjen de filosofiske betraktningene til John Stuart Mill, lurer på om Torbjørn Egner har lånt inspirasjon til Kardemommeloven fra ham?
Sondre (12) mente denne var den mest spennende av dem alle, den ble spennende med en gang og fengslet gjennom hele. Siden de andre bøkene har fått terningkast 5, er Libertygåten nødt å få en 6`er :)Rekkefølgen på CLUE serien:
Salamandergåten Filosof: Sokrates
Maltesergåten Filosof: Aurelius Augustinus
Undervannsgåten Filosof: Aristoteles
Gravrøvergåten Filosof: Søren Kierkegaard
Libertygåten Filosof:  John Stuart Mill - gis ut i disse dager
Esmeraldagåten - neste bok ut om ca. 6 mndr.


Forlag: Kagge
Utgitt: mars 2014
Sider: 145
Kilde: Leseeksemplar
Terningkast: 6

11 kommentarer:

 1. God morgen,Tine! Gratulerer så mye med nytt fin bloggnavn som passer meget godt må jeg si. Så der her om dagen, men glemte å kommentere det:-) Denne serien ble jeg nysgjerrig på i høst når jeg var på bokmøte og hørte forfatteren snakke om denne. Yngste min er 14 år og jeg prøver å få ham til å lese, men han er ikke så veldig villig. Han skal til Myrkdalen i dag så jeg har pakket med han en bok så jeg håper han vil lese litt i hvert fall. Jeg skal vise ham denne serien her for jeg tror han ville likt den. Ønsker deg en strålende dag i regnværet:-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja jeg lurer på hvor mange timer podene må se oss lese før de blir smittet av lesegleden. Sondre elsker disse bøkene, og spesielt denne siste.

   Slett
 2. Både undertegnede og undertegnedes 12åring gleder oss stort til å få kloa i denne! Vi er fan av CLUE-serien begge to :) Toppkarakter fra dere gir skyhøye forventninger!

  SvarSlett
 3. Ja, Gratulerer med nytt bloggenavn, så det ikke før nå jeg. Litt treg! CLUE- serien har jeg ennå ikke prøvd meg på, men etter omtalen deres er jeg jo nødt til det etterhvert. Siste boken en god 6, det er jo dumt å ikke ha prøvd meg på dem da, går glipp av masse spenning skjønner jeg. Også at forfatteren skriver så godt, det liker jeg å høre. Fint å ha litt bøker å anbefale til den aldersgruppen når de kommer på biblioteket, og ha litt mer info en at de er bare gode er jo kjekt da også, så lesegleden blir spredt videre! . Takk for tips! Ha en super duper dag begge to!:)

  SvarSlett
 4. Hm, jeg hadde nok likt denne veldig godt som ung (og sikkert voksen også). Godt å se de (eldre barn) lese, jeg hørte nettopp det ble diskutert på radioen i dag hvor lite unge og spesielt gutter leser. Uansett, da hørte jeg at Tom Kristensen er ute med en spenningsserie for ungdommer, han skriver jo veldig bra for voksne så kanskje det kan være noe også. World of spycraft heter den visst.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er ikke mye jeg får ham til å lese frivillig, men CLUE og Mysteriebøkene (og Pingles dagbok selvfølgelig) går ned på høykant. Takk for supert tips, det skal jeg sjekke ut :)

   Slett
 5. Åhå, dette høres spennende ut, og når en vaskeekte ungdom gir boka en 6-er, har jeg ikke annet enn å løpe til biblioteket :-)

  SvarSlett
 6. Denne er nok spennende..Skal huske denne serien hvis jeg skal tipse barn/unge i aktuell alder. Artig med samlesing med sønnen.:) Ha en fin dag!

  SvarSlett
 7. Så kjekt med samlesing - slike leseglade gutar set vi pris på! :-) Har prøvd det same med mi på 14 år men då vil ho helst ha lydbok....Gler meg til den dagen ho "vaknar opp" og kastar seg over bøkene :-) Eg har berre lese Undervannsgåten i denne serien, og den likte eg godt. Ha ein fin kveld og lukke til med neste samlesingsprosjekt.

  SvarSlett
 8. Høres ut som en spennende serie

  SvarSlett
  Svar
  1. koselig med samlesing da. Flott med gode bøker som får barn og ungdom til å lese. Jeg har en 6 åring som så vidt har lært å lese og jeg gleder meg til vi kan lese lengre bøker sammen :)

   Slett