fredag 21. mars 2014

Bokhandlerens beretning av Charlie Lovett

Denne en historiske spenningsromanen fenget meg, den er morsom, lærerik, spennende og en smule romantisk. Jeg ble faktisk så inspirert at før jeg var ferdig å lese boken så var flybilletter og hotell i London bestilt. Jeg har også sikret meg billetter til to forestillinger på The GlobeAntony and Cleopatra og The last days of Troy, og billett til å komme til tops i The ShardSpontan jeg? neida, bare lett å begeistre.

Da Peters kone Amanda dør, blir han fullstendig knust. Den unge antikvaren bestemmer seg for å flytte fra Nord-Carolina til England for å komme seg vekk.
Der finner han en bok fra 1800-tallet, og blir sjokkert når han ser et portrett av en kvinne som er prikk lik hans avdøde hustru.
Hvem er kvinnen på bildet? Hvordan kun hun være helt lik hans kone?
Peter følger sporene helt tilbake til den viktorianske æra og deretter Shakespeares tid. Han kommuniserer med Amandas dobbeltgjenger og avdekker flere hemmeligheter om sin egen
fortid, og finner en bok som kanskje en gang for alle vil fjerne tvilen om Shakespeare virkelig forfattet alle sine skuespill.


Bokhandlerens beretning er en av bøkene som tilfeldigvis ramlet ned i postkassen min i forrige uke. Baksideteksten appellerte egentlig ikke til meg, jeg er ikke glad i "tilfeldigheter" på tvers av kontinentene, men når det nevnes Vindens skygge, Shakespeare og bokelsker, nær sagt i samme setning, så måtte denne frem på bordet.

Boken veksler mellom mange historier, men det er tydelig merket med sted og dato, så det blir ikke forvirrende. Nåtid er i Kingsham i 1995 hvor Peter så smått begynner å kråne til etter sin kones død. Vi er i Ridgefield USA i fra 1985 og noen år fremover, hvor vi får den skjønne historien da Peter møtte Amanda, som han senere gifter seg med. Det er i disse avsnittene vi får et fascinerende innblikk i kunsten å redde gamle, utslitte bøker. Den tidligste historien er fra 1592 i Southwark, London. Dette er på Shakespeares storhetstid, og det er her eventyret begynner, men vi beveger oss fremover til midten av 1800-tallet ganske raskt.

De mange handlingene gjør dette til en bok med bra fremdrift. Forfatteren gir oss mye for pengene, en romantisk fortelling, mye historie, absolutt mye action, et mysterie å løse og et mord. Handlingen dreier seg hele tiden om ektheten av verker av Shakespeare, hvor oxfordianer hevder at Edward de Vere, jarlen av Oxford, skrev de verkene som vanligvis er tillagt William Shakespeare fra Stratford. Argumentene deres er gode, William Shakespeare som vi kjenner ham, var et unikum til å skrive skuespill, men han hadde ingen utdannelse og innholdet i mange av tekstene hans vitner om at han kunne mye om jus, kunst, musikk, legevitenskap, militærtaktikk etc. Stratfordianere er de som mener at Shakespeare virkelig skrev sine egne tekster, og ferdig med det.

Bokhandlerens beretning er en mangefaset diamant, som du må være litt tålmodig med, da er jeg sikker på at du vil like boken godt. London here I come!

Forlag: Juritzen
Utgitt: 2014
Sider: 402
Kilde: Leseeksemplar

5 kommentarer:

 1. Må være litt av en bok dette som inspirerte deg så mye at du drar til London så kjapt. :) God helg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, helst skulle jeg reist denne måneden :)

   Slett
 2. Og der røk det shoppingfrie året! Eller gjelder ikke reiser kanskje? Denne ble jeg veldig nysgjerrig på siden den fikk deg så inspirert! Høres jo veldig kjekt ut med en slik tur da. Ønsker deg en strålende helg,Tine:-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Å nei, er du gal, klart shoppestoppen ikke gjelder reiser og opplevelser :) Det er jo shoppestoppen jeg har å takke for at det er penger til overs så jeg kan ta denne spontane turen :)

   Slett
 3. Gled deg - eg var i London i vinterferien. Strålande! Boka ser spennande ut og det er ingen tvil om at det verserer diverse teoriar om "Shakespear" der ute....

  SvarSlett